X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Kwiecień - plecień 2018
Odpowiedz

Kwiecień - plecień 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 sierpnia 2018, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jeśli pijecie Femaltiker to w Rossmanie jest teraz "cena na do widzenia" 17,99-rabat z Rossnę :)

ibishka, Magdzia85F lubią tę wiadomość

• Tusianka Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2018, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To u nas mega śpioch. Noc od 20:30 do 6, ostatnio się w nocy wybudza ale po włożeniu smoczka i pogłaskaniu idzie dalej spać. W ciągu dnia ma 4-5 drzemek. Jedna dłuższa około 2h, a pozostałe to tak po 20 minut.

Dzisiaj u nas poszły 3 kupy, chyba po jagodach ją tak ruszyło :D

km5stv73sw35n5tw.png
    04/04/2018 3:22
    3990g, 56cm
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 sierpnia 2018, 06:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie U nas znowu cała noc na rękach padam, mój synek nie lubi szpitalnego łóżeczka nie ma opcji, dzisiaj będziemy mieli wyniki posiewow moczu i może też krwi bo wczoraj się upomnialam i zrobili.
    Gorączka na szczęście spada chociaż w nocy znowu 40 ale tylko jednorazowo.
    Miłego dzionka.

• Ilona92 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2018, 07:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatka kciuki zaciśnięte! Wszystko bedzie dobrze. Niech znajda w koncu przyczynę tych gorączek. Trzymaj sie dzielnie!

qb3cj48ah5hohfgu.png
    klz9krhmxrpn9h80.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 sierpnia 2018, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agiii kciuki!!! Będzie dobrze wszystko! Zobaczycie!!! :*

Ilona - podziwiam!!! Ja nigdy nawet słoika nie zrobiłam :P życie w mieście to dla leniwych ludzi jednak :P

Marta to nocki fajne macie :)

Klaudia to jeszcze tak ze 3 lata :P i potem trochę więcej spania będzie :P

Dziewczyny, jak to właśnie jest. Okresu brak u mnie nadal, ale owulacje są. Czyli zajść w ciążę mogę.

To dobra, co się dzieje z jajeczkiem? Bo trochę nie rozumiem :/

Ada dzisiaj dała mi pospać :) tzn. ciągiem 3,5h to już dużo i to w swoim łóżeczku. Potem spała z Nami. I przez to ciąganie ostatnio piersi, po 2 h mam jak balony obie :P

• Tęskniąca Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2018, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,
    czytam właśnie o rozszerzaniu diety i im więcej czytam tym mam większy mętlik w głowie. Piszą, żeby rozszerzanie rozpoczac po 4 miesiacu czyli w naszym przypadku teraz, ale gluten wprowadzić nie później niż w 6 miesiącu , ale wcześniej warzywa i owoce, z odstepem 2 tygodni, ale kazde warzywo osobno przez kilka dni., a na dodatek, jak wprowadzamy owoce to warzywa kontynuujemy..no to jak mam to zrobic?

1 warzywo przez 3 dni, póżniej drugie przez 3 dni itd do 14 dnia...potem warzywo ktore znamy i owoc 1 przez 3 dni, potem warzywo ktore znamy i kolejny owoc przez 3 dni itd?...czyli juz wychodza dwa posilki ekstra dziennie. Dobrze to rozumiem? wyczytalam, ze pierwsze warzywa wprowadzany przed karminiem piersia a na innej stronie, ze jako dodatkowy posilek - zglupialam....a owoce dla odmiany po karmieniu piersia....

Jak zaczniemy po 20 tygodniu to owoce i warzywa beda do 24 tygodnia pozniej mięsko, gluten itd? ale juz chyba nie osobno, bo za duzo mi posilkow wyjdzie , do tego jescze piers przeciez ciagle....

jak tu nie zwariowac...

nqtko7eswtot5kmm.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 sierpnia 2018, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klaudia wg mnie trzymać się 1 zasady. A rozszerzanie who po 6 miesiącu zaleca. Może tam coś więcej jest albo na stronach opartych o ich wytyczne. U mnie książki o BLW czekają. Ale póki co to leżą...

