X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr I trymestr ciąży
Odpowiedz

I trymestr ciąży

Oceń ten wątek:
  • иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 1 maja 2013, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    HOPE83 wrote:
    иιєиσямαℓиα - za bardzo nie wiem, bo cykl miałam 50 dniowy, ostatnia miesiączka 10 marca, owulacja na 100% 14 kwietnia i wówczas doszło do zapłodnienia. Więc dzidzia ma 2 tygodnie, ale jak policzyć tygodnie ciąży to nie mam pojęcia:) Mój gin powiedział,że z uwagi na taki długi cykl nie możemy liczyć jak przy cyklach 28-dniowych bo by herezja wyszła:) Więc czekamy na usg i wtedy ustalimy to dokłanie:)

aha :) to rzeczywiście :)

<3 Aniołek (8tc) 25.06.2012
    qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 1 maja 2013, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie brak bólu piersi i zrobiły się one jakieś miękkie według mnie ...nie wiem. Dziewczyny czy to jest normalne pod koniec 1 trymestru?

qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • anilorak Autorytet

Wysłany: 1 maja 2013, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 września 2015, 15:47

иιєиσямαℓиα lubi tę wiadomość

• иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 1 maja 2013, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anilorak wrote:
    иιєиσямαℓиα wrote:
    xcarolinex wrote:
    иιєиσямαℓиα wrote:
    dziewczyny byłam dziś na badaniach - morfologia , mocz. Wstąpiłam też do gina na usg. Szkrab ma już 6,5 cm. Skontrolował mi też ciśnienie - miałam po raz pierwszy bardzo niskie :( 90/60 i się martwię. Czy to jest ok? Nie piłam i nie piję nigdy kawy, bo jej nie nawidzę. Nie czuję się jakoś inaczej. Do tej pory zawsze maiłam 1200/80. Teraz trochę się przestraszyłam. Powiedział też, żeby odstawić folik i zacząć brać witaminy. Zalecił Pharmaton Matruelle, ale cena tych tabletek kosmiczna - 60 tab. 70zł.

Hej, jesli takie cisnienie mialas raz to raczej nic zlego :)
    Ja zawsze mam miedzy 110-120 a tylko jeden raz mialam 90/60 ale to bylo po mojej nocnej zmianie, wiec bylam zmeczona i to byl powód. Gdybys sie przeszla kawaleczek to odrazu do góry by podskoczylo ;)
    Moim zdaniem, jesli mialabys takie cisnienie ciagle, to wtedy jest powód do zmartwien. A co Twoj lekarz na to cisnienie? :)

powiedział, że w ciąży ciśnienie fizjologicznie jest niskie, może być niskie...

Ja bym się niskim ciśnieniem wcale nie martwiła, bo łatwiej jest je podwyższyć niż wysokie zbić.
    Mój gin zaniepokoił się moim wysokim ciśnieniem, chociaż zawsze miałam idealne lub za niskie. W domu mam zawsze dobre ciśnienie. Skierował mnie jednak na dodatkowe badania - zlecił holter ciśnieniowy. Holter mierzył mi przez całą dobę ciśnienie (w dzień co 30 min, a w nocy co 1 h). Wyszło jednak wszystko dobrze, że te skoki ciśnienia mam tylko u lekarza :D tzw. "efekt białego fartucha". Na razie nic z tym nie robimy, ale gdzieś ok 28-30 t.c. być może będę musiała brać jakieś leki, bo nawet takie sporadyczne skoki wysokiego ciśnienia mogą spowodować odklejeniem się łożyska.
    Więc na prawdę nie masz się co martwić, gorzej jakbyś miała za wysokie.

dziękuję:)

qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • Stokrotka84 Autorytet

Wysłany: 1 maja 2013, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez sie kiedys zastanawialam nad piciem herbaty, jaka, ile itd, ale w sumie na poczatku w ogole nie moglam jej pic, a jak juz to tylko ciemna, np earl grey. Do tej pory wypilam moze 3-4 kawy latte od poczatku ciazy. Ostatnio mam faze na rumianek i miete. Moja lekarka odradza rumianek, bo moze wywolac skurcze, ale mowila, ze taki lekki, krotko zaparzony, nie wyrzadzi krzywdy. Ja wrzucam torebke, czekam doslownie, az sie woda zabarwi i wyciagam. To samo z mieta. Pije kubeczek dziennie lub co 2 dni, zalezy jak mnie najdzie.

