X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Kwiecień - plecień 2018
Odpowiedz

Kwiecień - plecień 2018

Oceń ten wątek:
  • BP 02 Autorytet

Wysłany: 26 października 2017, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja niestety nie bede chodzic do szkoly rodzenia chyba, bo jezykowo nie ogarne :( Ale moj lekarz ogarnal dla mnie polozna do porodu, to sie z nia mam wczesniej spotkac pare razy.

Mi 4d tez wlaczali momentami na zwyklym usg i nic nie doplalam :D Ale ja w ogole tego 4D nie ogarniam :D O ile na zwyklym jestemw stanie ogarnac co jest co- 4D dla mnie jakies dziwne :D

dxomclb10296nsxe.png
  • Makira Autorytet

Wysłany: 26 października 2017, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny! Czy mogę do Was dołączyć? Termin mam na 17.04 ;D
    To moja pierwsza ciąża. Tydzień dziś 15+2. Dziś mam wizytę i cichą nadzieję, że poznam płeć :)

Tusianka, Monnn, Magdzia85F, Ilona92, aga_90, APrzybylska lubią tę wiadomość

gg646iye46nicebi.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 października 2017, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Makira. Zapraszamy

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 października 2017, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny!

Witam również nową koleżankę Makirę! Daj znać, jak po wizycie:-)

Agii http://www.mojewypieki.com/post/mini-makowce-z-serem
    Wersja babeczkowa. Była chyba też w postaci ciasta.

Myszkaka u mnie na zwykłej wizycie nie pokazuje mi Malucha 4d, tylko na prenatalnym.

APrzybylska szybkiego dnia!!! Pogoda fajna i ciepło!

BP czyli Ty za granicą mieszkasz?

Miłego dnia:-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 października 2017, 12:40

• BP 02 Autorytet

Wysłany: 26 października 2017, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Makira! :)

Magdzia-owszem w kraju papryki :D Ale oryginalnie z Trojmiasta jestem :)

Emily89, Magdzia85F lubią tę wiadomość

dxomclb10296nsxe.png
  • Tęskniąca Autorytet

Wysłany: 26 października 2017, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,
    chciałabym po raz kolejny powiedzieć, że fajnie , że jesteście. Gdyby nie Wy, nie wiedziałabym, że moge dopłacic do USG 3D bo to na skierowanie jest tylko 2D. W przychodni nikt mnie nie poinformował o mozliwości doplaty, nikt niczego nie zaproponowal, a przeciez to tez dla nich kasa, dlatego mnie to dziwi. Na pierwszych prenatalnych widzialam, ze maja 3D wiec mozliwosci sa. Jedna okazje na 3D juz stracilam, teraz bede walczyc o swoje ;)
    Przypadkiem tez dowiedzialam sie ze na pierwszych prenatalnych powinni mnie zapisac na polowkowe, oczywiscie sama musialam to po pewnym czasie wyegzekwowac, a dodzwonic sie tam nie , musialam osobiscie sie pofatygowac zeby sie zapisac.
    Mam wrazenie ze albo ja jestem taka nieogarnieta, albo panuje powszechne niedoinformowanie. A moze kobiety rodza teraz na potege i dla kazdej to powinno byc oczywiste? Dla kazdej, ale dla mnie nie, bo to moja pierwsza ciaza i chcialabym poczuc sie w niej pewnie i bezpiecznie, a tymczasem o wielu waznych rzeczach dowiaduje sie przypadkiem, albo w ostatniej chwili....

Sorry, ale musialam she troche pożalić;)
    Milego dzionka ;)

Magdzia85F, BP 02 lubią tę wiadomość

nqtko7eswtot5kmm.png
  • myszkaka Autorytet

Wysłany: 26 października 2017, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi to się w ogóle wydaje, że dopłacanie do 3D to zwykłe wyłudzanie od ludzi pieniędzy. Przecież skoro mają aparat z taką technologią to ich nic nie kosztuje przełączenie się z 2D na 3D, czy 4D ale lepiej kasę wyciągnąć, bo wiadomo że wszyscy rodzice chcą zobaczyć dziecko.

