X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr I trymestr ciąży
Odpowiedz

I trymestr ciąży

Oceń ten wątek:
  • polska_dziewczyna Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2013, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    иιєиσямαℓиα wrote:
    polska_dziewczyna wrote:
    иιєиσямαℓиα wrote:
    to jedno z moich zdjęć z usg genetycznego :). Moje ulubione :)
    Niby na zdjęciu widać wyraźnie między nóżkami co nieco :), ale generalnie informacja o płci nie padła :D
    tutaj niestety nie widać tak wyraźnie jak w rzeczywistości :)

9afde1c95c2b6149med.jpg

ale fajne nóżki hihihi słodkości...:)a jakie to badania genetyczne robiłas że dostałas takie ładne zdjęcie..?

to jest to badanie prenatalne - usg genetyczne. Na usg badana była obecność kończyn, budowa serca, jakieś przepływy, głowa, twarz, brzuszek, przezierność karkowa, która wyszła 0,15cm, kość nosowa...
    Badanie trwało 50 min i dostałam 11 zdjęć usg. Badania wyszły w porządku. Z testu Pappa zrezygnowałam bo biorę duphaston i wyniki wychodzą zafałszowane.

to jak ja mam teraz 7 maja wizytę na której bede mieć robioną tą przezierność karkową to myslisz że w pakiecie jest od razu to co napisałaś?

16uddqk3fqi6lktr.png
    km5se6yd1k6f9ats.png

Wysłany: 29 kwietnia 2013, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vivien wrote:
    dziewczyny troche was podczytuje i stwierdzilam ze podesle wam ciekawe info jezeli chodzi o plec na zdieciach USG ;)
    To nie jest takie latwe ocenic jak wam sie wydaje ;) w szczegolnosci na tak wczesnym etapie ciazy jak 12-14 tydzien ;)

Tutaj macie dwa zdiecia z badan USG w 13 tyg jedno to dziewczynka
    http://www.iv.pl/images/83404398253266062074.jpg
    a na drugim to chlopczyk
    http://www.iv.pl/images/73895329854184327854.jpg

Nie jest latwe odroznienie przedewszystkim ze podczas badania nasze kruszynki sie ruszaja,wierca itp ;)

hahaha rzeczywiście ja bym powiedziała ze pierwsza to też chłopczyk ...bo cos sterczy hihihi...ale słodkie zdjęcia:)

16uddqk3fqi6lktr.png
    km5se6yd1k6f9ats.png

Wysłany: 29 kwietnia 2013, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    иιєиσямαℓиα wrote:
    dziewczyny do którego tygodnia ciąży bierzecie folik?
    Kiedy przechodzicie na preparaty witaminowe?
    Możecie jakieś polecić?

ja brałam jescze do przed wczoraj PREGNA PLUS ale mnie mdliło i stwierdziłam że to chyba od nich i rzeczywiście przestałam brac nie biore dwa dni i jest o niebo lepiej...wiec sam folik biorę i bede brac jeszcze troszkę bo nie zaszkodzi

16uddqk3fqi6lktr.png
    km5se6yd1k6f9ats.png

• iśka Ekspertka

Wysłany: 29 kwietnia 2013, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżeli chodzi o witaminy to w pierwszej ciąży nie brałam witamin. Po prostu zdrowa dieta... Teraz poprosiłam gin aby poleciła mi witaminy bo jak jadłam tylko chleb z żółtym serem bo na co innego nie mogłam patrzeć, to nie dostarczałam odpowiedniej ilości wit. Poleciła mi femibion 1. Za tydzień mam wizytę i zobaczymy czy coś mi każe jeszcze brać w II trymestrze bo ogólnie wiem,że jest przeciwna tym wszystkim wit. Wiecie marketing...Podobno naprawdę dzieci olbrzymie się rodzą!

iv093e5eynq4wz4z.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 kwietnia 2013, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co, wszystkie kobiety, które znam, koleżanki i w rodzinie - brały witaminy i jakoś "olbrzymów" nie było..

