X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr I trymestr ciąży
Odpowiedz

I trymestr ciąży

Oceń ten wątek:
  • vivien Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2013, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina wrote:
    Hej dziewczyny!ja jestem w 5 tyg ciazy i jeszcze boje sie udzielac u Was na forum...dzis odebralam wnik progesteronu z poniedzialku i wynosi 14,20 ng\ml i mam pytanie:bo niby wynik miesci sie w normie dla 1 trymestru,ale czy to troszke nie za malo?moze ktoras z Was robila progesteron na poczatku??i moze mi cos napisac o swoich wynikach?Biore 1 tab dupka dziennie,moze to za malo?jutro ide do gina,to pewnie mnie uspokoi:-)

Nina NIE WIERZE!!!Jak BARDZO sie ciesze ze wkoncu jestes!!!!Kibicowalam ci i twoim blizniakom z obrazka ;) <3

Ja bralam dupka 2 tabletki na noc,bo lekarz powiedzial ze w nocy organizm moze sobie wiecej z tego progesteronu pobrac ;) i nie wylatuje wtedy duzo ;)

Co do progesteronu to skoro miescisz sie w normach do glowa do gory i ciesz sie fasolka!! ;) A jutro doktorek cie uspokoi :*

Nina lubi tę wiadomość

wniddf9hmtxwu2ql.pngh4zpdqk31pdbs1ui.png
  • polska_dziewczyna Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2013, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    иιєиσямαℓиα wrote:
    polska_dziewczyna wrote:
    a co do piersi
    macie tak że was bolą ciągle?
    bo u mnie jest różnie...jeden dzień nic nie bolą brodawek nie mam aż tak wrażliwych jak nie którzy piszą ze dotknąć sie nie mogą...
    ja mam tak, ze czuje nie raz takie ciągnięcia w całej piersi nie raz tylko w brodawce takie ciągnięcia, a nie raz jak by mnie piekły nawet
    ale mówie że to nie zawsze ...

właśnie (.)(.).
    Miałam bóle po bokach i od spodu. W nocy z reguły ból był silny i bolały mocniej. Dziś znowu świruję, bo nocne bóle zniknęły zupełnie :(.
    Są miękki raczej, ale od początku nie były też jakoś specjalnie twarde czy napięte. Teraz przeczytałam w kalendarzu ciążowym na pewnej str. internetowej, że w 11tc powinny zarówno ustępować mdłości , a jeżeli męczyły nas bóle piesi to powinno się odczuwać ulgę.
    A sutki to mam wrażliwe tylko jak je specjalnie podrażnię sama rękami

nie możemy sie dac zwariować hihii tez tak mysle że kórde jak zaraz całkiem przestana boleć itd to co to oznaczać będzie...ale myslę tak ze jak by miały nas bolec bez przerwy tak jak mnie bolą czasami to chyba bym nie chciała więc chyba dobrze jest jak jest...hiihih...
    wiecie co kobitki jestesmy przewrażliwione ahh...
    póxniej bedziemy to miło wspominac
    patrząc na nasze skarby słodko śpiące w łóżeczku, "że jescze cię nie było a tak bardzo się martwiłam...:)"

иιєиσямαℓиα lubi tę wiadomość

16uddqk3fqi6lktr.png
    km5se6yd1k6f9ats.png

• pasia27 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2013, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina wrote:
    Hej dziewczyny!ja jestem w 5 tyg ciazy i jeszcze boje sie udzielac u Was na forum...dzis odebralam wnik progesteronu z poniedzialku i wynosi 14,20 ng\ml i mam pytanie:bo niby wynik miesci sie w normie dla 1 trymestru,ale czy to troszke nie za malo?moze ktoras z Was robila progesteron na poczatku??i moze mi cos napisac o swoich wynikach?Biore 1 tab dupka dziennie,moze to za malo?jutro ide do gina,to pewnie mnie uspokoi:-)

nina witaj w naszym gronie!!!!!!!!!

