X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr I trymestr ciąży
Odpowiedz

I trymestr ciąży

Oceń ten wątek:
  • juicca Autorytet

Wysłany: 5 września 2013, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaaasiaczek_ wrote:
    dziewczyny, ja również po wizycie. wczoraj miałam napisać, ale padłam, bo było tyle pacjentek, że szok.

ale tak ogólnie to wszystko jest w porządku, dzidzia ma 77,0 mm (czyli swoje 5 dni podgoniła), BPD: 23,3 mm, NT: 2,1 mm, płyn owodniowy w normie, tylko zastanawia mnie, że przy łożysku jest napisane "przednia ściana nisko". lekarz nic nie wspominał, że coś jest nie tak. pytałam nawet czy na basen mogę chodzić, stwierdził, że tak, tylko mam na grzybicę uważać. sama nie wiem czy to coś złego z tym łożyskiem... może któraś z Was też miała coś podobnego?
    kasiaczku widze ze badania wyszły ok to dobrze:) jesli chodzi o łożysko.. to widocznie masz część kosmówki nisko usadowioną ja też tak mam lekarz powiedział mi że im wyższa ciąża i rozciąganie macicy, powinna się podnieść do góry, warto prowadzić oszczędny tryb życia

kaaasiaczek_ lubi tę wiadomość

Dominika 11.04 2012(18tyg) Aniołek 11.02 2013(7tyg)

3jvz3e5ek8iil2ca.png

https://www.suwaczki.com/tickers/3jvz3e5ek8iil2ca.png
  • paula22 Autorytet

Wysłany: 5 września 2013, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny od nocy zmagam się z grypą żołądkową:( boli mnie zołądek i do 9;30 wymiotowałam juz 7 razy... nie mam apetytu i zjadlam tylko kromke chleba z serem żóltym. na 14 jade do lekarza ogólnego bo w aptece co farmaceuta to inna opinia...
    Może któraś z Was miała z tym doczynienia w ciąży??

lprktv73nye615w2.png
  • Ewelina Autorytet

Wysłany: 5 września 2013, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwo123 wrote:
    Dziewczyny ja już po wizycie:) Ogólnie wszystko dobrze:) Mały troszkę się wiercił jak miałam USG i łapał się za uszy:D:D Pani doktor stwierdziła że nie mam żadnej infekcji:)

Następna wizyta 2.10:) 25.10 USG:)

Łapał się za uszy :D chciałabym to zobaczyć :)))
    Ja też dziś byłam na USG, chcę zrobić wszystkie badania na NFZ i dlatego poszłam do innego lekarza niż ten prywatny, który będzie prowadził ciążę. W sumie na dobre wyszło, bo cały czas pobolewa mnie brzuch, lekko, ale jednak i trochę się bałam czy jest ok. Ale na razie wszystko dobrze - 8 t 5 d, maluch ma 2 cm i już nie jest kijanką. Wygląda jak mały bałwanek, główka, tułów i małe kuleczki w miejscu rąk i nóg :))) Niesamowite jaka zmiana, ostatnie USG miałam 23 sierpnia i była centymetrowa pulsująca plamka. Już się nie mogę doczekać kolejnego.
    Powoli mijają mi mdłości, a zaczęły się wieczorne problemy z wzdęciami. Nie narzekałam nigdy na przemianę materii, jestem raczej szczupła, więc ciężko mi to ogarnąć. Ale staram się na wieczór nie jeść wcale albo ewentualnie jakąś zupę i jest lepiej. Nie chciałabym brać leków, ale jak tak dalej pójdzie, to chyba zaprzyjaźnię się z Espumisanem, bo czytałam, że jest dobry na takie okazje.

