X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr I trymestr ciąży
Odpowiedz

I trymestr ciąży

Oceń ten wątek:
  • juicca Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2013, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    brałam duphaston a potem lekarz zmienił na luteinę 2 razy po 2 , magnez dodatkowo euthyrox bo mam niedoczynnosc i teraz acard bo na clexane nie mam refundacji

Dominika 11.04 2012(18tyg) Aniołek 11.02 2013(7tyg)

3jvz3e5ek8iil2ca.png

https://www.suwaczki.com/tickers/3jvz3e5ek8iil2ca.png
  • иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2013, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    juicca wrote:
    brałam duphaston a potem lekarz zmienił na luteinę 2 razy po 2 , magnez dodatkowo euthyrox bo mam niedoczynnosc i teraz acard bo na clexane nie mam refundacji

a czemu nie masz refundacji ? Przy zakrzepicy nie dał ci refundacji?
    No to różnica jest kolosalna u mnie 10 ampułkostrzykawek kosztuje 115 zł. Za 35 zł (mam refundację), mam 3 opakowania, czyli 30 zastrzyków.
    Pierwszą receptę wypisał mi immunolog, ale potem brałam receptę od ginekologa. Zawsze z refundacją. Zastanawiam się dlaczego nie masz refundacji.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2013, 15:14

<3 Aniołek (8tc) 25.06.2012
    qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • as Przyjaciółka

Wysłany: 6 sierpnia 2013, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    иιєиσямαℓиα, wiesz ja się zastrzyków panicznie bałam.

Tak się zlożyło że pierwszą ciązę przeszłam normalne bez żadnych komplikacji, nie miałam problemów z zajściem w ciażę, mało tego moja siostra urodziła 3 dzieci bez żadnych leków przeciwzakrzepowych - dopiero niedawno wykryto u nas skłonność do zakrzepicy, ale nigdy nie miałam jak narazie zatorów ani żadnych objawów samej choroby.
    Tak więc w tej ciąży też tak myślę że będzie ok - ale jak już się wie o jakiejś chorobie to w głowie siedzi, więc chociaż dobrze że jest ten acard.

• иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2013, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    as wrote:
    иιєиσямαℓиα, wiesz ja się zastrzyków panicznie bałam.

Tak się zlożyło że pierwszą ciązę przeszłam normalne bez żadnych komplikacji, nie miałam problemów z zajściem w ciażę, mało tego moja siostra urodziła 3 dzieci bez żadnych leków przeciwzakrzepowych - dopiero niedawno wykryto u nas skłonność do zakrzepicy, ale nigdy nie miałam jak narazie zatorów ani żadnych objawów samej choroby.
    Tak więc w tej ciąży też tak myślę że będzie ok - ale jak już się wie o jakiejś chorobie to w głowie siedzi, więc chociaż dobrze że jest ten acard.

pewnie że tak

<3 Aniołek (8tc) 25.06.2012
    qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • Matylda36 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2013, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    juicca wrote:
    no tak racja ;)poprostu glupio było mi dzwonic do mojego gina skoro niby widział to cholerstwo pod kosmówką i kazał od 8 tyg brac acard,a myślałam ze któras z dziewczyn miała podobny dylemat... moze sie jednak zadzwonię

juicca nie bój się dzwonić do swojego lekarza. Twoje zdrowie i Twojego dzidziusia są najważniejsze. Mi tez niekiedy jest glupio dzwonic do swojego, ale zawsze go przepraszam i nawet jesli cos mowil na wizycie, a ja nie jestem tego pewna, to wole sie upewnic. Przeciez nie wydzwaniasz do niego 5 razy dziennie czy nocami chyba? :-)

juicca lubi tę wiadomość

Mama najcudowniejszych skarbów :-)
  • pasia27 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2013, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez dzwonie od razu do lekarza jak mam watpliwosci.raz jak dostalam jakis uplawow.to postanowilam byc spokojna,dotrzymalam 4dni do wizyty,powiedzialam mu to opieprzyl czemu on nic o tym nie wie!ze to mogly byc saczace wody plodowe albo cos innego..lepiej sie nie szczypac i dzwonic dla waszego bezpieczenstwa i zdrowia :-)