Nina lubi tę wiadomość

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • pasia27 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2013, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalita2710 wrote:
    Ja jestem na początku więc się dopinam , ale fakt faktem brałam przez dłuższy czas od września do grudnia duphaston i strasznie przytyłam bardziej rzekłabym napuchłam bo on zwiększa retencję wody w tkance;/
    Mam nadzieje że lato jakoś przetrwam w sukienkach które mam , jeśli wszystko będzie ok z ciążą to okres letni to 3-5 miesiąc więc mam nadzieję że aż tak nie urośnie mi brzusio:P się w ciuchy pomieszczę.
    Poszłam dziś na zakupy golarka i ziemniaczki były celem. Wróciłam z butami i szamponem... hmmm mam straszną sklerrozę.... Wróciwszy do domu skapłam się czego nie kupiłam :)

no wlasnie mialam pisac ze specjalnie poszlam dzisiaj po kawe inke bo mnie naszlo a w polowie drogi sie wrocilam bo zamiast kawy kupilam pomidory majonez cebule i jakies bzdety..najwazniejszego zapomnialam hehe

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • iśka Ekspertka

Wysłany: 17 kwietnia 2013, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja już od 3 tyg nosze spodnie ciążowe (z pasem na brzuszek). Poza tym nigdy nie lubiłam opiętych czy na styk ciuchów. Te sukienki na lato to wybawienie będzie. Choć ja tez ich nie lubię...
    Mnie dopadła alergia (pyłki) Leków nie można brać w ciąży i mam przegrane. Zasmarkana i zapłakana! Ma tak któraś z Was? Wiecie może jakie ew. homeopatyczne można brać?
    :-(

iv093e5eynq4wz4z.png
  • polska_dziewczyna Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2013, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina wrote:

hej
    ja robiłam w 8 dniu po skoku temperatury
    robiłam progesteron z estradiolem bo te dwa powinno sie robić razem
    progesteron 31,39
    estradiol 286
    i to mi powiedziało ze jestem w ciąży :)

16uddqk3fqi6lktr.png
    km5se6yd1k6f9ats.png

• mauysia Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2013, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina, zapytaj może na wątku "plemniczka, staraczka i tyśka", bo tam chyba była kiedyś mowa o poziomie progesteronu potrzebnym do zajścia w ciażę. Ja teraz szczegółów nie pamiętam (bo to nie dotyczyło bezpośrednio mnie), ale popytaj.

1kk082c3vuoqvmjs.png
  • иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2013, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina wrote:

słuchaj ja miałam progesteron na początku ciąży nieco ponad 7. Niby też mieścił się w normie. Ale od samego początku i tak brałam profilaktycznie duphaston (po poronieniu). Pobiegłam czym prędzej do gina prowadzącego - powiedziała , że to w cale nie jest nisko (ja szok o.O), poza tym powiedziała mi że progesteron jest uwalniany pikami do krwi i żeby zbadać jego właściwy poziom robi się 3 pomiary i je sumuje. skonsultowałam to jeszcze z jednym ginekologiem - powiedział wprost - w progesteron to ja tam nie wierzę! Nigdy nie da się go oznaczyć ile go jest dokładnie, bo on wydzielany jest pikami i trzeba wykonać kilka pomiarów i wyciągnąć średnią. Kazał mi się nie przejmować. Byłam cały czas w szoku, poszłam więc do 3 ginekologa - powiedział mi dokładnie to samo. Poza tym ja brałam duphaston więc łatwiej było mi się pogodzić z ich diagnozą i nie przejmowałam się tym. Ale jak to jest rzeczywiście ..... Bóg jeden wie :).
    Po cichu składam ci szczere i wielkie gratulacje :)!!!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 kwietnia 2013, 12:49

Nina lubi tę wiadomość

<3 Aniołek (8tc) 25.06.2012
    qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • pasia27 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2013, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ninka lekarz wszystko wyjasni :-) trzymam kciuki

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2013, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny nie potrafię w sobie wyrobić właściwego nawyku i ciągle siedząc zgniatam sobie brzuch :(. Czy to nie zaszkodzi mojemu maleństwu?
    Kurcze ciągle zapominam, żeby siedzieć inaczej o.O

qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2013, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    znalazłam jakieś normy progesteronu:

