X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr I trymestr ciąży
Odpowiedz

I trymestr ciąży

Oceń ten wątek:
  • wisnia11 Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2013, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jeśli chcesz zrobić to badanie to najlepiej zadzwoń do lekarza i poinformuj go o tym bo to baranie usg trwa trochę dłużej niż normalne.

u79ep1.png
    k3xSp2.png
  • aher Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2013, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szczessciara wrote:
    A na badanie prenatalne lekarz was skierowal czy same szlyscie sie zapisac ?

Ja nie robiłam badań prenatalnych wcale. Pomiędzy 11 a 14 tygodniem ciąży jest obowiązkowe USG - wówczas lekarz sprawdza przezierność karkową itp. U mnie wszystko było w porządku na tym badaniu więc nie robiłam nic ponad to.

m3sx3e3ksd1nt9wx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 sierpnia 2013, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha , zaczekam do 17 i sie dowiem od lekarza :))

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 sierpnia 2013, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie tak jest jak aher pisze k ja dostałam skierowanie na prenatalne nie inwazję czyli usg genetyczne , badanie przeplywu test zintegrowany i test papa . Do inwazyjnych zalicza sie jeszcze aminopunkcja i coś tam jeszcze ale to zwiększa prawdopodobieństwo poronienia więc to sobie darujemy bo nie jestem po 35 roku życi. Wiele kobiet myli zwykle badanie usg w 11-14 tyg ciazy gdzie sprawdza sie przeciętność karkowa itp z badaniami prenatalnymi a z tego ci mi lekarz tłumaczył to są dwie rożne sprawy :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia 2013, 15:24

• MoniaT Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2013, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie
    dawno się nie odzywałam bo nawet nie mam żadnych wieści do lekarza idę dopiero w czwartek i te dni mijają strasznie wolno. Ja na prenatalne na pewno się wybieram gdyż skończyłam już 35 lat niestety :( więc już się nie mogę doczekać tych badań a i w czwartek idę na usg i mam nadzieję że będzie wszystko dobrze ale mdłości jak cholera wyczytałam gdzieś że na mdłości dobre są migdały całe miasto przeczesałam za migdałami i w końcu udało mi się wczoraj kupić i jak na razie pomagają. Już wyczułam te mdłości jak tylko dłużej nie jem to zaczyna się więc coś sięgam z lodówki ale na nic po prostu na nic nie mam ochoty wszystko mnie odrzuca najlepiej to bym nic nie jadła. A mdłości to mam ale nie poranne tylko wieczornie (jeśli tak można to nazwać ) Już siedzieć nie mogę tak mi się wszystko rozpycha więc jak tylko będzie można to idę na L4 odpocznę i wyluzuję bo w pracy masakra ile można chodzić w jednych spodniach bo tylko w nich mnie nic nie ciśnie a jeszcze nic nie wiedzą. Jeszcze na zakończenie napiszę że w tamtym tygodniu to mi się zrobiło coś takiego że nawet nie umiem tego opisać takie zawroty głowy i takie mroczki trzymało mnie to chyba z godzinę że myślałam że upadnę aż się bałam jechać samochodem ale mi przeszło na tyle że już łapałam równowagę

klz9cwa175lwe78n.png
  • MoniaT Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2013, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    też tak miałyście może ?????/

klz9cwa175lwe78n.png
  • rubi67 Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2013, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MoniaT, ja w I trymestrze mialam zawroty glowy i mroczki, fakt zdarzalo sie to rzadko, ale jednak poinformowalam o tym mojego lekarza, powiedzial, ze jesli bedzie sytuacja sie powtarzac kladziemy sie do szpitala na obserwacke i badania, na szczecie zaraz po tym jak to uslyszalam - przeszlo :) Od tamtej pory czasem bol glowy, ale bez zawrotow i mroczkow ;)

kjmnp07wv7btz8gg.png
    w57vtqyw3stplbvj.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 sierpnia 2013, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ania_mr dzięki za info też się zapisałam :)

ja skierowanie na badanie prenatalne dostałam od lekarza

• ania_mr Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2013, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasiaks wrote:
    ania_mr dzięki za info też się zapisałam :)
    idziesz sama czy z osobą towarzyszącą ja męża namówiłam ;)

relgh371tnvgf6k5.png77d19a1547e45cc4.png
  • Matylda36 Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2013, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MoniaT ja też miałam 2 czy 3 razy zawroty, raz z mroczkami, a raz to mnie aż na ścianę rzuciło.

