X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr I trymestr ciąży
Odpowiedz

I trymestr ciąży

Oceń ten wątek:
  • juicca Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2013, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    brałam duphaston a potem lekarz zmienił na luteinę 2 razy po 2 , magnez dodatkowo euthyrox bo mam niedoczynnosc i teraz acard bo na clexane nie mam refundacji

Dominika 11.04 2012(18tyg) Aniołek 11.02 2013(7tyg)

3jvz3e5ek8iil2ca.png

https://www.suwaczki.com/tickers/3jvz3e5ek8iil2ca.png
  • иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2013, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    juicca wrote:
    brałam duphaston a potem lekarz zmienił na luteinę 2 razy po 2 , magnez dodatkowo euthyrox bo mam niedoczynnosc i teraz acard bo na clexane nie mam refundacji

a czemu nie masz refundacji ? Przy zakrzepicy nie dał ci refundacji?
    No to różnica jest kolosalna u mnie 10 ampułkostrzykawek kosztuje 115 zł. Za 35 zł (mam refundację), mam 3 opakowania, czyli 30 zastrzyków.
    Pierwszą receptę wypisał mi immunolog, ale potem brałam receptę od ginekologa. Zawsze z refundacją. Zastanawiam się dlaczego nie masz refundacji.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2013, 15:14

<3 Aniołek (8tc) 25.06.2012
    qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • as Przyjaciółka

Wysłany: 6 sierpnia 2013, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    иιєиσямαℓиα, wiesz ja się zastrzyków panicznie bałam.

Tak się zlożyło że pierwszą ciązę przeszłam normalne bez żadnych komplikacji, nie miałam problemów z zajściem w ciażę, mało tego moja siostra urodziła 3 dzieci bez żadnych leków przeciwzakrzepowych - dopiero niedawno wykryto u nas skłonność do zakrzepicy, ale nigdy nie miałam jak narazie zatorów ani żadnych objawów samej choroby.
    Tak więc w tej ciąży też tak myślę że będzie ok - ale jak już się wie o jakiejś chorobie to w głowie siedzi, więc chociaż dobrze że jest ten acard.

• иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2013, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    as wrote:
    иιєиσямαℓиα, wiesz ja się zastrzyków panicznie bałam.

Tak się zlożyło że pierwszą ciązę przeszłam normalne bez żadnych komplikacji, nie miałam problemów z zajściem w ciażę, mało tego moja siostra urodziła 3 dzieci bez żadnych leków przeciwzakrzepowych - dopiero niedawno wykryto u nas skłonność do zakrzepicy, ale nigdy nie miałam jak narazie zatorów ani żadnych objawów samej choroby.
    Tak więc w tej ciąży też tak myślę że będzie ok - ale jak już się wie o jakiejś chorobie to w głowie siedzi, więc chociaż dobrze że jest ten acard.

pewnie że tak

<3 Aniołek (8tc) 25.06.2012
    qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • Matylda36 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2013, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    juicca wrote:
    no tak racja ;)poprostu glupio było mi dzwonic do mojego gina skoro niby widział to cholerstwo pod kosmówką i kazał od 8 tyg brac acard,a myślałam ze któras z dziewczyn miała podobny dylemat... moze sie jednak zadzwonię

juicca nie bój się dzwonić do swojego lekarza. Twoje zdrowie i Twojego dzidziusia są najważniejsze. Mi tez niekiedy jest glupio dzwonic do swojego, ale zawsze go przepraszam i nawet jesli cos mowil na wizycie, a ja nie jestem tego pewna, to wole sie upewnic. Przeciez nie wydzwaniasz do niego 5 razy dziennie czy nocami chyba? :-)

juicca lubi tę wiadomość

Mama najcudowniejszych skarbów :-)
  • pasia27 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2013, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez dzwonie od razu do lekarza jak mam watpliwosci.raz jak dostalam jakis uplawow.to postanowilam byc spokojna,dotrzymalam 4dni do wizyty,powiedzialam mu to opieprzyl czemu on nic o tym nie wie!ze to mogly byc saczace wody plodowe albo cos innego..lepiej sie nie szczypac i dzwonic dla waszego bezpieczenstwa i zdrowia :-)