Normy progesteronu

po owulacji 1 - 28 ng/ml;
    do 12. tygodnia ciąży 9 - 47 ng/ml;
    12.-28. tydzień ciąży 17 - 146 ng/ml;
    powyżej 28. tygodnia ciąży 55 - 200 ng/ ml.

qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • xcarolinex Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2013, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    иιєиσямαℓиα wrote:
    dziewczyny nie potrafię w sobie wyrobić właściwego nawyku i ciągle siedząc zgniatam sobie brzuch :(. Czy to nie zaszkodzi mojemu maleństwu?
    Kurcze ciągle zapominam, żeby siedzieć inaczej o.O

Narazie chyba nic sie nie dzieje :) To jest Malenstwo wiec moim zdaniem nic sie nie dzieje, ja mam to samo, zapominam sie a tu juz prawie 16tc i brzusio juz widoczny :P Chyba nic sie nie dzieje, skoro nie jest Ci jeszcze niewygodnie ;)

иιєиσямαℓиα lubi tę wiadomość

gg64wn1511ap0yj7.png

www.ourlittlerosie.blogspot.com
  • Tinka85 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2013, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny! Ja podobnie jak Nina jestem w 5tc, ale dopadła mnie jakaś grypa czy coś. Doradźcie proszę czym mam sie leczyć, bo dzisiaj naprawdę kiepsko się czuję, cały czas piję herbatę z cytryną i sokiem z jagód, jem czosnek, co jeszcze? Tak długo czekałam na tą chwilę i nie chcę zaszkodzić mojej fasolce

bl9canliqkpto6g3.png
    2nn3csqv83ygfhg4.png
  • kokomonka Przyjaciółka

Wysłany: 17 kwietnia 2013, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tinka zrób sobie syrop z cebuli, super działa.. poszukaj przepisu w necie. Na bolące gardło mi dr dał propolki i 2 razy dziennie można psiknąć tantum verde.. szybko minęło, woda z cytryną bardzo dobra i mleko z miodem, rozgrzeje i zobaczysz że szybko wydobrzejesz :)

Kiedyś i dla mnie zdarzy się maleńki cud...

zK9qp2.png
  • ann2224 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2013, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny byłam wczoraj na moim pierwszym usg:) I było cudownie mimo całego towarzyszacemu mi9 stresowi dzidzius ma 7 cm 13 tydzień +2 dni(troche to dziwne bo według tego musiał by powstac wtedy gdy pecherzyk był jeszcze niedojrzały w jajniku bo w tym cyklu miałam monitoring)
    Ma dwie raczki dwie nózki którymi cały czas machał i robił problem pani w zmierzeniu NT 1.6 :) teraz czekam tylko na wyniki papa które bede miała do 2 tygodni :) ale jestem szczesliwa:)wreszcie widziałam to maleńkie serduszko:)Już nie moge sie doczekac nastepnego usg szkoda ze dopiero za 7 do 10 tygodni

iśka, Kropka, иιєиσямαℓиα, darijka, Stokrotka84 lubią tę wiadomość

event.png
  • xcarolinex Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2013, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ann2224 wrote:
    hej dziewczyny byłam wczoraj na moim pierwszym usg:) I było cudownie mimo całego towarzyszacemu mi9 stresowi dzidzius ma 7 cm 13 tydzień +2 dni(troche to dziwne bo według tego musiał by powstac wtedy gdy pecherzyk był jeszcze niedojrzały w jajniku bo w tym cyklu miałam monitoring)
    Ma dwie raczki dwie nózki którymi cały czas machał i robił problem pani w zmierzeniu NT 1.6 :) teraz czekam tylko na wyniki papa które bede miała do 2 tygodni :) ale jestem szczesliwa:)wreszcie widziałam to maleńkie serduszko:)Już nie moge sie doczekac nastepnego usg szkoda ze dopiero za 7 do 10 tygodni

