X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr I trymestr ciąży
Odpowiedz

I trymestr ciąży

Oceń ten wątek:
  • Lilka Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2013, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    poczytalam i pisza zeby konserw nie jesc konserw rybnych (zawieraja metyl rteciowy - szkodliwy dla ukladu nerwowego dziecka) ale mysle ze jak zjesz jedna to nic sie nie stanie .do gotowania na parze mam taki garnuszek metalowy specjalny.a piekarnik ma opcje grilla ale i bez tego mozesz ugotowac warzywa w garnku a kurczaka wrzucic do piekarnika zawinietego w folii z warzywai lub bez.obsyp go ziolami np tymiankiem czy prowansalskimi zawin szczelnie w foliie (mozesz odrobine polac oliwa nie bedzie taki suchy :) na 180 stopni 25 minut i gotowe :)zdrowe i pyszne :) do tego ziemniaczki albo ryz pelnoziarnisty :) jesli lubisz makaron polecam ze szpinakiem i serkiem mascerpone ja przepisy biore ze strony www.kwestiasmaku.pl nie sa to przepisy dla kobiet w ciazy ale sa zdrowe i smaczne :) a ciasta poezjaaaa.ok zmykam na dzialke czas zaczac sadzic siac i tym podobne :))

иιєиσямαℓиα lubi tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-70315.png
    Moj Maly Aniolek [*] 8tc 18.02.15
  • Smutas Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2013, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilka wrote:
    Smutas mysl pozytywnie :) ja tez sie zamartwiam czy wszystko jest ok ale staram sie myslec pozytywnie.nie sciagac zlych mysli.cieszyc sie dniem i ciaza ;) szczesliwa mama szczesliwa dzidzia.ja mial usg 2 tyg temu slyszalam serduszko i to mnie uspokoilo :) na chwile bo teraz tez bym chciala sprawdzic czy jest ok.nie mam plamien ani silnych boli brzucha nastepne usg zrobie w 12 tyg..chyba ze bedzie sie cos dzialo.staram sie nie panikowac wierz mi nie jestes sama kazda z nas sie martwi.najwazniejsze to zeby nie dac sie zwariowac ;))) bedzie dobrze .

No ja miałam wizyte prawie 3 tyg temu i był tylko pęcherzyk więc teraz w piatek mam nadzieję że coś zobacze, tak bym bardzo chciała :)

f2w3rjjg2c3oph75.png
    f2wl3e5enx7sd16m.png
  • иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2013, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smutas wrote:
    Lilka wrote:
    Smutas mysl pozytywnie :) ja tez sie zamartwiam czy wszystko jest ok ale staram sie myslec pozytywnie.nie sciagac zlych mysli.cieszyc sie dniem i ciaza ;) szczesliwa mama szczesliwa dzidzia.ja mial usg 2 tyg temu slyszalam serduszko i to mnie uspokoilo :) na chwile bo teraz tez bym chciala sprawdzic czy jest ok.nie mam plamien ani silnych boli brzucha nastepne usg zrobie w 12 tyg..chyba ze bedzie sie cos dzialo.staram sie nie panikowac wierz mi nie jestes sama kazda z nas sie martwi.najwazniejsze to zeby nie dac sie zwariowac ;))) bedzie dobrze .

No ja miałam wizyte prawie 3 tyg temu i był tylko pęcherzyk więc teraz w piatek mam nadzieję że coś zobacze, tak bym bardzo chciała :)

na pewno zobaczysz <3 :)

<3 Aniołek (8tc) 25.06.2012
    qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2013, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilka wrote:
    poczytalam i pisza zeby konserw nie jesc konserw rybnych (zawieraja metyl rteciowy - szkodliwy dla ukladu nerwowego dziecka) ale mysle ze jak zjesz jedna to nic sie nie stanie .do gotowania na parze mam taki garnuszek metalowy specjalny.a piekarnik ma opcje grilla ale i bez tego mozesz ugotowac warzywa w garnku a kurczaka wrzucic do piekarnika zawinietego w folii z warzywai lub bez.obsyp go ziolami np tymiankiem czy prowansalskimi zawin szczelnie w foliie (mozesz odrobine polac oliwa nie bedzie taki suchy :) na 180 stopni 25 minut i gotowe :)zdrowe i pyszne :) do tego ziemniaczki albo ryz pelnoziarnisty :) jesli lubisz makaron polecam ze szpinakiem i serkiem mascerpone ja przepisy biore ze strony www.kwestiasmaku.pl nie sa to przepisy dla kobiet w ciazy ale sa zdrowe i smaczne :) a ciasta poezjaaaa.ok zmykam na dzialke czas zaczac sadzic siac i tym podobne :))

o ogrodniczka mała :)
    fajnie - działka - też bym chciała mieć działkę :) Fajna sprawa.
    Dziękuję za rady :). Też czytałam o konserwach, ale ja ostatnio jadłam łososia w sosie własnym i oleju ...hmm czyżby on też zawierał to cholerstwo ??

qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • iśka Ekspertka

Wysłany: 16 kwietnia 2013, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulala wrote:
    darijka wrote:
    hej kobietki. muszę się z wami podzielić moimi newsami, jeszcze do teraz nie mogę w to uwierzyć. a więc zacznę od poczatku:
    15 luty monitoring jeden pęcherzyk owulacyjny 21 mm
    4 marzec test ciążowy dodatni
    5 marzec ciąza potwierdzona usg jeden pęcherzyk ciążowy 4,5 mm
    26 marzec zarodek 16 mm
    i dzisiejsza wizyta 15 kwiecień ku zdziwieniu gina nie jeden zarodek tylko dwie małe kruszynki jedna 43 mm, druga 38 mm :)
    szok i płacz podczas usg i myśli w głowie - jak to na usg jeden pęcherzyk a tu nagle dwa dzidziusie i to dwujajowe skąd te dwa jajeczka :)
    teraz wielkie szczęście i nadal niedowierzanie noszę w sobie dwa życia :) jestem szczęśliwa i pełna obaw.

Hehehe no pięknie! Spokojnie bedzie dobrze :*

Podwójne gratulacje!!!

iv093e5eynq4wz4z.png
  • rubi67 Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2013, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej kobitki , dawno do was nie zagladalam...
    Darijko GRATULACJE !!! Bede trzymac kciuki, zeby wszystko bylo OK ;)

kjmnp07wv7btz8gg.png
    w57vtqyw3stplbvj.png

• Stokrotka84 Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2013, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny moje mdlosci rzeczywiscie mijaja i jem coraz wiecej. Tym akurat sie nie martwie, bo w zeszlym tyg przez przeziebienie schudlam 2kg. Powoli zaczyna mi sie pojawiac brzuszek:))) na razie tylko ja go widze no i moj mezus, ale juz cos sie zaczyna dziac:))) a jak to jest u Was z brzuszkami?

relgi09k52jutqx1.png
  • Stokrotka84 Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2013, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane czy jest cos dziwnego w zjedzeniu ostrych chipsow i popijaniem ich goraca czekolada??? Chyba rzeczywiscie cos jest w tych ciazowych zachciankach:)

relgi09k52jutqx1.png
  • polska_dziewczyna Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2013, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    иιєиσямαℓиα wrote:
    polska_dziewczyna wrote:
    иιєиσямαℓиα wrote:
    polska_dziewczyna wrote:
    иιєиσямαℓиα wrote:
    dziewczyny jak to jest z tym łożyskiem? Kiedy się wykształca? od kiedy podejmuje pracę?
    Ostatnio jak byłam w sobotę w szpitalu na usg, to oglądała bardzo dokładnie i mówiła, że z łożyskiem nic niepokojącego się nie dzieje. Czyżby już było łożysko?? Możliwe to jest??

w 14 tyg. tak slyszałam ...
    co do mdłości
    to tez tak mam ze jak nie ma to sie stresuje:(...moje piersi wydawaja mi się nie raz bez napięcia takie wiotkie..no ale jak narazie jest dobrze,..ty masz wizyte za 9 dni a ja za 3 tyg.. 7 maja...to ja sie mam co stresowac...:]....jescze bardziej sie denereuje bo w tedy mam badania prenatalne...mam nadzieje ze bedzie wszystko w porządku :):)
    ps. nie martw sie bedzie dobrze:)

a to widzę że ty robisz te badania w 13 tc. Mi kazała w 12 tc więc 26.04 będzie 12 tc myślę, że nie będzie za wcześnie.

tak tez myslałam że to późno ale mozna te badanie robić do 13+6 dni a ja je bedę robic 13+4 dni więc sie załapie:)
    będę trzymac kciuki i od razu pisz jak wyszły:)
    nie nie bedzie za wcześnie te badania robi się między 11tyg. a tym 13+6..:)wiec dobry termin:)

dam znać :)
    Robisz samo usg czy test Pappa też ?
    Ja raczej nie będę robiła testu Pappa

wiesz nawet nie wiem co to Pappa jest...ja robie usg przezierność karkową i pobranie krwi i tylko tyle...mysle ze te dwa badania mi w zupełności wystarczy//