• Tęskniąca Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2018, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie mi się nie spieszy, ale jak czytam o jakimś oknie tolerancji od 17 do 26 tyg, to juz zaczynam we wszystko watpić.

no to czekam na spokojnie ;) może znowu pomecze tego fajnego pediatre, to mi to wytlumaczy co i jak ;)

pomarańczka_33, Magdzia85F, grzanewino lubią tę wiadomość

nqtko7eswtot5kmm.png
  • pomarańczka_33 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2018, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klaudia to jak już go pomęczysz to daj znać co Ci odpowiedział, bo ja też tego nie ogarniam ;)

Magdzia85F, machirude, grzanewino lubią tę wiadomość

Kirunia - jesteś już z nami Maleńka <3
  • Tusianka Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2018, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas już wszystkie warzywne słoiczki były spróbowane, teraz są owocki i co jakiś czas warzywa podaję, które już zna. Słoiczek wystarcza na 2-3 dni. Kaszek jeszcze nie wprowadzałam, ale przymierzam się do marchewki z ryżem. Za jakiś czas planuję dodawać kaszkę mleka przed snem, jedną miarkę na butelkę mleka. Ale u nas to mały zelmer, zje wszystko jak już się oswoi ze smakiem. A z jakim wyrzutem patrzy jak się coś przy niej je :D

Wierzch dolnej lewej jedynki już prawie na wierzchu, czuć wyraźnie pod palcem. Niestety obejrzeć sobie za bardzo nie daje, ale na prawej jedynce widać też kreseczkę, więc coś tam się dzieje :)

Magdzia85F lubi tę wiadomość

km5stv73sw35n5tw.png
    3990g, 56cm
  • ibishka Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2018, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam do odsprzedania dwa nowe op bebilon pepti Dha po tej cenie z recepty 16.50 za op. Któraś chętna?

Klaudia nam pediatra kazała zacząć na 4.5mies.
    2tyg warzywa - > warzywa + kaszki - > w+k+owoce->w+k+o+ mięso. Kazdy etap 2tyg.

Do marchewki powiedziała że mogę na początek dać trochę mojego mleka dla smaku. A generalnie dsj. Przed karmieniem i potem uzupełniam mlekiem bo z początku to 2-3lyzeczki.
    Tak nam mówiła

Ilona92 lubi tę wiadomość

qdkkjw4zawimnwp4.png
    klz9ej285vh7zkgy.png
  • Ilona92 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2018, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmić wyłącznie piersią przez 6 miesiecy( chyba, ze jesteście na mm) to od 4, na
    Początek warzyw, pojedynczo( lepsza szansa zauważenia reakcji alergicznej), na poczatku jeden posiłek, smak chyba na
    Ok 1/3 dni i znow nowe. Jedna porcja warzyw czy owocow ma zaspokoić jeden posiłek, jak sie oswoi ro mieszanki i no dwa posiłki w ciagu dnia, tak zeby jadło 2 razy dziennie mleko. Co do glutenu to ja bym wprowadziła po 6 miesiącu bo pszenica jest bardziej alergizujące niz kiedys. Na początek ryz, i kaszki. Wlasnie te kaszki chyba bym chciała robic sama , znaczy kupic kaszkę ugotowac n mleku i dodać owoc ...zeby nie przyzwyczajać do tych kupnych

Magdzia85F lubi tę wiadomość

qb3cj48ah5hohfgu.png
    klz9krhmxrpn9h80.png
  • Sylwiaa95 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2018, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba dziś zostane ciocią :D szwagra dziewczyna prawdopodobnie cc bedzie miala. Nie moge sie doczekac malej ksiezniczki <3 :D

APrzybylska, Tusianka, Magdzia85F, Rene lubią tę wiadomość

xk81pfk.png
  • pomarańczka_33 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2018, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iza, ja :) Misia wciąga je jak szalona ;)

ibishka lubi tę wiadomość

Kirunia - jesteś już z nami Maleńka <3
  • ibishka Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2018, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorotka odpisałam :)

