I trymestr ciąży
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej dziewczyny jestem po mojej pierwszej wizycie. Ciaza potwierdzona, to najwazniejsze:) snilo mi sie dzis, ze lekarz mi powiedzial, ze tu zadnej ciazy nie widzi! Dziecko jest we wlasciwym miejscu, jak to okreslil pan doktor:) ma 1.58cm i okreslil wiek ciazy na 8 tyg, takze chyba ok, to mi wychodzi 8tydz5dni. Uslyszelismy z mezem serduszko!!! Szok! Widac wyraznie glowke i reszte ciala, nie ma jeszcze dobrze wyksztalconych raczek i nozek, ale widac zerys ciala:) myslalam, ze bedzie mi ciezko cokolwiek dostrzec na usg, bo jak mi znajomi pokazywali zdjecia w przeszlosci, to zazwyczaj nie wiedzialam o czym mowia:) generalnie lekarz stwierdzil, ze "piekna ciaza", mam normalnie funkcjonowac, niczym sie nie martwic, brac kwas foliowy i stawic sie na usg za 3 tyg, wtedy bedzie mozna wykluczyc wady genetyczne.
pasia27, Kleopatra, alexis, yennefer, iśka lubią tę wiadomość
-
Lilka powiem Ci, ze generalnie jestem z wizyty zadowolona. Ten lekarz dosc szybko i troche chaotycznie mowi, ale dosc szczegolowo zrobil usg, wszystko nam wykasnil i pokazal. Mowil, ze tworzy sie lozysko. Cala wizyta trwala ok 20 min, pytal czy mamy jakies pytania itd, ale w sumie pytan nie mielismy:) bo w sumie o czo pytac, jak czlowiek w takim szoku siedzi... Zastanawiam sie tylko, czy nie powinien mi zrobic zwyklego badania ginekologicznego, bo zrobil mi tylko usg. Zbadal szyjke i macice i mowil, ze generalnie wszystko jest ok. W ogole nie spytal o jakies choroby w rodzinie itd, nie zwazyl mnie ani generalnie nic poza usg. Troche inaczej to sobie wyobrazalam... Nie zrobil mi tez badania piersi. Mimo wszystko polecam, wydaje sie dokladny. Jak to bylo w Waszym przypadku dziewczyny? Czy pierwsze wizyty bylo bardzo szczegolowe?
Tutaj w sumie jest inny system. Irlandczycy jakiekolwiek badania zaczynaja robic w 12 tyg i to wlasnie wtedy mam wizyte w szpitalu. Zrobia mi badania krwi, moczu itd no i usg, wtedy tez zakladaja karte ciazy. Chyba moje oczekiwania do tej wizyty bylo duzo wieksze, ale w sumie dowiedzialam sie, ze wszystko ok ze mna i malenstwem, uslyszalam serduszko i zobaczylam, ze ciaza jest w macicy, a nie poza nia. Nie ma zadnych torbieli itd. Moze troszke przesadzam, w sumie bylo calkiem w porzadku:)iśka, Nina82 lubią tę wiadomość
-
To swietna wiadomosc stokrotko.no wlasnie moze system jest inny bo ja na przyklad w polsce tez chodze co3tyg i na kazdej wizycie bada mnie do tego usg.raz sprawdzil piersi i pokazal jak sie kontrolowac samej. Teraz przed kazda wizyta mam miec morfologie i mocz no i wage i cisnienie tez mierzy i wpisuje do karty ciazy.a no co kraj to zwyczaj.heh.najwazniejsze. Ze maluszek jest w dobrym miejscu i ze zobaczylas juz co nieco
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 marca 2013, 08:11
Stokrotka84 lubi tę wiadomość
-
Super ze wszystko ok moim zdaniem niektorzy lekarze tutaj ida na latwizne i naciagaja strasznie.powinien sprawdzic Twoja wage cisnienie i zapytac o choroby przeprowadzic ogolny wywiad ale to zajmuje czas a czas u nich to pieniadz ..jak bylam u irlandzkiej GP (lekarz pierwszego kontaktu) to ona mnie zwazyla zmierzyla zapytala o leki o choroby i w zasadzie o wszystko.u tej nieszczesnej pl ginekolog to prawie fruwalam wszystko bylo w takim tempie nie mowiac juz o bledach jakie popelnila.Moge zapytac ile zaplacilas???
https://www.maluchy.pl/li-70315.png
Moj Maly Aniolek [*] 8tc 18.02.15
-
cześć Dziewczyny ja również jestem po badaniu. Jest piękny 11mm zarodek. Widzieliśmy i słyszeliśmy prawidłowo bijące serduszko Coś niesamowitego! Mam założoną kartę ciąży i za 3 tygodnie mam zgłosić się na wizytę z kompletem badań. No i generalnie usłyszałam, że na ten tydzień ciąży jest wszystko w najlepszym porządku. Hurrra!
