Kwiecień - plecień 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Dorotka współczuje
moze sama wlacz wiertarkę? CAsem robienie tego samego co mnie denerwuje pomaga
głowa do gory.
Iza współczuje. Ta. Ciekawości gdzie Ty będziesz rodziła? Tak mnie nurtuje gdzie Ty mieszkasz, ja wiem ze to internetu teraz sa okropne, ale niw daje mi to spokoju. Moze byłyśmy sąsiadkami? TrYmam mocno kciuki za Was!!
Etiolka troche mało tych rzeczy
U mnie jest tak
Dla Noworodka
4bawełniane body lub kaftaniki
3 śpioszki lub pajacyki
2 czapeczki
Rękawiczki
skarpetki
kilka pieluch (ok. 5 szt. tetrowych)
pieluszki jednorazowe
rożek
kocyk
ręcznik kąpielowy
Na wyjście - ubranie dla noworodka, w zależności od pory roku wg zasady – dziecko potrzebuje 1 warstwy więcej niż dorosły.
W Instytucie Matki i Dziecka każda matka może korzystać z kosmetyków NIVEA BABY, które dostępne są w salach poporodowych.
Na pewno przydadzą siw kosmetyki do pielęgnacji płyn 2w1, co tam kto uwaza, cos pod pieluszkę, pamoersy, chusteczki , sił fizjologiczna i waciki beda? MiE warto zabrać i pare patyczków jakby cis w pępku było? Ni ubranka to jakie chcesz. Body, pajace, kaftanik spodenki, skarpety, czapki takie na po kąpieli, niestacjonarne bo na poczatku nie mozna obcinać paznokci podobno, rożek i kocyk na pewno we. Nie daj Boże beda przeciągi to kaplica..smoczek biore bo jakby mała była ciagle na cycu to siku nie pójdę. Pieluchy wielorazowe na pewno. Jakis ręczniczek .
Ja szczotkę misze zamówić bo chce naturalna z drewna i kozim włosiem
-
nick nieaktualnyGrzanewino!!! wow, ale super
Kochany Mąż
My wczoraj mieliśmy romantico kolację a dzisiaj przyszedł od Niego prezent - telefon.
Etoilka trzymam kciuki za wyniki!!! Płytki ma być was więcej!!!
O w moim szpitalu, to środki higieniczne dają sami dla Maluszka.
Dorota o kurde, wystałaś tyle czasu???? no i najgorzej jak remonty robiąu nas już pokończyli ale ponad rok było łupania, bo my się wcześnie wprowadziliśmy.
Klaudia u mnie biust z 75d do 80Gwięc też nieźle. I tak jak Ilona napisała po zdjęciu biustonosza moje cycki są na brzuchu. Normalnie ostatnio stwierdziłam, ze czuję się, jakbym była z jakiegoś plemienia z afryki te cycki takie długie
Iza nie będzie na pewno źle!!! Trzymaj się, już niedługo się dowiesz :*
Rzeczy dla mamy
1. koszule
koszula krótka – na poród
dwie koszule (wygodne do karmienia) na okres połogu
szlafrok
kapcie
klapki pod prysznic
skarpetki
jednorazowe pieluchy w kształcie podpasek
2. przybory toaletowe
3. 2 małe i 1 duży ręcznik
4. 2 biustonosze dostosowane do karmienia
5. woda mineralna niegazowana
Rzeczy dla taty
1. czyste lekkie ubranie
2. kamera, aparat fotograficzny
3. kapcie lub klapki na zmianę
4. coś do jedzenia i picia
Rzeczy dla dziecka
1. 1 opakowanie pampersów,
2. 3 pieluchy tetrowe
3. 3 bawełniane koszulki
4. 2 bawełniane cienkie czapeczki
5. 3 pajacyki ( śpiochy z rękawkami i nogawkami ) lub 3 kaftaniki i 3 pary śpiochów
6. skarpetki
7. ręcznik kąpielowy
8. kocyk lub rożek
Przybory do pielęgnacji noworodka zapewnia Oddział Neonaologiczny
W dzień wypisu dziecka nas wyjście ze szpitala potrzebne jest odpowiednie do pogody ubranko dobrze chroniące przed wiatrem i chłodem i ubranie dla mamyWiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego 2018, 13:09
Ilona92, grzanewino, Etoilka lubią tę wiadomość
-
Emily89 wrote:Ibishka - a nie za wcześnie na ktg? To nie jest tak, że robią po 36 tc dopiero?