relgi09k52jutqx1.png
  • pasia27 Autorytet

Wysłany: 1 maja 2013, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do herbaty to ogolnie nie jest za zdrowa nawet nie bedac w ciazy ograniczalam a jak juz cos to owocowe herbatki lubie a duzo jest roznych smakow wiec mozna zmieniac i szukac smakow.hehe
    Co do miety to pilam na poczatku na nudnosci 1szklanke dziennie (mieta pieprzowa bo polnej ponoc nie mozna) co do ziol to rozne opinie ale mysle ze w nadmiarze nie zaszkodza.moja sasiadka pila nawet melise i nic jej sie nie stalo.he.

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • pasia27 Autorytet

Wysłany: 1 maja 2013, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zamiast kawy pilam kakao lub czekolade ale teraz ostatnio mnie naszlo na kawe inke.pyszna z blonnikiem i pomaga sie zalatwic :-)lekarz powiedzial mi ze nie ma co bac sie kawy w ciazy tym bardziej ze sie pilo wcxesniej.jedna rozpuszczalna z mleczkiem to nie tragedia :-)

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • Ulala Autorytet

Wysłany: 1 maja 2013, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny wszystko można tylko z umiarem- nawet czarną herbatę. chodzi o wypijaną ilość teiny i kofeiny w ciągu dnia. jak wypijesz jedną czarną herbatę czy kawę to nic złego się nie stanie- macie to napisane w każdym poradniku dla ciężarnych. co do mięty to tez słyszałam,że tylko pieprzowa.
    mnie ogólnie odrzuciło od herbaty, a kawy nigdy nie pilam więc i tego problemu nie mam....a Kawa inka- kojarzy mi się z kolonią :D

201311191581.png
    http://blizniaczecuda.blogspot.co.uk/
    https://www.facebook.com/Blizniaczecuda

Moje dwa aniołki czuwają (*) 01.08.12, 04.10.12
    moja walka: http://dzieckomojadroga.blogspot.co.uk/

• Lalita2710 Autorytet

Wysłany: 1 maja 2013, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaraz mi głowa pęknie na milion części. Macie jakieś sposoby na to... :(

dqprepoku4out2uw.png

3d5c5bdbd8a8980a810c3415055e4515.png
  • иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 1 maja 2013, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalita2710 wrote:
    Zaraz mi głowa pęknie na milion części. Macie jakieś sposoby na to... :(

mi pomagają zimne kompresy. Ręcznik namocz zimną wodą i połóż na czoło

Lalita2710 lubi tę wiadomość

qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • polska_dziewczyna Autorytet

Wysłany: 1 maja 2013, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    иιєиσямαℓиα wrote:
    polska_dziewczyna wrote:
    иιєиσямαℓиα wrote:
    dziewczyny czy można w ciąży pić zwykłą herbatę?
    np. taką http://alma24.pl/produkt/52499/herbata-lipton-owoce-lesne-ekspresowa-20-t ?

to jest czarna herbata o smaku owocowym. Boję się trochę, że zaszkodzę dziecku

hej myslę że można choćtak samo jak kawa zakwasza organizm..ja uwielbiam herbatę ale teraz jej nie pije bo mnie odrzuciło...owocowe jak najbardziej...mi zasmakował rumianek więc pije...pomaga na bole przy rościągającej miednicy bóle głowy i uspokaja..:)

mnie też odrzuciło do wszystkiego :(. Samkuje mi tylko woda mineralna lekko gazowana, bo żródlana też jest w ciąży okropna :(.
    Problem w tym, że tak dużo piję tej wody, że dziś czuję że gardło mi siada :( i szukam czegoś ciepłego jednak na gardło :/. Nie wiem czym mogę sobie pomóc....herbata też mi nie smakuje niestety, a przed ciążą byłam jej fanką :)! Piłam hektolitrami

tak kochana można pić rumianek:)tu masz link poczytaj sobie...
    http://parenting.pl/portal/rumianek-w-ciazy#
    i dokładnie miałam tak samo jak ty piłam zimne a brakowało mi ciepłego i herbatka z rumianka okazała się wybawieniem przynajmniej dla mnie....:)
    raz po raz pije owocową z żurawiną i jabłkiem też mi smakuje...
    wypróbuj może trafisz na jakąś która polubisz..:)

