X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr LIPCOWE niespodzianki:)
Odpowiedz

LIPCOWE niespodzianki:)

Oceń ten wątek:
  • bejb Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2018, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka,
    Kapeluszu- też mnie tam czasem boli :)

Dziewczyny mam rozkmine- jak często trzeba zmieniać noworodkowi pieluszkę?
    Przykładowo- jest środek nocy i dziecko budzi się i zaczyna płakać. I co robi mama?
    Najpierw przewija, potem daje pierś, czeka aż się mu odbije i potem kładzie spać?
    Czy pieluszkę zmienia się przy każdym karmieniu? Bo jakoś słabo to widzę gdy dziecko się budzi w nocy bo chce jeść a ja go rozbieram i opozniam karmienie przez pieluszkę. A znowu po karmieniu trzeba czekać aż się dziecku odbije to też nie bardzo go kłaść na przewijak... A po odbiciu to już pewnie zaśnie więc na śpiocha chyba też nie bardzo zmieniać?

Macie jakieś pomysły? :D

syy2h371nd1ygvmg.png

Jaś- urodzony sn - 06.07.18. g 20:20. 3800g, 58cm, 10pkt.
  • Tripi Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2018, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po :) szyja trzyma, gbs pobrany i z pochwy i z odbytu. Moczem mam się nie przejmować chyba że będzie ciągle utrzymywał się zasadowy to wtedy trzeba dokładniejsze badania ale w ciąży to różnie z moczem bywa. Co do morfologii to oczywiście tragedia, żelazo się nie wchłania stąd takie duże stężenie w surowicy krwi ale na zastrzyki nie chce mnie dawać narazie bo są bolesne i robią się ropnie. Dostałam kwas foliowy na receptę 5mg i witaminę C o przedłużonym uwalnianiu, może pomoże przy wchłaniania i przy okazji może "zakwasi" mocz.
    Co do bólu krocza to będzie pobolewac i jest to normalne bo jest tam jakaś chrząstka którą przygotowuje się do porodu. Mam jeść zupy na kościach gotowane, żelki, galaretki.. ogólnie rzeczy z żelatyny żeby ta chrząstka tzymala :)

bejb lubi tę wiadomość

atdcl6d85txjdq74.png
  • Magia Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2018, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anakin, nic sie nie przejmuj...ja tez nie mam ktg robionych, ani do poloznej nie chodze, a o usg musze sie prosic co jakis czas choc chodze prywatnie...a dlaczego chodze prywatnie? Bo mam wykupiony luxmed I tak mnie stresowali I wkurzali w tym luxmedzie, ze bym nie wyrobila nerwowo do konca ciazy...w luxmedzie brak terminow do dobrych lekarzy, nie masz jednego lekarza prowadzacego tylko idziesz tam gdzie termin dorwiesz, brak usg w gabinecie...masakra...jak na prywatna opieke poziom masakryczny...
    W kazdym razie prowadzenie ciazy jest dla mnie nie do przejscia u nich...
    Ale poniewaz Twoja ciaza jak mowisz idzie ok wiec pewnie nie ma co sie martwic.

l22nio4p6u8idvbe.png

Magia
  • Magia Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2018, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bejb, co do karmiena to tez nie mam praktyki I tez sie tym martwie...ale ponoc jak przyjdzie co do czego to dziala sie instynktownie.
    Na szkole rodzenia teoretycznie mowili, ze karmi sie maluszka co 2-3h... lub wtedy gdy sie przebudzi...(choc np moja siostra nie budzila dziecka na karmienie jak spalo dluzej I jesli bedzie normalnie przybierac na wadze to ja chyba tez nie bede budzic)... co do zmiany pieluchy to ponoc kazdy swoj sposob praktykuje... dziecko zalatwia sie czesto w czasie karmienia, wiec po karmieniu teoretycznie tez trzeba pieluche zmienic...no ale jak usnie...to budzenie go na przewijanie bez sensu...chyba sie nic nie stanie jak pospi chwile w brudnej?...takze pewnie wyjdzie w praniu...aaaaaaa tez sie tego boje!
    Dziewczyny z doswiadczeniem poradzicie cos?

bejb lubi tę wiadomość

l22nio4p6u8idvbe.png

Magia
  • Anakin Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2018, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja czytałam w jakimś poradniku, że jak jest kupa, to trzeba zmienić od razu, ale jak dziecko troszkę nasiusia to niekoniecznie jesteśmy w stanie to w ogóle zauważyć, bo pieluszki są teraz super chłonne! I że przy małym siku pasek kontrolny (jeśli jest) nawet się nie zdąży zabarwić. Więc myślę, że bez paniki. I myślę, że szybko nauczymy się 'czytać sygnały', że jest mokro i nie będzie potrzeby grzebania w pampersie co chwila żeby sprawdzać.

Kupiłyście staniki do karmienia? Chodzi mi o takie bawełniane, bez żadnych fiszbin, w których się niby śpi nawet? Gdzie/jakie kupiłyście? Mi by coś takiego odpowiadało:
    http://www.italianfashion.pl/produkt/lux-stanik-do-karmienia.php
    ale byłam w IF i niestety rozmiar S już na oko na mnie za duży pod każdym względem... W ogóle szukam właśnie w necie czegoś bardziej 'sportowego', a'la top, a nie typowego stanika. Polecicie coś?

Lipiec 2018 - synek ♥️
    Październik 2020 - poronienie 6tc
    Kwiecień 2021 - poronienie 6tc
    Listopad 2021 - puste jajo 9tc
    Złoty strzał -> Marzec 2023 - czekam na drugiego synka (Grudzień 2023)
  • Tripi Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2018, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kupy w lato polecam zmieniać od razu :P
    Dzieciaczka da się zazwyczaj przebrać na śpiocha.Ja przebierałam po karmieniu a jak się przebudził to pociumkał smoczka i zasypiał.
    Później gdy był na modyfikowanym przebierałam przed karmieniem bo na butli zazwyczaj zasypiał i jak nie odbił w nocy po pionizacji to i tak go odkładałam żeby nie rozbudzać. A na piersi nie trzeba odbijać :) kupy z czasem też nie są co każde karmienie :)

Anakin ja kupiłam w pepco zwykłe bezszwowe właśnie a'la top za zabójczą cenę 7.99 haha łatwo da się wysunąć pierś a na noc będą wygodne. Mam też z hm do karmienia ale z pepco zdecydowanie lepiej mi odpowiadają :D

atdcl6d85txjdq74.png
  • Czerwony Kapelusz Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2018, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tripi to dobrze ze z szyjka ok i mocz to też niż strasznego. Trzymam kciuki za poprawę wyników morfologii. Ja dziś też właśnie kupiłam te topy z pepco, bo stanik w bieliznianym za ponad 50 zł leżał i wyglądał okropnie. Co do przewijania to koleżanka mi powiedziała że kupę to ja poczuje i będzie wiadomo kiedy zmienić, taki pakunek to bez dwóch zdań do wymiany od razu :p siku na początku pomogą pampersy że wskaźnikiem a potem to już chyba zalapiemy co i kiedy :) też mi ten temat po głowie chodzi, dobrze że nie jestem sama hahaha :) byłam dziś u gina, szyjke sprawdził, jest ok. Na pytanie czy dalej mam leki brać te co w wypisie usłyszałam- jak Pani chce/ jak będzie boleć brzuch... :o tak więc ten tego... :/

bejb lubi tę wiadomość

mhsvhdgefzux6fnw.png
  • Tysia11 Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2018, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Luteine kazali mi już odstawić i dość sporo mi jej zostało więc gdyby ktoś potrzebował to mam do sprzedania:)

Hana 10.07.2018. 3300 gram, 53 cm , godz. 8:42 ❤
    Czekałam na Ciebie całe życie! ❤
    Porod bliźniaczek ja dniach-wrzesien 2023
  • Tripi Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2018, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a kupujecie tylko oryginalne pampersy? Czy te tańsze też i będziecie testować?

Kapelusik dobrze że szyja dobra :D a o te tabletki spytaj może swojego prywatnego a do tego czasu może bierz żeby sytuacja się nie powtórzyła.

Tysia ja też już odstawiłam:) może wystaw na jakiejś grupie w młodszych ciazach albo jakiś olx?

atdcl6d85txjdq74.png

Wysłany: 13 czerwca 2018, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jedna paczkę mam pampers premium Care, pozostałe to Dada bo z tego co czytałam są naprawdę dobre i nie ma co przepłacać :) w poniedziałek mam wizytę u prywatnego to do tego czasu leków nie będę odstawiać.

mhsvhdgefzux6fnw.png
  • Tripi Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2018, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tak samo :) mam jeszcze zielone pampersy roz.2 w biedronce na promocji 144 sztuki za 49.99zł i kupiłam jedne małe lupilu z Lidla i wydają się też całkiem całkiem :) są mięciutkie i mają ten wskaźnik moczu :) zobaczymy jak z chłonnością ;)

atdcl6d85txjdq74.png
  • Magia Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2018, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam na pierwszy miesiac pampersa a potem dada z biedry bede kupowac (siostra testowala I ponoc sa spoko).

l22nio4p6u8idvbe.png

Magia
  • bejb Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2018, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na razie planuje pampers premium care bo pracuje w P&G (firma która produkuje te pieluszki) i mam trochę taniej ;) ale słyszałam że zdarza się że dzieci mają uczulenie właśnie na tą markę więc zobaczymy jak to będzie.

A luteinę myślę że chętnie ktoś kupi na młodszych ciążach - bo jak chodzi się prywatnie do gina to jedno opakowanie na receptę 100% kosztuje około 50zl a na NFZ niecałe 10zl więc spora różnica.

syy2h371nd1ygvmg.png

• Anakin Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 07:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kupilam premium pampersy na sam poczatek a potem chce testowac np te z Lidla (bo Lidl najblizej)?

Lipiec 2018 - synek ♥️
    Październik 2020 - poronienie 6tc
    Kwiecień 2021 - poronienie 6tc
    Listopad 2021 - puste jajo 9tc
    Złoty strzał -> Marzec 2023 - czekam na drugiego synka (Grudzień 2023)
  • bejb Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka,
    My juz po wizycie, wszystko w porządku. Jasiek waży 3774g.

O porodzie ani widu ani słuchu ;)

syy2h371nd1ygvmg.png

• Magia Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bejb, ale super. Ty to przynajmniej jestes spokojna o wage swojego malucha... mi sie ciagle wydaje, ze moja za malo wazy...

l22nio4p6u8idvbe.png

Magia
  • bejb Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie trochę w drugą stronę. Martwię się czy dam radę urodzić...

syy2h371nd1ygvmg.png

• Magia Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bejb, bedzie dobrze...to juz niedlugo wiec juz tak duzo nie urosnie, a przynajmniej ma bezpieczna wage dla niego

bejb lubi tę wiadomość

l22nio4p6u8idvbe.png

Magia
  • Magia Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, macie jakis plan awaryjny dojazdu do szpitala?
    Mam na mysli sytuacje, ze zaczyna sie porod, jestescie same (np maz w pracy)...
    Jedziecie same, taxi, czy wzywacie kogos? Co z torba do szpitala (za ciezka zeby samej wziasc)?

l22nio4p6u8idvbe.png

Magia

Wysłany: 14 czerwca 2018, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bejb ciesze się że wszystko ok:) ja dziś swiruje, bo w nocy miałam koszmary a do tego mały rusza się mniej cały dzień mimo że wpakowałam w siebie tyle cukru.co w fabryce czekolady. Byłam nawet na usg z tej paniki i niby lekarz na NFZ nic nie zauważył, serduszko biło normalnie. Chociaż mowil że jakby co jechać można na ktg, chciaz u mnie w szpitalu podobno niechętnie robią bo nie ma komu odczytać:/ Może odsypia wczorajszy dzień bo szalał dość intensywnie...?? :/ też tak macie? Dzień szaleństwa i dzień spokoju?

mhsvhdgefzux6fnw.png
‹‹ 132 133 134 135 136 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