Kwiecień - plecień 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
To u nas mega śpioch. Noc od 20:30 do 6, ostatnio się w nocy wybudza ale po włożeniu smoczka i pogłaskaniu idzie dalej spać. W ciągu dnia ma 4-5 drzemek. Jedna dłuższa około 2h, a pozostałe to tak po 20 minut.
Dzisiaj u nas poszły 3 kupy, chyba po jagodach ją tak ruszyło
04/04/2018 3:22
3990g, 56cm -
nick nieaktualnyWitajcie U nas znowu cała noc na rękach padam, mój synek nie lubi szpitalnego łóżeczka nie ma opcji, dzisiaj będziemy mieli wyniki posiewow moczu i może też krwi bo wczoraj się upomnialam i zrobili.
Gorączka na szczęście spada chociaż w nocy znowu 40 ale tylko jednorazowo.
Miłego dzionka. -
nick nieaktualnyAgiii kciuki!!! Będzie dobrze wszystko! Zobaczycie!!! :*
Ilona - podziwiam!!! Ja nigdy nawet słoika nie zrobiłam życie w mieście to dla leniwych ludzi jednak
Marta to nocki fajne macie
Klaudia to jeszcze tak ze 3 lata i potem trochę więcej spania będzie
Dziewczyny, jak to właśnie jest. Okresu brak u mnie nadal, ale owulacje są. Czyli zajść w ciążę mogę.
To dobra, co się dzieje z jajeczkiem? Bo trochę nie rozumiem
Ada dzisiaj dała mi pospać tzn. ciągiem 3,5h to już dużo i to w swoim łóżeczku. Potem spała z Nami. I przez to ciąganie ostatnio piersi, po 2 h mam jak balony obie -
Hej,
czytam właśnie o rozszerzaniu diety i im więcej czytam tym mam większy mętlik w głowie. Piszą, żeby rozszerzanie rozpoczac po 4 miesiacu czyli w naszym przypadku teraz, ale gluten wprowadzić nie później niż w 6 miesiącu , ale wcześniej warzywa i owoce, z odstepem 2 tygodni, ale kazde warzywo osobno przez kilka dni., a na dodatek, jak wprowadzamy owoce to warzywa kontynuujemy..no to jak mam to zrobic?
1 warzywo przez 3 dni, póżniej drugie przez 3 dni itd do 14 dnia...potem warzywo ktore znamy i owoc 1 przez 3 dni, potem warzywo ktore znamy i kolejny owoc przez 3 dni itd?...czyli juz wychodza dwa posilki ekstra dziennie. Dobrze to rozumiem? wyczytalam, ze pierwsze warzywa wprowadzany przed karminiem piersia a na innej stronie, ze jako dodatkowy posilek - zglupialam....a owoce dla odmiany po karmieniu piersia....
Jak zaczniemy po 20 tygodniu to owoce i warzywa beda do 24 tygodnia pozniej mięsko, gluten itd? ale juz chyba nie osobno, bo za duzo mi posilkow wyjdzie , do tego jescze piers przeciez ciagle....
jak tu nie zwariowac...
-
nick nieaktualny
-
No właśnie mi się nie spieszy, ale jak czytam o jakimś oknie tolerancji od 17 do 26 tyg, to juz zaczynam we wszystko watpić.
no to czekam na spokojnie może znowu pomecze tego fajnego pediatre, to mi to wytlumaczy co i jak
pomarańczka_33, Magdzia85F, grzanewino lubią tę wiadomość
-
U nas już wszystkie warzywne słoiczki były spróbowane, teraz są owocki i co jakiś czas warzywa podaję, które już zna. Słoiczek wystarcza na 2-3 dni. Kaszek jeszcze nie wprowadzałam, ale przymierzam się do marchewki z ryżem. Za jakiś czas planuję dodawać kaszkę mleka przed snem, jedną miarkę na butelkę mleka. Ale u nas to mały zelmer, zje wszystko jak już się oswoi ze smakiem. A z jakim wyrzutem patrzy jak się coś przy niej je
Wierzch dolnej lewej jedynki już prawie na wierzchu, czuć wyraźnie pod palcem. Niestety obejrzeć sobie za bardzo nie daje, ale na prawej jedynce widać też kreseczkę, więc coś tam się dziejeMagdzia85F lubi tę wiadomość
04/04/2018 3:22
3990g, 56cm -
Dziewczyny mam do odsprzedania dwa nowe op bebilon pepti Dha po tej cenie z recepty 16.50 za op. Któraś chętna?
Klaudia nam pediatra kazała zacząć na 4.5mies.
2tyg warzywa - > warzywa + kaszki - > w+k+owoce->w+k+o+ mięso. Kazdy etap 2tyg.
Do marchewki powiedziała że mogę na początek dać trochę mojego mleka dla smaku. A generalnie dsj. Przed karmieniem i potem uzupełniam mlekiem bo z początku to 2-3lyzeczki.
Tak nam mówiłaIlona92 lubi tę wiadomość
-
Karmić wyłącznie piersią przez 6 miesiecy( chyba, ze jesteście na mm) to od 4, na
Początek warzyw, pojedynczo( lepsza szansa zauważenia reakcji alergicznej), na poczatku jeden posiłek, smak chyba na
Ok 1/3 dni i znow nowe. Jedna porcja warzyw czy owocow ma zaspokoić jeden posiłek, jak sie oswoi ro mieszanki i no dwa posiłki w ciagu dnia, tak zeby jadło 2 razy dziennie mleko. Co do glutenu to ja bym wprowadziła po 6 miesiącu bo pszenica jest bardziej alergizujące niz kiedys. Na początek ryz, i kaszki. Wlasnie te kaszki chyba bym chciała robic sama , znaczy kupic kaszkę ugotowac n mleku i dodać owoc ...zeby nie przyzwyczajać do tych kupnychMagdzia85F lubi tę wiadomość
-
Z tym rozszerzaniem diety to zglupiec można do skończone go 6 miesiaca zostało nam parę dni, więc prawie dotrwalam ale tyle artykułów na ten temat, że w każdym piszą inaczej. Wg Hafiji do 1rż mamy rozszerzać tylko o nowe smaki, a pierś ma być głównym posiłkiem. W poradnikach z kolei piszą o zastepowaniu piersi posiłkiem najpierw warzywo i docelowo zupka, a potem rano kaszka i dalej high life :d
Wg Hafiji nowe produkty trzeba wprowadzać ok 30-40min po KP żeby dziecko było najedzone, bo ma tylko próbować nowych smaków a nie się najadac. Jak zacznie się zastępować posiłki to dosyć szybko samemu można sobie dziecko od piersi odstawić.
Tyle w teorii.
Jutro planuje ugotować marchew i dodać odrobinę własnego mleka, zblendowac. Zobaczymy co będzie. Nie mam żadnego konkretnego planu, zdam się na instynkt, bo te wszystkie tabelki (które wzajemnie sobie przeczą) przyprawiają mnie o zawrót głowy.
A kaszki też chciałabym robić sama wyjdzie w praniu...grzanewino, Magdzia85F, machirude, Ilona92, BP 02 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAga, ja chyba też się zdam na intuicję, popartą wiedzą ze źródeł, które uznam za wiarygodne.
Przyznam, że póki co jestem zielona w temacie, a czas ucieka.
Lekarze z tego co widzę mówią każdy coś innego, Izie wspominała o kaszkach, mi o zupkach i żółtku, także ten...
Zastanawiam się jedynie czy od razu to jedzonko ma zastąpić jeden posiłek, czy to ma być tylko smakowanie, po jakim czasie wprowadzić 2, 3 posiłki dziennie, i czy coś się stanie jeśli dziecko do któregoś tygodnia nie zje np. owocu, mięsa, kaszki, jeśli tak, to czym to grozi.
Także Klaudia, też chętnie się dowiem, co ten lekarz powie
My podamy pierwszy posiłek w 25t1d czyli za niecałe 5 tygodni i myślę sobie, że muszę znaleźć jakieś eko gospodarstwo, z którego będziemy brać warzywa, mięso. Ilona, zazdroszcze, że masz swoje i wiesz co jesz. Dorota, a jak tam kolejne testy żywnościowe?
Co do kaszek, to tez wolę zrobić sama. Dostałam próbkę z BoboVity i o ile sloiczki chyba rzeczywiście nie zawierają żadnych dodatkow, to w kaszkach cukier i aromatyWiadomość wyedytowana przez autora: 19 sierpnia 2018, 07:25
aga_90, Ilona92, BP 02 lubią tę wiadomość
-
Ja bede stosować sie do tego ze do roku dziecko ma probowac, piers ma byc nadal glownym pozywieniem i podawac stale pokarmy po kp. U nas wjada najpierw kawalki ugotowanej na parze marchewki, brokula i pewnie ziemniak. Chce tez podrzucic buraka, moze pietruszke. Potem owoce, chce dawac jak najwiecej surowych. No i pozniej mieso - wolowine (najlepiej cielecine), kaczke i indyka.
Magdzia85F, BP 02 lubią tę wiadomość
-
Emily89 wrote:Ja bede stosować sie do tego ze do roku dziecko ma probowac, piers ma byc nadal glownym pozywieniem i podawac stale pokarmy po kp. U nas wjada najpierw kawalki ugotowanej na parze marchewki, brokula i pewnie ziemniak. Chce tez podrzucic buraka, moze pietruszke. Potem owoce, chce dawac jak najwiecej surowych. No i pozniej mieso - wolowine (najlepiej cielecine), kaczke i indyka.