X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr I trymestr ciąży
Odpowiedz

I trymestr ciąży

Oceń ten wątek:
  • wisnia11 Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2013, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jeśli chcesz zrobić to badanie to najlepiej zadzwoń do lekarza i poinformuj go o tym bo to baranie usg trwa trochę dłużej niż normalne.

u79ep1.png
    k3xSp2.png
  • aher Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2013, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szczessciara wrote:
    A na badanie prenatalne lekarz was skierowal czy same szlyscie sie zapisac ?

Ja nie robiłam badań prenatalnych wcale. Pomiędzy 11 a 14 tygodniem ciąży jest obowiązkowe USG - wówczas lekarz sprawdza przezierność karkową itp. U mnie wszystko było w porządku na tym badaniu więc nie robiłam nic ponad to.

m3sx3e3ksd1nt9wx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 sierpnia 2013, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha , zaczekam do 17 i sie dowiem od lekarza :))

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 sierpnia 2013, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie tak jest jak aher pisze k ja dostałam skierowanie na prenatalne nie inwazję czyli usg genetyczne , badanie przeplywu test zintegrowany i test papa . Do inwazyjnych zalicza sie jeszcze aminopunkcja i coś tam jeszcze ale to zwiększa prawdopodobieństwo poronienia więc to sobie darujemy bo nie jestem po 35 roku życi. Wiele kobiet myli zwykle badanie usg w 11-14 tyg ciazy gdzie sprawdza sie przeciętność karkowa itp z badaniami prenatalnymi a z tego ci mi lekarz tłumaczył to są dwie rożne sprawy :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia 2013, 15:24

• MoniaT Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2013, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie
    dawno się nie odzywałam bo nawet nie mam żadnych wieści do lekarza idę dopiero w czwartek i te dni mijają strasznie wolno. Ja na prenatalne na pewno się wybieram gdyż skończyłam już 35 lat niestety :( więc już się nie mogę doczekać tych badań a i w czwartek idę na usg i mam nadzieję że będzie wszystko dobrze ale mdłości jak cholera wyczytałam gdzieś że na mdłości dobre są migdały całe miasto przeczesałam za migdałami i w końcu udało mi się wczoraj kupić i jak na razie pomagają. Już wyczułam te mdłości jak tylko dłużej nie jem to zaczyna się więc coś sięgam z lodówki ale na nic po prostu na nic nie mam ochoty wszystko mnie odrzuca najlepiej to bym nic nie jadła. A mdłości to mam ale nie poranne tylko wieczornie (jeśli tak można to nazwać ) Już siedzieć nie mogę tak mi się wszystko rozpycha więc jak tylko będzie można to idę na L4 odpocznę i wyluzuję bo w pracy masakra ile można chodzić w jednych spodniach bo tylko w nich mnie nic nie ciśnie a jeszcze nic nie wiedzą. Jeszcze na zakończenie napiszę że w tamtym tygodniu to mi się zrobiło coś takiego że nawet nie umiem tego opisać takie zawroty głowy i takie mroczki trzymało mnie to chyba z godzinę że myślałam że upadnę aż się bałam jechać samochodem ale mi przeszło na tyle że już łapałam równowagę

klz9cwa175lwe78n.png
  • MoniaT Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2013, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    też tak miałyście może ?????/

klz9cwa175lwe78n.png
  • rubi67 Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2013, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MoniaT, ja w I trymestrze mialam zawroty glowy i mroczki, fakt zdarzalo sie to rzadko, ale jednak poinformowalam o tym mojego lekarza, powiedzial, ze jesli bedzie sytuacja sie powtarzac kladziemy sie do szpitala na obserwacke i badania, na szczecie zaraz po tym jak to uslyszalam - przeszlo :) Od tamtej pory czasem bol glowy, ale bez zawrotow i mroczkow ;)

kjmnp07wv7btz8gg.png
    w57vtqyw3stplbvj.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 sierpnia 2013, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ania_mr dzięki za info też się zapisałam :)

ja skierowanie na badanie prenatalne dostałam od lekarza

• ania_mr Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2013, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasiaks wrote:
    ania_mr dzięki za info też się zapisałam :)
    idziesz sama czy z osobą towarzyszącą ja męża namówiłam ;)

relgh371tnvgf6k5.png77d19a1547e45cc4.png
  • Matylda36 Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2013, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MoniaT ja też miałam 2 czy 3 razy zawroty, raz z mroczkami, a raz to mnie aż na ścianę rzuciło.