Super, czekalam az sie odezwiesz z informacjami ;)
    Oj, no to strasza ciaza? :P To na kiedy macie termin? :)

ann2224 lubi tę wiadomość

gg64wn1511ap0yj7.png

www.ourlittlerosie.blogspot.com
  • ann2224 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2013, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    według moich wyliczeń na 26 października a według usg na 21

xcarolinex lubi tę wiadomość

event.png
  • rubi67 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2013, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilka, ciesze sie ze i Ty nie dopinasz sie w spodnie, ja rowniez nie wiec nie jestem sama :) Sorry dziewczyny za szczerosc, ale uwazam, ze co niektore z was za bardzo sie nakrecaja, szukaja objawow mowiacych ze moze byc lub jest cos nie tak. Trzeba troche wyluzowac, jedynym objawem niepokojacym sa plamienia ( i to tez nie w kazdym przypadku ) a na pewno krwawienia. Spokojnie dziewczyny, wszystko bedzie dobrze. Nie ma co sie martwic na zapas i niepotrzebnie stresowac. Objaw typu, ze wczoraj bolaly mnie cycki a dzis juz nie i moze byc cos nie tak to szukanie dziury w calym. Nie nakrecajscie sie. Spokojnych ciaz zycze nowym ciezarowkom i wszystkiego dobrego !!!!!!

m_f, polska_dziewczyna, Lalita2710, xcarolinex, Kropka, Lilka, Stokrotka84, Tinka85 lubią tę wiadomość

kjmnp07wv7btz8gg.png
    w57vtqyw3stplbvj.png

• maja2024 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2013, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina wrote:

Nina ja robiłam progesteron jak jeszcze nie wiedziałam że jestem w ciązy tzn 2 dni przed testem oto te wyniki:

24 dzień cyklu ok 4 tc

Progesteron (PGN) 9,10 ng/ml
    Kobiety:
    faza folikularna 0,15 - 1,4 ng/ml
    srodek cyklu 4,44 - 28,03 ng/ml
    faza lutealna 3,34 - 25,56 ng/ml
    po menopauzie <0,0 - 0,73 ng/ml
    ciezarne: I trymestr 11,22 - 90,00 ng/ml
    ciezarne: II trymestr 25,55 - 89,40 ng/ml
    ciezarne III trymestr 48,40 - 422,50 ng/ml

to było 9 lutego

a to 11 lutego:
    Progesteron (PGN) 15,54 ng/ml

B-HCG Gonadotropina kosmówkowa (L47) 39,60 mlU/ml
    Kobiety nie bedace w ciazy:
    Wczesna ciaza:<0,2 mlU/ml
    5 - 50 mlU/

msayah2.png
    0sbo70a.png
    eiktyx8d7h9nb2ik.png
  • Nina Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2013, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vivien wrote:
    Nina wrote:

Nina NIE WIERZE!!!Jak BARDZO sie ciesze ze wkoncu jestes!!!!Kibicowalam ci i twoim blizniakom z obrazka ;) <3

Ja bralam dupka 2 tabletki na noc,bo lekarz powiedzial ze w nocy organizm moze sobie wiecej z tego progesteronu pobrac ;) i nie wylatuje wtedy duzo ;)

Co do progesteronu to skoro miescisz sie w normach do glowa do gory i ciesz sie fasolka!! ;) A jutro doktorek cie uspokoi :*

Vivien dziękuje, pamiętam :-) udało mi się po 7 cyklach starań na lekach itd, ważne że się udało! teraz byle tylko wszystko szło dobrze i nie było żadnych komplikacji...

Reszcie dziewczynom dziekuję za odpowiedź co do moich obaw w związku z wynikiem progesteronu, wydaje się ok, ale zawsze może być lepiej :-)odezwę się jutro mam nadzieję z dobrymi nowinami, proszę trzymajcie kciuki!

xcarolinex, vivien lubią tę wiadomość

ijpbx1hp0l1f6pzg.png
    dqprj44jred240is.png
‹‹ 61 62 63 64 65 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