I trymestr ciąży
-
WIADOMOŚĆ
-
dziewczyny ja wg ovu jestem w 6 tygodniu (5 tydz. i 5 dn.). termin porodu 9.04.2014.
Dziewczyny ja mam termin wizyty 7 tygodniu (6 tydz. i 4 dn.) czy jeśli lekarka będzie chciała zrobi usg dopochwowe to powinnam się zgodzić? bo tyle się na czytałam , że już nie rozumiem z tego nic. bO przez powłokę brzuszną to chyba za wcześnie?
p.s. Sorki za te dopytywania ale jestem po poronieniu i strasznie się boje żeby krzywdy niuni nie zrobić (chyba trochę świruje) -
Lissa wrote:Matylda dziekuje za nieoceniona pomoc
Z pewnoscia sama takie badania sobie zrobie
dziewczynki ehhh jestem taki siwezaczek i do tego nieprzygotowany Prosze wiec nie denerwujcie sie jesli bede zadawac duzo pytac ,
buziaczki mamuski
Lissa po to jest to forum, żeby pytać, dzielić się doświadczeniem, spostrzeżeniami i wątpliwościami
Ja też dużo się tutaj dowiedziałamMama najcudowniejszych skarbów -
MoniaT wrote:GDYŻ JUTRO KOŃCZĘ 35 LAT I TO MUSZĘ ZROBIĆ ALE TEŻ NIESAMOWICIE SIĘ BOJĘ TYCH BADAŃ PRENATALNYCH CZY NAPEWNO WSZYSTKO JEST DOBRZE Z DZIDZIĄ
MoniaT my z mężem też się niesamowicie baliśmy tych badań, ja złapałam takiego stresa, że aż lekarz się zmartwił jak zobaczył moje nerwy. Ale podjęliśmy decyzję, że wolimy wiedzieć wszystko, a jeśli wyjdzie jakaś wada np. serduszka, którą można byłoby jeszcze przed porodem zoperować lub tuż po, to nie wybaczylibyśmy sobie, że nie zrobiliśmy wszystkiego co było możliwe. A jeśli miałaby być jakaś wada, której nie da się leczyć, to też chcieliśmy być przygotowani, żeby oswoić się z myślą, że może być różnie, zdobyć odpowiednią wiedzę i przygotować maleństwu jak najlepsze warunki na tym świecie.
Dlatego podjęliśmy decyzję, że nawet gdybym nie kwalifikowała się do badań prenatalnych, to i tak byśmy je zrobili.Mama najcudowniejszych skarbów -
haybeauti wrote:dziewczyny ja wg ovu jestem w 6 tygodniu (5 tydz. i 5 dn.). termin porodu 9.04.2014.
Dziewczyny ja mam termin wizyty 7 tygodniu (6 tydz. i 4 dn.) czy jeśli lekarka będzie chciała zrobi usg dopochwowe to powinnam się zgodzić? bo tyle się na czytałam , że już nie rozumiem z tego nic. bO przez powłokę brzuszną to chyba za wcześnie?
p.s. Sorki za te dopytywania ale jestem po poronieniu i strasznie się boje żeby krzywdy niuni nie zrobić (chyba trochę świruje)
haybeauti opinie na temat usg są różne. Na tym etapie ciąży za wcześniej jest na usg przez brzuch, więc jeśli lekarka bedzie chciała Ci je zrobić, to dopochwowo.
Powiem Ci tak. Ja trafiłam na lekarza, który stwierdził, że dotknie mnie dopiero w 12 tygodniu, ale chyba się bał mojego przypadku, bo bez cotygodniowego usg, nie dotrwałabym nawet do 8 tygodnia. Dlatego szybko uciekłam z gabinetu.