Matylda36, haybeauti lubią tę wiadomość

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • juicca Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2013, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    иιєиσямαℓиα wrote:
    a czemu nie masz refundacji ? Przy zakrzepicy nie dał ci refundacji?
    No to różnica jest kolosalna u mnie 10 ampułkostrzykawek kosztuje 115 zł. Za 35 zł (mam refundację), mam 3 opakowania, czyli 30 zastrzyków.
    Pierwszą receptę wypisał mi immunolog, ale potem brałam receptę od ginekologa. Zawsze z refundacją. Zastanawiam się dlaczego nie masz refundacji.
    kochana ja nie mam zakrzepicy , antyfosfolipidowe ujemne , poprostu niby to ma byc prifilaktyka po 2 poronieniach , stwierdził ze takie leczenie...

3jvz3e5ek8iil2ca.png

• juicca Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2013, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jutro z rana zadzwonie do mojego lekarza , i dam wam znać co mi powiedział;) dzięki za wsparcie i dobre rady

pasia27 lubi tę wiadomość

3jvz3e5ek8iil2ca.png

• MoniaT Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2013, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny w tak upalny dzień jak to znosicie bo ja w pracy siedzę i mam klimę i tylko tak jestem w stanie wysiedzieć 8 godzin. W nocy nie mogę spać dziś nawet mnie obudził komar i długo nie mogłam zasnąć straszne a rano trzeba wstać do pracy. Jakie macie objawy ciąży ? Bo ja już tak zfiksowałm że w nocy się obudziłam i stwierdziłam że mnie piersi już nie bolą i znów może poronię jestem straszna w tych swoich dziwactwach a do lekarza chcę iść w następnym tygodniu to zacznie mi się 7 tydzień i na pewno będzie już coś widać a strasznie się boję każdego dnia jak się budzę czy na pewno nie plamię. Czy Wy też taką shizę macie co ja. Dodam że w piątek kończę 35 lat i to mnie jeszcze dołuje że z góry w moim wieku ciąża jest zagrożona. Sory że tak dużo ale to jedyne miejsce gdzie mogę wylać swoje swoje wątpliwości i Wy na pewno to zrozumiecie. Pozdrawiam i życzę miłego dzionka

klz9cwa175lwe78n.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 sierpnia 2013, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochana ja mam to samo średnio co 30 min chodzę do łazienki sprawdzam czy nie plamie nocy mam koszmary ze znowu tracę malenstwo spać nie mogę :( a dodatkowo w sobotę zginą potrącony przez tira mój 16 letni brat cioteczny więc w domu dużo stresu i bólu ja staram sie nie stresowac i nie myśleć ale tak sie nie da :(

• ;oniqa Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2013, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    miriam strsznie mi przykro i oczywiście moje kondolencje :(

ibm2io4pkxnx632u.png

3jgx3e3kb044oxco.png
  • MoniaT Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2013, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje kondolencje Miriam głowa do góry i nie wolno ci myśleć co się stało i zamartwiać po prostu się trzymaj widzę że Ty przynajmniej masz jeden tydzień więcej niż ja bo ja jestem 5 i 2 dni

klz9cwa175lwe78n.png
  • fifi83 Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2013, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja właśnie kończę I trymestr i wskakuje do II :)
    Wczoraj byłam u swojego lekarza na usg genetycznym i bez porównania do tego, co zrobiłam odrębnie u innego "pseudo prof." w związku z silnymi bólami - byłam u rodziców w innym mieście :/
    Wizyta trwała godzinę a samo usg prawie 45min.
    Lekarz bardzo dokładnie badał każdy parametr, mierzył, wsłuchiwał się, oglądał pojedyncze kosteczki, opisywał każdy najmniejszy szczegół.
    Wszystko jest ok :)
    Fasolka ma już 8 cm !
    A moje przeczucia odnośnie płci okazały się mylne bo na 80% noszę pod serduszkiem dziewczynkę :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 sierpnia 2013, 14:41

pasia27, kaaasiaczek_, MoniaT lubią tę wiadomość

dqprp07w0ymwd17k.png
    atdcp07w6kzt9dn9.png
  • milola86 Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2013, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    fifi bardzo się cieszę że wszystko dobrze;) u mnie też prawdopodobnie dziewczynka, ale na 100% dowiemy się za kilka tygodni;)

atdcvcqgb9ua249c.png
    3i49df9h2ksxxkie.png

Bóg mówi prosto o krzywych liniach naszego życia...
    Adaś Ewa Róża i Piotr-moje maleńkie aniołki
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 sierpnia 2013, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    słuchajcie , moj gin powiedział mi , że pierwsze USG jakie będe miała to bedzie prenatalne ... czy to jest normalne , że nie bede miała zadnego wcześniej ?

• juicca Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2013, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej kobitki :) dzwoniłam do lekarza , mam brac acard nawet jesli mam plamienia

3jvz3e5ek8iil2ca.png

• aher Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2013, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szczessciara wrote:
    słuchajcie , moj gin powiedział mi , że pierwsze USG jakie będe miała to bedzie prenatalne ... czy to jest normalne , że nie bede miała zadnego wcześniej ?

Pierwsze obowiązkowe USG jest pomiędzy 11. a 14. tygodniem ciąży. Chodzisz prywatnie czy na NFZ? Na NFZ najczęściej wykonywane są trzy badania usg i pierwsze w podanych wyżej tygodniach, a prywatnie już wcześniej praktycznie na każdej wizycie - ja miałam pierwsze w 5 tyg ciąży. W którym tygodniu zapowiedział badania prenatalne?

m3sx3e3ksd1nt9wx.png
  • haybeauti Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2013, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MoniaT wrote:
    Jakie macie objawy ciąży ? Bo ja już tak zfiksowałm że w nocy się obudziłam i stwierdziłam że mnie piersi już nie bolą i znów może poronię jestem straszna w tych swoich dziwactwach a do lekarza chcę iść w następnym tygodniu to zacznie mi się 7 tydzień i na pewno będzie już coś widać a strasznie się boję każdego dnia jak się budzę czy na pewno nie plamię.
    Monia T ja też tak mam. wydaje mi się, że to normalne po stracie. Też czekam na badanie usg jak na ścięcie. Też zastanawiam czemu mnie tylko mdli a nie wymiotuje czy to za wcześnie czy coś jest nie tak. Ale musimy pamiętać,że trzeba być dobrej myśli i być uśmiechniętym dla naszego maluszka- żeby czasem się nie zaraził od mamy humorkiem :) (taki żarcik)trzymaj się i głowa do góry

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 sierpnia 2013, 16:08

bhyw20mmdnokd5bw.png
    20110716580116.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 sierpnia 2013, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aher wrote:
    Pierwsze obowiązkowe USG jest pomiędzy 11. a 14. tygodniem ciąży. Chodzisz prywatnie czy na NFZ? Na NFZ najczęściej wykonywane są trzy badania usg i pierwsze w podanych wyżej tygodniach, a prywatnie już wcześniej praktycznie na każdej wizycie - ja miałam pierwsze w 5 tyg ciąży. W którym tygodniu zapowiedział badania prenatalne?

Na NFZ . Ja jutro bede zaczynała 8 tydzień , badania prenatalne zapowiedział na około 12 tydzień ale nie dokładnie jutro mi powie pewniej , ja bym chciała już być po jakimś USG bo jestem po jednym poronieniu i USG by mnie uspokoiło ... jutro jeszcze pogadam z nim czy by mi dał skierowanie

• Makcza Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2013, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia, Ty się wiekiem przejmujesz, a cały Hollywood rodzi po czterdziestce :)

Mikusia2 lubi tę wiadomość

tb73y2v4bw88z3f1.png
    ox7n3e3ktfsn5ith.png
‹‹ 189 190 191 192 193 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