X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr I trymestr ciąży
Odpowiedz

I trymestr ciąży

Oceń ten wątek:
  • иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2013, 07:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kleopatra wrote:
    иιєиσямαℓиα wrote:
    Kleopatra wrote:
    NT czyli przezierność karkowa, chyba najważniejszy parametr w tym badaniu :) Płci nie znam chociaż na tym usg lekarz mówił że byłoby widać gdyby się lepiej ułożyło, ale uparte dziecię ;p

a w którym tygodniu robiłaś to usg?

Jakoś w 13. Robi się je od 11 do 14 tyg :)

dzięki kleopatro :) <3

Kleopatra lubi tę wiadomość

<3 Aniołek (8tc) 25.06.2012
    qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2013, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suzy Lee wrote:
    Ooo a może można gdzies pożyczyć, niekoniecznie kpować?

no właśnie chyba się nie da pożyczyć chociaż szkoda :)

qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • vivien Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2013, 08:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dodam jeszcze ze we wczesniejszej ciaze DUZO i ciezko pracowalam mialam bardzo duzo stresu...ignorwalam sygnaly od mojego ciala takie jak plamienia czy ciagle zmeczenie...
    po prostu myslalam ze skoro inne kobiety pracuja to czemu ja mam nie dac rady...
    A wiec moja rada.. sluchajcie swojego ciala!!!

Co do dopplera ja zaczelam go uzywac dokladnie od 12 tyg i serduszko slyszalam ;)
    bo pisalo na ulotce ze od 12 juz mozna uzywac i bedzie dzialal ;)

иιєиσямαℓиα lubi tę wiadomość

wniddf9hmtxwu2ql.pngh4zpdqk31pdbs1ui.png
  • polska_dziewczyna Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2013, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalita2710 wrote:
    polska_dziewczyna wrote:
    Lalita2710 wrote:
    polska_dziewczyna wrote:
    Lalita2710 wrote:
    polska_dziewczyna wrote:
    Lalita2710 wrote:
    Moja kochane mam pytanie , czy któraś z was choruję na tarczyce...
    Ja nigdy nie chorowałam ,wyniki z reguły w normie bywały.
    Ale moje objawy na nią wskazują : drżenie rąk , co chwilę budzę się w nocy , nad potliwość w nocy.. byłam dziś u lekarza normalnego... i miałam badanie krwi we wtorek mam iść... z wynikami... boję się

ja mam tarczyce niedoczynność i chorobę Hashimoto ale nigdy drżenia rąk nie miałam....zmęczenie nie chęć do życia ciagłe zmęczenie wypadanie włosów...to moje objawy...

Dzięki wielkie za odpowiedź ,akurat te objawy które wymieniłam to nadczynność. Ale robiłam badnie krwi TSh , i jak wczoraj dzwoniłam wieczorem do ambulatorium to babeczka powiedział że w normie jest wynik 2,56 czy coś takiego.

a bierzesz leki na tarczyce?jak bierzesz czy zaczniesz brac i bedzieszpod kontrolą endo to powinno byc wszystko w porządku:)ja wynik ostatni miałam 1,80 czyli dobry...

Nigdy się na nic nie leczyłam zawsze miałam w normie. Ale myślałam że coś nie tak... więc zrobiłam badanie ,ale skoro dalej w normie to chyba all ok...

no niby to norma ja zaczynałam z 3,50 i też była to norma a mimo to leki zaczełam brać i lecze sie już półtora roku...wszystko było jasne jak zrobiła usg tarczycy wyszło że mam strasznie małą no i w rezultacie jak normalna ma wielkość 16 to ja juz mam 6...:/...nieżycze ci choroby i mam nadzieje że będzie wszystko ok:)

Moja droga powiedz mi masz nadczynność czy niedoczynność. Bo drżenie rąk itd jest przy nadczynności i przy niej nie można brać jodu. a przy niedoczynności jod wskazany prawda... Pójde we wtorek zobaczymy co lekarz mi mój powie ,czy wyślę mnie do endokrynologa czy co..

ja mam niedoczynność pisałam wyżej:)wiesz nikt mi jescze nie radził jodu na chorobę...wiec nie wiem czy powinnam czy nie i nie znam sie na tym w sumie..nawet jak lekarz cie nie wysle to sama idź dla świętego spokoju:)mi tez nikt nie dawał skierowania do endo sama poszłam...i to był dobry wybór:)

16uddqk3fqi6lktr.png
    km5se6yd1k6f9ats.png

• иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2013, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vivien wrote:
    Dodam jeszcze ze we wczesniejszej ciaze DUZO i ciezko pracowalam mialam bardzo duzo stresu...ignorwalam sygnaly od mojego ciala takie jak plamienia czy ciagle zmeczenie...
    po prostu myslalam ze skoro inne kobiety pracuja to czemu ja mam nie dac rady...

