I trymestr ciąży
-
WIADOMOŚĆ
-
Kleopatra wrote:иιєиσямαℓиα wrote:Kleopatra wrote:NT czyli przezierność karkowa, chyba najważniejszy parametr w tym badaniu Płci nie znam chociaż na tym usg lekarz mówił że byłoby widać gdyby się lepiej ułożyło, ale uparte dziecię ;p
a w którym tygodniu robiłaś to usg?
Jakoś w 13. Robi się je od 11 do 14 tyg
dzięki kleopatroKleopatra lubi tę wiadomość
-
Dodam jeszcze ze we wczesniejszej ciaze DUZO i ciezko pracowalam mialam bardzo duzo stresu...ignorwalam sygnaly od mojego ciala takie jak plamienia czy ciagle zmeczenie...
po prostu myslalam ze skoro inne kobiety pracuja to czemu ja mam nie dac rady...
A wiec moja rada.. sluchajcie swojego ciala!!!
Co do dopplera ja zaczelam go uzywac dokladnie od 12 tyg i serduszko slyszalam
bo pisalo na ulotce ze od 12 juz mozna uzywac i bedzie dzialalиιєиσямαℓиα lubi tę wiadomość
-
Lalita2710 wrote:polska_dziewczyna wrote:Lalita2710 wrote:polska_dziewczyna wrote:Lalita2710 wrote:polska_dziewczyna wrote:Lalita2710 wrote:Moja kochane mam pytanie , czy któraś z was choruję na tarczyce...
Ja nigdy nie chorowałam ,wyniki z reguły w normie bywały.
Ale moje objawy na nią wskazują : drżenie rąk , co chwilę budzę się w nocy , nad potliwość w nocy.. byłam dziś u lekarza normalnego... i miałam badanie krwi we wtorek mam iść... z wynikami... boję się
ja mam tarczyce niedoczynność i chorobę Hashimoto ale nigdy drżenia rąk nie miałam....zmęczenie nie chęć do życia ciagłe zmęczenie wypadanie włosów...to moje objawy...
Dzięki wielkie za odpowiedź ,akurat te objawy które wymieniłam to nadczynność. Ale robiłam badnie krwi TSh , i jak wczoraj dzwoniłam wieczorem do ambulatorium to babeczka powiedział że w normie jest wynik 2,56 czy coś takiego.
a bierzesz leki na tarczyce?jak bierzesz czy zaczniesz brac i bedzieszpod kontrolą endo to powinno byc wszystko w porządku:)ja wynik ostatni miałam 1,80 czyli dobry...
Nigdy się na nic nie leczyłam zawsze miałam w normie. Ale myślałam że coś nie tak... więc zrobiłam badanie ,ale skoro dalej w normie to chyba all ok...
no niby to norma ja zaczynałam z 3,50 i też była to norma a mimo to leki zaczełam brać i lecze sie już półtora roku...wszystko było jasne jak zrobiła usg tarczycy wyszło że mam strasznie małą no i w rezultacie jak normalna ma wielkość 16 to ja juz mam 6......nieżycze ci choroby i mam nadzieje że będzie wszystko ok:)
Moja droga powiedz mi masz nadczynność czy niedoczynność. Bo drżenie rąk itd jest przy nadczynności i przy niej nie można brać jodu. a przy niedoczynności jod wskazany prawda... Pójde we wtorek zobaczymy co lekarz mi mój powie ,czy wyślę mnie do endokrynologa czy co..
ja mam niedoczynność pisałam wyżej:)wiesz nikt mi jescze nie radził jodu na chorobę...wiec nie wiem czy powinnam czy nie i nie znam sie na tym w sumie..nawet jak lekarz cie nie wysle to sama idź dla świętego spokoju:)mi tez nikt nie dawał skierowania do endo sama poszłam...i to był dobry wybór:) -
vivien wrote:Dodam jeszcze ze we wczesniejszej ciaze DUZO i ciezko pracowalam mialam bardzo duzo stresu...ignorwalam sygnaly od mojego ciala takie jak plamienia czy ciagle zmeczenie...
po prostu myslalam ze skoro inne kobiety pracuja to czemu ja mam nie dac rady...
bo pisalo na ulotce ze od 12 juz mozna uzywac i bedzie dzialal
dziękuję :*
chyba się skuszę na to urządzenie
no ja jestem teraz na L4 ze względu na pobolewania podbrzusza.... teraz jeszcze doszły bóle krzyża. Zastanawiam się czy powrót do pracy ma sens wolę chyba już zostać w domu, czuje się bezpieczniej.
