II Trymestr
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
lusia22 wrote:mam pytanie - Czy przy hemoglobinie 11,7 lekarz przepisuje już żelazo?
Wydaje mi się, że zależy od wcześniejszych badań tzn. czy utrzymuje się na tym samym poziomie czy spada. Ja dostałam jak wynik zszedł do dolnej granicy 11,5. Dostałam też Tardyferol-fol i ładnie poszło w górę w ciągu 3 tygodni i obyło się bez zaparć. Lekarz powiedział żebym sobie wybrała opak do końca i odstawiła ale od kilku dni pojawiły się zaparcia więc odstawiłam wcześniej.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2013, 16:55
-
nick nieaktualny
-
Ja na żelazo dostałam Hemofer profilaktycznie jedną tabletkę dziennie (wyniki hemoglobiny mam w dolnej granicy normy) na 3 tygodnie, później morfologia i zobaczymy czy się podniosło. Od gina dowiedziałam się, że to co przepisują zależy od wyników badań obecnych i wcześniejszych oraz przebiegu ciąży, więc każda z nas jak widać po powyższych wpisach dostaje coś innego.
Zaparć na razie nie mam, ani żadnych skutków ubocznych.Mama najcudowniejszych skarbów -
Dziewczyny powiedzcie mi czy ja za bardzo panikuje czy jest wszystko ok... mała rusza sie codziennie ale nie tak wyraźnie i mniej jakby... zazwyczaj jak leże a już ost kręciła się nawet kiedy na chwile czasami usiadłam i więcej było kopnięć.
Sama nie wiem już co mam myślec:/ -
nick nieaktualny
-
aher mam nadzieję, że ruchliwość naszych dzieciaczków tak jak u Ciebie jest normalna;) bo chociaż już większa częśc ciąży za nami to ja panikuje czasami często z tymi ruchami właśnie... mam nadzieje, że zaraz sie poloże i malutka pobryka troszkę
chyba nam suwaczków nie widaćWiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2013, 20:10
-
Patrzcie jaki ACTION
Dzidzia nad ranem postanowiła wyraźnie ukazać się tatusiowi
To było ich pierwsze spotkanie
...nad ranem często mi się brzusio zapada i MISIA się ujawnia
Jednak tym razem to dała popis
dla porównania dorzucam jeszcze wieczorny brzusio
(zmęczony brzusio po ćwiczeniach na Orbim )
Pierwsze spotkanie - pierwszy dotyk
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2013, 21:18
Marysia0312, kaaasiaczek_, sylvia, juicca, pillow, lusia22, Matylda36, paula22 lubią tę wiadomość
-
lusia22 wrote:a masz przez to żelazo jakieś większe zaparcia bo czytałam że takie są między innymi skutki uboczne. zobacze co mi w poniedziałek lekarz powie.
Lusia nie martw się ja biorę żelazo (tardyferon) od 23 tygodnia
miałam 11,6 (a możliwe od 12 norma) ,a po 20 tyg wiadomo żelazo spada ...
Nie mam żadnych zaparć. Wręcz przeciwnie wypróżnianie jak zawsze regularne czasem 2 razy dziennie. Kiedyś tego też się obawiałam.
Ale widać nie potrzebnie.
Ważne by brać na czczo popijając wodą. Potem odczekać 30-1h zjeść posiłek normalny ( nie mieszać z wapniem ) bo utrudnia wchłanianie żelaza.
Najlepiej z witaminą C ( świeży sok z pomarańczy) -
Marysia0312 wrote:Ja też zauważyłam od kilki dni ze synuś już wyrazisych super kopniaków nie daje. Chyba sie inaczej nasze dzieciatka teraz obróciły albo maja coraz mniej miejsca na baraszkowanie.
Między 24 a 27 tygodniem te ruchy się nie zmniejszają tylko zaczynają rozkręcać. Są bardziej płynne i skoordynowane ,z powodu zmniejszającego się miejsca:P
Mój synuś w 31 tygodniu:))) https://www.facebook.com/photo.php?v=10151692993352831&l=4056290304501322618
Mniej ruszać się zaczyna tak od 33 tygodnia gdzie ma mniej miejsca i widać bardziej falowanie:)Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2013, 22:24
-
cały czas miałam dobre wyniki- hemoglobina najpierw 14,7 później 13,5 mimo że mdłości trzymały mnie bardzo długo i mało jadłam a od dwóch tyg. wreszcie zaczęłam w miare normalnie funkcjonować to wynik spadł do 11,7.
-
Dorjana wrote:Patrzcie jaki ACTION
Dzidzia nad ranem postanowiła wyraźnie ukazać się tatusiowi
To było ich pierwsze spotkanie
...nad ranem często mi się brzusio zapada i MISIA się ujawnia
Jednak tym razem to dała popis
dla porównania dorzucam jeszcze wieczorny brzusio
(zmęczony brzusio po ćwiczeniach na Orbim )
Pierwsze spotkanie - pierwszy dotyk
Dorjana, lusia22 lubią tę wiadomość