Jaki miałyście progesteron na początku ciąży?
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny, pomóżcie proszę bo nie mogę się skontaktować z moim lekarzem Może któraś z Was tak miała: spada mi poziom progesteronu - przy każdym kolejnym badniu jest niżej, chociaż wszystkie pozostałe wyniki i usg są ok. to moja druga ciążą, pierwsza straciłam w 9 tyg (czyli tak jak teraz jestem)
- 22.06: 47,26 ng/ml - 5 tc
- 13.07: 33,94 ng/ml - 8tc
- 23.07: 19,33 ng/ml -9 tc
wszystkie w tym samym laboratorium. Norma: I trymestr ciąży 16,3 - 48,4
Ten progesteron strasznie spadł w ciągu 10 dni
-
Dziewczyny - jednej ważnej rzeczy się dowiedziałam - może i Wam pomoże:
oprócz tego że progesteron jest wydzielany pulsacyjnie i waha się mocno w ciągu dnia, bardzo duży wpływ na jego poziom mają posiłki (zwłaszcza węglowodany). Posiłek może mocno obniżyć poziom progesteronu, więc warto badać na czczo
muminka83 lubi tę wiadomość
-
Progesteron Renka88 to co innego niż prolaktyna. Ja z pierwszym dzieckiem mialam wysoką prolaktynę, brałam norprolac i zaszlam w ciąże szybko. Mi lekarz jak tylko zadzwonilam poinformowac go o pozytywnym teście kazał od razu odstawić norprolac. Dziwne że Ty w dalszym ciągu bierzesz. Teraz staramy się o kolejne i walczę z progesteronem z kolei, biorę luteinę na podniesienie poziomu tego hormonu. Miałam szanse na ciąże teraz, ale zaczynam plamić, więc pewnie okres będzie. Jakoś się spóźnia...
-
Z tym progesteronem to nie powiem Ci, bo nie jestem niestety jeszcze na tym etapie i nie interesowałam się zbytnio. Ale jest jeszcze inne forum gdzie wypowiadają się dziewczyny, tam poszukaj. Z tego co mi sie wydaje to ok, bo słyszałam, że aby w ogóle zajść w ciąże to koło 20 trzeba mieć, a jakie twoje labolatorium ma widełki???
Raczej jak już jesteś w ciąży to większe znaczenie ma Beta niż progesteron. -
na początku beta stymuluje wydzielanie progesteronu (przez ciałko żółte) więc jak beta spada poziom progesteronu również i dochodzi do poronienia. A normy dla mojego lab sa takie:
ng/ml :
faza folikularna: 0,2 - 1,5 faza owulacyjna: 0,8 - 3,0 faza lutealna: 1,7 - 27 postmenopauza: 0,1 - 0,8
KOBIETY CIĘŻARNE: I trymestr ciąży 16,3 - 48,4 II trymestr ciąży 19,8 - 51,8 III trymestr ciąży 25,1 - 93,3
nmol/l:
faza folikularna 0,6 - 4,7 faza owulacyjna 2,4 - 9,4 faza lutealna 5,3 - 86 postmenopauza 0,3 - 2,5
KOBIETY CIĘŻARNE: I trymestr ciąży 52 - 154 II trymestr ciąży 63 - 165 III trymestr ciąży 80 - 297
-
Hej. Może i wy mi pomożecie.
30.07.15 b hcg 76,40
31.07.15 b hcg 135,00. Progesteron 25,00
Co myślicie o tych wynikach? Lekarz stwierdził, że to za mało. Kazał brać luteinę i jutro przyjść na wizytę z nowymi wynikami. Dodam, że owulację miałam 18.07.2015.
Sylwia88 -
Cześć i od razu gratulacje wszystkim Mam do Was pytanie o progesteron. W 6 dpt mój progesteron wynosi 240,6 ng/ml. Kosmos jakiś. Wiecie może co to może oznaczać? Wczoraj miał dzwonić lekarz, ale niestety zadzwoni dopiero dziś około 21. Stresuję się, a Wy jesteście w tym ekspertki
-
Sylwia, beta super! gratuluję.Ja miałam tak, że moja pierwsza beta (pn, w niedzielę robiłam test i wyszła bardzo słaba kreseczka) wynosiła właśnie coś koło 130, w śr - dwa dni później powyżej 300, a w pt już był widoczny pęcherzyk na USG
Agulas, a jesteś pewna że to ng/ml a nie nmol/ml??moniczko lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny