X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr I trymestr ciąży
Odpowiedz

I trymestr ciąży

Oceń ten wątek:
  • as Przyjaciółka

Wysłany: 9 sierpnia 2013, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lissa wrote:
    Mnie tez boli podbrzusze, tak dziwnie niby jak na okres ale jednak tak delikatnie subtelnie :-) ale boli caly dzien, nie przestaje. Ale tak jak wposminalysci jak zajme sie praca to zapominam o bolu :-)
    Do tej pory ciezko mi uwiezyc ze rozwija sie we mnie malenstwo :-)

Prawda, czasem trudno uwierzyć że w naszych brzuszkach buduje się nowy czlowieczek, kiedy wogóle tego nie widać.
    Czasem się śmieję że kobiety to powinny mieć zwolnienie szczególnie w tych pierwszych miesiącach bo wtedy najbardziej wszystko w nas buzuje i mamy rozne dolegliwości.
    Fajnie że dołączyłyście dziewczyny.

• kozgo Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2013, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    na USG idę 19.08, a na wizytę 22.08. Byłam na takiej pierwszej to tylko skierowanie na USG dostałam i bete, a Ty kiedy się wybierasz?:)

qb3cpiqv120x7xhb.png
  • sylvia Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2013, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dołączam do Was termin mam na 19.03.14 :D

Mikusia2, Iwo123 lubią tę wiadomość

relgg7rfroacrbi5.png
  • kozgo Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2013, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sulvia Gratulacje i witamy:)

sylvia lubi tę wiadomość

qb3cpiqv120x7xhb.png
  • as Przyjaciółka

Wysłany: 9 sierpnia 2013, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MoniaT wrote:
    o akardzie oczywiście mówię

Acard jest lekiem przeciwzakrzepowym.
    Jeśli ktoś ma skłonność do ząkrzepicy żylnej powinien stosować leki rozrzedzające krew aby do płodu bez problemów dopływała krew. Jeśli zdarzy się u kogoś poronienie, przyczyną może być wlaśnie zakrzep czy niedobor krwi.
    Lekarze w wielu przypadkach przepisują wtedy acard lub zastrzyki clexane.

Ja mam tę przypadlość po tacie, ale to nie znaczy że zakrzepy muszą występować - odpukać, poprzednią ciążę przebyłam bez leków bo nie wiedziałam o tym i było ok. Teraz biorę acard i wiem że będzie ok.
    :-)

• as Przyjaciółka

Wysłany: 9 sierpnia 2013, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj idę na chwilkę do mojego ginekologa.
    Jeśli od poniedziałku dziecko urosło 4 mm to zrobią mi dzisiaj usg prenatalne - zobaczymy.
    Jak nie to dopiero za 2 tygodnie bo jutro jadę nad morze :-))))

• haybeauti Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2013, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kozgo wrote:
    na USG idę 19.08, a na wizytę 22.08. Byłam na takiej pierwszej to tylko skierowanie na USG dostałam i bete, a Ty kiedy się wybierasz?:)
    ja wizytę mam 14 sierpnia może mi zrobi usg? Przed ciążą byłam u niej raz i nie wiem jaką ma praktykę:)

bhyw20mmdnokd5bw.png
    20110716580116.png
  • haybeauti Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2013, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylvia wrote:
    dołączam do Was termin mam na 19.03.14 :D
    witaj Sylvia i gratuacje

bhyw20mmdnokd5bw.png
    20110716580116.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 sierpnia 2013, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja pierwsze USG bede miała dopiero prenatalne ;/
    ile płaciłyście lub bedziecie płacic za to USG?

• Matylda36 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2013, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja za usg płaciłam 260 pln z płytką.

Mama najcudowniejszych skarbów :-)
  • haybeauti Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2013, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szczessciara wrote:
    ja pierwsze USG bede miała dopiero prenatalne ;/
    ile płaciłyście lub bedziecie płacic za to USG?
    Szczęściara a w którym tygodniu ciąży będziesz miała je wykonywane?

bhyw20mmdnokd5bw.png
    20110716580116.png
  • KlaraM Ekspertka

Wysłany: 9 sierpnia 2013, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej
    Ja jestem po prenatalnym, ale takim na nfz, właściwie lekarz sprawdził dodatkowo czy jest kość nosowa i zmierzył przezierność karkową, wszystko trwało jakieś 5 min. Mam też pakiet w Medicoverze, tam mam usg genetyczne w środę, zobaczę jaka będzie różnica bo jak widzę że piszecie o kilkudziesięciu minutach to nawet nie wiem czy wytrzymałabym tyle w jednej pozycji ;-)

9ewnqqmz9x52roeb.png
  • иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2013, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KlaraM wrote:
    hej
    Ja jestem po prenatalnym, ale takim na nfz, właściwie lekarz sprawdził dodatkowo czy jest kość nosowa i zmierzył przezierność karkową, wszystko trwało jakieś 5 min. Mam też pakiet w Medicoverze, tam mam usg genetyczne w środę, zobaczę jaka będzie różnica bo jak widzę że piszecie o kilkudziesięciu minutach to nawet nie wiem czy wytrzymałabym tyle w jednej pozycji ;-)

jeżeli chodzi o medicovera , to też mam pakiet w medicoverze. Z NFZ-tu nie korzystam. Prowadzę też ciążę prywatnie i płacę za każdą wizytę. W medicoverze usg prenatalne i genetyczne trwało 15min. Prywatnie obydwa badania po 50 min. Generalnie zauważyliśmy z mężem że badania wykonywane przez moją doktor prywatnie są dokładniejsze niż te robione przez lekarza w medicoverze. W moim mieście są kiepscy według mnie do wyboru lekarze ginekolodzy jeżeli chodzi o medicover i nie chciałam tam chodzić do gina , bo miałam problem z wyborem lekarza, bo żaden lekarz mi nie leżał. Może u ciebie w medicoverze są lepsi ginekolodzy :). Jedyny plus z medicovera - to to, że wprowadza mi badania do systemu i mogę je wykonać w ramach abonamentu , czyli nic za to nie trzeba płacić ;). Dlatego się tam trzymam, a prywatnie mam dokładniejsze badania i chyba bardziej fachową opiekę. Poza tym do lej lekarki chodziłam już wcześniej i zna moje przypadki i historię więc się jej trzymam, bo jest na prawdę świetną lekarką.
    Także jak masz możliwość korzystania z medicovera to korzystaj, bo badania masz wtedy w ramach abonamentu a badania w ciąży do tanich niestety nie należą. Morfologię, beta hcg i mocz można nawet robić tam bez skierowania, wystarczy tylko potwierdzenie, że jesteś w ciąży przez lekarza z medicovera.

p.s. na pewno wytrzymasz tyle w jednej pozycji, ja pomimo że mam długie badania zawsze czuję niedosyt i wydaje mi się że krótko widziałam maluszka ;). Poza tym dla takiego kina warto wycierpieć :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 sierpnia 2013, 20:37

<3 Aniołek (8tc) 25.06.2012
    qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • Matylda36 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2013, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja prenatalne badania robiłam w Szpitalu Medicover i były bardzo dokładne i trwały około 50 minut. Może to zależy od lekarza, nie wiem, albo wskazań na skierowaniu (ja mam wywiad z obciążeniem i ciążę wysokiego ryzyka).

KlaraM wytrzymasz ten czas, dla dzidziusia dasz radę, poza tym to przynajmniej dla mnie było takim przeżyciem, że nie kontrolowałam czasu i wydawało mi się, że leżałam na nich tylko chwilę :-)

Ale zdecydowanie i badanie i Szpital Medicover polecam.

Mama najcudowniejszych skarbów :-)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 sierpnia 2013, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    haybeauti wrote:
    Szczęściara a w którym tygodniu ciąży będziesz miała je wykonywane?
    doktor zapowiedział je na 11 tydzień , ale w środe ide na wizyte to myśle że dokładniej się dowiem , aktualnie jestem w 7 tygodniu i 3 dniu ciąży :)

• haybeauti Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2013, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzięki wielkie za odpowiedź

bhyw20mmdnokd5bw.png
    20110716580116.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 sierpnia 2013, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    haybeauti wrote:
    dzięki wielkie za odpowiedź
    a dlaczego pytałaś ??:)

• doris85 Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2013, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, dopisuje się do was. W pt byłam na pierwszym usg. Mój Okruszek ma 6.28mm:) Serduszko pulsowało. Trochę mi smutno, bo mąż w delegacji. Oby na prenatalne dojechał. Poza tym rozpoczynam dietę, bo mam lekką anemię i niestety coraz gorzej się czuje:/ Jest tu może ktoś z anemią?

klz9vcqg5cpvnjbv.png
    więc teraz serca mam dwa
  • haybeauti Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2013, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szczessciara wrote:
    a dlaczego pytałaś ??:)
    Tak z ciekawości,kiedy powinno się wykonywać takie badania.Wiesz trzeba samemu sprawdzać i się dowiadywać bo z tymi lekarzami to różnie

bhyw20mmdnokd5bw.png
    20110716580116.png
  • MoniaT Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2013, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam nowe dziewczyny

klz9cwa175lwe78n.png
‹‹ 192 193 194 195 196 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