I trymestr ciąży
-
WIADOMOŚĆ
-
Lissa wrote:Mnie tez boli podbrzusze, tak dziwnie niby jak na okres ale jednak tak delikatnie subtelnie ale boli caly dzien, nie przestaje. Ale tak jak wposminalysci jak zajme sie praca to zapominam o bolu
Do tej pory ciezko mi uwiezyc ze rozwija sie we mnie malenstwo
Prawda, czasem trudno uwierzyć że w naszych brzuszkach buduje się nowy czlowieczek, kiedy wogóle tego nie widać.
Czasem się śmieję że kobiety to powinny mieć zwolnienie szczególnie w tych pierwszych miesiącach bo wtedy najbardziej wszystko w nas buzuje i mamy rozne dolegliwości.
Fajnie że dołączyłyście dziewczyny. -
MoniaT wrote:o akardzie oczywiście mówię
Acard jest lekiem przeciwzakrzepowym.
Jeśli ktoś ma skłonność do ząkrzepicy żylnej powinien stosować leki rozrzedzające krew aby do płodu bez problemów dopływała krew. Jeśli zdarzy się u kogoś poronienie, przyczyną może być wlaśnie zakrzep czy niedobor krwi.
Lekarze w wielu przypadkach przepisują wtedy acard lub zastrzyki clexane.
Ja mam tę przypadlość po tacie, ale to nie znaczy że zakrzepy muszą występować - odpukać, poprzednią ciążę przebyłam bez leków bo nie wiedziałam o tym i było ok. Teraz biorę acard i wiem że będzie ok.
-
kozgo wrote:na USG idę 19.08, a na wizytę 22.08. Byłam na takiej pierwszej to tylko skierowanie na USG dostałam i bete, a Ty kiedy się wybierasz?
-
nick nieaktualny
-
hej
Ja jestem po prenatalnym, ale takim na nfz, właściwie lekarz sprawdził dodatkowo czy jest kość nosowa i zmierzył przezierność karkową, wszystko trwało jakieś 5 min. Mam też pakiet w Medicoverze, tam mam usg genetyczne w środę, zobaczę jaka będzie różnica bo jak widzę że piszecie o kilkudziesięciu minutach to nawet nie wiem czy wytrzymałabym tyle w jednej pozycji -
KlaraM wrote:hej
Ja jestem po prenatalnym, ale takim na nfz, właściwie lekarz sprawdził dodatkowo czy jest kość nosowa i zmierzył przezierność karkową, wszystko trwało jakieś 5 min. Mam też pakiet w Medicoverze, tam mam usg genetyczne w środę, zobaczę jaka będzie różnica bo jak widzę że piszecie o kilkudziesięciu minutach to nawet nie wiem czy wytrzymałabym tyle w jednej pozycji
jeżeli chodzi o medicovera , to też mam pakiet w medicoverze. Z NFZ-tu nie korzystam. Prowadzę też ciążę prywatnie i płacę za każdą wizytę. W medicoverze usg prenatalne i genetyczne trwało 15min. Prywatnie obydwa badania po 50 min. Generalnie zauważyliśmy z mężem że badania wykonywane przez moją doktor prywatnie są dokładniejsze niż te robione przez lekarza w medicoverze. W moim mieście są kiepscy według mnie do wyboru lekarze ginekolodzy jeżeli chodzi o medicover i nie chciałam tam chodzić do gina , bo miałam problem z wyborem lekarza, bo żaden lekarz mi nie leżał. Może u ciebie w medicoverze są lepsi ginekolodzy . Jedyny plus z medicovera - to to, że wprowadza mi badania do systemu i mogę je wykonać w ramach abonamentu , czyli nic za to nie trzeba płacić . Dlatego się tam trzymam, a prywatnie mam dokładniejsze badania i chyba bardziej fachową opiekę. Poza tym do lej lekarki chodziłam już wcześniej i zna moje przypadki i historię więc się jej trzymam, bo jest na prawdę świetną lekarką.
Także jak masz możliwość korzystania z medicovera to korzystaj, bo badania masz wtedy w ramach abonamentu a badania w ciąży do tanich niestety nie należą. Morfologię, beta hcg i mocz można nawet robić tam bez skierowania, wystarczy tylko potwierdzenie, że jesteś w ciąży przez lekarza z medicovera.
p.s. na pewno wytrzymasz tyle w jednej pozycji, ja pomimo że mam długie badania zawsze czuję niedosyt i wydaje mi się że krótko widziałam maluszka . Poza tym dla takiego kina warto wycierpieć
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 sierpnia 2013, 20:37
-
Ja prenatalne badania robiłam w Szpitalu Medicover i były bardzo dokładne i trwały około 50 minut. Może to zależy od lekarza, nie wiem, albo wskazań na skierowaniu (ja mam wywiad z obciążeniem i ciążę wysokiego ryzyka).
KlaraM wytrzymasz ten czas, dla dzidziusia dasz radę, poza tym to przynajmniej dla mnie było takim przeżyciem, że nie kontrolowałam czasu i wydawało mi się, że leżałam na nich tylko chwilę
Ale zdecydowanie i badanie i Szpital Medicover polecam.Mama najcudowniejszych skarbów -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Hej, dopisuje się do was. W pt byłam na pierwszym usg. Mój Okruszek ma 6.28mm:) Serduszko pulsowało. Trochę mi smutno, bo mąż w delegacji. Oby na prenatalne dojechał. Poza tym rozpoczynam dietę, bo mam lekką anemię i niestety coraz gorzej się czuje:/ Jest tu może ktoś z anemią?