Mama najcudowniejszych skarbów :-)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 sierpnia 2013, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ania_mr właśnie napisałam sama, a w sumie mogłabym tego mojego zabrać. Tylko nie wiem czy teraz da się to jeszcze odkręcić

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 sierpnia 2013, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a mialyscie to usg pomiedzy 11 a 14 tyg na przeziernosc karkowa ? Bo ja mialam juz jedno usg w 8 tyg a chodze na nfz i podobno przysluguja tylko 3 usg na cala ciaze

• Makcza Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2013, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczęściara, ja nie dostałam skierowania, bo nie ma szczególnych wskazań - tak jak pisały dziewczyny, wiek ponad 35 lat i/lub choroby w rodzinie. Natomiast ginka opowiedziała mi o tym badaniu, powiedziała, żebym się zastanowiła i poleciła kilku lekarzy, którzy robią je najlepiej w moim mieście.

Myślę, że decyzja - czy robić badanie, czy nie, powinna wiązać się z przemyśleniem sprawy - co zrobię, gdy się okaże, że jest duże prawdopodobieństwo choroby.

tb73y2v4bw88z3f1.png
    ox7n3e3ktfsn5ith.png
  • Matylda36 Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2013, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, ja miałam to usg, dziewczyny wyżej też o tym pisały.

Takie skierowanie też się dostaje jeśli się miało poronienia. Ja miałam takie wskazanie napisane na skierowaniu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia 2013, 17:38

Mama najcudowniejszych skarbów :-)
  • aher Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2013, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szczessciara wrote:
    Dziewczyny a mialyscie to usg pomiedzy 11 a 14 tyg na przeziernosc karkowa ? Bo ja mialam juz jedno usg w 8 tyg a chodze na nfz i podobno przysluguja tylko 3 usg na cala ciaze

Z tego co czytam na forum czasem na nfz dziewczyny mają więcej niż 3 badania, zależy od lekarza. To usg pomiędzy 11 a 14 jest obowiązkowe i lekarz prowadzący ciążę musi je wykonać. Jeśli będziesz na wizycie i lekarz tego nie zrobi to upomnij się.

Obowiązkowe USG w ciąży:
    11-14 tydzień
    18-24 tydzień
    i ostatnie zwykle 30-33 tydzień ciąży

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia 2013, 17:52

m3sx3e3ksd1nt9wx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 sierpnia 2013, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam pytanie z innej beczkim: czy czasami robia Wam się ciemne ślady na skórze od złotej obrączki? Mi tak sie pojawiało juz przed ciąża -robiłam wyniki badań wtedy i było ok, dermatolog i inni lekarze nie widza zwiazku złota z choroba. Teraz też zauważyłam ślad na palcu. Czy miałyście podobna sytuację?

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 sierpnia 2013, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam jeszcze jedno pytanko :) czy boli was cos czasem po prawej stronie pochwy lub nawet na samym srodku pochwy ?

• Makcza Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2013, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczęściara, ja co jakiś czas czuję delikatny ból w różnych miejscach w podbrzuszu, to normalne. Problem sygnalizowany byłby silnym lub długotrwałym bólem lub krwawieniem.

tb73y2v4bw88z3f1.png
    ox7n3e3ktfsn5ith.png
  • Iwo123 Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2013, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczęściara ja czasem czuje delikatny ból w podbrzuszu, czasem nawet kłucie w pochwie, to normalne w początkowym okresie ciąży, kiedy macica się rozciąga..

relg3e5ejn8hl19k.png
  • Klaudiaa Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2013, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny. Mam do Was takie pytanie. Jakbyscie mialy chwilke czasu moglybyscie spojrzec na moj wykres? Czy moze on wrozyc cos dobrego? Czy, ktoras z Was miala na poczatku ciazy bole brzucha? Prosze sie nie sugerowac @ wedlug owu bo moje cykle sa 28-30 dniowe napewno nie 23

c55fgywlzep4egh7.png

bi7ym6k55zajyuk9.png

‹‹ 218 219 220 221 222 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Masz objawy duszności wydechowej, ale nie jesteś zdiagnozowany? Lekarz online może pokierować Cię dalej

Duszność wydechowa utrudnia oddychanie, szczególnie podczas wydychania powietrza. Uczucie braku tchu może budzić niepokój. Jeśli doświadczasz takich objawów, a diagnoza wciąż nie jest postawiona, warto skonsultować się z lekarzem. Konsultacja online to szybki sposób na omówienie symptomów, uzyskanie wstępnej oceny i wskazówek dotyczących dalszej diagnostyki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