f2wli09k0vt5rkls.png
  • Ilona92 Autorytet

Wysłany: 26 października 2017, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczerze to mnie to 3D czy 4D jakis srednio interesuje. Bo tak de facto w 20 tyg nie zobaczę podobieństwa do nikogo. Ni chyba, ze bede liczyć wszystkie palce, kończyny i ogólnie wygląd zewnętrzny u to co ma miedzy nogami.
    Z tymi badaniami tzn usg to kazdy moj lekarz o tym wspomina, kiedy to zrobic i albo daje skierowanie albo poprostu mowi by sie zapisać. Mowi co wtedy widac, co trzeba oceni. Itp także moze trafiłaś na taki wysyp dzieci, ze te w rejestracji maja dosc ciagłego mówienia o tym co jest oczywiscie ich OBOWIĄZKIEM ! Zreszta ja sie przekonałam nie taz, se im mniejsze miasto , to i średni personel i srednio wykształcenie ludzie ale oczywiscie nie wszyscy
    A tak co do 2d/3D to powinni normalnie przełączać jesli maja taki aparat bo przeciez prądu im wiecej nie zje ?

qb3cj48ah5hohfgu.png
    klz9krhmxrpn9h80.png
  • aga_90 Autorytet

Wysłany: 26 października 2017, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tęskniąca wrote:
    Hej,
    chciałabym po raz kolejny powiedzieć, że fajnie , że jesteście. Gdyby nie Wy, nie wiedziałabym, że moge dopłacic do USG 3D bo to na skierowanie jest tylko 2D. W przychodni nikt mnie nie poinformował o mozliwości doplaty, nikt niczego nie zaproponowal, a przeciez to tez dla nich kasa, dlatego mnie to dziwi. Na pierwszych prenatalnych widzialam, ze maja 3D wiec mozliwosci sa. Jedna okazje na 3D juz stracilam, teraz bede walczyc o swoje ;)
    Przypadkiem tez dowiedzialam sie ze na pierwszych prenatalnych powinni mnie zapisac na polowkowe, oczywiscie sama musialam to po pewnym czasie wyegzekwowac, a dodzwonic sie tam nie , musialam osobiscie sie pofatygowac zeby sie zapisac.
    Mam wrazenie ze albo ja jestem taka nieogarnieta, albo panuje powszechne niedoinformowanie. A moze kobiety rodza teraz na potege i dla kazdej to powinno byc oczywiste? Dla kazdej, ale dla mnie nie, bo to moja pierwsza ciaza i chcialabym poczuc sie w niej pewnie i bezpiecznie, a tymczasem o wielu waznych rzeczach dowiaduje sie przypadkiem, albo w ostatniej chwili....

Sorry, ale musialam she troche pożalić;)
    Milego dzionka ;)
    mam tak samo! :) o tym że mogę dopłacić do 3d dowiedziałam się przypadkiem, bo zapytałam czy to badanie będzie w 2d czy w 3d, gdyby nie to to też bym nie wiedziała :)
    i każdy lekarz jest inny, niektóre z Was miały już różne badania zrobione, a ja pokolei pykam to co mi zlecają, ale toksoplazmozy, HIV, itp. nie miałam i jakoś cicho sza o tym..

też się cieszę że jesteście bo nie sposób za wszystkim nadążyć a tak to się przynajmniej uzupełniamy :)

Magdzia85F, BP 02 lubią tę wiadomość

f2wl9vvje61wiuku.png
  • myszkaka Autorytet

Wysłany: 26 października 2017, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli o mnie chodzi, to na mnie usg 4D wywarło duże wrażenie, bo zobaczyłam dziecko, a nie tylko taki szkielecik biało - czarny ;) dokładnie było widać rączki, paluszki, podobieństwa się nie doszukiwałam, bo buzia jeszcze nie do końca taka wykształcona. Było to miłe doświadczenie, ale uważam że nie powinni kazać za to dodatkowo płacić, bo jednak nie po to mają bardzo dokładny sprzęt żeby sobie wszystko sprawdzać 2D, a dopiero jak zabulisz to przełączą.

f2wli09k0vt5rkls.png
  • myszkaka Autorytet

Wysłany: 26 października 2017, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga_90 to na następnej wizycie może od razu zapytaj lekarza dlaczego nie zleca tych badań. A cytologię Ci robił? Z tego co jest napisane w mojej karcie ciąży to te badania są z I trymestru, a przynajmniej były do wpisania w przedziale do 13tc. Każdy lekarz ma pewnie jakiś tam swój tryb, ale mimo wszystko musi Ci takich informacji udzielić.
    Ja swojego zapytałam dlaczego nie zrobił czystości pochwy, to powiedział że to są przestarzałe badania, które są wykonywane tylko w Polsce i że się od tego odchodzi i że zrobimy posiew w którymś tam tygodniu. Uspokoił mnie, wiem że jest jakaś logika w tym co robi. Zapytaj, będziesz spokojniejsza.

