X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr I trymestr ciąży
Odpowiedz

I trymestr ciąży

Oceń ten wątek:
  • Stokrotka84 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2013, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny zapomnialam napisac, ze przenioslam sie na 2 trymestr:) bede tam na Was czekac:))) sa tam bardzo fajne dziewczyny i mozna sie duzo dowiedziec. Ciagle sie ciesze, ze to juz 2 trymestr hihi

Lalita2710, rubi67, Kropka lubią tę wiadomość

relgi09k52jutqx1.png
  • pasia27 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2013, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotko ja juz w drugim i jedna noga w trzecim ale lubie sobie wskakiwac poczytac.tu do pierwszego :-)

Stokrotka84, rubi67, Kropka lubią tę wiadomość

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 maja 2013, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    welurka to mocne kciuki za jutro :)
    a ja po wizycie :) było widać już na usg pęcherzyk ciążowy i za 2tygodnie wizyta pod serduszko :)

yennefer lubi tę wiadomość

• yennefer Autorytet

Wysłany: 7 maja 2013, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polska_dziewczyna, Kasiaks - cieszę się że Wasze wizyty udane :)

Ja byłam dziś na USG genetycznym i wszystko jest idealnie! Maluch ma 7,7 cm i na początku tak się ruszał, że ciężko było go uchwycić :) Potem trochę się uspokoił i zaczął współpracować, tak że lekarce udało się wszystko ładnie pomierzyć. Wszystkie narządy na swoim miejscu, wymiary w normie i wszystko super, więc jestem mega szczęśliwa :)
    Najfajniejsze w tym badaniu było to, że przez jakieś pół godziny oglądałam swojego maluszka na monitorze :) Mogłabym tak godzinami :) A jakie akrobacje wyczyniał to masakra :)
    Niestety jak już się odwrócił to nóżki miał zacięcie skrzyżowane, więc jeszcze nie można stwierdzić czy to chłopczyk czy dziewczynka. Chociaż ja od jakiegoś czasu podświadomie myślę o maluszku w rodzaju męskim, nawet taki sen miałam, więc zobaczymy czy się sprawdzi :)

polska_dziewczyna, rubi67, alexis lubią tę wiadomość

82do20mm8gkktux6.png
  • welurka Autorytet

Wysłany: 8 maja 2013, 06:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane dzięki za życzenia i za kciuki relacje zdam wieczorem bo wizyta dopiero na 19.30 :) powiedzcie proszę czy każda z Was robiła badanie prenatalne plus test Pappa czy tylko prenatalne ?? zastanawiam się nad sensem tego testu Pappa, bo nawet jeśli okazałoby się że dziecko może mieć zespół downa to i tak ja przecież urodzę

2fwahqvkbpejvho7.png
    gg64jw4z7o472jre.png
  • jooo Koleżanka

Wysłany: 8 maja 2013, 07:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam wszystkie mamuśki mam pyatanie jak dowiedziałyście się o ciąży to jak długo zwlekałyście z pójściem do gin. Jutro zaczne 5 tydzień a wizyte mam na 20stego maja czyli będzie 7 tydzień. Czy to nie za póżno?

28whhqvk14uvxuty.png
  • иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 8 maja 2013, 07:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jooo wrote:
    Witam wszystkie mamuśki mam pyatanie jak dowiedziałyście się o ciąży to jak długo zwlekałyście z pójściem do gin. Jutro zaczne 5 tydzień a wizyte mam na 20stego maja czyli będzie 7 tydzień. Czy to nie za póżno?

według mnie w sam raz.
    Pierwsza wizyta to tak w 6-7 tc najlepiej. Można już zobaczyć akcję serca.

<3 Aniołek (8tc) 25.06.2012
    qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • jooo Koleżanka

Wysłany: 8 maja 2013, 07:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za odpowiedz a gdzie można ściągnąc takie fajne suwaczki z tygodniami ciaży?