Wczoraj w nocy miałam znowu pobolewania i dziś rano też ...zauważyłam , że podbrzusze pobolewa mnie jak zbliża się godzina brania duphastonu czyli ok.6 , ok.14 , ok.22 czy to może mieć związek z zażywaniem duphastonu? Boję się trochę, bo lekarka jest skłonna mi go niebawem odstawić . Chyba umrę ze strachu , a dla dziecka wiadomo stres dla dziecka jest wrogiem .
Czy któraś z was miała takie doświadczenia?
-
vivien wrote:dziewczyny powracajac do naszej wczorajszej wieczornej rozmowy pytalyscie o dopplera
Ja uzywam tego od 12 tygdonia i jeszcze ani razu mi sie nie zdazylo zeby nie wyszukac bicia serduzska dzidzi
http://www.iv.pl/images/83846903968917068117.jpg
http://www.iv.pl/images/33242393127507125307.jpg
http://www.iv.pl/images/40270013073364003831.jpg
Tutaj jest link do amazon tam gdzie ja go kupilam,do tego potrzebny jest jeszcze zel ale ja kupilam go odrazu jak zamawialam doppler za 2€
http://www.amazon.de/Fetal-Doppler-Herzt%C3%B6ne-h%C3%B6ren-Sonoline/dp/B002Q08PUE
Jestem mega zadowolona!!!
Pytalam sie poloznej co ona na ten temat sadzi,bo moim namyslem byly fale jakie dzidzius odbiera jak uzywam tego sprzetu ale mnie uspokoila bo powiedziala ze ten doppler u lekarza i USG maja DUZO wieksze fale ktore dziecko odbiera tak jak by pociag przejezdzal kolo nich.
A w zwiazku z tym ze przy tym dopplerze sa fale duzo nizsze napewno jest duzo ciszej dla dzidzi,a tak pozytym patrzymy i sluchamy moze z minutke i wylanaczamy,bynajmniej ja tak robie.
Jak widze ze serduszko bije odrazu wylanczam i nie slucham godzinami tylko dla "przyjemnosci"....
znalazłam go na allegro - kosztuje 329 zł
kurcze ale ceny...i teraz bądź tu mądry wiadomo, że jeżeli chodzi o dziecko to cena nie gra roli.... -
vivien wrote:Dodam jeszcze ze we wczesniejszej ciaze DUZO i ciezko pracowalam mialam bardzo duzo stresu...ignorwalam sygnaly od mojego ciala takie jak plamienia czy ciagle zmeczenie...
Ja poszperalam troche na stronach w UK i sa do wypozyczenia za £10/mc, zastanawiam sie nad wypozyczeniem - ale sie boje, ze nie znajde serducha i bede panikowac, albo w zlym miejscu bede szukac... W srode tez mam polozna, ona bedzie pierwszy raz wyszukiwac serduszka dopplerem, wiec zapytam czy poleca jakies szczegolne, czy te do wypozyczenia beda ok
Strasznie boje sie jutrzejszej wizyty z lekarzem, ze nie bedzie serducha slychac, albo cos... Juz od rana zadreczam mojego mezczyzne czarnymi scenariuszami, chyba do jutra mnie z domu wyrzuci, albo wlozy stoppery w uszy
Mi samej ciezko wytrzymac dzis ze soba, hahaWiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia 2013, 08:33
-
иιєиσямαℓиα wrote:vivien wrote:dziewczyny powracajac do naszej wczorajszej wieczornej rozmowy pytalyscie o dopplera
Ja uzywam tego od 12 tygdonia i jeszcze ani razu mi sie nie zdazylo zeby nie wyszukac bicia serduzska dzidzi
Tutaj jest link do amazon tam gdzie ja go kupilam,do tego potrzebny jest jeszcze zel ale ja kupilam go odrazu jak zamawialam doppler za 2€
http://www.amazon.de/Fetal-Doppler-Herzt%C3%B6ne-h%C3%B6ren-Sonoline/dp/B002Q08PUE
Pytalam sie poloznej co ona na ten temat sadzi,bo moim namyslem byly fale jakie dzidzius odbiera jak uzywam tego sprzetu ale mnie uspokoila bo powiedziala ze ten doppler u lekarza i USG maja DUZO wieksze fale ktore dziecko odbiera tak jak by pociag przejezdzal kolo nich.
A w zwiazku z tym ze przy tym dopplerze sa fale duzo nizsze napewno jest duzo ciszej dla dzidzi,a tak pozytym patrzymy i sluchamy moze z minutke i wylanaczamy,bynajmniej ja tak robie.
Jak widze ze serduszko bije odrazu wylanczam i nie slucham godzinami tylko dla "przyjemnosci"....
kurcze ale ceny...i teraz bądź tu mądry wiadomo, że jeżeli chodzi o dziecko to cena nie gra roli....