Iwo123 lubi tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-68384.png
  • Iwo123 Autorytet

Wysłany: 5 września 2013, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina wrote:
    Łapał się za uszy :D chciałabym to zobaczyć :)))
    Ja też dziś byłam na USG, chcę zrobić wszystkie badania na NFZ i dlatego poszłam do innego lekarza niż ten prywatny, który będzie prowadził ciążę. W sumie na dobre wyszło, bo cały czas pobolewa mnie brzuch, lekko, ale jednak i trochę się bałam czy jest ok. Ale na razie wszystko dobrze - 8 t 5 d, maluch ma 2 cm i już nie jest kijanką. Wygląda jak mały bałwanek, główka, tułów i małe kuleczki w miejscu rąk i nóg :))) Niesamowite jaka zmiana, ostatnie USG miałam 23 sierpnia i była centymetrowa pulsująca plamka. Już się nie mogę doczekać kolejnego.
    Powoli mijają mi mdłości, a zaczęły się wieczorne problemy z wzdęciami. Nie narzekałam nigdy na przemianę materii, jestem raczej szczupła, więc ciężko mi to ogarnąć. Ale staram się na wieczór nie jeść wcale albo ewentualnie jakąś zupę i jest lepiej. Nie chciałabym brać leków, ale jak tak dalej pójdzie, to chyba zaprzyjaźnię się z Espumisanem, bo czytałam, że jest dobry na takie okazje.
    Ja wczoraj pytałam swoją lekarkę o Espumisan, powiedziała że we wzdęcia lepiej nie ingerować bo to rola głownie hormonalna (progesteronu) i odradzała mi branie Espumisanu. Powiedziała, że lepiej poprostu nie jeść rzeczy ciężkostrawnych, wzdymających. Dostałam za to lek na zgagę-pastylki do ssanie, zobaczymy czy pomoże:)

relg3e5ejn8hl19k.png
  • kaaasiaczek_ Autorytet

Wysłany: 5 września 2013, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    juicca wrote:
    kasiaczku widze ze badania wyszły ok to dobrze:) jesli chodzi o łożysko.. to widocznie masz część kosmówki nisko usadowioną ja też tak mam lekarz powiedział mi że im wyższa ciąża i rozciąganie macicy, powinna się podnieść do góry, warto prowadzić oszczędny tryb życia

ale chyba nie muszę leżeć przez 24 h? :D

qb3ci09kgez1zp78.png
  • Iwo123 Autorytet

Wysłany: 5 września 2013, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja już zaczynam II trymestr:) Jak to zleciało szybko:)
    Niech te kolejne miesiące zlecą jeszcze szybciej:)

Lalita2710 lubi tę wiadomość

relg3e5ejn8hl19k.png
  • juicca Autorytet

Wysłany: 5 września 2013, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja akurat leze bo mam krwawienia , ale tu chodzi zeby nie schylać się , nie dzwigac, bardziej uwazać na to co się robi ;) jak lekaz stwierdził ze nic sie nie dzieje to spokojna głowa. Mi tez pozwolił siąść, moge zrobić se np kanapki. Poprostu nie forsować się . Tyle ze ja wole leżec az się to podniesie ( zw wzgledu na moje krwawienia)

kaaasiaczek_ lubi tę wiadomość

3jvz3e5ek8iil2ca.png

• juicca Autorytet

Wysłany: 5 września 2013, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niby u mnie kosmówka na coś uciska , o coś ociera się i dlatego te plamienia i krwawienia...za tydz ide na prenatalne to sie wszystkiego jeszcze raz podpytam

byłam przed chwilką w łazience... i znów brudna krew no masakra , tak bedę miała przez jakiś czas

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2013, 11:44

3jvz3e5ek8iil2ca.png

• Ewelina Autorytet

Wysłany: 5 września 2013, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juicca byłam dziś na tym USG i rozmawiałam z jedną dziewczyną w kolejce. Opowiadała, że w pierwszej ciąży miała właśnie problem z plamieniami. Najpierw mówili jej, że to krwiak, a potem jak niby się wchłonął, to też lekko plamiła aż do 20 tygodnia. Wszystko skończyło się ok, teraz ma już fajny brzuszek z drugim maluchem i ciąża w porządku.

https://www.maluchy.pl/li-68384.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 września 2013, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde od kilku dni bolą mnie plecy ba dole nie wiem o co chodzi tak mnie boli kość ogonowa jak by miał mi ogon wyrosnac mój Czarek mówi ze to od lezenia ale w co wątpię miała tak któraś z was ?