Ilona92, BP 02 lubią tę wiadomość

f2wli09k0vt5rkls.png
  • aga_90 Autorytet

Wysłany: 26 października 2017, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pobrał mi wymaz już na pierwszej wizycie, ale w sumie nie wiem jaki był wynik bo mi tego nie powiedział, tłumaczę to sobie że wszystko w porządku :)
    a skierowania na badania wypisuje mi położna/rejestratorka a lekarz tylko podpisuje.. ostatnio przeglądała kartę, wypisała tylko morfologię i mocz i stwierdziła że na resztę jeszcze czas ;x

a z kolei żona kuzyna dostała do zrobienia na samym początku cały pakiet, ponad 300zł płacili, ale u innego lekarza.

Ilona92 lubi tę wiadomość

f2wl9vvje61wiuku.png
  • Tusianka Autorytet

Wysłany: 26 października 2017, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cytologię mi pobierał na każdej wizycie, co drugą robi mi wymaz z pochwy - stwierdził, że woli sprawdzać na bieżąco, czy wszystko jest w porządku.

Na pierwsze prenatalne dał mi skierowanie, ale od razu zaznaczył, że poleca od razu w tym samym centrum zrobić połówkowe. Raz że lepszy sprzęt, dwa że lekarz z certyfikatem i ma w tym doświadczenie. Tylko że już prywatnie, ale 250 zł to wg mnie nie jest duży koszt za tak dokładne badanie. Przy wychodzeniu w usg I trymestru od razu pytała się nas rejestratorka, czy chcemy się na połówkowe umówić. Na to usg w III trymestrze też się chyba do nich wybiorę.

Chyba nie służy nam tutejsza pogoda, bo coś mnie łapie :/ Mąż też chodzi i kicha ciągle. Zresztą wszyscy tutaj jacyś chorzy. Mieliśmy jechać dzisiaj do teściowej, ale odwołaliśmy, bo u niej też choróbsko.

km5stv73sw35n5tw.png
    04/04/2018 3:22
    3990g, 56cm
  • APrzybylska Autorytet

Wysłany: 26 października 2017, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makira wrote:
    Cześć dziewczyny! Czy mogę do Was dołączyć? Termin mam na 17.04 ;D
    To moja pierwsza ciąża. Tydzień dziś 15+2. Dziś mam wizytę i cichą nadzieję, że poznam płeć :)
    Witaj :D zapraszamy, rozgość się u nas :) daj znać koniecznie jak było na wizycie.

Co do niedoinformowania niestety ja uważam (biorąc pod uwagę doświadczenie z pracy), że wiele osób z góry zakłada, ze ktoś coś wie lub domyśli się o co nam chodzi. No ale tak nie jest i w takim specyficznym przypadku jak ciąża lekarze, położne i reszta powinni udzielać informacji od początku do końca, a nie czekać aż pacjentka sama zapyta. Szczerze to się przyznam, że wkurzają mnie lekarze, których trzeba "ciągnąć za język". Dla nich to normalne, a dla nas nowość i jesteśmy zielone.

Przy poprzedniej straconej ciąży miałam ochotę łby ucinać, nie dość, że taka tragedia, to jeszcze trzeba się o wszystko dopytać, doprosić ...

Ehhh, no ja też się musiałam wygadać :) no i oczywiście w 100% się zgadzam - dobrze, że jesteście :)

BP 02 lubi tę wiadomość

14.10.2019 - Helena - zakochani od nowa
    29.03.2018 - Zuzanna - miłość naszego życia
    19.05.2017 - maleństwo 8 tydzień [*]
  • myszkaka Autorytet

Wysłany: 26 października 2017, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cytologię na każdej wizycie? Ale dlaczego? Coś było źle? Przecież cytologia wykrywa raka szyjki macicy, więc aż tak szybko te komórki by się nie zmutowały.
    Ja miałam robioną drugi raz, ale dlatego że mi wyszła infekcja i nie można było zbadać czy cytologia jest w porządku, najpierw trzeba było wyleczyć infekcję.
    Co nie zmienia faktu, że też wychodzę z założenia że lepiej więcej badań niż mniej.

Ja chodzę tylko prywatnie, więc regularnie za wszystko bulę, ale jak zobaczyłam że w przychodni w której robiłam pierwsze prenatalne liczą sobie 300zł za połówkowe 2D + 250zł za 4D no to sorry, ale zwykłe naciąganie ludzi. Mój lekarz mi włącza 4D na zwykłej wizycie, więc chyba połówkowe jednak zrobię u niego.