Jestem po dwóch poronieniach, dodatkowo mam wadę macicy, która m.in sama nie pracuje i trzeba jej pomagać. Aktualny mój lekarz co tydzień musi sprawdzać, czy się rozszerza czy natychmiast trzeba wprowadzać silniejsze leki. Mimo takiej ilości dopochwowych usg, moja dzidzia ma się dobrze. powiem tylko, że mój lekarz jest doświadczony, zaangażowany, usg trwa tylko tyle ile powinno, jest bardzo delikatnie przeprowadzane i bez zbędnego "grzebania". Ale mój lekarz wierzy w to co robi i z kobietami po poronieniach obchodzi się jak z jajkiem. Dlatego mu ufam. Ale gdyby jakiś lekarz, który nie wiem jakie ma podejście chciał mi zrobić usg dopochwowe, nie zgodziłabym się.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 sierpnia 2013, 14:26
Mama najcudowniejszych skarbów -
haybeauti wrote:dziewczyny ja wg ovu jestem w 6 tygodniu (5 tydz. i 5 dn.). termin porodu 9.04.2014.
p.s. Sorki za te dopytywania ale jestem po poronieniu i strasznie się boje żeby krzywdy niuni nie zrobić (chyba trochę świruje)
ja miałam usg robione 27 czerwca jak jeszcze nie wiedziałam że jestem w ciąży. zresztą nie było nic widać... 2 lipca zrobiłam test i wyszedł pozytywny wiec poszłam na bete. dzień później odebrałam i była wysoka wiec poszłam do lekarza. tez zrobił usg i wyszła malutka kropka 3mm jeszcze bez zarodka. to był 4t2d licząc od daty ostatniej miesiączki. kazał przyjść za 2 tyg. poszłam i była już fasolka z bijącym serduszkiem to był 6t3d. teraz ide dopiero 20 sierpnia. mi usg nie zaszkodziły a przynajmniej wiem ze robaczek się ładnie rozwija. usg miałam robione strasznie delikatnie. prawie go nie czułam. -
zależy jaki, jeśli jest do zniesienia, czyli zdarza Ci się o nim zapomnieć jak się czymś zajmiesz, to raczej tak. Mnie na początku bolało jak na @ później kluło po bokach ale to podobno od naciągania się macicy.
Zawsze warto zadzwonić do lekarza jak cię coś martwi
Córka 2012👱♀️
Córka 2014👩💼
Syn 2016 👱♂️
-
MoniaT wrote:ja dostałam wczoraj do brania dupka i akard
Czy dobrze kojarzą że czytałam coś o min tu na forum możecie mi coś niecoś przypomnieć
tak
ja brałam duphaston 3x1 od połowy cyklu w którym zaszłam w ciążę do 26tc i biorę acard też od połowy cyklu (jeszcze na etapie starań) i biorę go cały czas.
Oprócz tego do samego porodu mam robić zastrzyki clexaneWiadomość wyedytowana przez autora: 8 sierpnia 2013, 18:38
-
MoniaT wrote:Jestem w 6 tygodniu ciąży
(5 tyg. i 3 dni)
Miesiąc: 2
Trymestr: 1 a poród ovu wyznaczył na 10 kwietnia czyli jakoś razem będziemy rodzić.
Ja wczoraj była na pierwszej wizycie u gina widziałam na tą swoją kropeczkę już mi lekarka dała skierowania na wszystkie badania przygotowuje mnie na badania prenatalne -
Gratulacje:) -
Mnie tez boli podbrzusze, tak dziwnie niby jak na okres ale jednak tak delikatnie subtelnie ale boli caly dzien, nie przestaje. Ale tak jak wposminalysci jak zajme sie praca to zapominam o bolu
Do tej pory ciezko mi uwiezyc ze rozwija sie we mnie malenstwo -
Mnie dziś dopadła zgaga i zasypiam w pracy na biurku hehe, piersi duże i pełne ale zero dla męża pociechy bo bolą niestety:/ Ból brzucha też się pojawia takie, ciągnięcie ale do wytrzymania, gorzej jest z żołądkiem bo muszę mieć ciągle coś pod ręką bo jak mnie dopadnie ssanie, a nic nie mam to boli okropnie.
-
kozgo wrote:Mnie dziś dopadła zgaga i zasypiam w pracy na biurku hehe, piersi duże i pełne ale zero dla męża pociechy bo bolą niestety:/ Ból brzucha też się pojawia takie, ciągnięcie ale do wytrzymania, gorzej jest z żołądkiem bo muszę mieć ciągle coś pod ręką bo jak mnie dopadnie ssanie, a nic nie mam to boli okropnie.
Kiedy idziesz do lekarza czy już byłaś?Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 sierpnia 2013, 11:18