I trymestr ciąży
-
WIADOMOŚĆ
-
szczessciara wrote:A na badanie prenatalne lekarz was skierowal czy same szlyscie sie zapisac ?
Ja nie robiłam badań prenatalnych wcale. Pomiędzy 11 a 14 tygodniem ciąży jest obowiązkowe USG - wówczas lekarz sprawdza przezierność karkową itp. U mnie wszystko było w porządku na tym badaniu więc nie robiłam nic ponad to. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyDokładnie tak jest jak aher pisze k ja dostałam skierowanie na prenatalne nie inwazję czyli usg genetyczne , badanie przeplywu test zintegrowany i test papa . Do inwazyjnych zalicza sie jeszcze aminopunkcja i coś tam jeszcze ale to zwiększa prawdopodobieństwo poronienia więc to sobie darujemy bo nie jestem po 35 roku życi. Wiele kobiet myli zwykle badanie usg w 11-14 tyg ciazy gdzie sprawdza sie przeciętność karkowa itp z badaniami prenatalnymi a z tego ci mi lekarz tłumaczył to są dwie rożne sprawy
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia 2013, 15:24
-
Witajcie
dawno się nie odzywałam bo nawet nie mam żadnych wieści do lekarza idę dopiero w czwartek i te dni mijają strasznie wolno. Ja na prenatalne na pewno się wybieram gdyż skończyłam już 35 lat niestety więc już się nie mogę doczekać tych badań a i w czwartek idę na usg i mam nadzieję że będzie wszystko dobrze ale mdłości jak cholera wyczytałam gdzieś że na mdłości dobre są migdały całe miasto przeczesałam za migdałami i w końcu udało mi się wczoraj kupić i jak na razie pomagają. Już wyczułam te mdłości jak tylko dłużej nie jem to zaczyna się więc coś sięgam z lodówki ale na nic po prostu na nic nie mam ochoty wszystko mnie odrzuca najlepiej to bym nic nie jadła. A mdłości to mam ale nie poranne tylko wieczornie (jeśli tak można to nazwać ) Już siedzieć nie mogę tak mi się wszystko rozpycha więc jak tylko będzie można to idę na L4 odpocznę i wyluzuję bo w pracy masakra ile można chodzić w jednych spodniach bo tylko w nich mnie nic nie ciśnie a jeszcze nic nie wiedzą. Jeszcze na zakończenie napiszę że w tamtym tygodniu to mi się zrobiło coś takiego że nawet nie umiem tego opisać takie zawroty głowy i takie mroczki trzymało mnie to chyba z godzinę że myślałam że upadnę aż się bałam jechać samochodem ale mi przeszło na tyle że już łapałam równowagę -
MoniaT, ja w I trymestrze mialam zawroty glowy i mroczki, fakt zdarzalo sie to rzadko, ale jednak poinformowalam o tym mojego lekarza, powiedzial, ze jesli bedzie sytuacja sie powtarzac kladziemy sie do szpitala na obserwacke i badania, na szczecie zaraz po tym jak to uslyszalam - przeszlo Od tamtej pory czasem bol glowy, ale bez zawrotow i mroczkow
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Szczęściara, ja nie dostałam skierowania, bo nie ma szczególnych wskazań - tak jak pisały dziewczyny, wiek ponad 35 lat i/lub choroby w rodzinie. Natomiast ginka opowiedziała mi o tym badaniu, powiedziała, żebym się zastanowiła i poleciła kilku lekarzy, którzy robią je najlepiej w moim mieście.
Myślę, że decyzja - czy robić badanie, czy nie, powinna wiązać się z przemyśleniem sprawy - co zrobię, gdy się okaże, że jest duże prawdopodobieństwo choroby. -
Tak, ja miałam to usg, dziewczyny wyżej też o tym pisały.
Takie skierowanie też się dostaje jeśli się miało poronienia. Ja miałam takie wskazanie napisane na skierowaniu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia 2013, 17:38
Mama najcudowniejszych skarbów -
szczessciara wrote:Dziewczyny a mialyscie to usg pomiedzy 11 a 14 tyg na przeziernosc karkowa ? Bo ja mialam juz jedno usg w 8 tyg a chodze na nfz i podobno przysluguja tylko 3 usg na cala ciaze
Z tego co czytam na forum czasem na nfz dziewczyny mają więcej niż 3 badania, zależy od lekarza. To usg pomiędzy 11 a 14 jest obowiązkowe i lekarz prowadzący ciążę musi je wykonać. Jeśli będziesz na wizycie i lekarz tego nie zrobi to upomnij się.
Obowiązkowe USG w ciąży:
11-14 tydzień
18-24 tydzień
i ostatnie zwykle 30-33 tydzień ciążyWiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia 2013, 17:52
-
nick nieaktualnyA ja mam pytanie z innej beczkim: czy czasami robia Wam się ciemne ślady na skórze od złotej obrączki? Mi tak sie pojawiało juz przed ciąża -robiłam wyniki badań wtedy i było ok, dermatolog i inni lekarze nie widza zwiazku złota z choroba. Teraz też zauważyłam ślad na palcu. Czy miałyście podobna sytuację?
-
nick nieaktualny
-
Czesc dziewczyny. Mam do Was takie pytanie. Jakbyscie mialy chwilke czasu moglybyscie spojrzec na moj wykres? Czy moze on wrozyc cos dobrego? Czy, ktoras z Was miala na poczatku ciazy bole brzucha? Prosze sie nie sugerowac @ wedlug owu bo moje cykle sa 28-30 dniowe napewno nie 23