28whhqvk14uvxuty.png
  • jooo Koleżanka

Wysłany: 8 maja 2013, 07:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba już wiem :)

28whhqvk14uvxuty.png
  • Lalita2710 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2013, 07:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej joo witamy:)
    Jak już wiesz suwaczek tworzysz sobie sama;)
    Co do wizyty ja swoją pierwszą miałam w 7 tygdnniu ,ale nie miałam usg ,na usg id 16 maja (10tydzień) żeby mieć pewność czy jest ok ,czy nie ma pustego jaja płodowego itd. Strasznie się boje. Ja robiłam tylko 2 bety hcg w 4 tygodniu miałam wyniki 946 a 5 dni później ponad 8tysięcy.
    Jedynie Pani dr w 7 tyg.. powiedziała jak badała mnie ginekologiczne że wszystko tam na dole ok. i tyle.

dqprepoku4out2uw.png

3d5c5bdbd8a8980a810c3415055e4515.png
  • yennefer Autorytet

Wysłany: 8 maja 2013, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    welurka wrote:
    Kochane dzięki za życzenia i za kciuki relacje zdam wieczorem bo wizyta dopiero na 19.30 :) powiedzcie proszę czy każda z Was robiła badanie prenatalne plus test Pappa czy tylko prenatalne ?? zastanawiam się nad sensem tego testu Pappa, bo nawet jeśli okazałoby się że dziecko może mieć zespół downa to i tak ja przecież urodzę

ja robiłam tylko USG genetyczne. To też nie jest badanie obowiązkowe i nie wszystkie dziewczyny je robią, ale chciałam zrobić bardziej dlatego, że można dokładnie pooglądać maluszka.
    Sam wynik badania (zarówno USG jak i test Pappa) też niestety nie zawsze są wiarygodne. W sensie że jak nawet coś wyjdzie coś nie tak, to potem często sytuacja się normuje. Na naszym forum też już były takie przypadki. Więc o ile nie ma jakiś szczególnych wskazań (np. wiek) to chyba niepotrzebnie się stresować dodatkowymi badaniami :)
    Powodzenia dzisiaj :)

82do20mm8gkktux6.png
  • polska_dziewczyna Autorytet

Wysłany: 8 maja 2013, 08:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka84 wrote:
    Dziewczyny zapomnialam napisac, ze przenioslam sie na 2 trymestr:) bede tam na Was czekac:))) sa tam bardzo fajne dziewczyny i mozna sie duzo dowiedziec. Ciagle sie ciesze, ze to juz 2 trymestr hihi

ja juz też do drugiego wskakuje...aż mi sie wierzyć nie chce, ze przetrwałam I trymestr...oby tak dalej...:):):)abyśmy wszystkie dotrwały do rozwiązania...:)

иιєиσямαℓиα, Stokrotka84, rubi67 lubią tę wiadomość

16uddqk3fqi6lktr.png
    km5se6yd1k6f9ats.png

• иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 8 maja 2013, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polska_dziewczyna wrote:
    Stokrotka84 wrote:

ja juz też do drugiego wskakuje...aż mi sie wierzyć nie chce, ze przetrwałam I trymestr...oby tak dalej...:):):)abyśmy wszystkie dotrwały do rozwiązania...:)

ja już się tam teleportowałam :D!! Hura :)!!

polska_dziewczyna, Stokrotka84 lubią tę wiadomość

qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • polska_dziewczyna Autorytet

Wysłany: 8 maja 2013, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    welurka wrote:

welurka ja tez miałam robić to całe PAPPA jednak USG wyszło prawidłowo 0,7mm więc sam ginekolog powiedział mi że nie ma sęsu chyba ze bardzo chce. i sobie pomyślałam że 200zł na ulicy nie leży więc zrezygnowałam...