Hej, ja wlasnie spojrzalam na amazon.co.uk i znalazlam jakis za niecale £20? Sa w roznych cenach : wpisz sobie fetal doppler - od £18 sie zaczynaja i chyba wysylaja do PL Tylko nie wiem jak z cena wysylkiWiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia 2013, 08:37
-
xcarolinex wrote:иιєиσямαℓиα wrote:vivien wrote:dziewczyny powracajac do naszej wczorajszej wieczornej rozmowy pytalyscie o dopplera
kurcze ale ceny...i teraz bądź tu mądry wiadomo, że jeżeli chodzi o dziecko to cena nie gra roli....
Hej, ja wlasnie spojrzalam na amazon.co.uk i znalazlam jakis za niecale £20? Sa w roznych cenach : wpisz sobie fetal doppler - od £18 sie zaczynaja i chyba wysylaja do PL Tylko nie wiem jak z cena wysylki
tylko jak z rozliczeniem , walutą ?
-
xcarolinex wrote:vivien wrote:Dodam jeszcze ze we wczesniejszej ciaze DUZO i ciezko pracowalam mialam bardzo duzo stresu...ignorwalam sygnaly od mojego ciala takie jak plamienia czy ciagle zmeczenie...
Ja poszperalam troche na stronach w UK i sa do wypozyczenia za £10/mc, zastanawiam sie nad wypozyczeniem - ale sie boje, ze nie znajde serducha i bede panikowac, albo w zlym miejscu bede szukac... W srode tez mam polozna, ona bedzie pierwszy raz wyszukiwac serduszka dopplerem, wiec zapytam czy poleca jakies szczegolne, czy te do wypozyczenia beda ok
Strasznie boje sie jutrzejszej wizyty z lekarzem, ze nie bedzie serducha slychac, albo cos... Juz od rana zadreczam mojego mezczyzne czarnymi scenariuszami, chyba do jutra mnie z domu wyrzuci, albo wlozy stoppery w uszy
Mi samej ciezko wytrzymac dzis ze soba, haha
jakbym siebie widziała
Na każdą wizytę idę tak zestresowana, że nie masz pojęcia . A potem ze mnie się tylko mój mąż śmieje
Będzie dobrze !
-
иιєиσямαℓиα wrote:xcarolinex wrote:vivien wrote:Dodam jeszcze ze we wczesniejszej ciaze DUZO i ciezko pracowalam mialam bardzo duzo stresu...ignorwalam sygnaly od mojego ciala takie jak plamienia czy ciagle zmeczenie...
jakbym siebie widziała
Na każdą wizytę idę tak zestresowana, że nie masz pojęcia . A potem ze mnie się tylko mój mąż śmieje
Będzie dobrze !
U mnie dopiero po 10 rano, a juz zakupy zrobione, drugie pranie sie robi, psiaki nakarmione, posciel zmieniona - próbuje zajac sie porzadkami, moze to pomoze;) Do pracy dopiero w czwartek po tyg przerwie, za duzo czasu mam na myslenie:/
A co do dopplera, to nie mam pojecia jak to przeliczy, £ chyba jest po ok. 4,80zl jak sie nie myle;)
Powiem Ci, ze wlasnie sprawdzalam na ebay ile kosztuja, bo z ebay to napewno do PL wysylaja, i te co sa na amazonie po £18 to tam od £26-£40, wiec drozejWiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia 2013, 09:18
иιєиσямαℓиα lubi tę wiadomość
-
Co do stresu ja jutro mam pierwsze usg nigdy nie myślałam że mozna sie tak bardzo czyms stresowac zeszłej nocy wogóle spac nie mogłam ciekawe co bedzie dzisiaj tak bym chciała to miec za soba ten strach i ta niepewnosc czy wszystko wpoządku poprastu czuje sie okropnie
иιєиσямαℓиα, Kropka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJa nie rozumiem, czemu większość z Was się boi, ja za każdym razem z niecierpliwością i radością wyczekiwałam i znów wyczekuję nastepnego spotkania z dzidzią. Ciesze sie na USG, a nie boje. Dlaczego zakładać, ze coś może być nie tak. Trzeba zakładać, że wszystko gra i nie chodzi o samooszukiwanie się, ale o niestraszenie sie niepotrzebne.
Co do dopplera, to jak dla mnie za duży koszt -
Suzy Lee wrote:Ja nie rozumiem, czemu większość z Was się boi, ja za każdym razem z niecierpliwością i radością wyczekiwałam i znów wyczekuję nastepnego spotkania z dzidzią. Ciesze sie na USG, a nie boje. Dlaczego zakładać, ze coś może być nie tak. Trzeba zakładać, że wszystko gra i nie chodzi o samooszukiwanie się, ale o niestraszenie sie niepotrzebne.