16uddqk3fqi6lktr.png
    km5se6yd1k6f9ats.png

• иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2013, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka84 wrote:
    Dziewczyny moje mdlosci rzeczywiscie mijaja i jem coraz wiecej. Tym akurat sie nie martwie, bo w zeszlym tyg przez przeziebienie schudlam 2kg. Powoli zaczyna mi sie pojawiac brzuszek:))) na razie tylko ja go widze no i moj mezus, ale juz cos sie zaczyna dziac:))) a jak to jest u Was z brzuszkami?

u mnie nie ma brzucha ciążowego :(
    za to rośnie ten brzuch na górze, sadełkowy :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia 2013, 17:27

qb3ctgf6zex9o3p8.png

Wysłany: 16 kwietnia 2013, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulala wrote:
    polska_dziewczyna wrote:
    napisze teraz cos co może wam sie wydac smieszne i pomyslicie ze nie normalna jestem...
    od kilku tygodni przeżywam orgazm we snie który mnie budzi i bardzo ale to bardzo sie stresuje bo ten orgazm ze tak powiem jest tak długi tak mocny ale...no własnie napina mi sie cały brzusio i takie skurcze czuje ...i sie też stresuje czy owe skurcze nie zrobią nic dzidzi...
    ah ciągle stresy...mysle że dopóki dzidzi nie bedziemy mieć na rękach to nie przestaniemy sie martwić....

Nie martw wie- ponoć orgazm to pozytywne hormony szczęścia :) a szczęśliwa mama to szczęśliwe dzidzi :)
    A co do tych zmartwień.....ja zazdroszczę tym dziewczyna co żyją w tej blogiej nieświadomosci....ze nie miały nigdy doświadczenia z poronieniem swoim albo kogoś znajomego i poprostu cieszą sie ciaza.....tez bym tak chciała....

przykro mi z powodu twoich przezyc związanych ze strata dzidziusia...:(:(
    nie ma co zazdrościc takiej błogości bo ja choc strasznych przezyc za soba nie mam ale i tak o tym myslę...więc z ta błogością to u mnie różnie

16uddqk3fqi6lktr.png
    km5se6yd1k6f9ats.png

• иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2013, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polska_dziewczyna wrote:
    иιєиσямαℓиα wrote:
    polska_dziewczyna wrote:
    иιєиσямαℓиα wrote:
    polska_dziewczyna wrote:
    иιєиσямαℓиα wrote:
    dziewczyny jak to jest z tym łożyskiem? Kiedy się wykształca? od kiedy podejmuje pracę?
    Ostatnio jak byłam w sobotę w szpitalu na usg, to oglądała bardzo dokładnie i mówiła, że z łożyskiem nic niepokojącego się nie dzieje. Czyżby już było łożysko?? Możliwe to jest??

co do mdłości
    to tez tak mam ze jak nie ma to sie stresuje:(...moje piersi wydawaja mi się nie raz bez napięcia takie wiotkie..no ale jak narazie jest dobrze,..ty masz wizyte za 9 dni a ja za 3 tyg.. 7 maja...to ja sie mam co stresowac...:]....jescze bardziej sie denereuje bo w tedy mam badania prenatalne...mam nadzieje ze bedzie wszystko w porządku :):)

a to widzę że ty robisz te badania w 13 tc. Mi kazała w 12 tc więc 26.04 będzie 12 tc myślę, że nie będzie za wcześnie.

tak tez myslałam że to późno ale mozna te badanie robić do 13+6 dni a ja je bedę robic 13+4 dni więc sie załapie:)
    nie nie bedzie za wcześnie te badania robi się między 11tyg. a tym 13+6..:)wiec dobry termin:)

wiesz nawet nie wiem co to Pappa jest...ja robie usg przezierność karkową i pobranie krwi i tylko tyle...mysle ze te dwa badania mi w zupełności wystarczy//

test Pappa czyli badanie z krwi :). Czyli robisz oba :). Ja robię tylko usg.

qb3ctgf6zex9o3p8.png

Wysłany: 16 kwietnia 2013, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka84 wrote:

u mnie jest troche dziwnie
    rano jestem płaska a wystarczy że cos zjem i juz mnie wypycha także jak zbliza się wieczór to mam pokaźny brzusio hihihihi:)

