X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Kwiecień - plecień 2018
Odpowiedz

Kwiecień - plecień 2018

Oceń ten wątek:
  • ibishka Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2018, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z przewijania to tak na szybko kilka podstaw, jak chwyt:przekladasz np prawa rękę po lewa nóżka malucha i chwytasz za bioderko (przy pachwinie) nożke prawa i w ten sposób manewrujesz miednica żeby zmienić pieluszek. Nie tak jak nasze babcie że za nóżki lub pupę do góry. Żeby sprawdzić czy na plecki się nic nie dostało to też poprzez położenie ręki na bioderku i skręceniu malucha (to stymuluje obroty). Wiem że jak tak chaotycznie pisze to brzmi jak kosmos ale najlepiej jest zobaczyć i wtedy człowiek mówi : o kurde to przecież takie proste i logiczne :) pooglądaj na yt filmiki Pawła zawitkowskiego świetnie tłumaczy i pokazuje krok po kroku, ma też książkę mamo tato co Ty na to. Można się też wybrać do fizjoterapeuty na przeszkolenie. Jak pracowałam to miałam mnóstwo pacjentek na instruktaże:) a w kwestii zabawek to przede wszystkim poczytaj o integracji sensorycznej. Generalnie chodzi o stymulacje bodzcami, dotykowymi wzrokowymi itp. Czyli wszelkiego typu kostki sensoryczne, przytulanki sensoryczne, książeczki itp które mają różne wzory, są z różnych materiałów kształtów. Różne w dotyku, że np śliskie a obok filc itp. Szeleszczace, błyszczące które dają dziecku różnorodność doznan. Na pierwsze miesiące rządzą barwy czarno białe, ok 3 miesiąca można już wlaczac pojedyncze charakterystyczne kolory.
    W kwestii karmienia, zawsze widziałam to tak że wsadzalo się łyżeczkę do buzi i wyjmujac ocieralo o górna wargę żeby wszystko zeszło z łyżeczki, a to błąd :)
    Powinno się włożyć poziomo łyżeczke tak żeby delikatnie dociskac spodem łyżeczki do języka i wyjmowac tez poziomo, bo to stymuluje rozwój mięśni mowy. Maluch musi sam ściągać pokarm łyżeczki. To bardzo usprawnia późniejszy mowy. Tak samo jak bardzo ważne jest pozwalanie dziecku na jedzenie rękami, bo to bardzo rozwija jego zmysły poznawcze i pozwala na odkrywanie przez dotyk konsystencji kształtu itp :)
    Oj żeby to wszystko opowiedzieć to musiałabyś przyjechać na conajmniej 3dniowa kawę to może byśmy się wyrobiły:-D

Tu przykładowy filmik
    https://youtu.be/blTbNPn0pV0

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 stycznia 2018, 11:26

Magdzia85F, aga_90, grzanewino, Tusianka, Tęskniąca, Etoilka, machirude, Ilona92 lubią tę wiadomość

qdkkjw4zawimnwp4.png
    klz9ej285vh7zkgy.png
  • APrzybylska Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2018, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basen zaliczony :) teraz naleśniki w Manekinie.

Jak się dzisiaj czujecie? Gdy wrócę do domu, muszę Was nadrobić.

ibishka, Tęskniąca, Tusianka, machirude, Ilona92 lubią tę wiadomość

14.10.2019 - Helena - zakochani od nowa
    29.03.2018 - Zuzanna - miłość naszego życia
    19.05.2017 - maleństwo 8 tydzień [*]
  • Tęskniąca Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2018, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Ibishka - największa nowość dla mnie to ta łyzeczka - takie logiczne a tak trudno na to wpasc;)

ibishka, Tusianka, Ilona92 lubią tę wiadomość

nqtko7eswtot5kmm.png
  • APrzybylska Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2018, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też się piszę na taką kawę :) ale faktycznie z łyżeczką to i dla mnie ciekawostka, bo też sądziłam, że można ocierać o górną wargę.

Ilona92 lubi tę wiadomość

14.10.2019 - Helena - zakochani od nowa
    29.03.2018 - Zuzanna - miłość naszego życia
    19.05.2017 - maleństwo 8 tydzień [*]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 stycznia 2018, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ibischka fajny ten filmik, bardzo przydatny.

Ja lenię się dzisiaj chociaż pochwalę się łóżeczkiem przed i po,
    jeszcze pościel i ochraniacze i będzie pięknie.

