LIPCOWE niespodzianki:)
-
WIADOMOŚĆ
-
Hejka,
Kapeluszu- też mnie tam czasem boli
Dziewczyny mam rozkmine- jak często trzeba zmieniać noworodkowi pieluszkę?
Przykładowo- jest środek nocy i dziecko budzi się i zaczyna płakać. I co robi mama?
Najpierw przewija, potem daje pierś, czeka aż się mu odbije i potem kładzie spać?
Czy pieluszkę zmienia się przy każdym karmieniu? Bo jakoś słabo to widzę gdy dziecko się budzi w nocy bo chce jeść a ja go rozbieram i opozniam karmienie przez pieluszkę. A znowu po karmieniu trzeba czekać aż się dziecku odbije to też nie bardzo go kłaść na przewijak... A po odbiciu to już pewnie zaśnie więc na śpiocha chyba też nie bardzo zmieniać?
Macie jakieś pomysły? -
Ja już po szyja trzyma, gbs pobrany i z pochwy i z odbytu. Moczem mam się nie przejmować chyba że będzie ciągle utrzymywał się zasadowy to wtedy trzeba dokładniejsze badania ale w ciąży to różnie z moczem bywa. Co do morfologii to oczywiście tragedia, żelazo się nie wchłania stąd takie duże stężenie w surowicy krwi ale na zastrzyki nie chce mnie dawać narazie bo są bolesne i robią się ropnie. Dostałam kwas foliowy na receptę 5mg i witaminę C o przedłużonym uwalnianiu, może pomoże przy wchłaniania i przy okazji może "zakwasi" mocz.
Co do bólu krocza to będzie pobolewac i jest to normalne bo jest tam jakaś chrząstka którą przygotowuje się do porodu. Mam jeść zupy na kościach gotowane, żelki, galaretki.. ogólnie rzeczy z żelatyny żeby ta chrząstka tzymalabejb lubi tę wiadomość
-
Anakin, nic sie nie przejmuj...ja tez nie mam ktg robionych, ani do poloznej nie chodze, a o usg musze sie prosic co jakis czas choc chodze prywatnie...a dlaczego chodze prywatnie? Bo mam wykupiony luxmed I tak mnie stresowali I wkurzali w tym luxmedzie, ze bym nie wyrobila nerwowo do konca ciazy...w luxmedzie brak terminow do dobrych lekarzy, nie masz jednego lekarza prowadzacego tylko idziesz tam gdzie termin dorwiesz, brak usg w gabinecie...masakra...jak na prywatna opieke poziom masakryczny...
W kazdym razie prowadzenie ciazy jest dla mnie nie do przejscia u nich...
Ale poniewaz Twoja ciaza jak mowisz idzie ok wiec pewnie nie ma co sie martwic.
Magia -
Bejb, co do karmiena to tez nie mam praktyki I tez sie tym martwie...ale ponoc jak przyjdzie co do czego to dziala sie instynktownie.
Na szkole rodzenia teoretycznie mowili, ze karmi sie maluszka co 2-3h... lub wtedy gdy sie przebudzi...(choc np moja siostra nie budzila dziecka na karmienie jak spalo dluzej I jesli bedzie normalnie przybierac na wadze to ja chyba tez nie bede budzic)... co do zmiany pieluchy to ponoc kazdy swoj sposob praktykuje... dziecko zalatwia sie czesto w czasie karmienia, wiec po karmieniu teoretycznie tez trzeba pieluche zmienic...no ale jak usnie...to budzenie go na przewijanie bez sensu...chyba sie nic nie stanie jak pospi chwile w brudnej?...takze pewnie wyjdzie w praniu...aaaaaaa tez sie tego boje!
Dziewczyny z doswiadczeniem poradzicie cos?bejb lubi tę wiadomość
Magia -
Ja czytałam w jakimś poradniku, że jak jest kupa, to trzeba zmienić od razu, ale jak dziecko troszkę nasiusia to niekoniecznie jesteśmy w stanie to w ogóle zauważyć, bo pieluszki są teraz super chłonne! I że przy małym siku pasek kontrolny (jeśli jest) nawet się nie zdąży zabarwić. Więc myślę, że bez paniki. I myślę, że szybko nauczymy się 'czytać sygnały', że jest mokro i nie będzie potrzeby grzebania w pampersie co chwila żeby sprawdzać.