Co do dopplera ja zaczelam go uzywac dokladnie od 12 tyg i serduszko slyszalam ;)

dziękuję :*
    chyba się skuszę na to urządzenie :)

no ja jestem teraz na L4 ze względu na pobolewania podbrzusza.... teraz jeszcze doszły bóle krzyża. Zastanawiam się czy powrót do pracy ma sens wolę chyba już zostać w domu, czuje się bezpieczniej.
    Wczoraj w nocy miałam znowu pobolewania i dziś rano też ...zauważyłam , że podbrzusze pobolewa mnie jak zbliża się godzina brania duphastonu czyli ok.6 , ok.14 , ok.22 czy to może mieć związek z zażywaniem duphastonu? Boję się trochę, bo lekarka jest skłonna mi go niebawem odstawić :(. Chyba umrę ze strachu :/, a dla dziecka wiadomo stres dla dziecka jest wrogiem :/.
    Czy któraś z was miała takie doświadczenia?

qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • polska_dziewczyna Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2013, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja nie miałam...ale to co ty opisujesz to moze byc przeczucie ...hmm ja bym odłożyła..ale to moje zdanie...pozdrawiam:)

16uddqk3fqi6lktr.png
    km5se6yd1k6f9ats.png

• иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2013, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vivien wrote:
    dziewczyny powracajac do naszej wczorajszej wieczornej rozmowy pytalyscie o dopplera ;)
    Ja uzywam tego od 12 tygdonia i jeszcze ani razu mi sie nie zdazylo zeby nie wyszukac bicia serduzska dzidzi ;)

http://www.iv.pl/images/83846903968917068117.jpg
    http://www.iv.pl/images/33242393127507125307.jpg
    http://www.iv.pl/images/40270013073364003831.jpg

Tutaj jest link do amazon tam gdzie ja go kupilam,do tego potrzebny jest jeszcze zel ale ja kupilam go odrazu jak zamawialam doppler za 2€ ;)
    http://www.amazon.de/Fetal-Doppler-Herzt%C3%B6ne-h%C3%B6ren-Sonoline/dp/B002Q08PUE

Jestem mega zadowolona!!! <3
    Pytalam sie poloznej co ona na ten temat sadzi,bo moim namyslem byly fale jakie dzidzius odbiera jak uzywam tego sprzetu ale mnie uspokoila ;) bo powiedziala ze ten doppler u lekarza i USG maja DUZO wieksze fale ktore dziecko odbiera tak jak by pociag przejezdzal kolo nich.
    A w zwiazku z tym ze przy tym dopplerze sa fale duzo nizsze napewno jest duzo ciszej dla dzidzi,a tak pozytym patrzymy i sluchamy moze z minutke i wylanaczamy,bynajmniej ja tak robie.
    Jak widze ze serduszko bije odrazu wylanczam i nie slucham godzinami tylko dla "przyjemnosci".... ;)

znalazłam go na allegro - kosztuje 329 zł
    kurcze ale ceny...i teraz bądź tu mądry wiadomo, że jeżeli chodzi o dziecko to cena nie gra roli.... :/

qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • xcarolinex Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2013, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vivien wrote:

Ja poszperalam troche na stronach w UK i sa do wypozyczenia za £10/mc, zastanawiam sie nad wypozyczeniem - ale sie boje, ze nie znajde serducha i bede panikowac, albo w zlym miejscu bede szukac... W srode tez mam polozna, ona bedzie pierwszy raz wyszukiwac serduszka dopplerem, wiec zapytam czy poleca jakies szczegolne, czy te do wypozyczenia beda ok :)
    Strasznie boje sie jutrzejszej wizyty z lekarzem, ze nie bedzie serducha slychac, albo cos... Juz od rana zadreczam mojego mezczyzne czarnymi scenariuszami, chyba do jutra mnie z domu wyrzuci, albo wlozy stoppery w uszy ;)
    Mi samej ciezko wytrzymac dzis ze soba, haha :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia 2013, 08:33

gg64wn1511ap0yj7.png

www.ourlittlerosie.blogspot.com
  • xcarolinex Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2013, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    иιєиσямαℓиα wrote:
    vivien wrote:
    dziewczyny powracajac do naszej wczorajszej wieczornej rozmowy pytalyscie o dopplera ;)
    Ja uzywam tego od 12 tygdonia i jeszcze ani razu mi sie nie zdazylo zeby nie wyszukac bicia serduzska dzidzi ;)

Tutaj jest link do amazon tam gdzie ja go kupilam,do tego potrzebny jest jeszcze zel ale ja kupilam go odrazu jak zamawialam doppler za 2€ ;)
    http://www.amazon.de/Fetal-Doppler-Herzt%C3%B6ne-h%C3%B6ren-Sonoline/dp/B002Q08PUE

