I trymestr ciąży
-
WIADOMOŚĆ
-
HOPE83 wrote:иιєиσямαℓиα - za bardzo nie wiem, bo cykl miałam 50 dniowy, ostatnia miesiączka 10 marca, owulacja na 100% 14 kwietnia i wówczas doszło do zapłodnienia. Więc dzidzia ma 2 tygodnie, ale jak policzyć tygodnie ciąży to nie mam pojęcia:) Mój gin powiedział,że z uwagi na taki długi cykl nie możemy liczyć jak przy cyklach 28-dniowych bo by herezja wyszła:) Więc czekamy na usg i wtedy ustalimy to dokłanie:)
ahato rzeczywiście
-
anilorak wrote:иιєиσямαℓиα wrote:xcarolinex wrote:иιєиσямαℓиα wrote:dziewczyny byłam dziś na badaniach - morfologia , mocz. Wstąpiłam też do gina na usg. Szkrab ma już 6,5 cm. Skontrolował mi też ciśnienie - miałam po raz pierwszy bardzo niskie
90/60 i się martwię. Czy to jest ok? Nie piłam i nie piję nigdy kawy, bo jej nie nawidzę. Nie czuję się jakoś inaczej. Do tej pory zawsze maiłam 1200/80. Teraz trochę się przestraszyłam. Powiedział też, żeby odstawić folik i zacząć brać witaminy. Zalecił Pharmaton Matruelle, ale cena tych tabletek kosmiczna - 60 tab. 70zł.
Hej, jesli takie cisnienie mialas raz to raczej nic zlego
Ja zawsze mam miedzy 110-120 a tylko jeden raz mialam 90/60 ale to bylo po mojej nocnej zmianie, wiec bylam zmeczona i to byl powód. Gdybys sie przeszla kawaleczek to odrazu do góry by podskoczylo
Moim zdaniem, jesli mialabys takie cisnienie ciagle, to wtedy jest powód do zmartwien. A co Twoj lekarz na to cisnienie?
powiedział, że w ciąży ciśnienie fizjologicznie jest niskie, może być niskie...
Ja bym się niskim ciśnieniem wcale nie martwiła, bo łatwiej jest je podwyższyć niż wysokie zbić.
Mój gin zaniepokoił się moim wysokim ciśnieniem, chociaż zawsze miałam idealne lub za niskie. W domu mam zawsze dobre ciśnienie. Skierował mnie jednak na dodatkowe badania - zlecił holter ciśnieniowy. Holter mierzył mi przez całą dobę ciśnienie (w dzień co 30 min, a w nocy co 1 h). Wyszło jednak wszystko dobrze, że te skoki ciśnienia mam tylko u lekarzatzw. "efekt białego fartucha". Na razie nic z tym nie robimy, ale gdzieś ok 28-30 t.c. być może będę musiała brać jakieś leki, bo nawet takie sporadyczne skoki wysokiego ciśnienia mogą spowodować odklejeniem się łożyska.
Więc na prawdę nie masz się co martwić, gorzej jakbyś miała za wysokie.
dziękuję -
Tez sie kiedys zastanawialam nad piciem herbaty, jaka, ile itd, ale w sumie na poczatku w ogole nie moglam jej pic, a jak juz to tylko ciemna, np earl grey. Do tej pory wypilam moze 3-4 kawy latte od poczatku ciazy. Ostatnio mam faze na rumianek i miete. Moja lekarka odradza rumianek, bo moze wywolac skurcze, ale mowila, ze taki lekki, krotko zaparzony, nie wyrzadzi krzywdy. Ja wrzucam torebke, czekam doslownie, az sie woda zabarwi i wyciagam. To samo z mieta. Pije kubeczek dziennie lub co 2 dni, zalezy jak mnie najdzie.
иιєиσямαℓиα lubi tę wiadomość
-
Co do herbaty to ogolnie nie jest za zdrowa nawet nie bedac w ciazy ograniczalam a jak juz cos to owocowe herbatki lubie a duzo jest roznych smakow wiec mozna zmieniac i szukac smakow.hehe
Co do miety to pilam na poczatku na nudnosci 1szklanke dziennie (mieta pieprzowa bo polnej ponoc nie mozna) co do ziol to rozne opinie ale mysle ze w nadmiarze nie zaszkodza.moja sasiadka pila nawet melise i nic jej sie nie stalo.he. -
Zamiast kawy pilam kakao lub czekolade ale teraz ostatnio mnie naszlo na kawe inke.pyszna z blonnikiem i pomaga sie zalatwic :-)lekarz powiedzial mi ze nie ma co bac sie kawy w ciazy tym bardziej ze sie pilo wcxesniej.jedna rozpuszczalna z mleczkiem to nie tragedia
-
dziewczyny wszystko można tylko z umiarem- nawet czarną herbatę. chodzi o wypijaną ilość teiny i kofeiny w ciągu dnia. jak wypijesz jedną czarną herbatę czy kawę to nic złego się nie stanie- macie to napisane w każdym poradniku dla ciężarnych. co do mięty to tez słyszałam,że tylko pieprzowa.