16uddqk3fqi6lktr.png
    km5se6yd1k6f9ats.png

Wysłany: 1 maja 2013, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    иιєиσямαℓиα
    mięte można ale pieprzową zwykłą nie bardzo....a szkoda bo juz mi rosnie pieknie na ogródku...:(

16uddqk3fqi6lktr.png
    km5se6yd1k6f9ats.png

Wysłany: 1 maja 2013, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    HOPE83 wrote:
    Witajcie :) Mogę się dołączyć?
    Ja jestem na samym początku ciąży..niestety nie czuję sie najlepiej więc muszę brać duphaston. Pierwsze usg mam 13 maja i nie mogę sie już doczekać :)

witaj:):)

16uddqk3fqi6lktr.png
    km5se6yd1k6f9ats.png

Wysłany: 1 maja 2013, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    иιєиσямαℓиα wrote:
    u mnie brak bólu piersi i zrobiły się one jakieś miękkie według mnie ...nie wiem. Dziewczyny czy to jest normalne pod koniec 1 trymestru?

nie panikuj!!!!
    spokój to podstawa:)
    właśnie koniec 1 trymestru to koniec mdłości i koniec z bolącymi piersiami...więc nie denerwujta się:)

16uddqk3fqi6lktr.png
    km5se6yd1k6f9ats.png

• иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 1 maja 2013, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polska_dziewczyna wrote:
    иιєиσямαℓиα wrote:

nie panikuj!!!!
    spokój to podstawa:)
    właśnie koniec 1 trymestru to koniec mdłości i koniec z bolącymi piersiami...więc nie denerwujta się:)

dziękuję :*
    <3

polska_dziewczyna lubi tę wiadomość

qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • Lilka Autorytet

Wysłany: 1 maja 2013, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie dzis pojawily sie wymioty buuuu

https://www.maluchy.pl/li-70315.png
    Moj Maly Aniolek [*] 8tc 18.02.15
  • иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 1 maja 2013, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja do tej pory byłam straszną fanką herbaty zielonej. Piłam hektolitrami. Piłam w pierwszej ciąży , którą straciłam. Potem gdzieś przeczytałam, że z racje tego, że zielona ma działanie hamujace rozwój komórek np. nowotworowych dlatego może powodować hamowanie wzrostu komórek płodu. Przestraszyłam się i od momentu jak rozpoczęliśmy starania przestałam pić zieloną herbatę.
    Poza tym herbata ta zawiera zawiera teobrominy, które mogą wywołać poronienie oraz poród przedwczesny.
    Zaczęłam pić herbatę roiboos. Ma cenne właściwości i jest zalecana w ciąży. Aczkolwiek ze względu na specyficzny smak nie jestem w stanie jej namiętnie pić regularnie. Tutaj są opisane właściwości herbaty roiboos:
    http://herbatka.bloog.pl/id,706408,title,Wlasciwosci-zdrowotne-herbaty-Rooibos,index.html?ticaid=610829

qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 1 maja 2013, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilka wrote:
    U mnie dzis pojawily sie wymioty buuuu

nie zazdroszczę. Wymiotowałam 3x. Nie było to najprzyjemniejsze..

qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • Lilka Autorytet

Wysłany: 1 maja 2013, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arbuz arbuz i jeszcze raz arbuz na mdlosci dzieki za polecenie!!! Z herbat czasem wypije miete pieprzowavlub rumianek. Albo slaba herbate z cytryna kupuje w pl sklepie soki bez dodatku cukru z grejpfruta lub inne wycisnr czasem z pomaranczy ale ostatnio mnie meczy zgaga i pije wode .jutro wizyta u gina ;)

https://www.maluchy.pl/li-70315.png
    Moj Maly Aniolek [*] 8tc 18.02.15
  • Stokrotka84 Autorytet

Wysłany: 1 maja 2013, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilka powodzenia jutro, daj znac jak bylo:) u mnie o dziwo zadnych mdlosci, zadnego bolu piersi, kregoslupa, glowy... Jak reka odjal, wszystko sie skonczylo kilka dni temu:))) teraz mam mega apetyt i wielki powrot energii! Piore, prasuje, sprzatam, gotuje, chodze na zakupy i chodze spac po 24 szok!!!

иιєиσямαℓиα, Lilka lubią tę wiadomość

relgi09k52jutqx1.png
‹‹ 83 84 85 86 87 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