• Lalita2710 Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2013, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No tak jak napisałam post temu ,dzieci się ost urodziły 5,100kg ,a drugie 4,700kg i moja pani dr powiedziała że tak jest ost często.

Mnie właśnie głód przykuł i zrobiłam se super kanapkę pożywną.
    akurat bułkę miałam więc bułka, masełko (używam rama classic z dha) ,sałata lodowa,szynka drobiowa gotowana, ser żółty ,ogórek zielony i na to sos tziazyki ,, http://www.zott.pl/_img/images/tzatzyki%20naturalna%20rozkosz.jpg"
    Mogłabym jeść to dzień i noc;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 kwietnia 2013, 15:21

иιєиσямαℓиα lubi tę wiadomość

dqprepoku4out2uw.png

3d5c5bdbd8a8980a810c3415055e4515.png
  • иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2013, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polska_dziewczyna wrote:
    иιєиσямαℓиα wrote:
    polska_dziewczyna wrote:
    Stokrotka84 wrote:
    Co do odliczania tyg do drugiego trymestru, to zadalam to samo pytanie na forum z 2 trym. I stwierdzilysmynz dziewczynami, ze po skonczonych 14 tyg zaczyna sie 2 trymestr, czyli jeszcze tydzien przede mna. Co do objawow, to tylko zmeczenie, ktore nie odpuszcza. Mdlosci juz nie mam od jakiegos czasu, raz na jakis czas zrobi mi sie niedobrze, ale to szybko mija. Mi zaczyna byc widac brzuch, coraz ciezej go ukryc, a generalnie jestem bardzo szczupla. Mysle, ze jeszcze 2-3 tyg i juz wszyscy beda wiedziec o ciazy:) na razie powiedzielismy rodzinie i znajomym:)

wszsyscy tu pisza że maja juz brzuszek a ja nie mam..:(wyglądam jak bym sie tylko konkretnie najadła...:(a tak juz bym chciała...:)

ja też nie mam brzucha :)!! A już bym chciała mieć :P
    Ile ważysz jeśli mogę zapytać? Może to kwestia naszej budowy ciała :)

wiesz ogólnie jestem szczupła i wysoka mam 174 cm i moja waga to 59-60kg...teraz jak się ważę to tak na 62 kg idzie...a ty?przyttyłas juz jakies kilo?

a to ty szczupła jesteś :). Ja niestety rok temu ważyłam 65kg. Teraz nadrobiłam, nie wiem ile przybrałam od momentu ciąży, bo ważłam się pierwszy raz podłuższej przerwie od ważenia dopiero chyba w 8tc. A ostatnie ważenie 72 kg były we wrześniu więc ciężko mi prorokować. Ale przyjmuję , że miałam na początku ciązy te 84kg i teraz na razie waha się waga miezy 84 a 85kg. Później będą spektakularne efeky jak brzuszek zacznie rosnąć razem z nim dzidzia :P

<3 Aniołek (8tc) 25.06.2012
    qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2013, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polska_dziewczyna wrote:
    иιєиσямαℓиα wrote:
    polska_dziewczyna wrote:
    иιєиσямαℓиα wrote:
    to jedno z moich zdjęć z usg genetycznego :). Moje ulubione :)
    Niby na zdjęciu widać wyraźnie między nóżkami co nieco :), ale generalnie informacja o płci nie padła :D
    tutaj niestety nie widać tak wyraźnie jak w rzeczywistości :)

9afde1c95c2b6149med.jpg

ale fajne nóżki hihihi słodkości...:)a jakie to badania genetyczne robiłas że dostałas takie ładne zdjęcie..?

to jest to badanie prenatalne - usg genetyczne. Na usg badana była obecność kończyn, budowa serca, jakieś przepływy, głowa, twarz, brzuszek, przezierność karkowa, która wyszła 0,15cm, kość nosowa...
    Badanie trwało 50 min i dostałam 11 zdjęć usg. Badania wyszły w porządku. Z testu Pappa zrezygnowałam bo biorę duphaston i wyniki wychodzą zafałszowane.

