Odżywianie się w ciąży
-
WIADOMOŚĆ
-
Pomysl na obiad:
Obiad
Kasza perłowa z pomidorem, ogórkiem oliwkami i innymi warzywami
Pomidor 400g
Kasza perłowa, gotowana 150g (1 x szklanka po ugotowaniu)
Cukinia 80g
Ogórek 50g
Oliwki zielone, bez pestek ,garść
Pietruszka, natka 6g (1 x łyżeczka)
Oliwa z oliwek 7g (łyżeczka)
Na gotującą się lekko posoloną wodę włożyć kaszę i gotować do miękkości. Warzywa umyć, ogórka i cukinię pokroić na kawałki, pietruszkę posiekać, pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki, następnie pokroić, oliwki poprzekrajać na ćwiartki. Na rozgrzaną patelnię skropioną oliwą z oliwek przełożyć cukinię i podsmażać chwilę, następnie dodać ogórka, oliwki oraz pomidory. Całość dusić kilka minut od czasu do czasu mieszając. Ugotowaną kaszę odcedzić przełożyć na patelnię do warzyw i dokładnie wymieszać. Warzywa wraz z kaszą doprawić przyprawami i podgrzewać jeszcze przez chwilę, jeśli to konieczne można podlać niewielką ilością wody. Gotowe danie przełożyć na talerz i posypać natką pietruszki.
pieprz, sól, dowolne przyprawy (ja użyłam bazylii,słodkiej papryki w proszku)
kaszę można wymienić na ryż brązowy lub czerwony.
Wychodzi duża porcja, którą powinna zjeść 1 osoba ponieważ wartość kaloryczna jest niska i nie będzie sycić na długo za to ma mnóstwo witamin.
Bunia86 lubi tę wiadomość
-
Śniadanie
Płatki z jogurtem, bananem i słonecznikiem
woda
Banan 200g
Jogurt naturalny 165g
Płatki ryżowe 30g
Słonecznik łuskany 15g (1 x łyżka)
Banana obrać i pokroić w krążki, przełożyć do miski, dodać płatki ryżowe ugotowane na niewielkiej ilości wody, zalać jogurtem, posypać nasionami słonecznika i dokładnie wymieszać.
Płatki ryzowe można wymienić na płatki owsiane.Paragonik_93 lubi tę wiadomość
-
Polkosa a co to są przecieraki? U mnie dziś prawie nic mam jedzeniowstręt
* Starania od stycznia 2014 * 5 Anioków w niebie
*Listopad 2018 - laparoskopia - udrożnione oba jajowody
*PAI-1 G4 homo,On: OligoAsthenoTeratozoospermia, Mofrologia 0%, Fragmentacja 48,15%, ROS 3,26 -
Ostatnio musiałam przestać jeść pieczywo, bo zawsze miałam zaparcia. Niestety jadłam długo tylko kanapki przez mdłości i się trochę zapchałam.Teraz znowu przeszłam na płatki i warzywa, ale dzisiaj odkryłam coś na przeczyszczenie - winogrona plus jogurt naturalny. Aż mnie pogoniło. Może komuś się przyda!
-
oj ja apetytu też zazdoszczę! Mnie na samą myśl o jedzeniu mdli. A jeśli się już do czegokolwiek przekonam to zwykle jest to biała bułka z masłem i ewentualnie serem, do tego woda z cytryną. Wmuszam w siebie banany, jabłka i pomidory.
A tak na prawdę to najgorszy w jedzeniu jest zapach. Żaden mi nie pasuje. Lodówkę otwieram na wdechu, a o gotowaniu czegokolwiek nie ma mowy.
Mam nadzieję, że za niedługo przejdzie.21.10.2015 Leon -
II Śniadanie
Bułka z szynką, pomidorem i sałatą
Bułka 100g (1 x sztuka)
Pomidor 60g (3 x plaster)
Szynka, drobiowa 30g (2 x plaster)
Sałata 5g (1 x liść)
Obiad
Zupa na mleczku kokosowym z trawą cytrynową, kurczakiem i ryżem curry
Podwieczorek
Pomarańcza
Kolacja
Kanapka z serkiem waniliowym rolmlecz i miodem gryczanym
Bułka
Serek Rolmlecz 4 czubate łyżeczki
Miód gryczany 3 czubate łyżeczki -
nick nieaktualnyCzesc dziewczyny...Ja np.nie jem mięsa,ryb tez nie jadlam,ale zaczęłam jeść chociaż paluchy rybne-zawsze cos:P Gin powiedziała,ze wcale nie musze jeść ani mięsa,ani ryb,takze wielkiej rewolucji w diecie nie mam,chociaż mdli mnie tak,ze masakra.
Dzisiaj jakos mniej...ogolnie od dwóch tygodni co zjem,to mam wzdęcia i nie moge sobie poradzić...
Ach...jakbym chciała miec apetyt... -
ja nie mam jelita drażliwego, ale mam problemy, bo zaparcia mam od dawna. Ogólnie najbardziej zatyka mnie mąka pszenna i wiem, że nie mogę jej jeść. Na początku ciąży (chociaż to jestem chyba cały czas jeszcze na początku) zaparcia mi przeszły, ale teraz znowu jest tragedia!
Wiem, że uniknę zaparć jak nie będę jadła mąki pszennej, ale jak mam mdłości to niestety nic nie mogę jeść tylko kanapki! -
zazdroszę tym, które mogą jeść. ja mam jadłowstręt, jedno co mi wchodzi to woda, nawet herbata mi nie smakuje. szukam pomysłów na to co można byłoby zjeść. najgorsze jest to że mój partner jest pielęgniarką i co chwile wymyśla jakieś zdrowe ale nie do zjedzenie potrawy. i prawie wszystkiego mi zabrania
małaMyszka lubi tę wiadomość
[/url]