Kupiłyście staniki do karmienia? Chodzi mi o takie bawełniane, bez żadnych fiszbin, w których się niby śpi nawet? Gdzie/jakie kupiłyście? Mi by coś takiego odpowiadało:
http://www.italianfashion.pl/produkt/lux-stanik-do-karmienia.php
ale byłam w IF i niestety rozmiar S już na oko na mnie za duży pod każdym względem... W ogóle szukam właśnie w necie czegoś bardziej 'sportowego', a'la top, a nie typowego stanika. Polecicie coś?Lipiec 2018 - synek ♥️
Październik 2020 - poronienie 6tc
Kwiecień 2021 - poronienie 6tc
Listopad 2021 - puste jajo 9tc
Złoty strzał -> Marzec 2023 - czekam na drugiego synka (Grudzień 2023)
-
Kupy w lato polecam zmieniać od razu
Dzieciaczka da się zazwyczaj przebrać na śpiocha.Ja przebierałam po karmieniu a jak się przebudził to pociumkał smoczka i zasypiał.
Później gdy był na modyfikowanym przebierałam przed karmieniem bo na butli zazwyczaj zasypiał i jak nie odbił w nocy po pionizacji to i tak go odkładałam żeby nie rozbudzać. A na piersi nie trzeba odbijać kupy z czasem też nie są co każde karmienie
Anakin ja kupiłam w pepco zwykłe bezszwowe właśnie a'la top za zabójczą cenę 7.99 haha łatwo da się wysunąć pierś a na noc będą wygodne. Mam też z hm do karmienia ale z pepco zdecydowanie lepiej mi odpowiadają
-
Tripi to dobrze ze z szyjka ok i mocz to też niż strasznego. Trzymam kciuki za poprawę wyników morfologii. Ja dziś też właśnie kupiłam te topy z pepco, bo stanik w bieliznianym za ponad 50 zł leżał i wyglądał okropnie. Co do przewijania to koleżanka mi powiedziała że kupę to ja poczuje i będzie wiadomo kiedy zmienić, taki pakunek to bez dwóch zdań do wymiany od razu :p siku na początku pomogą pampersy że wskaźnikiem a potem to już chyba zalapiemy co i kiedy też mi ten temat po głowie chodzi, dobrze że nie jestem sama hahaha byłam dziś u gina, szyjke sprawdził, jest ok. Na pytanie czy dalej mam leki brać te co w wypisie usłyszałam- jak Pani chce/ jak będzie boleć brzuch... :o tak więc ten tego...
bejb lubi tę wiadomość
-
Hej dziewczyny. Luteine kazali mi już odstawić i dość sporo mi jej zostało więc gdyby ktoś potrzebował to mam do sprzedania:)Hana 10.07.2018. 3300 gram, 53 cm , godz. 8:42 ❤
Czekałam na Ciebie całe życie! ❤
Porod bliźniaczek ja dniach-wrzesien 2023 -
Dziewczyny a kupujecie tylko oryginalne pampersy? Czy te tańsze też i będziecie testować?
Kapelusik dobrze że szyja dobra a o te tabletki spytaj może swojego prywatnego a do tego czasu może bierz żeby sytuacja się nie powtórzyła.
Tysia ja też już odstawiłam:) może wystaw na jakiejś grupie w młodszych ciazach albo jakiś olx? -
Ja na razie planuje pampers premium care bo pracuje w P&G (firma która produkuje te pieluszki) i mam trochę taniej ale słyszałam że zdarza się że dzieci mają uczulenie właśnie na tą markę więc zobaczymy jak to będzie.
A luteinę myślę że chętnie ktoś kupi na młodszych ciążach - bo jak chodzi się prywatnie do gina to jedno opakowanie na receptę 100% kosztuje około 50zl a na NFZ niecałe 10zl więc spora różnica. -
Kupilam premium pampersy na sam poczatek a potem chce testowac np te z Lidla (bo Lidl najblizej)?Lipiec 2018 - synek ♥️
Październik 2020 - poronienie 6tc
Kwiecień 2021 - poronienie 6tc
Listopad 2021 - puste jajo 9tc
Złoty strzał -> Marzec 2023 - czekam na drugiego synka (Grudzień 2023)
-
Bejb ciesze się że wszystko ok:) ja dziś swiruje, bo w nocy miałam koszmary a do tego mały rusza się mniej cały dzień mimo że wpakowałam w siebie tyle cukru.co w fabryce czekolady. Byłam nawet na usg z tej paniki i niby lekarz na NFZ nic nie zauważył, serduszko biło normalnie. Chociaż mowil że jakby co jechać można na ktg, chciaz u mnie w szpitalu podobno niechętnie robią bo nie ma komu odczytać Może odsypia wczorajszy dzień bo szalał dość intensywnie...?? też tak macie? Dzień szaleństwa i dzień spokoju?