16uddqk3fqi6lktr.png
    km5se6yd1k6f9ats.png

• pasia27 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2013, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    welurka wrote:

welurko ja nie robilam zadnego testu i zadnego badania prenatalnego.odpowiedzialas na moje pytanie ze i tak urodze :-) trzeba byc dobrej mysli :-)

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • yennefer Autorytet

Wysłany: 8 maja 2013, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jooo wrote:

potwierdzam, że to bardzo dobry czas :)
    ja poszłam za wcześnie, bo w 5 tygodniu i na USG wyszedł tylko pęcherzyk. Przez następne 2 tygodnie się stresowałam, czy nie będzie pusty itp.
    Więc jak nic się nie dzieje, nie masz żadnych plamień itp to lepiej poczekać a 20 maja zobaczysz już serduszko :)

82do20mm8gkktux6.png
  • welurka Autorytet

Wysłany: 8 maja 2013, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane ależ Wam zazdroszcze tego skoku do II trymestru :) to podobno najlepszy czas w ciąży :) ja jak już sie zdecyduje to chyba tylko na prenatalne bez tego testu :) kochane które lecą do II trym. brzuszki już macie ?

2fwahqvkbpejvho7.png
    gg64jw4z7o472jre.png
  • иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 8 maja 2013, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    welurka wrote:
    Kochane ależ Wam zazdroszcze tego skoku do II trymestru :) to podobno najlepszy czas w ciąży :) ja jak już sie zdecyduje to chyba tylko na prenatalne bez tego testu :) kochane które lecą do II trym. brzuszki już macie ?

ja nie mam :(

mam tylko uwypuklone sklepienie łonowe :P, podbrzusze.

Co do testu Pappa ja nie robiłam , bo przy duphastonie wyniki wychodzą fałszywie dodatnie, więc nie dość że zapłacę 240 zł to jeszcze będę się stresować, po co. Wystarczyło samo badanie usg. Jeżeli wyjdzie coś na usg nie tak lekarz na pewno zaleci dokładniejszą diagnostykę. Chciałam powiedzieć, że test pappa jest badaniem statystycznym, a nie zero jedynkowym tak lub nie. Czyli wychodzi zawsze jakieś prawdopodobieństwo wystąpienia wad genetycznych, zależy tylko czy będzie wysokie czy niskie. Szkoda nerwów i pieniędzy na to badanie. Zrób samo usg genetyczne.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2013, 08:46

pasia27 lubi tę wiadomość

qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • welurka Autorytet

Wysłany: 8 maja 2013, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    иιєиσямαℓиα wrote:
    welurka wrote:

ja nie mam :(

mam tylko uwypuklone sklepienie łonowe :P, podbrzusze.

Co do testu Pappa ja nie robiłam , bo przy duphastonie wyniki wychodzą fałszywie dodatnie, więc nie dość że zapłacę 240 zł to jeszcze będę się stresować, po co. Wystarczyło samo badanie usg. Jeżeli wyjdzie coś na usg nie tak lekarz na pewno zaleci dokładniejszą diagnostykę. Chciałam powiedzieć, że test pappa jest badaniem statystycznym, a nie zero jedynkowym tak lub nie. Czyli wychodzi zawsze jakieś prawdopodobieństwo wystąpienia wad genetycznych, zależy tylko czy będzie wysokie czy niskie. Szkoda nerwów i pieniędzy na to badanie. Zrób samo usg genetyczne.

jak juz sklepienie łonoe jest uypuklone to brzuszek bedzie lada dzień :) a ja faktycznie wwykonam tylko usg genetyczne :)

иιєиσямαℓиα lubi tę wiadomość

2fwahqvkbpejvho7.png
    gg64jw4z7o472jre.png
  • seneka Autorytet

Wysłany: 8 maja 2013, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miala ktoras z was krwiaka na poczatku ciazy badz płaski pęcherzy płodowy?

qq873e5erivgw16d.png
‹‹ 94 95 96 97 98 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