mnie ogólnie odrzuciło od herbaty, a kawy nigdy nie pilam więc i tego problemu nie mam....a Kawa inka- kojarzy mi się z kolonią -
иιєиσямαℓиα wrote:polska_dziewczyna wrote:иιєиσямαℓиα wrote:dziewczyny czy można w ciąży pić zwykłą herbatę?
np. taką http://alma24.pl/produkt/52499/herbata-lipton-owoce-lesne-ekspresowa-20-t ?
to jest czarna herbata o smaku owocowym. Boję się trochę, że zaszkodzę dziecku
hej myslę że można choćtak samo jak kawa zakwasza organizm..ja uwielbiam herbatę ale teraz jej nie pije bo mnie odrzuciło...owocowe jak najbardziej...mi zasmakował rumianek więc pije...pomaga na bole przy rościągającej miednicy bóle głowy i uspokaja..
mnie też odrzuciło do wszystkiego. Samkuje mi tylko woda mineralna lekko gazowana, bo żródlana też jest w ciąży okropna
.
Problem w tym, że tak dużo piję tej wody, że dziś czuję że gardło mi siadai szukam czegoś ciepłego jednak na gardło
. Nie wiem czym mogę sobie pomóc....herbata też mi nie smakuje niestety, a przed ciążą byłam jej fanką
! Piłam hektolitrami
tak kochana można pić rumianek:)tu masz link poczytaj sobie...
http://parenting.pl/portal/rumianek-w-ciazy#
i dokładnie miałam tak samo jak ty piłam zimne a brakowało mi ciepłego i herbatka z rumianka okazała się wybawieniem przynajmniej dla mnie....
raz po raz pije owocową z żurawiną i jabłkiem też mi smakuje...
wypróbuj może trafisz na jakąś która polubisz..
-
иιєиσямαℓиα wrote:u mnie brak bólu piersi i zrobiły się one jakieś miękkie według mnie ...nie wiem. Dziewczyny czy to jest normalne pod koniec 1 trymestru?
nie panikuj!!!!
spokój to podstawa:)
właśnie koniec 1 trymestru to koniec mdłości i koniec z bolącymi piersiami...więc nie denerwujta sięиιєиσямαℓиα lubi tę wiadomość
-
polska_dziewczyna wrote:иιєиσямαℓиα wrote:u mnie brak bólu piersi i zrobiły się one jakieś miękkie według mnie ...nie wiem. Dziewczyny czy to jest normalne pod koniec 1 trymestru?
nie panikuj!!!!
spokój to podstawa:)
właśnie koniec 1 trymestru to koniec mdłości i koniec z bolącymi piersiami...więc nie denerwujta się
dziękuję :*
polska_dziewczyna lubi tę wiadomość
-
ja do tej pory byłam straszną fanką herbaty zielonej. Piłam hektolitrami. Piłam w pierwszej ciąży , którą straciłam. Potem gdzieś przeczytałam, że z racje tego, że zielona ma działanie hamujace rozwój komórek np. nowotworowych dlatego może powodować hamowanie wzrostu komórek płodu. Przestraszyłam się i od momentu jak rozpoczęliśmy starania przestałam pić zieloną herbatę.
Poza tym herbata ta zawiera zawiera teobrominy, które mogą wywołać poronienie oraz poród przedwczesny.
Zaczęłam pić herbatę roiboos. Ma cenne właściwości i jest zalecana w ciąży. Aczkolwiek ze względu na specyficzny smak nie jestem w stanie jej namiętnie pić regularnie. Tutaj są opisane właściwości herbaty roiboos:
http://herbatka.bloog.pl/id,706408,title,Wlasciwosci-zdrowotne-herbaty-Rooibos,index.html?ticaid=610829
-
Arbuz arbuz i jeszcze raz arbuz na mdlosci dzieki za polecenie!!! Z herbat czasem wypije miete pieprzowavlub rumianek. Albo slaba herbate z cytryna kupuje w pl sklepie soki bez dodatku cukru z grejpfruta lub inne wycisnr czasem z pomaranczy ale ostatnio mnie meczy zgaga i pije wode .jutro wizyta u gina
https://www.maluchy.pl/li-70315.png
Moj Maly Aniolek [*] 8tc 18.02.15
-
Lilka powodzenia jutro, daj znac jak bylo:) u mnie o dziwo zadnych mdlosci, zadnego bolu piersi, kregoslupa, glowy... Jak reka odjal, wszystko sie skonczylo kilka dni temu:))) teraz mam mega apetyt i wielki powrot energii! Piore, prasuje, sprzatam, gotuje, chodze na zakupy i chodze spac po 24 szok!!!
иιєиσямαℓиα, Lilka lubią tę wiadomość