to jak ja mam teraz 7 maja wizytę na której bede mieć robioną tą przezierność karkową to myslisz że w pakiecie jest od razu to co napisałaś?

myślę, że tak, bo to na tym polega to usg - bada się dzieciątko szczegółowo , te podstawowe parametry.

qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2013, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalita2710 wrote:
    No tak jak napisałam post temu ,dzieci się ost urodziły 5,100kg ,a drugie 4,700kg i moja pani dr powiedziała że tak jest ost często.

akurat bułkę miałam więc bułka, masełko (używam rama classic z dha) ,sałata lodowa,szynka drobiowa gotowana, ser żółty ,ogórek zielony i na to sos tziazyki ,, http://www.zott.pl/_img/images/tzatzyki%20naturalna%20rozkosz.jpg"

widzę, że mamy podobne upodobania :). Od jakiegoś czasu mój ulubiony zestaw na śniadanie to świeża bułeczka, kajzerka, albo z ziarnami, masełko prawdziwe na to plasterek żółtego sera sałąta lodowa, pomidorek i ogórek :). Dla urozmaicenia zamieniam czasami serek żółty na biały :). Pycha :)!

Lalita2710 lubi tę wiadomość

qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • kokomonka Przyjaciółka

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja urodziłam córkę 4000g i była największa na poporodowej, brałam witaminy i teraz też biorę, przynajmniej wiem, że trzymam dziecko w rękach, a nie tak jak inne mamy miały takie kruszynki, że bały się je wziąć na ręce, co by im krzywdy nie zrobić ;) ale 5100 to chyba po cukrzycy ciążowej, bo inaczej nie ma chyba szans, żeby tak dziecko w brzuchu się upasło :D

ja już po usg genetycznym :) wszystko ok z maluchem, NT 1,3mm i kość nosowa widoczna :) wszystkie pomiary prawidłowe :D

Kiedyś i dla mnie zdarzy się maleńki cud...

zK9qp2.png

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalita2710 wrote:

oj to rzeczywiście nie wyobrazam sobie 5 kgmowego dzieciątka urodzic i to naturalnie...masakra...:(:(:(

a ta twoja kanapka to mniam wysmienita...
    ja dzis sobie zrobiłam z białym serem ze świeżym szczypiorkiem i rzodkiewką i to wszsytko z mojego ogródka...juz nie moge sie doczekac reszty warzyw...:)

иιєиσямαℓиα, Lalita2710 lubią tę wiadomość

16uddqk3fqi6lktr.png
    km5se6yd1k6f9ats.png

Wysłany: 29 kwietnia 2013, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    иιєиσямαℓиα wrote:
    polska_dziewczyna wrote:
    иιєиσямαℓиα wrote:
    polska_dziewczyna wrote:
    Stokrotka84 wrote:
    Co do odliczania tyg do drugiego trymestru, to zadalam to samo pytanie na forum z 2 trym. I stwierdzilysmynz dziewczynami, ze po skonczonych 14 tyg zaczyna sie 2 trymestr, czyli jeszcze tydzien przede mna. Co do objawow, to tylko zmeczenie, ktore nie odpuszcza. Mdlosci juz nie mam od jakiegos czasu, raz na jakis czas zrobi mi sie niedobrze, ale to szybko mija. Mi zaczyna byc widac brzuch, coraz ciezej go ukryc, a generalnie jestem bardzo szczupla. Mysle, ze jeszcze 2-3 tyg i juz wszyscy beda wiedziec o ciazy:) na razie powiedzielismy rodzinie i znajomym:)

wszsyscy tu pisza że maja juz brzuszek a ja nie mam..:(wyglądam jak bym sie tylko konkretnie najadła...:(a tak juz bym chciała...:)

ja też nie mam brzucha :)!! A już bym chciała mieć :P
    Ile ważysz jeśli mogę zapytać? Może to kwestia naszej budowy ciała :)

wiesz ogólnie jestem szczupła i wysoka mam 174 cm i moja waga to 59-60kg...teraz jak się ważę to tak na 62 kg idzie...a ty?przyttyłas juz jakies kilo?