Pytalam sie poloznej co ona na ten temat sadzi,bo moim namyslem byly fale jakie dzidzius odbiera jak uzywam tego sprzetu ale mnie uspokoila ;) bo powiedziala ze ten doppler u lekarza i USG maja DUZO wieksze fale ktore dziecko odbiera tak jak by pociag przejezdzal kolo nich.
    A w zwiazku z tym ze przy tym dopplerze sa fale duzo nizsze napewno jest duzo ciszej dla dzidzi,a tak pozytym patrzymy i sluchamy moze z minutke i wylanaczamy,bynajmniej ja tak robie.
    Jak widze ze serduszko bije odrazu wylanczam i nie slucham godzinami tylko dla "przyjemnosci".... ;)

kurcze ale ceny...i teraz bądź tu mądry wiadomo, że jeżeli chodzi o dziecko to cena nie gra roli.... :/

Hej, ja wlasnie spojrzalam na amazon.co.uk i znalazlam jakis za niecale £20? Sa w roznych cenach : wpisz sobie fetal doppler - od £18 sie zaczynaja i chyba wysylaja do PL ;) Tylko nie wiem jak z cena wysylki :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia 2013, 08:37

gg64wn1511ap0yj7.png

• иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2013, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xcarolinex wrote:
    иιєиσямαℓиα wrote:
    vivien wrote:

Hej, ja wlasnie spojrzalam na amazon.co.uk i znalazlam jakis za niecale £20? Sa w roznych cenach : wpisz sobie fetal doppler - od £18 sie zaczynaja i chyba wysylaja do PL ;) Tylko nie wiem jak z cena wysylki :)

tylko jak z rozliczeniem , walutą ?

qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2013, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xcarolinex wrote:
    vivien wrote:

Ja poszperalam troche na stronach w UK i sa do wypozyczenia za £10/mc, zastanawiam sie nad wypozyczeniem - ale sie boje, ze nie znajde serducha i bede panikowac, albo w zlym miejscu bede szukac... W srode tez mam polozna, ona bedzie pierwszy raz wyszukiwac serduszka dopplerem, wiec zapytam czy poleca jakies szczegolne, czy te do wypozyczenia beda ok :)
    Strasznie boje sie jutrzejszej wizyty z lekarzem, ze nie bedzie serducha slychac, albo cos... Juz od rana zadreczam mojego mezczyzne czarnymi scenariuszami, chyba do jutra mnie z domu wyrzuci, albo wlozy stoppery w uszy ;)

jakbym siebie widziała :)
    Na każdą wizytę idę tak zestresowana, że nie masz pojęcia :). A potem ze mnie się tylko mój mąż śmieje :)
    Będzie dobrze :)! <3 <3 <3 <3

qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • xcarolinex Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2013, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    иιєиσямαℓиα wrote:
    xcarolinex wrote:
    vivien wrote:

Na każdą wizytę idę tak zestresowana, że nie masz pojęcia :). A potem ze mnie się tylko mój mąż śmieje :)

U mnie dopiero po 10 rano, a juz zakupy zrobione, drugie pranie sie robi, psiaki nakarmione, posciel zmieniona - próbuje zajac sie porzadkami, moze to pomoze;) Do pracy dopiero w czwartek po tyg przerwie, za duzo czasu mam na myslenie:/
    A co do dopplera, to nie mam pojecia jak to przeliczy, £ chyba jest po ok. 4,80zl jak sie nie myle;)

Powiem Ci, ze wlasnie sprawdzalam na ebay ile kosztuja, bo z ebay to napewno do PL wysylaja, i te co sa na amazonie po £18 to tam od £26-£40, wiec drozej :O

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia 2013, 09:18

gg64wn1511ap0yj7.png

• ann2224 Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2013, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do stresu ja jutro mam pierwsze usg nigdy nie myślałam że mozna sie tak bardzo czyms stresowac zeszłej nocy wogóle spac nie mogłam ciekawe co bedzie dzisiaj tak bym chciała to miec za soba ten strach i ta niepewnosc czy wszystko wpoządku :( poprastu czuje sie okropnie :(

иιєиσямαℓиα, Kropka lubią tę wiadomość

event.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 kwietnia 2013, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie rozumiem, czemu większość z Was się boi, ja za każdym razem z niecierpliwością i radością wyczekiwałam i znów wyczekuję nastepnego spotkania z dzidzią. Ciesze sie na USG, a nie boje. Dlaczego zakładać, ze coś może być nie tak. Trzeba zakładać, że wszystko gra i nie chodzi o samooszukiwanie się, ale o niestraszenie sie niepotrzebne.