Kamień z serca mi spadł, bo przez ostatnie 2 tygodnie strasznie się denerwowałam, mimo że starałam się być spokojna... Chociaż to pewnie na chwilę, bo przecież przez całą ciążę czymś się będę martwiła. Ale od dziś myślę tylko pozytywnie, w końcu stres szkodzi mojemu maluszkowi
Ech, w ogóle to jestem niesamowicie szczęśliwapasia27, Kleopatra, alexis, iśka lubią tę wiadomość
-
ja sie teraz zastanawiam nad Dybkowskim prowadzil kilka ciaz moich znajomych.. i sobie go chwala.poza tym chcialabym chodzic do niego tylko na sprawdzenie pewnych rzeczy a reszte robic w szpitalu.poza tym jest to najtansza opcja a w zasadzie chodzi o usg i wizyte wiec po co przeplacachttps://www.maluchy.pl/li-70315.png
Moj Maly Aniolek [*] 8tc 18.02.15
-
Stokrotka84 wrote:Hej dziewczyny jestem po mojej pierwszej wizycie. Ciaza potwierdzona, to najwazniejsze:) snilo mi sie dzis, ze lekarz mi powiedzial, ze tu zadnej ciazy nie widzi! Dziecko jest we wlasciwym miejscu, jak to okreslil pan doktor:) ma 1.58cm i okreslil wiek ciazy na 8 tyg, takze chyba ok, to mi wychodzi 8tydz5dni. Uslyszelismy z mezem serduszko!!! Szok! Widac wyraznie glowke i reszte ciala, nie ma jeszcze dobrze wyksztalconych raczek i nozek, ale widac zerys ciala:) myslalam, ze bedzie mi ciezko cokolwiek dostrzec na usg, bo jak mi znajomi pokazywali zdjecia w przeszlosci, to zazwyczaj nie wiedzialam o czym mowia:) generalnie lekarz stwierdzil, ze "piekna ciaza", mam normalnie funkcjonowac, niczym sie nie martwic, brac kwas foliowy i stawic sie na usg za 3 tyg, wtedy bedzie mozna wykluczyc wady genetyczne.
Gratulacje Stokrotka!
Fajnie że już coś widać, u mnie na razie to jest bliżej nie określony kształt ale pewnie przez tydzień u takiego maleństwa wszystko ogromnie się zmienia
Odnośnie badania, to ja miałam dziś również normalne ginekologiczne, ale chyba tylko dlatego, że mam jakąś infekcję. Na szczęście nic groźnego. W każdym razie pewnie jakbym tego nie zgłosiła, to poza USG by nie było innego. Wywiad o choroby itp miałam, mam zrobić badania krwi itp. Ale też nie miałam badania piersi ani ważenia.
Pewnie każdy lekarz ma swój sposób postępowania.
Najważniejsze, że jest "piękna ciąża"
iśka lubi tę wiadomość
-
Smutas wrote:Ja juz po wizycie. Wszystko dobrze ale niestety zarodka jeszcze nie ma. Lekarz powiedział ze jeszcze za wcześnie. Na razie pecherzyk ma 6mm i wizyta za3tyg. Ale potwierdził ciąże wiec i tak sie ciesze.
To fajnie, że jest pęcherzyk i ciąża potwierdzona. Ja jak pisałam, w 5t3d też widziałam tylko pęcherzyk. Za 3 tygodnie zobaczysz piękne serduszko
Trzymam kciuki!
-
Gratulacje dziewczyny!!
Stokrotka mnie na pierwszej wizycie też nie ważono ;p Dopiero teraz w 12 tyg Piersi tez mi nie badała. Tak jak pisze yennifer każdy lekarz inny. Najważniejsze że dokładnie zbadał dzidzieStokrotka84 lubi tę wiadomość
-
Hej dziewczyny! Ale super! same dobre wiadomości!!! Ja byłam badana gin na pierwszm badaniu, pobrała mi cytologię, oraz wzięła wymaz z pochwy. Zmierzyła ciśnienie, zważyła, zbadała piersi. Moja Pani dr jest bardzo dokladna. Kartę też mi założyła. Zleciła badanie moczu i krwi.
Ja dalej walczę z mdłościami i wymiotami...
Pozdrawiam!!! -
Yennefer, fajnie, ze juz jestes po badaniu i super, ze wszystko w porzadku z dzidzia:) To dobra wiadomosc:) Teraz mozesz zajac sie przygotowaniami swiatecznymi hihi
Masz racje, ze co lekarz, to inna praktyka. Moze troche za bardzo panikuje. Moj maz mi caly czas tlumaczy, ze najwazniejsze, ze wszystko ok z dzieckiem a ja czuje sie super! Poza tym, ze duzo spie:) Maz mi tez tlumaczyl, ze w sumie na usg tez wyszlyby jakies nieprawidlowosci,lekarz ogladal szyjke i mowil, ze wszystko ok. -
Wiecie co, generalnie ten lekarz jest naprawde ok. Mowil, zeby normalnie funkcjonowac, nie panikowac a w 12 tyg zrobimy „duze usg”, bardziej szczegolowe, pewnie wtedy tez mnie zwazy itd. Badania tutaj robi sie w szpitalu i rowniez tam zakladaja karte ciazy; mam wizyte za 3 tyg, do tego czasu postaram sie nie nakrecac:)
-
ale sie rozpisalam:) Jestem niestety dzis w pracy do 4 a w domu jeszcze niczego na Swieta nie mam. Dopiero dzis zrobie zakupy i zaczne wielkie gotowanie! A jak przygotowania w Waszych domach?
Zycze Wam dziewczyny spokojnych, rodzinnych i przede wszystkim leniwych Swiat:)