a to ty szczupła jesteś :). Ja niestety rok temu ważyłam 65kg. Teraz nadrobiłam, nie wiem ile przybrałam od momentu ciąży, bo ważłam się pierwszy raz podłuższej przerwie od ważenia dopiero chyba w 8tc. A ostatnie ważenie 72 kg były we wrześniu więc ciężko mi prorokować. Ale przyjmuję , że miałam na początku ciązy te 84kg i teraz na razie waha się waga miezy 84 a 85kg. Później będą spektakularne efeky jak brzuszek zacznie rosnąć razem z nim dzidzia :P

a ten brzuszek to chyba najcudowniejszy w wyglągdzie kobiety w ciązy...:):)

16uddqk3fqi6lktr.png
    km5se6yd1k6f9ats.png

• иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2013, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kokomonka wrote:
    ja urodziłam córkę 4000g i była największa na poporodowej, brałam witaminy i teraz też biorę, przynajmniej wiem, że trzymam dziecko w rękach, a nie tak jak inne mamy miały takie kruszynki, że bały się je wziąć na ręce, co by im krzywdy nie zrobić ;) ale 5100 to chyba po cukrzycy ciążowej, bo inaczej nie ma chyba szans, żeby tak dziecko w brzuchu się upasło :D

ja już po usg genetycznym :) wszystko ok z maluchem, NT 1,3mm i kość nosowa widoczna :) wszystkie pomiary prawidłowe :D

Super:)! Gratulacje :)
    To podobnie jak u mnie NT wychodziło 1,3 - 1,5 :)
    Świetnie!

qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • darijka Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2013, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    иιєиσямαℓиα wrote:
    dziewczyny ale mam straszną ochotę na leczo :D.....
    w ogóle szukam inspiracji na fajne potrawy dla kobiet w ciąży, bo weny kulinarnej już mi brakuje.

kurcze ale mi zrobiłaś ochotę na to leczo. chyba jutro polecę na targ kupię warzywka i sobie zrobię mniam :) bardzo bym chciała chłopca i dziewczynkę, ale nie wiem czy ciąża jest jedno czy dwujajowa. tego się po porodzie dowiem no i może wstępnie po usg - jeżeli będą jednej plci to mogę jedynie przypuszczać, że będą jednojajowe.

]iv09mg7yqro6ly4p.png[/url
  • darijka Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2013, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    иιєиσямαℓиα wrote:
    Lilka wrote:
    Leczo chetnie ;) ja dzis zrobie mizerie z ogorkow z koperkiem i jogurtem do karkowki i ziemniakow.jak w koncu wstane z lozka ;)

mhm pycha :). Skąd ty czerpiesz siłę na takie pichcenie :)?
    Mnie w ciąży odrzuca od gotowania :/. Jak ugotuję to nie tknę tego co ugotowałam .... a kiedyś strasznie lubiłam pichcić :)

nienormala ja też tak mam. przed ciążą uwielbiałam gotować codziennie robiłam pyszne obiadki, a teraz nie gotuje w ogóle bo nie mogę patrzeć na surowe mięso normalnie mnie odrzuca od gotowania :)