Co do dopplera, to jak dla mnie za duży koszt :(

• vivien Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2013, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suzy Lee wrote:
    Ja nie rozumiem, czemu większość z Was się boi, ja za każdym razem z niecierpliwością i radością wyczekiwałam i znów wyczekuję nastepnego spotkania z dzidzią. Ciesze sie na USG, a nie boje. Dlaczego zakładać, ze coś może być nie tak. Trzeba zakładać, że wszystko gra i nie chodzi o samooszukiwanie się, ale o niestraszenie sie niepotrzebne.

Suzy Lee z jednej strony cie rozumiem tez za pierwszym razem bardzo cieszylam sie na kazda wizyte u lekarza i o zlym nawet nie myslalam...
    Ale mysle ze ma sie tez "troche" inne podejscie jak ma sie juz za soba poronienie lub w gorszym pryzpadku poronienia...
    Uwierz mi nie masz juz tyle odwagi zeby tak lekko podchodzic do kazdego badania bo boisz sie ze moze jednak cos bedzie nie tak....
    Tracisz zaufanie i boisz sie wierzyc w to ze bedzie dobrze.... :(
    Przykre ale prawdziwe....

Nina, иιєиσямαℓиα lubią tę wiadomość

wniddf9hmtxwu2ql.pngh4zpdqk31pdbs1ui.png
  • иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2013, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ann2224 wrote:
    Co do stresu ja jutro mam pierwsze usg nigdy nie myślałam że mozna sie tak bardzo czyms stresowac zeszłej nocy wogóle spac nie mogłam ciekawe co bedzie dzisiaj tak bym chciała to miec za soba ten strach i ta niepewnosc czy wszystko wpoządku :( poprastu czuje sie okropnie :(

wiem co czujesz. Głowa do góry :)! Będzie dobrze <3!!!

qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2013, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suzy Lee wrote:

wiesz Suzy ciąża po przejściach nie należy do łatwych z psychicznego punktu widzenia niestety.Poza tym widząc, że ma się pewne schorzenia, które donoszenie ciąży utrudniają. Zawsze pozostaje ten lęk. Pomimo tego, że biorę zastrzyki na rozrzedzenie krwi, wciąż się boję.
    Chętnie chciałabym się zarazić od kogoś optymizmem :), ale nie znam żadnych metod , które pomogły by mi pokonać własne słabości z tym związane :). Może któraś z was zna takowe techniki? :) Ja chętnie bym popróbowała :).

qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2013, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xcarolinex wrote:
    иιєиσямαℓиα wrote:
    xcarolinex wrote:
    vivien wrote:

U mnie dopiero po 10 rano, a juz zakupy zrobione, drugie pranie sie robi, psiaki nakarmione, posciel zmieniona - próbuje zajac sie porzadkami, moze to pomoze;) Do pracy dopiero w czwartek po tyg przerwie, za duzo czasu mam na myslenie:/
    A co do dopplera, to nie mam pojecia jak to przeliczy, £ chyba jest po ok. 4,80zl jak sie nie myle;)

Powiem Ci, ze wlasnie sprawdzalam na ebay ile kosztuja, bo z ebay to napewno do PL wysylaja, i te co sa na amazonie po £18 to tam od £26-£40, wiec drozej :O

czy na tych stronach co podajecie można płacić w plnach :)?

qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • ann2224 Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2013, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To nie jest tak że ja sie nie ciesze na mysl o usg bo bardzo na nie czekam chciała bym juz zobaczyc ta fasoleczke tylko ostatnie przeżycia w moim otoczeniu przywołuja wemnie strach mam pcos i trudno mi było zajśc w ciąże leczenie sprawiało mi wiele wysiłku ciągłe złe samopoczucie wymiotyb itd do tego 3 tyg temu moja bratowa poroniła w 10 tygodniu koleżanka wylądowała w szpitalu z zagrozeniem ciąży to wszystko powoduje to ze sie stresuje :( oczywiscie staram sie myślec pozytywnie ale strach jest silniejszy:( mam nadzieje ze jutro zniknie:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia 2013, 14:24

pasia27 lubi tę wiadomość

event.png
  • xcarolinex Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2013, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    иιєиσямαℓиα , jak masz konto na polskim ebay'y, to zaloguj sie normalnie, i jak bedziesz na ang stronie, to automatcznie na plny Ci przeskoczy ;)
    Nie wiem jak z amazonem, ale wiem, ze np. dziewczyny z Polski jak zamawialy czytniki Kindle z Amazonu, to normalnie przychodzily - sprobuj zarejestrowac sie na amazon i podaj polski adres, to moze wtedy przy zalogowaniu obliczy przesylke, a wiem, ze na amazonie mozna placic credit / debit cards ;) cena laczna wyjdzie np w £ a z konta znikna pln ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia 2013, 14:33

gg64wn1511ap0yj7.png

‹‹ 54 55 56 57 58 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