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/507bd58d254b.jpg

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/5c1bcb64b398.jpg

APrzybylska, ibishka, Tusianka, aga_90, Etoilka, Magdzia85F, machirude lubią tę wiadomość

• Annus Debiutantka

Wysłany: 28 stycznia 2018, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja co prawda się nie udzielam ale was podczytuję, bo też jestem marcówko /kwietniówką ;)
    A chciałam tylko coś podpowiedzieć tobie Tęskniąca, bo zauważyłam że my z tego samego rejonu. Więc - salonu w którym będą dni otwarte nie polecam ze względu na ceny, chodzę do szkoły rodzenia która jest przy tym Atelier i masakra. Łóżeczko kupiliśmy 100zł taniej w innym sklepie, adapter do pasów 50zł taniej, więc nawet jak oni dadzą rabat to często i tak będzie drożej niż gdzie indziej... A chodząc tam do szkoły rodzenia też dostaliśmy karty rabatowe i nawet po tych rabatach jest najdrożej ;)

• Tęskniąca Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2018, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Annus,
    łóżeczko i wózek muszę kupić tam, bo tylko tam są dostępne te co sobie upatrzyłam, reszty mogę poszukac gdzie indziej ? Polecasz coś?

nqtko7eswtot5kmm.png
  • aga_90 Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2018, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a mnie nurtuje jedna rzecz, może i błaha, ale chciałam dziś już zamówić pościel do łóżeczka, ale nie wiem jaki rozmiar. Jeśli łóżeczko będzie 120x60 to posciel też bierzecie w tym rozmiarze, czy 100x135 będzie lepsza? Może wypowiedzą się mamy które już mają dzieciaczki, co lepiej się sprawdzi? :)

i pytanie za 100pkt: czy tylko ja ostatnio zrobiłam się strasznie niezdarna, czy któraś z Was też tak ma? co nalewam sobie coś do szklanki to rozleję, wczoraj robiłam naleśniki, to 1 jajko wylądowało całe na podłodze :P przykładów jest niestety więcej. Pocieszcie że nie jestem z tym sama :D

BP 02 lubi tę wiadomość

f2wl9vvje61wiuku.png
  • ibishka Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2018, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguś nie jesteś sama :) ja jak pije herbatę to sobie potrafię kubkiem do gęby nie trafić i wszystko laduje na koszulce :)

aga_90, BP 02 lubią tę wiadomość

qdkkjw4zawimnwp4.png
    klz9ej285vh7zkgy.png
  • aga_90 Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2018, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ibishka wrote:
    Aguś nie jesteś sama :) ja jak pije herbatę to sobie potrafię kubkiem do gęby nie trafić i wszystko laduje na koszulce :)
    o o, dokładnie tak! też tak mam :P

ibishka, BP 02 lubią tę wiadomość

f2wl9vvje61wiuku.png
  • asiq Przyjaciółka

Wysłany: 28 stycznia 2018, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aga_90 wrote:
    o o, dokładnie tak! też tak mam :P

mam i ja :P

ibishka, aga_90, BP 02 lubią tę wiadomość

• Annus Debiutantka

Wysłany: 28 stycznia 2018, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tęskniąca, powiem tak, my wszystkie grubsze zakupy czyli wózek, fotelik, łóżeczko, materac, przewijak itp kupiliśmy na Kiedrzyńskiej i w sumie dostaliśmy 800zl upustu, bo mają fajny program lojalnościowy. Ale tam mają właśnie tylko te grubsze sprawy, tej drobnicy czyli butelek, ubranek itp. Nie mają.

Tęskniąca lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 stycznia 2018, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga_90, wydaje mi się że 100x135 będzie za duża zwłaszcza dla niemowlaka, bo jeszcze jakby do tapczanika 60x120 dla 3 latka taką dać, to może byłoby ok. Ale taki maluch myślę, że sie pod taką kołdra zakopie. Lepiej 90×120. Gdzieś widziałam też 70x100 to byłby chyba idealny rozmiar, ale mało standardowy i trudno dostać pościel na taki wymiar chyba, że sklep ma opcje zmniejszania rozmiaru. Ja chyba się jednak na początek zdecyduje na otulacze i spiworki do spania. Ale to moje pierwsze bobo, więc piszę tylko jak ja to widzę, a nie z doświadczenia:)

aga_90, ibishka, Ilona92 lubią tę wiadomość

• ibishka Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2018, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od jutra do śródy w biedronce promocja na dade. 3pak chusteczek za 7.99 a pieluchy r.1 7.99 a dwójki 18.99:-)

Ja dostanę pościel 90x 120 ale na początek mam otulacz i śpiworek. Poduszkę i tak nie można dawać do ok 3 miesiąca, także mi się wydaje że kołdrą też dopiero się później przyda, aczkolwiek wolę żeby czekała w szufladzie od razu :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 stycznia 2018, 20:50

Tusianka, Magdzia85F lubią tę wiadomość

qdkkjw4zawimnwp4.png
    klz9ej285vh7zkgy.png
  • Ilona92 Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2018, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobry wieczor!