Mama najcudowniejszych skarbów :-)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 sierpnia 2013, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ania_mr właśnie napisałam sama, a w sumie mogłabym tego mojego zabrać. Tylko nie wiem czy teraz da się to jeszcze odkręcić

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 sierpnia 2013, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a mialyscie to usg pomiedzy 11 a 14 tyg na przeziernosc karkowa ? Bo ja mialam juz jedno usg w 8 tyg a chodze na nfz i podobno przysluguja tylko 3 usg na cala ciaze

• Makcza Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2013, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczęściara, ja nie dostałam skierowania, bo nie ma szczególnych wskazań - tak jak pisały dziewczyny, wiek ponad 35 lat i/lub choroby w rodzinie. Natomiast ginka opowiedziała mi o tym badaniu, powiedziała, żebym się zastanowiła i poleciła kilku lekarzy, którzy robią je najlepiej w moim mieście.

Myślę, że decyzja - czy robić badanie, czy nie, powinna wiązać się z przemyśleniem sprawy - co zrobię, gdy się okaże, że jest duże prawdopodobieństwo choroby.

tb73y2v4bw88z3f1.png
    ox7n3e3ktfsn5ith.png
  • Matylda36 Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2013, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, ja miałam to usg, dziewczyny wyżej też o tym pisały.

Takie skierowanie też się dostaje jeśli się miało poronienia. Ja miałam takie wskazanie napisane na skierowaniu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia 2013, 17:38

Mama najcudowniejszych skarbów :-)
  • aher Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2013, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szczessciara wrote:
    Dziewczyny a mialyscie to usg pomiedzy 11 a 14 tyg na przeziernosc karkowa ? Bo ja mialam juz jedno usg w 8 tyg a chodze na nfz i podobno przysluguja tylko 3 usg na cala ciaze

Z tego co czytam na forum czasem na nfz dziewczyny mają więcej niż 3 badania, zależy od lekarza. To usg pomiędzy 11 a 14 jest obowiązkowe i lekarz prowadzący ciążę musi je wykonać. Jeśli będziesz na wizycie i lekarz tego nie zrobi to upomnij się.

Obowiązkowe USG w ciąży:
    11-14 tydzień
    18-24 tydzień
    i ostatnie zwykle 30-33 tydzień ciąży

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia 2013, 17:52

m3sx3e3ksd1nt9wx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 sierpnia 2013, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam pytanie z innej beczkim: czy czasami robia Wam się ciemne ślady na skórze od złotej obrączki? Mi tak sie pojawiało juz przed ciąża -robiłam wyniki badań wtedy i było ok, dermatolog i inni lekarze nie widza zwiazku złota z choroba. Teraz też zauważyłam ślad na palcu. Czy miałyście podobna sytuację?

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 sierpnia 2013, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam jeszcze jedno pytanko :) czy boli was cos czasem po prawej stronie pochwy lub nawet na samym srodku pochwy ?

• Makcza Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2013, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczęściara, ja co jakiś czas czuję delikatny ból w różnych miejscach w podbrzuszu, to normalne. Problem sygnalizowany byłby silnym lub długotrwałym bólem lub krwawieniem.

tb73y2v4bw88z3f1.png
    ox7n3e3ktfsn5ith.png
  • Iwo123 Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2013, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczęściara ja czasem czuje delikatny ból w podbrzuszu, czasem nawet kłucie w pochwie, to normalne w początkowym okresie ciąży, kiedy macica się rozciąga..

relg3e5ejn8hl19k.png
  • Klaudiaa Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2013, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny. Mam do Was takie pytanie. Jakbyscie mialy chwilke czasu moglybyscie spojrzec na moj wykres? Czy moze on wrozyc cos dobrego? Czy, ktoras z Was miala na poczatku ciazy bole brzucha? Prosze sie nie sugerowac @ wedlug owu bo moje cykle sa 28-30 dniowe napewno nie 23

c55fgywlzep4egh7.png

bi7ym6k55zajyuk9.png

‹‹ 218 219 220 221 222 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