X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr LIPCOWE niespodzianki:)
Odpowiedz

LIPCOWE niespodzianki:)

Oceń ten wątek:
  • bejb Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2018, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja rzadko kiedy przebieram małego w nocy. Jak byl mniejszy to co noc po 2+3 razy zmieniałam mu pampersa.
    Teraz już tak dużo nie sika w nocy i spokojnie do tej 6 czy 7 daje radę.

My też śpimy z synkiem we 3 w łóżku naszym. Mamy szerokie na 180cm. Na razie to dla mnie bardzo wygodne bo nie muszę wstawać do niego za każdym razem jak się przebudzi. A tak to daje pierś i zazwyczaj mi się przysypia i Jasiowi tez.
    Ale jak tylko zacznie przesypiać noce to będę go odkładać na noc do jego łóżeczka (kilka razy już spał w nim więc powinno nie być problemu).

A Jasiu nie umie szczypać.
    Czy dziecko którejś z Was już obraca się z pleców na brzuch?

syy2h371nd1ygvmg.png

Jaś- urodzony sn - 06.07.18. g 20:20. 3800g, 58cm, 10pkt.
  • Tripi Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2018, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My tez spimy w trójke, czasem nawet w czwórkę ;)
    Przebieralam raz nad ranem ale dziś przebrałam go o 1 i spał do 7! Może to zbieg okoliczności albo po prostu miał sucho ;)

Bejb tylko z brzucha na plecy, odwrotnie jest jeszcze ciężko ale ćwiczymy ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 listopada 2018, 12:19

atdcl6d85txjdq74.png
  • Czerwony Kapelusz Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2018, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój jeszcze obrotów nie robi, ale najmłodszy to narazie się nie martwię mocno. Czytałam na mamagizjoterapeuta, że dzieci obracają się dopiero w okolicach 5-6 mca.U nas wczoraj gorączka, nie wiem czy po szczepieniu, no to było we wtorek czy żeby, ale do 4 nie spalismy, młody niespokojny a my czuwalismy czy p
    rzekroczyło 38 czy nie. Dziś narazie ok.

mhsvhdgefzux6fnw.png
  • Tripi Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2018, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fizjo też mi tak powiedział że ma jeszcze spokojnie z dwa miesiące na obroty ale ćwiczyć możemy :)

Może i po szczepieniu. Ale obserwujcie się bo taki sezon infekcyjny teraz :(
    U nas dwa tygodnie od kontaktu z ospa.. nic jeszcze nie wyszło ale boję się coraz bardziej :(

atdcl6d85txjdq74.png
  • M&M'K Ekspertka

Wysłany: 24 listopada 2018, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas 18:30 kąpiel, potem inhalacja i ostatnie wieczorne karmienie. Zwykle koło 19 zasypia i do 23 śpi w wózku. Potem biorę go do łózka, budzi się kilka razy na karmienie czasem 2 czasem 5. Co do pieluchy śpi w jednej. Potrafi (rzadko ale się zdarza) do rana przespać w suchej, niezasikanej pieluszce. Koło 6-6:30 budzi się i zaczyna stękanie. Jeśli wstanę odpowiednio szybko to pięknie robi i kupę i siku w łazience a ja mu spokojnie mogę ubrać tę samą pieluszkę :)
    Śpimy razem z mężem i zwykle od 3-4 jeszcze ze starszym synem, wiec bywa ciasno ;)
    Tak bywa zazwyczaj, ale od 3 dni albo jakiś skok albo zęby, bo dzieciak się rozregulował i np o 3 w nocy chce się bawić... a zasypia dopiero kolo 21-22...

Starszak 04.01.2014
    Dzidziuś 06.07.2018
  • M&M'K Ekspertka

Wysłany: 24 listopada 2018, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aa szczypie świetnie, trzeba zawsze pazurki krótko obcinać, a rosną jak szalone...
    Obroty na razie z brzucha na plecy. Za to łapie już swoje nóżki i się nimi bawi.

