X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr I trymestr ciąży
Odpowiedz

I trymestr ciąży

Oceń ten wątek:
  • MoniaT Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2013, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GDYŻ JUTRO KOŃCZĘ 35 LAT I TO MUSZĘ ZROBIĆ ALE TEŻ NIESAMOWICIE SIĘ BOJĘ TYCH BADAŃ PRENATALNYCH CZY NAPEWNO WSZYSTKO JEST DOBRZE Z DZIDZIĄ

klz9cwa175lwe78n.png
  • haybeauti Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2013, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny ja wg ovu jestem w 6 tygodniu (5 tydz. i 5 dn.). termin porodu 9.04.2014.
    Dziewczyny ja mam termin wizyty 7 tygodniu (6 tydz. i 4 dn.) czy jeśli lekarka będzie chciała zrobi usg dopochwowe to powinnam się zgodzić? bo tyle się na czytałam , że już nie rozumiem z tego nic. bO przez powłokę brzuszną to chyba za wcześnie?
    p.s. Sorki za te dopytywania ale jestem po poronieniu i strasznie się boje żeby krzywdy niuni nie zrobić (chyba trochę świruje)

bhyw20mmdnokd5bw.png
    20110716580116.png
  • Matylda36 Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2013, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lissa wrote:
    Matylda dziekuje za nieoceniona pomoc :-)
    Z pewnoscia sama takie badania sobie zrobie :-)
    dziewczynki ehhh jestem taki siwezaczek i do tego nieprzygotowany :-) Prosze wiec nie denerwujcie sie jesli bede zadawac duzo pytac , :-)
    buziaczki mamuski :)

Lissa po to jest to forum, żeby pytać, dzielić się doświadczeniem, spostrzeżeniami i wątpliwościami :-)
    Ja też dużo się tutaj dowiedziałam ;-)

Mama najcudowniejszych skarbów :-)
  • Matylda36 Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2013, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MoniaT wrote:
    GDYŻ JUTRO KOŃCZĘ 35 LAT I TO MUSZĘ ZROBIĆ ALE TEŻ NIESAMOWICIE SIĘ BOJĘ TYCH BADAŃ PRENATALNYCH CZY NAPEWNO WSZYSTKO JEST DOBRZE Z DZIDZIĄ

MoniaT my z mężem też się niesamowicie baliśmy tych badań, ja złapałam takiego stresa, że aż lekarz się zmartwił jak zobaczył moje nerwy. Ale podjęliśmy decyzję, że wolimy wiedzieć wszystko, a jeśli wyjdzie jakaś wada np. serduszka, którą można byłoby jeszcze przed porodem zoperować lub tuż po, to nie wybaczylibyśmy sobie, że nie zrobiliśmy wszystkiego co było możliwe. A jeśli miałaby być jakaś wada, której nie da się leczyć, to też chcieliśmy być przygotowani, żeby oswoić się z myślą, że może być różnie, zdobyć odpowiednią wiedzę i przygotować maleństwu jak najlepsze warunki na tym świecie.

Dlatego podjęliśmy decyzję, że nawet gdybym nie kwalifikowała się do badań prenatalnych, to i tak byśmy je zrobili.

• Matylda36 Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2013, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    haybeauti wrote:
    dziewczyny ja wg ovu jestem w 6 tygodniu (5 tydz. i 5 dn.). termin porodu 9.04.2014.
    Dziewczyny ja mam termin wizyty 7 tygodniu (6 tydz. i 4 dn.) czy jeśli lekarka będzie chciała zrobi usg dopochwowe to powinnam się zgodzić? bo tyle się na czytałam , że już nie rozumiem z tego nic. bO przez powłokę brzuszną to chyba za wcześnie?
    p.s. Sorki za te dopytywania ale jestem po poronieniu i strasznie się boje żeby krzywdy niuni nie zrobić (chyba trochę świruje)

haybeauti opinie na temat usg są różne. Na tym etapie ciąży za wcześniej jest na usg przez brzuch, więc jeśli lekarka bedzie chciała Ci je zrobić, to dopochwowo.
    Powiem Ci tak. Ja trafiłam na lekarza, który stwierdził, że dotknie mnie dopiero w 12 tygodniu, ale chyba się bał mojego przypadku, bo bez cotygodniowego usg, nie dotrwałabym nawet do 8 tygodnia. Dlatego szybko uciekłam z gabinetu.
    Jestem po dwóch poronieniach, dodatkowo mam wadę macicy, która m.in sama nie pracuje i trzeba jej pomagać. Aktualny mój lekarz co tydzień musi sprawdzać, czy się rozszerza czy natychmiast trzeba wprowadzać silniejsze leki. Mimo takiej ilości dopochwowych usg, moja dzidzia ma się dobrze. powiem tylko, że mój lekarz jest doświadczony, zaangażowany, usg trwa tylko tyle ile powinno, jest bardzo delikatnie przeprowadzane i bez zbędnego "grzebania". Ale mój lekarz wierzy w to co robi i z kobietami po poronieniach obchodzi się jak z jajkiem. Dlatego mu ufam. Ale gdyby jakiś lekarz, który nie wiem jakie ma podejście chciał mi zrobić usg dopochwowe, nie zgodziłabym się.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 sierpnia 2013, 14:26

• wisnia11 Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2013, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    haybeauti wrote:

ja miałam usg robione 27 czerwca jak jeszcze nie wiedziałam że jestem w ciąży. zresztą nie było nic widać... 2 lipca zrobiłam test i wyszedł pozytywny wiec poszłam na bete. dzień później odebrałam i była wysoka wiec poszłam do lekarza. tez zrobił usg i wyszła malutka kropka 3mm jeszcze bez zarodka. to był 4t2d licząc od daty ostatniej miesiączki. kazał przyjść za 2 tyg. poszłam i była już fasolka z bijącym serduszkiem to był 6t3d. teraz ide dopiero 20 sierpnia. mi usg nie zaszkodziły a przynajmniej wiem ze robaczek się ładnie rozwija. usg miałam robione strasznie delikatnie. prawie go nie czułam.

u79ep1.png
    k3xSp2.png
  • MoniaT Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2013, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aby reszta była tak bolesna jak te usg dopochwowe :)

klz9cwa175lwe78n.png
  • MoniaT Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2013, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja dostałam wczoraj do brania dupka i akard
    Czy dobrze kojarzą że czytałam coś o min tu na forum możecie mi coś niecoś przypomnieć

klz9cwa175lwe78n.png
  • MoniaT Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2013, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    o akardzie oczywiście mówię

klz9cwa175lwe78n.png
  • Dream Debiutantka

Wysłany: 8 sierpnia 2013, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy bol na poczatku jest normalny?

warto mieć marzenia doczekać ich spełnienia..
  • Dagmara Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2013, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zależy jaki, jeśli jest do zniesienia, czyli zdarza Ci się o nim zapomnieć jak się czymś zajmiesz, to raczej tak. Mnie na początku bolało jak na @ później kluło po bokach ale to podobno od naciągania się macicy.
    Zawsze warto zadzwonić do lekarza jak cię coś martwi

m3sxs65g11pm3ti6.png

Córka 2012👱‍♀️
    Córka 2014👩‍💼
    Syn 2016 👱‍♂️

• иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2013, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MoniaT wrote:
    ja dostałam wczoraj do brania dupka i akard
    Czy dobrze kojarzą że czytałam coś o min tu na forum możecie mi coś niecoś przypomnieć

tak
    ja brałam duphaston 3x1 od połowy cyklu w którym zaszłam w ciążę do 26tc i biorę acard też od połowy cyklu (jeszcze na etapie starań) i biorę go cały czas.
    Oprócz tego do samego porodu mam robić zastrzyki clexane

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 sierpnia 2013, 18:38

<3 Aniołek (8tc) 25.06.2012
    qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • haybeauti Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2013, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za podpowiedz. Trochę się uspokoiłam.

bhyw20mmdnokd5bw.png
    20110716580116.png
  • haybeauti Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2013, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MoniaT wrote:
    Jestem w 6 tygodniu ciąży
    (5 tyg. i 3 dni)
    Miesiąc: 2
    Trymestr: 1 a poród ovu wyznaczył na 10 kwietnia czyli jakoś razem będziemy rodzić.
    Ja wczoraj była na pierwszej wizycie u gina widziałam na tą swoją kropeczkę już mi lekarka dała skierowania na wszystkie badania przygotowuje mnie na badania prenatalne
    Monia to może się spotkamy na porodówce bo ja 9 kwietnia :)

bhyw20mmdnokd5bw.png
    20110716580116.png
  • ania_mr Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2013, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    haybeauti wrote:

Gratulacje:)

relgh371tnvgf6k5.png77d19a1547e45cc4.png
  • MoniaT Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2013, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    haybeauti oki nie ma sprawy będziemy razem

klz9cwa175lwe78n.png
  • Lissa Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2013, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie tez boli podbrzusze, tak dziwnie niby jak na okres ale jednak tak delikatnie subtelnie :-) ale boli caly dzien, nie przestaje. Ale tak jak wposminalysci jak zajme sie praca to zapominam o bolu :-)
    Do tej pory ciezko mi uwiezyc ze rozwija sie we mnie malenstwo :-)

atdci09k18tcna0b.png
  • kozgo Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2013, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie dziś dopadła zgaga i zasypiam w pracy na biurku hehe, piersi duże i pełne ale zero dla męża pociechy bo bolą niestety:/ Ból brzucha też się pojawia takie, ciągnięcie ale do wytrzymania, gorzej jest z żołądkiem bo muszę mieć ciągle coś pod ręką bo jak mnie dopadnie ssanie, a nic nie mam to boli okropnie.

qb3cpiqv120x7xhb.png
  • haybeauti Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2013, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ania_mr wrote:
    Gratulacje:)
    Aniu to dzięki twojemu wiruskowi. to ja Ci bardzo dziękuje. I trzymam za Ciebie kciuki żeby dzidziuś był zdrowy i rósł duży.

bhyw20mmdnokd5bw.png
    20110716580116.png
  • haybeauti Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2013, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kozgo wrote:
    Mnie dziś dopadła zgaga i zasypiam w pracy na biurku hehe, piersi duże i pełne ale zero dla męża pociechy bo bolą niestety:/ Ból brzucha też się pojawia takie, ciągnięcie ale do wytrzymania, gorzej jest z żołądkiem bo muszę mieć ciągle coś pod ręką bo jak mnie dopadnie ssanie, a nic nie mam to boli okropnie.
    Kozgo jesteśmy w tym samym tygodniu i mamy identyczne objawy hehe:)
    Kiedy idziesz do lekarza czy już byłaś?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 sierpnia 2013, 11:18

bhyw20mmdnokd5bw.png
    20110716580116.png
‹‹ 191 192 193 194 195 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