Co do dopplera, to jak dla mnie za duży koszt
Suzy Lee z jednej strony cie rozumiem tez za pierwszym razem bardzo cieszylam sie na kazda wizyte u lekarza i o zlym nawet nie myslalam...
Ale mysle ze ma sie tez "troche" inne podejscie jak ma sie juz za soba poronienie lub w gorszym pryzpadku poronienia...
Uwierz mi nie masz juz tyle odwagi zeby tak lekko podchodzic do kazdego badania bo boisz sie ze moze jednak cos bedzie nie tak....
Tracisz zaufanie i boisz sie wierzyc w to ze bedzie dobrze....
Przykre ale prawdziwe....Nina, иιєиσямαℓиα lubią tę wiadomość
-
ann2224 wrote:Co do stresu ja jutro mam pierwsze usg nigdy nie myślałam że mozna sie tak bardzo czyms stresowac zeszłej nocy wogóle spac nie mogłam ciekawe co bedzie dzisiaj tak bym chciała to miec za soba ten strach i ta niepewnosc czy wszystko wpoządku poprastu czuje sie okropnie
wiem co czujesz. Głowa do góry ! Będzie dobrze !!! -
Suzy Lee wrote:Ja nie rozumiem, czemu większość z Was się boi, ja za każdym razem z niecierpliwością i radością wyczekiwałam i znów wyczekuję nastepnego spotkania z dzidzią. Ciesze sie na USG, a nie boje. Dlaczego zakładać, ze coś może być nie tak. Trzeba zakładać, że wszystko gra i nie chodzi o samooszukiwanie się, ale o niestraszenie sie niepotrzebne.
Co do dopplera, to jak dla mnie za duży koszt
wiesz Suzy ciąża po przejściach nie należy do łatwych z psychicznego punktu widzenia niestety.Poza tym widząc, że ma się pewne schorzenia, które donoszenie ciąży utrudniają. Zawsze pozostaje ten lęk. Pomimo tego, że biorę zastrzyki na rozrzedzenie krwi, wciąż się boję.
Chętnie chciałabym się zarazić od kogoś optymizmem , ale nie znam żadnych metod , które pomogły by mi pokonać własne słabości z tym związane . Może któraś z was zna takowe techniki? Ja chętnie bym popróbowała . -
xcarolinex wrote:иιєиσямαℓиα wrote:xcarolinex wrote:vivien wrote:Dodam jeszcze ze we wczesniejszej ciaze DUZO i ciezko pracowalam mialam bardzo duzo stresu...ignorwalam sygnaly od mojego ciala takie jak plamienia czy ciagle zmeczenie...
jakbym siebie widziała
Będzie dobrze !
U mnie dopiero po 10 rano, a juz zakupy zrobione, drugie pranie sie robi, psiaki nakarmione, posciel zmieniona - próbuje zajac sie porzadkami, moze to pomoze;) Do pracy dopiero w czwartek po tyg przerwie, za duzo czasu mam na myslenie:/
A co do dopplera, to nie mam pojecia jak to przeliczy, £ chyba jest po ok. 4,80zl jak sie nie myle;)
Powiem Ci, ze wlasnie sprawdzalam na ebay ile kosztuja, bo z ebay to napewno do PL wysylaja, i te co sa na amazonie po £18 to tam od £26-£40, wiec drozej
czy na tych stronach co podajecie można płacić w plnach ?
-
To nie jest tak że ja sie nie ciesze na mysl o usg bo bardzo na nie czekam chciała bym juz zobaczyc ta fasoleczke tylko ostatnie przeżycia w moim otoczeniu przywołuja wemnie strach mam pcos i trudno mi było zajśc w ciąże leczenie sprawiało mi wiele wysiłku ciągłe złe samopoczucie wymiotyb itd do tego 3 tyg temu moja bratowa poroniła w 10 tygodniu koleżanka wylądowała w szpitalu z zagrozeniem ciąży to wszystko powoduje to ze sie stresuje oczywiscie staram sie myślec pozytywnie ale strach jest silniejszy:( mam nadzieje ze jutro zniknie:)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia 2013, 14:24
pasia27 lubi tę wiadomość
-
иιєиσямαℓиα , jak masz konto na polskim ebay'y, to zaloguj sie normalnie, i jak bedziesz na ang stronie, to automatcznie na plny Ci przeskoczy
Nie wiem jak z amazonem, ale wiem, ze np. dziewczyny z Polski jak zamawialy czytniki Kindle z Amazonu, to normalnie przychodzily - sprobuj zarejestrowac sie na amazon i podaj polski adres, to moze wtedy przy zalogowaniu obliczy przesylke, a wiem, ze na amazonie mozna placic credit / debit cards cena laczna wyjdzie np w £ a z konta znikna plnWiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia 2013, 14:33
иιєиσямαℓиα lubi tę wiadomość