LIPCOWE niespodzianki:)
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja rzadko kiedy przebieram małego w nocy. Jak byl mniejszy to co noc po 2+3 razy zmieniałam mu pampersa.
Teraz już tak dużo nie sika w nocy i spokojnie do tej 6 czy 7 daje radę.
My też śpimy z synkiem we 3 w łóżku naszym. Mamy szerokie na 180cm. Na razie to dla mnie bardzo wygodne bo nie muszę wstawać do niego za każdym razem jak się przebudzi. A tak to daje pierś i zazwyczaj mi się przysypia i Jasiowi tez.
Ale jak tylko zacznie przesypiać noce to będę go odkładać na noc do jego łóżeczka (kilka razy już spał w nim więc powinno nie być problemu).
A Jasiu nie umie szczypać.
Czy dziecko którejś z Was już obraca się z pleców na brzuch? -
My tez spimy w trójke, czasem nawet w czwórkę
Przebieralam raz nad ranem ale dziś przebrałam go o 1 i spał do 7! Może to zbieg okoliczności albo po prostu miał sucho
Bejb tylko z brzucha na plecy, odwrotnie jest jeszcze ciężko ale ćwiczymyWiadomość wyedytowana przez autora: 24 listopada 2018, 12:19
-
Mój jeszcze obrotów nie robi, ale najmłodszy to narazie się nie martwię mocno. Czytałam na mamagizjoterapeuta, że dzieci obracają się dopiero w okolicach 5-6 mca.U nas wczoraj gorączka, nie wiem czy po szczepieniu, no to było we wtorek czy żeby, ale do 4 nie spalismy, młody niespokojny a my czuwalismy czy p
rzekroczyło 38 czy nie. Dziś narazie ok. -
Fizjo też mi tak powiedział że ma jeszcze spokojnie z dwa miesiące na obroty ale ćwiczyć możemy
Może i po szczepieniu. Ale obserwujcie się bo taki sezon infekcyjny teraz
U nas dwa tygodnie od kontaktu z ospa.. nic jeszcze nie wyszło ale boję się coraz bardziej -
U nas 18:30 kąpiel, potem inhalacja i ostatnie wieczorne karmienie. Zwykle koło 19 zasypia i do 23 śpi w wózku. Potem biorę go do łózka, budzi się kilka razy na karmienie czasem 2 czasem 5. Co do pieluchy śpi w jednej. Potrafi (rzadko ale się zdarza) do rana przespać w suchej, niezasikanej pieluszce. Koło 6-6:30 budzi się i zaczyna stękanie. Jeśli wstanę odpowiednio szybko to pięknie robi i kupę i siku w łazience a ja mu spokojnie mogę ubrać tę samą pieluszkę
Śpimy razem z mężem i zwykle od 3-4 jeszcze ze starszym synem, wiec bywa ciasno
Tak bywa zazwyczaj, ale od 3 dni albo jakiś skok albo zęby, bo dzieciak się rozregulował i np o 3 w nocy chce się bawić... a zasypia dopiero kolo 21-22...Starszak 04.01.2014
Dzidziuś 06.07.2018 -
Moja jeszcze nie podszczypuje, ale zaczela robic taki ruch glowa jakby chciała siadac (albo poprostu zaczela trzymac glowe...) . Obroty pojedyncze z plecow na brzuch robi, ale reki nie umie uwolnic i od razu ryk jak sie obroci.
Ogolnie to widze ze po fizjoterapii sa mega efekty... choc to cwiczenie w domu mnie dobija
Jutro chrzest... ja chyba jako ostatnia na naszym forum... stresuje sie hehe
Magia -
Magia nie martw się My jeszcze nie ochrzczeni, przez te choroby nie miałam do tego głowy. Dopiero zaczynam się ogarniać w temacie
Mój też ciągnie głową do siadania ale jeszcze nie można mu pozwalać bo za mały...Starszak 04.01.2014
Dzidziuś 06.07.2018 -
Tripi wrote:M&M'K jak w łazience?
Tripi. Usiłujemy stosować coś co nazywa się NHN czyli Naturalna Higiena Niemowląt. Oczywiście bez spinania ale jaka to jest radość kiedy kupa trafi do umywalki a nie do pieluszki. Mniej mycia i w naszym przypadku mniej prania. Mały to uwielbia bo wie że go słucham
Często 4-5 miesiąc jest polecany do rozpoczęcia NHN więc polecam spróbować. Tylko trzeba podejść do tego jak do zabawyWiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2018, 23:55
Starszak 04.01.2014
Dzidziuś 06.07.2018 -
Ojej pierwsze słyszę a skąd mam wiedzieć kiedy on chce się załatwić? Nie zbyt czasu żeby stać z nim godzinę nas umywalka bądź toaletą
Kapelusz u małego nie ale u starszego często tak jest. Trzeba dużo pić żeby kupa była luzniejsza bo przy gorączce "się zaparza" i jest duża i twardaWiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2018, 14:41
-
Trzeba poobserwować. U nas np zawsze kupa jest rano, raz o 5 raz o 7 ale jest. Objawem jest to że mały się budzi ja oczywiście daje mu na śpiocha pierś ale on się kręci, wypluwa i stęka. Wtedy wstaję idziemy do łazienki i robi kupę. Nie zajmuje mu to więcej niż 2 minuty, więc wcale nie stoimy nad umywalką godzinami... Poza tym próbuję wysadzać go po obudzeniu się z drzemki i siku czasem się też udaje "złapać" Poza tym im dłużej się dziecko obserwuje tym całe NHN jest łatwiejsze.Starszak 04.01.2014
Dzidziuś 06.07.2018 -
Metoda fajna, bo nie ma problemu z odpieluchowaniem potem pewnie, ale nie bardzo wiem jak miałabym się do tego zabrać, on moczy tyle pampersow że chyba nie wychodzilibysmy z łazienki. Tripi super ze że snem lepiej. U nas masakra, od 19 do 23 budzi się co chwilę w nocy też się budzi z płaczem i trudno go ululac, więc między 2-3 lub 3-4 nie spimy wogole:/ za to sukces jest, zaczął wczoraj ssać cycka, narazie dla zabawy ale zawsze coś, po dwóch miesiącach w końcu nie ma awersji !
-
Kapeluszu to super wiadomość! Może spodoba mu się i na nowo wróci do piersi
U nas mały to i u mnie i j męża się uspokaja ale to tatuś u nas rozpieszcza i nosi ale zauważyłam też że zaczyna płakać u obcych tzn jak nie widzi kogoś kilka dni.. jakież ostatnio było zdziwienie teściowej jak mały dostał u niej histerii haha a przecież ja dzieci kochają jakoś taka dumna z niego byłam
A ojciec nigdy nie zrozumie więzi matka-dziecko, to jest nie do opisania
Ps.przechwalilam gada.. wstał dziś jakieś 150razy -
Kapeluszu, właśnie w tej metodzie nie może być spinania się że od dziś nie ubieramy pampersów i wyłapujemy siku. Nie. Po prostu, przy przebieraniu, albo po przebudzeniu, próbujemy w łazience zrobić coś. Jak się uda to super cieszę się ja i cieszy się on, nie uda się, trudno, normalnie ubieramy pieluszkę. I mój normalnie te pieluszki moczy w standardowej liczbie jak na dziecko w jego wieku, ale to że uda się od czasu do czasu coś wyłapać buduje u dziecka pewną samoświadomość. Przykładowo starszaka tak samo wychowywałam. Chodził w wielorazówkach, potem w żłobku w pampersach, ale odpieluchowanie go zajęło nam 3 dni. Jakiś przedłużony weekend był, ściągnęliśmy pampersa, kilka razy się posikał, zrobił kupę w majtki ale załapał. Panie w żłobku były w szoku. Pierwszy raz zdarzyło im się dziecko które przed weekendem chodziło w pampersie a po weekendzie już nie i w dodatku nie moczyło się. Gdzieś ta pamięć dziecku pozostaje i później owocuje. Ja to więc robię dla własnej późniejszej wygody, szczególnie że teraz nie chodzę do pracy więc mam troszkę więcej czasu. A jak będzie miał te 2 lata, my z mężem w pracy, on w żłobku to czasu na pewno będzie mniej.
Najlepiej pogadać też ze swoją mamą, teściową, każda z nich powie że po roku marzyła żeby dziecko nie nosiło pieluch więc na nocnikach dzieci siedziały odkąd nauczyły się siedziećCzerwony Kapelusz lubi tę wiadomość
Starszak 04.01.2014
Dzidziuś 06.07.2018 -
U nas też się zmienił rytm dobowy, mały usypia na drzemkę o 19 ale o 21 się budzi gotowy do brykania i do 23 trzeba się bawić Kolację więc je o 23.Potem jest w nocy 1 karmienie, i budzi się koło 6:30 na toaletę. O 7:30 jak mąż i syn już wyjdą do pracy i przedszkola, znów jest drzemka do 9:00
Mnie to nawet nie przeszkadza, bo rano sobie z nim dośpię dłużej a wieczorem opieką można podzielić się z mężem
Co do obcych mój jeszcze jest na etapie uśmiechania się do wszystkich banan nie schodzi z twarzybejb lubi tę wiadomość
Starszak 04.01.2014
Dzidziuś 06.07.2018