Tęskniąca a przez onternet nie mozes zamówić tych rzeczy, ktore sie Tobie podobają np. Wózek? Tak było by moze taniej?
    Ibishka co do pobudzania zmysłów i przewijania to dokładnie oglądałam filmy co Ty:) bardzo pomocne jesli ma siw dopiero pierwsze dziecko, na dodatek zazdroszczę, ze jestes fizjoterapeuta i znasz anatomię i jak powinien
    Człowiek dbac o siebie i noworodka. Ja jak czasami widze jak niektorzy "obchodzą" sie z dziećmi to tak jakby nic siw nie zmieniło od 30 lat...
    Czy Was boli w środku pępka? :/ dzis mam baaardzo dziwny bol.
    Ania zazdroszczę basenu :)
    My dzis mieliśmy gości , było bardzo miło i najadłam sie jak świnka :D ale wszystko przygotowałam sama! I posprzątałam z czego jestem bardzo dumna :)
    Co do poduszki przydaje sie gdy dziecko ma refluks lub kolkę , najlepiej taka poduszka klin. Co do kołder ja narazie nie kupuje , bede miec kocyki , rozku, śpiworki, zreszta idzie ciepło, do jesieni kupie :)
    Czasami zrobie cos jak niezdarą, ale to bardzo rzadko.
    Za to dzis czuje , ze moj brzuch eksploduje :/

No i mam sobie zamówić komodę jaka chce i dziadek ja sprezentuje dla wnuczki :) także zostają duperele do kupienia:)

Agi super łóżeczko. Ja te nie moge doczekać sie składania swojego, ale jakos przeraża mnie ze "zaraz bedzie dziecko" :D

Etoilka, Tęskniąca, Tusianka, ibishka, Agiii37 lubią tę wiadomość

qb3cj48ah5hohfgu.png
    klz9krhmxrpn9h80.png
  • Tęskniąca Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2018, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ilonka,
    wózek przez internet nawet jest droższy, sprawdzałam , a firma od łóżeczek ma takie same ceny na stronie plus koszty wysyłki, więc w sklepie wyjdzie najtaniej. Reszty i tak nie mam upatrzonej więc może lepiej że się jeszcze rozejrzę gdzie indziej.
    Pępek mnie nie boli, choć wygląda jakby miał eksplodować i taki siny się zrobił trochę.

A co do łóżeczka, czyli w 0-3m. na materacyk kładziemy przescieradło, malucha i kocyk lub coś takiego i to starczy tak?

Co do tych ochraniaczy na boki łóżeczka to ja jestem trochę sceptycznie nastawiona , wydaje mi się że to tylko gadżet , taki wymysł ostatnich czasów, żeby dziecko nie uderzyło sie w szczebelki ale może się mylę i ma jeszcze jakas sekretna funkcje? ;)

Annus - jest jeszcze "od narodzin" i "swiat dziecka" i Galeria, a moze cos jeszcze ?

Etoilka, Ilona92, Magdzia85F lubią tę wiadomość

nqtko7eswtot5kmm.png
  • Etoilka Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2018, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,

jeśli chodzi o łóżeczko, to z tego co czytałam/słyszałam, to na materac kładziemy tylko prześcieradło (lub ewentualnie pod prześcieradło jakiś podkład/ochraniacz nieprzemakalny na materac). Maluch powinien spać w rożku, śpiworku lub otulaczu. Kołderki, kocyki, poduszki, ochraniacze na boki łóżeczka na początek nie są wskazane. Czyli czym mniej, tym lepiej :)
    Polecam artykuł mamy ginekolog: https://mamaginekolog.pl/zmniejszyc-ryzyko-smierci-lozeczkowej/ :)

Tęskniąca, Tusianka, Ilona92 lubią tę wiadomość

h84f3e5e7aigw4hm.png
    mhsvcwa15qvcnn0c.png
  • Etoilka Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2018, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ilona, mnie pępek nie boli, ale czuję dyskomfort na jego wysokości, na przykład przy wstawaniu czy przekręcaniu się. Mój młody jest tak nisko, że jednak pęcherz daje się bardziej we znaki. W żebra jeszcze nigdy nie dostałam ;)

Ilona92 lubi tę wiadomość

h84f3e5e7aigw4hm.png
    mhsvcwa15qvcnn0c.png
  • Tusianka Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2018, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też nie kupujemy żadnych ochraniaczy ani pościeli. Na początek materac + ochraniacz + prześcieradło, a małą planujemy kłaść w rożku albo otulaczu. A potem będzie lato, więc tym bardziej wydaje mi się, że pościel będzie niepotrzebna :)

Mnie czasami boli pępek, chyba młoda tam się dobrze bawi :D

Etoilka, Ilona92 lubią tę wiadomość

km5stv73sw35n5tw.png
    04/04/2018 3:22
    3990g, 56cm
  • aga_90 Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2018, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To że pościel niekoniecznie potrzebna to wiem, ale babcia postanowiła kupić, mam sobie wybrać i dlatego szukam :d

Mój Synek dziś szaleje na całego, tak się wierci, rozpycha i kopie że momentami bolał mnie cały brzuch o.O szaleństwo..

Ilona92, Magdzia85F, Tusianka lubią tę wiadomość

f2wl9vvje61wiuku.png
‹‹ 325 326 327 328 329 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