• juicca Autorytet

Wysłany: 5 września 2013, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina wrote:
    Juicca byłam dziś na tym USG i rozmawiałam z jedną dziewczyną w kolejce. Opowiadała, że w pierwszej ciąży miała właśnie problem z plamieniami. Najpierw mówili jej, że to krwiak, a potem jak niby się wchłonął, to też lekko plamiła aż do 20 tygodnia. Wszystko skończyło się ok, teraz ma już fajny brzuszek z drugim maluchem i ciąża w porządku.
    na ja miałam krwiaka który sie wchłonął, a teraz raz brudzenia taką brudną krwią , raz plamienia na brązowo 2 razy zywa krew co od razu jechałam do szpitala , niby przez tą kosmówkę ze jest nisko, jak sie podniesie ok 18 - 20 tyg to powinno ustąpic

3jvz3e5ek8iil2ca.png

• aher Autorytet

Wysłany: 5 września 2013, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miriam mnie też bolała (pewnie nie raz jeszcze zaboli) kość ogonowa. Tak jak po uderzeniu. Kręgosłup się wygina więc powoduje to tego rodzaju bóle. Ostatnimi czasy boli mnie dół pleców, najbardziej właśnie wtedy gdy się kładę lub podnoszę. Podejrzewam, że tego rodzaju dokuczliwości już nas nie opuszczą do końca ciąży, kręgosłup ma ciężką rolę do spełnienia w tym czasie :)

Miriam lubi tę wiadomość

m3sx3e3ksd1nt9wx.png
  • Lalita2710 Autorytet

Wysłany: 5 września 2013, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie również Miriam do 17 tyg gdzieś bolała kość ogonowa... kości miednicy się rozchodzą i taki efekt.. ja myślałam że ona mi po chwili wypadnie...

Wszystko się rozchodzi.. miednica itd... i to normalne do końca ciąży.
    Dlatego też ważne w niektórych przypadkach żeby nie było zbyt wielkiego przyrostu wagi bo obciąża kręgosłup.

Miriam lubi tę wiadomość

dqprepoku4out2uw.png

3d5c5bdbd8a8980a810c3415055e4515.png
  • Magda421 Koleżanka

Wysłany: 5 września 2013, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam ostre, nagłe bóle w okokicy kości krzyżowej. Pojawiały się zwłaszcza przy zmianie pozycji lub w trakcie szybszego marszu. Lekarka stwierdziła że jest to związane z rozluźnieniem się więzadeł w obrębie kręgosłupa i miednicy. Dostałam polecenie spania z poduszeczką między udami, nie spać na wznak i nie leżeć z wyprostowanymi nogami tylko z ugiętymi. Przeszło chociaż trochę te bóle są odczuwalne od czasu do czasu - zwłaszcza przy pochylaniu czy dłuższym siedzeniu.

Miriam lubi tę wiadomość

f2w3xm5ey48bo7te.png
    tkvgwji2ustxarf7.png
    file:///C:/Users/Magda/Desktop/Karolek/2014-02-25-309.jpg
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 września 2013, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O jej dzięki dziewczyny już sie wystraszylam ze coś nie tak jest bo sie naczytalam ze taki bol może być związany z poronieniem ale poprawilyscie mi humor i strach trochę przeszedł ;)

• lusia22 Autorytet

Wysłany: 6 września 2013, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny od którego tygodnia usg jest robione przez brzuch?

Boże miej nas w swojej opiece. ,,<3 LENKA <3 - moje malutkie serduszko" <3

km5stv737gu3576a.png
  • Iwo123 Autorytet

Wysłany: 6 września 2013, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja USG I trymestru miałam już robione przez powłoki brzuszne:) To był 12 tydzień

relg3e5ejn8hl19k.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 września 2013, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jak byłam teraz w środę na wizycie to nadal miałam usg dopochwowe. Może tak lepiej widać? nie wiem dlaczego...pewnie jak teraz pójde tzn. 1.10 to bedzie przez brzuzek:)

• lusia22 Autorytet

Wysłany: 6 września 2013, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a prenatalne pierwsze badanie jak jest robione będę wtedy między 11 a 12 tygodniem.

Miriam lubi tę wiadomość

Boże miej nas w swojej opiece. ,,<3 LENKA <3 - moje malutkie serduszko" <3

km5stv737gu3576a.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 września 2013, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam przez pochwę

‹‹ 230 231 232 233 234 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