• darijka Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2013, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polska_dziewczyna wrote:
    иιєиσямαℓиα wrote:
    darijka wrote:
    иιєиσямαℓиα wrote:
    darijka,
    na kiedy masz termin porodu? :)

a u mnie to nic nie wiadomo z bliźniakami narazie nie wiem, jak było jedno to ze względu na 33 dniowe cykle miałam termin na 10 listopada. później jak okazało się, że są bliźniaki to na wydruku z usg jeden na 3 a drugi na 6 listopada, a Ty na kiedy masz termin

ja według OM na 6.11 :)
    ale ze względu na to , że biorę zastrzyki clexane może to być wcześniej, gdzieś czytałam, że ciąże na clexanie kończy się zazwyczaj wcześniej i z reguły cc (co mnie akurat nie cieszy), ale jeszcze to nie potwierdzone informacje, bo nie rozmawiałam na ten temat ze swoim ginekologiem. Jeszcze mam na to czas więc celowo nie pytam :), bliżej rozwiązania będę się martwić i dowiadywać :)
    Może w takim razie się zdarzy , że razem będziemy 06.11 na porodówce ;)

hihih
    ja tez mam na 6 listopada wg OM:):P:P

ja tez mam dziewczyny według OM jednego na 6 listopada :) a drugiego na 3. ja wiem, że dwójki tak długo nie donoszę bardzo chciałabym donosic chociaż do 35 tygodnia :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 kwietnia 2013, 16:52

• darijka Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2013, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalita2710 wrote:
    Kocham leczo :)) mój mąż nigdy nie lubił ,póki nie poznał mnie i uwielbia leczo jak zrobię to je aż jest obżarty jak prosiaczek.
    Mnie też odżuca od mięsa , aczkolwiek jak np jem śniadanie czy kolacje
    To kupiłam taką szynke z kurczaka/ indyka 96% mięsa aż się kruszy i na bułkach ,chlebu z sałatą mogłabym jejść kilami. Dziewczyny ja nie wymiotuje nie mam jakichś szczególnych ost mdłości. Jem dużo ,a waga mi spadła z 60,09 na 60,01 w ciągu kilku dni... miała tak któraś..

w niedziele z mężem byłam w sklepie , i patrze że piszę że są małosolne podchodząc tam gdzie powinny być okazało się że sprzedane...
    Więc postanowiliśmy sami swojskie zrobić narazie się robią za 2 -3 dni powinny być ready zobaczymy;)

ja małosolne uwielbiam i moja mamusia najukochańsza codziennie mi jeździ na ryneczek po ogóraski, więc ja już się zajadam gdzies od dwóch tygodni i nie mam dośc, codziennie wpuszczam około 6 ogórasków :)

иιєиσямαℓиα, Lalita2710 lubią tę wiadomość

• иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2013, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    darijka wrote:
    иιєиσямαℓиα wrote:
    dziewczyny ale mam straszną ochotę na leczo :D.....
    w ogóle szukam inspiracji na fajne potrawy dla kobiet w ciąży, bo weny kulinarnej już mi brakuje.

kurcze ale mi zrobiłaś ochotę na to leczo. chyba jutro polecę na targ kupię warzywka i sobie zrobię mniam :) bardzo bym chciała chłopca i dziewczynkę, ale nie wiem czy ciąża jest jedno czy dwujajowa. tego się po porodzie dowiem no i może wstępnie po usg - jeżeli będą jednej plci to mogę jedynie przypuszczać, że będą jednojajowe.

:)
    leczomania :P
    a coś mnie właśnie ostatnio tak naszło:).
    a następne w kolejce są gołąbki :), o i jeszcze papryka faszerowana - pycha:)! To takie inne gołąbki - wpiszę na tą listę odnośnie żywienia jeśli nie kojarzycie :). Ale to jest pyszne :)! Mniam

qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 kwietnia 2013, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mój M nie lubi gołąbków, więc jadam je jak gdzieś pójdziemy do knajpki na obiad. Za to papryka faszerowana jest super substytutem gołąbków, a to lubi, więc też czasem robię :)

• Tinka85 Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2013, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kokomonka wrote:

Mój najmłodszy brat też ważył 5100g, mama urodziła naturalnie i to w wieku 39 lat

bl9canliqkpto6g3.png
    2nn3csqv83ygfhg4.png
‹‹ 79 80 81 82 83 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