16uddqk3fqi6lktr.png
    km5se6yd1k6f9ats.png

Wysłany: 16 kwietnia 2013, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka84 wrote:
    Kochane czy jest cos dziwnego w zjedzeniu ostrych chipsow i popijaniem ich goraca czekolada??? Chyba rzeczywiscie cos jest w tych ciazowych zachciankach:)

hihiih mysle ze nie jak masz ochote i ci smakuje to wcinaj...:P:P

16uddqk3fqi6lktr.png
    km5se6yd1k6f9ats.png

Wysłany: 16 kwietnia 2013, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    иιєиσямαℓиα wrote:
    polska_dziewczyna wrote:
    иιєиσямαℓиα wrote:
    polska_dziewczyna wrote:
    иιєиσямαℓиα wrote:
    polska_dziewczyna wrote:
    иιєиσямαℓиα wrote:

co do mdłości

no widzisz jak ja sie nie znam...:)mało doświadczona w tych sprawach jestem...więc odpowiadajac na poprzednie pytanie...tak robie Pappa i USG...:):)

16uddqk3fqi6lktr.png
    km5se6yd1k6f9ats.png

• иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2013, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polska_dziewczyna wrote:
    иιєиσямαℓиα wrote:
    polska_dziewczyna wrote:
    иιєиσямαℓиα wrote:
    polska_dziewczyna wrote:
    иιєиσямαℓиα wrote:
    polska_dziewczyna wrote:
    иιєиσямαℓиα wrote:

co do mdłości

no widzisz jak ja sie nie znam...:)mało doświadczona w tych sprawach jestem...więc odpowiadajac na poprzednie pytanie...tak robie Pappa i USG...:):)

;)

qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2013, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    apropo brzuszków i ich rozmiarów, to wklejam linka może się komuś przyda:
    http://brzuszek.net/11-tydzien-ciazy/

na dole jet zarys ciała kobiety jak się zmienia w danym tygodniu ciąży :)

Stokrotka84 lubi tę wiadomość

qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • yennefer Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2013, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    иιєиσямαℓиα wrote:
    Stokrotka84 wrote:

u mnie nie ma brzucha ciążowego :(
    za to rośnie ten brzuch na górze, sadełkowy :(

hehe u mnie też póki co widać ciąże spożywczą :)
    ale ja zawsze miałam skłonności do wystającego brzucha, mimo, że ogólnie jestem raczej szczupła.
    Teraz wyglądam cały czas jakbym się po prostu przejadła :/ Ale waga na razie stoi w miejscu.
    Ale powiem Wam że chciałabym już widzieć ten prawdziwy ciążowy brzuszek :)

82do20mm8gkktux6.png
  • yennefer Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2013, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smutas wrote:
    Jakieś pół roku temu moja koleżanka była w ciąży, chodziła do ginekologa i było wszystko w porządku, raptem wieczorem zaczął boleć ja brzuch i znalazła się w szpitalu i niestety było już po wszystkim, druga koleżanka jakiś rok temu też poroniła i strasznie zapadło mi to w pamięci. A moja ciąża wydaje mi się dziwna bo ja nie mam objawów typowych. Jedynie co to zostały mi żyłki na piersiach, a na poczatku była senność i ból brzucha i piersi.

Żyłki na piersiach to jak najbardziej typowy objaw ciąży :)
    Nie musisz mieć typowych objawów, każda ciąża jest inna. Jest możliwe, że u Ciebie jeszcze się pojawią i będziesz tęsknic za ich brakiem.

Zresztą, to że się stresujemy chyba nie da się uniknąć.
    Ja staram się myśleć pozytywnie, mimo że czasem nachodzą mnie czarne myśli. A i te dziwne sny też się zdarzają..
    No i muszę powiedzieć, że to nasze forum mi strasznie pomaga, bo przynajmniej uspokajam się, że nie jestem jakąś wariatką, która zamiast cieszyć się ciążą, myśli o różnych niepotrzebnych rzeczach :)

Myślę, że dopóki nie przytulimy swoich maleństw, to całą ciążę będziemy czymś się martwić.
    Chociaż potem dojdzie strach o noworodka, potem przedszkolaka, nastolatka... i tak do końca życia :)

82do20mm8gkktux6.png
  • Lilka Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2013, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Praca na dzialce skonczona na dzis ;))) ja mam ogromny brzuch choc wcale nie jem duzo ;) rano jest jako tako ale jak tylko cos zjem bammm jest ogromny ;)

https://www.maluchy.pl/li-70315.png
    Moj Maly Aniolek [*] 8tc 18.02.15
‹‹ 59 60 61 62 63 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