qdkkjw4zawimnwp4.png
    klz9ej285vh7zkgy.png
  • aga_90 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2018, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym rozszerzaniem diety to zglupiec można :/ do skończone go 6 miesiaca zostało nam parę dni, więc prawie dotrwalam ;) ale tyle artykułów na ten temat, że w każdym piszą inaczej. Wg Hafiji do 1rż mamy rozszerzać tylko o nowe smaki, a pierś ma być głównym posiłkiem. W poradnikach z kolei piszą o zastepowaniu piersi posiłkiem najpierw warzywo i docelowo zupka, a potem rano kaszka i dalej high life :d
    Wg Hafiji nowe produkty trzeba wprowadzać ok 30-40min po KP żeby dziecko było najedzone, bo ma tylko próbować nowych smaków a nie się najadac. Jak zacznie się zastępować posiłki to dosyć szybko samemu można sobie dziecko od piersi odstawić.
    Tyle w teorii.
    Jutro planuje ugotować marchew i dodać odrobinę własnego mleka, zblendowac. Zobaczymy co będzie. Nie mam żadnego konkretnego planu, zdam się na instynkt, bo te wszystkie tabelki (które wzajemnie sobie przeczą) przyprawiają mnie o zawrót głowy.

A kaszki też chciałabym robić sama ;) wyjdzie w praniu...

grzanewino, Magdzia85F, machirude, Ilona92, BP 02 lubią tę wiadomość

f2wl9vvje61wiuku.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 sierpnia 2018, 07:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga, ja chyba też się zdam na intuicję, popartą wiedzą ze źródeł, które uznam za wiarygodne.

Przyznam, że póki co jestem zielona w temacie, a czas ucieka.

Lekarze z tego co widzę mówią każdy coś innego, Izie wspominała o kaszkach, mi o zupkach i żółtku, także ten...

Zastanawiam się jedynie czy od razu to jedzonko ma zastąpić jeden posiłek, czy to ma być tylko smakowanie, po jakim czasie wprowadzić 2, 3 posiłki dziennie, i czy coś się stanie jeśli dziecko do któregoś tygodnia nie zje np. owocu, mięsa, kaszki, jeśli tak, to czym to grozi.

Także Klaudia, też chętnie się dowiem, co ten lekarz powie :)

My podamy pierwszy posiłek w 25t1d :) czyli za niecałe 5 tygodni :) i myślę sobie, że muszę znaleźć jakieś eko gospodarstwo, z którego będziemy brać warzywa, mięso. Ilona, zazdroszcze, że masz swoje i wiesz co jesz. Dorota, a jak tam kolejne testy żywnościowe?

Co do kaszek, to tez wolę zrobić sama. Dostałam próbkę z BoboVity i o ile sloiczki chyba rzeczywiście nie zawierają żadnych dodatkow, to w kaszkach cukier i aromaty :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 sierpnia 2018, 07:25

aga_90, Ilona92, BP 02 lubią tę wiadomość

• Emily89 Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2018, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bede stosować sie do tego ze do roku dziecko ma probowac, piers ma byc nadal glownym pozywieniem i podawac stale pokarmy po kp. U nas wjada najpierw kawalki ugotowanej na parze marchewki, brokula i pewnie ziemniak. Chce tez podrzucic buraka, moze pietruszke. Potem owoce, chce dawac jak najwiecej surowych. No i pozniej mieso - wolowine (najlepiej cielecine), kaczke i indyka.

Magdzia85F, BP 02 lubią tę wiadomość

bl9c3e5ez8bo2wpc.png

• Ilona92 Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2018, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emily89 wrote:
    Ja bede stosować sie do tego ze do roku dziecko ma probowac, piers ma byc nadal glownym pozywieniem i podawac stale pokarmy po kp. U nas wjada najpierw kawalki ugotowanej na parze marchewki, brokula i pewnie ziemniak. Chce tez podrzucic buraka, moze pietruszke. Potem owoce, chce dawac jak najwiecej surowych. No i pozniej mieso - wolowine (najlepiej cielecine), kaczke i indyka.
    Kaczka jest bardzo tłusta , także z tym bym uważała. Ale królik, kura, indyk, cielęcina najlepsze

qb3cj48ah5hohfgu.png
    klz9krhmxrpn9h80.png
  • Tusianka Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2018, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas kolejna noc z krzykami i płaczami, ale ząbek już się przebił i go widać :)

Magdzia85F, aga_90, Ilona92, Rene, BP 02, Etoilka lubią tę wiadomość

km5stv73sw35n5tw.png
    3990g, 56cm
‹‹ 668 669 670 671 672 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