Starszak 04.01.2014
    Dzidziuś 06.07.2018
  • Magia Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2018, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja jeszcze nie podszczypuje, ale zaczela robic taki ruch glowa jakby chciała siadac (albo poprostu zaczela trzymac glowe...) . Obroty pojedyncze z plecow na brzuch robi, ale reki nie umie uwolnic i od razu ryk jak sie obroci.
    Ogolnie to widze ze po fizjoterapii sa mega efekty... choc to cwiczenie w domu mnie dobija

Jutro chrzest... ja chyba jako ostatnia na naszym forum... stresuje sie hehe

l22nio4p6u8idvbe.png

Magia
  • M&M'K Ekspertka

Wysłany: 24 listopada 2018, 23:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magia nie martw się :) My jeszcze nie ochrzczeni, przez te choroby nie miałam do tego głowy. Dopiero zaczynam się ogarniać w temacie ;)

Mój też ciągnie głową do siadania ale jeszcze nie można mu pozwalać bo za mały...

Starszak 04.01.2014
    Dzidziuś 06.07.2018
  • Tripi Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2018, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M&M'K jak w łazience? O.o

Magia daj znać jak po chrzcinach <3

atdcl6d85txjdq74.png

Wysłany: 25 listopada 2018, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My jak zwykle ostatni będziemy :p chrzciny w przyszłym roku dopiero planujemy. Dziewczyny czy któraś miała sytuację że po gorączce nie było kupki? U nas do gorączki kupa codziennie a dziś już drugi dzień nic :/

mhsvhdgefzux6fnw.png
  • M&M'K Ekspertka

Wysłany: 25 listopada 2018, 23:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tripi wrote:
    M&M'K jak w łazience? O.o

Tripi. Usiłujemy stosować coś co nazywa się NHN czyli Naturalna Higiena Niemowląt. Oczywiście bez spinania ale jaka to jest radość kiedy kupa trafi do umywalki a nie do pieluszki. Mniej mycia i w naszym przypadku mniej prania. Mały to uwielbia bo wie że go słucham ;)
    Często 4-5 miesiąc jest polecany do rozpoczęcia NHN więc polecam spróbować. Tylko trzeba podejść do tego jak do zabawy :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2018, 23:55

Starszak 04.01.2014
    Dzidziuś 06.07.2018
  • Tripi Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2018, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojej pierwsze słyszę :D a skąd mam wiedzieć kiedy on chce się załatwić? Nie zbyt czasu żeby stać z nim godzinę nas umywalka bądź toaletą :/

Kapelusz u małego nie ale u starszego często tak jest. Trzeba dużo pić żeby kupa była luzniejsza bo przy gorączce "się zaparza" i jest duża i twarda

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2018, 14:41

atdcl6d85txjdq74.png
  • M&M'K Ekspertka

Wysłany: 26 listopada 2018, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzeba poobserwować. U nas np zawsze kupa jest rano, raz o 5 raz o 7 ale jest. Objawem jest to że mały się budzi ja oczywiście daje mu na śpiocha pierś ale on się kręci, wypluwa i stęka. Wtedy wstaję idziemy do łazienki i robi kupę. Nie zajmuje mu to więcej niż 2 minuty, więc wcale nie stoimy nad umywalką godzinami... Poza tym próbuję wysadzać go po obudzeniu się z drzemki i siku czasem się też udaje "złapać" Poza tym im dłużej się dziecko obserwuje tym całe NHN jest łatwiejsze.

Starszak 04.01.2014
    Dzidziuś 06.07.2018
  • Tripi Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2018, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No u nas jest z kupa problem, jest różnie i albo kilka razy dziennie albo przez kilka dni wcale.
    Myślę że u nas by się to nie sprawdziło :)

Za to chyba poprawiło nam się ze spaniem, drugi raz tylko jedna pobudka. No zobaczymy jak będzie dalej XD

atdcl6d85txjdq74.png

Wysłany: 27 listopada 2018, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Metoda fajna, bo nie ma problemu z odpieluchowaniem potem pewnie, ale nie bardzo wiem jak miałabym się do tego zabrać, on moczy tyle pampersow że chyba nie wychodzilibysmy z łazienki. Tripi super ze że snem lepiej. U nas masakra, od 19 do 23 budzi się co chwilę w nocy też się budzi z płaczem i trudno go ululac, więc między 2-3 lub 3-4 nie spimy wogole:/ za to sukces jest, zaczął wczoraj ssać cycka, narazie dla zabawy ale zawsze coś, po dwóch miesiącach w końcu nie ma awersji :)!