f2wli09k0vt5rkls.png
  • Ilona92 Autorytet

Wysłany: 26 października 2017, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jest sporo badan, ktore powinny byc wykonane chyba do 11tc. Wykonywane sa by nic pomoc nam lub dziecku ba samym poczatku bo niestety wiele chorób moze przyniesc wiele powikłań hak toksoplazmoza, różyczka, HIV , cytomegalia . Prywatny lekarz sam wpisuje wszystkie badania i na poczatku ciagle sie pytał czy było to to czy inne. Z kolei na NFZ tez od razu dostałam pakiet startowy włącznie z cytologia, czystości nie robiła bo moze zapomniała. Nawet na NFZ położna opowiada, ze badanie takie dobre, jak zapisują ciśnienie krwi, śmiały sie nawet( jedna starsza i orzy kości) ze ona nie wie ile to trzeba jesc zeby przytyć w ciazy haha . Zszokowała mnie ba maxa bo były 3 panie na ktg i ja. Także ja tez duzo szukam inf nawet tutaj sie sporo dowiaduje i sprawdzam u mojego lekarza jak to jest. To zawsze odpowiada i mowi, ze za duzo wiem i tylko go sprawdzam. Także wydaje mu sie tak jak nie jedna z dziewczyn tutaj pisała, ze poziom przekazywanej wiedzy jest na totalnym minimum i stad przyszłe mamy sa bardzo nie dounformowane.
    Chociaż moja ciocia 5 lat temu tez nie miała połowy badan, dlaczego? Przeciez dba sie o kobietę w ciazy...

qb3cj48ah5hohfgu.png
    klz9krhmxrpn9h80.png
  • aga_90 Autorytet

Wysłany: 26 października 2017, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    z tym że ja chodzę prywatnie.. to już w ogóle nic nie rozumiem :/

f2wl9vvje61wiuku.png
  • BP 02 Autorytet

Wysłany: 26 października 2017, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi nie robili cytologii bo tuz przed ciaza robilam, pewnie gdzies pozniej znowu zrobia- ale to moje przypuszczenie...

Tutaj tez jest duzo badan w I trymestrze (morfologia z TSH i cukrem, mocz, toxoplazmoza, rozyczka, cytomegalia, herpes ekg,usg prenatalne), potem juz spokojniej (w II chyba tylko krew, mocz, obciazenie glukoza i usg polowkowe).

Emily- pamietam ze mam dla ciebie sprawdzic ta szczepionke, tylko w tym calym remontowym zamieszaniu nie wiem gdzie mam ten papier :D Na V sie chyba nazywa :D

dxomclb10296nsxe.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 października 2017, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W zyciu wasnie nadrobie, ale dzisiaj czeka mnie dlugi wieczor wiec moze w koncu. Nie uwierzycie co mnie dzis spotkalo. Pojechalam znowu do lekarza bo chorobsko mi nie mija, wchodze do gabinetu a tam lekarz nabombolony jak nie wiem albo na takim kacu. Oczy i twarz czerwone jak nie wiem no szok. Jak sie odezwal to myslalam ze umre od oparow. I mysle nie no wydajemi sie ale jak wstal kazac mi podniesc bluzke do osluchania i sie zatoczyl to wstalam ze slowami pan chyba zartuje. Wyszlam od razu do pielegniarki a ona az nie wierzyla ze nie no co ty... nie zartuj tak. Pozniej spytam mame jak to sie skonczylo bo pielegniarka tam jest. Za godzine prenatalne :) oby tym razem udało sie zmierzyc

Ilona92 lubi tę wiadomość

• APrzybylska Autorytet

Wysłany: 26 października 2017, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewiec.zero wrote:
    W zyciu wasnie nadrobie, ale dzisiaj czeka mnie dlugi wieczor wiec moze w koncu. Nie uwierzycie co mnie dzis spotkalo. Pojechalam znowu do lekarza bo chorobsko mi nie mija, wchodze do gabinetu a tam lekarz nabombolony jak nie wiem albo na takim kacu. Oczy i twarz czerwone jak nie wiem no szok. Jak sie odezwal to myslalam ze umre od oparow. I mysle nie no wydajemi sie ale jak wstal kazac mi podniesc bluzke do osluchania i sie zatoczyl to wstalam ze slowami pan chyba zartuje. Wyszlam od razu do pielegniarki a ona az nie wierzyla ze nie no co ty... nie zartuj tak. Pozniej spytam mame jak to sie skonczylo bo pielegniarka tam jest. Za godzine prenatalne :) oby tym razem udało sie zmierzyc
    Nie wierzę, takich rewelacji jeszcze na naszym forum nie czytałam. To i tak byłaś grzeczna dla tego pana, bo ja pewnie bym narobiła większej afery.
    Trzymam kciuki za wizytę :)

14.10.2019 - Helena - zakochani od nowa
    29.03.2018 - Zuzanna - miłość naszego życia
    19.05.2017 - maleństwo 8 tydzień [*]
‹‹ 121 122 123 124 125 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