Matylda36, haybeauti lubią tę wiadomość

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • juicca Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2013, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    иιєиσямαℓиα wrote:
    a czemu nie masz refundacji ? Przy zakrzepicy nie dał ci refundacji?
    No to różnica jest kolosalna u mnie 10 ampułkostrzykawek kosztuje 115 zł. Za 35 zł (mam refundację), mam 3 opakowania, czyli 30 zastrzyków.
    Pierwszą receptę wypisał mi immunolog, ale potem brałam receptę od ginekologa. Zawsze z refundacją. Zastanawiam się dlaczego nie masz refundacji.
    kochana ja nie mam zakrzepicy , antyfosfolipidowe ujemne , poprostu niby to ma byc prifilaktyka po 2 poronieniach , stwierdził ze takie leczenie...

3jvz3e5ek8iil2ca.png

• juicca Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2013, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jutro z rana zadzwonie do mojego lekarza , i dam wam znać co mi powiedział;) dzięki za wsparcie i dobre rady

pasia27 lubi tę wiadomość

3jvz3e5ek8iil2ca.png

• MoniaT Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2013, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny w tak upalny dzień jak to znosicie bo ja w pracy siedzę i mam klimę i tylko tak jestem w stanie wysiedzieć 8 godzin. W nocy nie mogę spać dziś nawet mnie obudził komar i długo nie mogłam zasnąć straszne a rano trzeba wstać do pracy. Jakie macie objawy ciąży ? Bo ja już tak zfiksowałm że w nocy się obudziłam i stwierdziłam że mnie piersi już nie bolą i znów może poronię jestem straszna w tych swoich dziwactwach a do lekarza chcę iść w następnym tygodniu to zacznie mi się 7 tydzień i na pewno będzie już coś widać a strasznie się boję każdego dnia jak się budzę czy na pewno nie plamię. Czy Wy też taką shizę macie co ja. Dodam że w piątek kończę 35 lat i to mnie jeszcze dołuje że z góry w moim wieku ciąża jest zagrożona. Sory że tak dużo ale to jedyne miejsce gdzie mogę wylać swoje swoje wątpliwości i Wy na pewno to zrozumiecie. Pozdrawiam i życzę miłego dzionka

klz9cwa175lwe78n.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 sierpnia 2013, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochana ja mam to samo średnio co 30 min chodzę do łazienki sprawdzam czy nie plamie nocy mam koszmary ze znowu tracę malenstwo spać nie mogę :( a dodatkowo w sobotę zginą potrącony przez tira mój 16 letni brat cioteczny więc w domu dużo stresu i bólu ja staram sie nie stresowac i nie myśleć ale tak sie nie da :(

• ;oniqa Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2013, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    miriam strsznie mi przykro i oczywiście moje kondolencje :(

ibm2io4pkxnx632u.png

3jgx3e3kb044oxco.png
  • MoniaT Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2013, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje kondolencje Miriam głowa do góry i nie wolno ci myśleć co się stało i zamartwiać po prostu się trzymaj widzę że Ty przynajmniej masz jeden tydzień więcej niż ja bo ja jestem 5 i 2 dni

klz9cwa175lwe78n.png
  • fifi83 Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2013, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja właśnie kończę I trymestr i wskakuje do II :)
    Wczoraj byłam u swojego lekarza na usg genetycznym i bez porównania do tego, co zrobiłam odrębnie u innego "pseudo prof." w związku z silnymi bólami - byłam u rodziców w innym mieście :/
    Wizyta trwała godzinę a samo usg prawie 45min.
    Lekarz bardzo dokładnie badał każdy parametr, mierzył, wsłuchiwał się, oglądał pojedyncze kosteczki, opisywał każdy najmniejszy szczegół.
    Wszystko jest ok :)
    Fasolka ma już 8 cm !
    A moje przeczucia odnośnie płci okazały się mylne bo na 80% noszę pod serduszkiem dziewczynkę :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 sierpnia 2013, 14:41

pasia27, kaaasiaczek_, MoniaT lubią tę wiadomość

dqprp07w0ymwd17k.png
    atdcp07w6kzt9dn9.png
  • milola86 Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2013, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    fifi bardzo się cieszę że wszystko dobrze;) u mnie też prawdopodobnie dziewczynka, ale na 100% dowiemy się za kilka tygodni;)

atdcvcqgb9ua249c.png
    3i49df9h2ksxxkie.png

Bóg mówi prosto o krzywych liniach naszego życia...
    Adaś Ewa Róża i Piotr-moje maleńkie aniołki
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 sierpnia 2013, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    słuchajcie , moj gin powiedział mi , że pierwsze USG jakie będe miała to bedzie prenatalne ... czy to jest normalne , że nie bede miała zadnego wcześniej ?

• juicca Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2013, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej kobitki :) dzwoniłam do lekarza , mam brac acard nawet jesli mam plamienia

3jvz3e5ek8iil2ca.png

• aher Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2013, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szczessciara wrote:
    słuchajcie , moj gin powiedział mi , że pierwsze USG jakie będe miała to bedzie prenatalne ... czy to jest normalne , że nie bede miała zadnego wcześniej ?

Pierwsze obowiązkowe USG jest pomiędzy 11. a 14. tygodniem ciąży. Chodzisz prywatnie czy na NFZ? Na NFZ najczęściej wykonywane są trzy badania usg i pierwsze w podanych wyżej tygodniach, a prywatnie już wcześniej praktycznie na każdej wizycie - ja miałam pierwsze w 5 tyg ciąży. W którym tygodniu zapowiedział badania prenatalne?

m3sx3e3ksd1nt9wx.png
  • haybeauti Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2013, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MoniaT wrote:
    Jakie macie objawy ciąży ? Bo ja już tak zfiksowałm że w nocy się obudziłam i stwierdziłam że mnie piersi już nie bolą i znów może poronię jestem straszna w tych swoich dziwactwach a do lekarza chcę iść w następnym tygodniu to zacznie mi się 7 tydzień i na pewno będzie już coś widać a strasznie się boję każdego dnia jak się budzę czy na pewno nie plamię.
    Monia T ja też tak mam. wydaje mi się, że to normalne po stracie. Też czekam na badanie usg jak na ścięcie. Też zastanawiam czemu mnie tylko mdli a nie wymiotuje czy to za wcześnie czy coś jest nie tak. Ale musimy pamiętać,że trzeba być dobrej myśli i być uśmiechniętym dla naszego maluszka- żeby czasem się nie zaraził od mamy humorkiem :) (taki żarcik)trzymaj się i głowa do góry

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 sierpnia 2013, 16:08

bhyw20mmdnokd5bw.png
    20110716580116.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 sierpnia 2013, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aher wrote:
    Pierwsze obowiązkowe USG jest pomiędzy 11. a 14. tygodniem ciąży. Chodzisz prywatnie czy na NFZ? Na NFZ najczęściej wykonywane są trzy badania usg i pierwsze w podanych wyżej tygodniach, a prywatnie już wcześniej praktycznie na każdej wizycie - ja miałam pierwsze w 5 tyg ciąży. W którym tygodniu zapowiedział badania prenatalne?

Na NFZ . Ja jutro bede zaczynała 8 tydzień , badania prenatalne zapowiedział na około 12 tydzień ale nie dokładnie jutro mi powie pewniej , ja bym chciała już być po jakimś USG bo jestem po jednym poronieniu i USG by mnie uspokoiło ... jutro jeszcze pogadam z nim czy by mi dał skierowanie

• Makcza Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2013, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia, Ty się wiekiem przejmujesz, a cały Hollywood rodzi po czterdziestce :)

Mikusia2 lubi tę wiadomość

tb73y2v4bw88z3f1.png
    ox7n3e3ktfsn5ith.png
‹‹ 189 190 191 192 193 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