mhsvhdgefzux6fnw.png

Wysłany: 28 listopada 2018, 04:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy u Was też tak jest, że maluchy tylko u Was się uspokajają od razu? Mój mąż twierdzi że go rozdziadowałam noszeniem, uważam że to nie kwestia rozpieszczenia a tego że znamy się z młodym całe życie :) ale jak to tacie wyjaśnić..., :/?

mhsvhdgefzux6fnw.png
  • Tripi Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2018, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kapeluszu to super wiadomość! Może spodoba mu się i na nowo wróci do piersi <3

U nas mały to i u mnie i j męża się uspokaja :) ale to tatuś u nas rozpieszcza i nosi ;) ale zauważyłam też że zaczyna płakać u obcych tzn jak nie widzi kogoś kilka dni.. jakież ostatnio było zdziwienie teściowej jak mały dostał u niej histerii haha a przecież ja dzieci kochają XD jakoś taka dumna z niego byłam XD
    A ojciec nigdy nie zrozumie więzi matka-dziecko, to jest nie do opisania <3

Ps.przechwalilam gada.. wstał dziś jakieś 150razy XD

atdcl6d85txjdq74.png

Wysłany: 28 listopada 2018, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haha, też bym była dumna, brawo Antos!:) u nas też tak jest, że jak dłużej nie in widzi to płacz. Masz rację, że oni tego nie rozumieją. U nas też były pobudki w nocy , ale tym razem młody się zlitował na matka i wstawiamy po 10:)

mhsvhdgefzux6fnw.png
  • M&M'K Ekspertka

Wysłany: 28 listopada 2018, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kapeluszu, właśnie w tej metodzie nie może być spinania się że od dziś nie ubieramy pampersów i wyłapujemy siku. Nie. Po prostu, przy przebieraniu, albo po przebudzeniu, próbujemy w łazience zrobić coś. Jak się uda to super cieszę się ja i cieszy się on, nie uda się, trudno, normalnie ubieramy pieluszkę. I mój normalnie te pieluszki moczy w standardowej liczbie jak na dziecko w jego wieku, ale to że uda się od czasu do czasu coś wyłapać buduje u dziecka pewną samoświadomość. Przykładowo starszaka tak samo wychowywałam. Chodził w wielorazówkach, potem w żłobku w pampersach, ale odpieluchowanie go zajęło nam 3 dni. Jakiś przedłużony weekend był, ściągnęliśmy pampersa, kilka razy się posikał, zrobił kupę w majtki ale załapał. Panie w żłobku były w szoku. Pierwszy raz zdarzyło im się dziecko które przed weekendem chodziło w pampersie a po weekendzie już nie i w dodatku nie moczyło się. Gdzieś ta pamięć dziecku pozostaje i później owocuje. Ja to więc robię dla własnej późniejszej wygody, szczególnie że teraz nie chodzę do pracy więc mam troszkę więcej czasu. A jak będzie miał te 2 lata, my z mężem w pracy, on w żłobku to czasu na pewno będzie mniej.
    Najlepiej pogadać też ze swoją mamą, teściową, każda z nich powie że po roku marzyła żeby dziecko nie nosiło pieluch więc na nocnikach dzieci siedziały odkąd nauczyły się siedzieć ;)

Czerwony Kapelusz lubi tę wiadomość

Starszak 04.01.2014
    Dzidziuś 06.07.2018
  • M&M'K Ekspertka

Wysłany: 28 listopada 2018, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też się zmienił rytm dobowy, mały usypia na drzemkę o 19 ale o 21 się budzi gotowy do brykania i do 23 trzeba się bawić :D Kolację więc je o 23.Potem jest w nocy 1 karmienie, i budzi się koło 6:30 na toaletę. O 7:30 jak mąż i syn już wyjdą do pracy i przedszkola, znów jest drzemka do 9:00 ;)
    Mnie to nawet nie przeszkadza, bo rano sobie z nim dośpię dłużej a wieczorem opieką można podzielić się z mężem ;)

Co do obcych mój jeszcze jest na etapie uśmiechania się do wszystkich :D banan nie schodzi z twarzy :D

bejb lubi tę wiadomość

Starszak 04.01.2014
    Dzidziuś 06.07.2018
‹‹ 190 191 192 193 194 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