Chodzi o to, ze strasznie miała spięty brzuch i chciałaby siw upewnić czy na ktg nie ma skurczy
Poza tym ktg po 36 tc zaczyna sie w prawidłowo rozwijającej ciazy, jesli cos jest nie tak wysyłają wczesniej. Ju niw raz widziałam takie przypadki.ibishka lubi tę wiadomość
-
Emily w prawidłowej ciąży robią przed samym porodem ale jeśli będzie podejrzewala że to skurcze to od 25t można wykonać. Koleżanka miała w 30 robione z podobnymi objawami jak ja. Kwestia lekarza
Ilona krynicatylko że mieszkam na sporej górze, więc żeby do mnie dojechać to najpierw jedziesz w pizdu do góry gminna droga a później jest zjazd 200 m do mnie. Więc na piechotę krócej mi zejść przez Lake do drogi głównej
Ilona92, pomarańczka_33 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyibishka wrote:Emily w prawidłowej ciąży robią przed samym porodem ale jeśli będzie podejrzewala że to skurcze to od 25t można wykonać. Koleżanka miała w 30 robione z podobnymi objawami jak ja. Kwestia lekarza
Ilona krynicatylko że mieszkam na sporej górze, więc żeby do mnie dojechać to najpierw jedziesz w pizdu do góry gminna droga a później jest zjazd 200 m do mnie. Więc na piechotę krócej mi zejść przez Lake do drogi głównej
Z tym ktg to racja. Mój powiedział, że u mnie ciążą przebiega ok, nie mam twardnień ani skurczy i powiedział, żeby dopiero zgłosić się w dniu porodu - do szpitala. A tak przy cukrzycy czy nadciśnieniu od 36 tc/Ilona92 lubi tę wiadomość
-
Aaaaaa sorrry ja nie ogarniam ostatnio
Co do pielęgnacji noworodka w szpitalu - u mnie w szpitalu się nie kąpie dzieci, więc ręcznik ani płyn nie potrzebnytak samo położna powiedziała z solą fizjologiczną i wacikami do oczek - też dopiero w domu. Paznokci nie obcinamy w szpitalu ze względu na ryzyko infekcji
No i ja niedrapek tez nie biorę - niech dziecko poznaje świat przez dotyk
I na wyjście wiadomo - fotelik i ubrankoteż nie zamierzam jakoś grubo ubierać - najwyżej dodatkowo przykryję kocykiem, który zdejmę w aucie.
Ja z biustem na razie na 65J, do karmienia mam jeden stanik 70J (mam nadzieje ze wystarczy).
Etoilka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyEmily u mnie w planie porodu jest możliwość zaznaczenia wykąpania Maleństwa i jak spotkałam się z położna powiedziała, żeby wykąpać w pierwszej dobie, ale kilka godzin po porodzie, co by tej mazi nie zmywać, bo ona działa jak filtr. No a ja przy okazji zobaczę z Mężem, jak to jest kąpać takie Maleństwo.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego 2018, 13:29
Ilona92 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Agiii37 wrote:Dziewczyny jak dostać te pieluchy za 1 grosz, ja mam konto ale nie wiem jak to się robi
Poprostu przychodzi email , ze orzy nastepny h zakupach odbierz pieluchy.
Mi przyszedł email o kremie przeciw rozstępom za 1gr haha moze dlatego, ze wczesniej kupiłam pieluchy. A w smyku niedawno dostałam gratis 20 zł . Z karta w rossmanie raz na tydzień przychodzą nowe promocje.
Co do łapek zobaczymy jak sie dziecko bedzie zachowywali jesli bedzie sie drapali bardzo to wole zaliczyć bo takie samo zagrożenie infekcja jak przy obcinaniu paznokciMagdzia85F lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJa patrzyłam na pocztę a tam ostatnie maile są z 21 stycznia od tamtej pory nic, ja to nie mam szczęścia do gratisów, niestety, mam aplikacje na telefonie ale tak jak piszesz co tydzień dostaje powiadomienia, ale na dzieciaki rzadko, może dlatego że przy zakupach nie pokazuje karty rossne tylko tą zwykła, będę jutro w Rossmannie to zapytam
-
Agiii37 wrote:Ja patrzyłam na pocztę a tam ostatnie maile są z 21 stycznia od tamtej pory nic, ja to nie mam szczęścia do gratisów, niestety, mam aplikacje na telefonie ale tak jak piszesz co tydzień dostaje powiadomienia, ale na dzieciaki rzadko, może dlatego że przy zakupach nie pokazuje karty rossne tylko tą zwykła, będę jutro w Rossmannie to zapytam
Agata, chyba powinnaś dostać za 2 dniJa dostałam maila w zeszłym tygodniu (mam wpisany termin w aplikacji na 28.03), Kamila pisała, że dostała dzisiaj (a na pierwszej stronie widzę, że ma na 02.04, a Ty 2 dni po Niej
) - wygląda na to, że Rossmann jest bardzo skrupulatny
Agiii37, Ilona92 lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny melduję co następuje. Szyjka lekko skrócona względem ostatniej wizyty (wtedy 42 dziś 34),ale nie ma cech dalszego skracania, twarda i zamknięta, najprawdopodobniej to wynik wczorajszych przejść. A co się działo wczoraj? Otóż moja pierworodna wymyśliła sobie teraz na koniec obrócić się pośladkami do dołu. I to ona zmasakrowala tak szyjke i cały brzuch. Dostałam lekki ochrzan od pani doktor że nastepnym razem mam od razu na szpital bo że jest zasada że jeśli brzuch twardnieje dłużej niż 2 godz to trzeba ma IP bo długotrwałe twardnienie może spowodować albo zainaugurowac akcje porodówa. Miałam od razu usg 3trym. Mała waży już 1418g.
Mam brać magnez 3x2 i leżeć. Kilka dni mogę mieć obolały brzuch i bebechy bo wczorajszym obrocie małej.Magdzia85F, Etoilka, grzanewino, pomarańczka_33, Ilona92, asiq, Tusianka lubią tę wiadomość
-
Iza, no to łobuziara z małej
Dobrze, że się tak skończyło. Szyjka pewnie już będzie trzymać. Ochrzan to nam się też przyda - ja bym pewnie też zignorowała takie długie twardnienie...
Odpoczywaj i się nie zamartwiaj!Magdzia85F, ibishka, Ilona92 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny