Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum II trymestr II Trymestr
Odpowiedz

II Trymestr

Oceń ten wątek:
  • polska_dziewczyna Autorytet

Wysłany: 28 maja 2013, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    иιєиσямαℓиα wrote:
    polska_dziewczyna wrote:
    darijka wrote:
    hej dziewczyny. a więc ja jestem po wizycie i z dzidziusiami wszystko w porządku. wiem już na pewno, że bedę miała jednego synka :) druga kruszynka była ułozona pośladkowo i niestety jej płci nie poznaliśmy, ale coś mam przeczucie że będzie drugi chłopak. tak pragnęłam mieć synka i moje marzenie się spełniło, jestem szczęśliwa :)
    muszę się pochwalić, że po wizycie poleciałam od razu do sklepu i kupiłam dwie pary śpioszków- jest to nasz pierwszy zakup dla maluszków i mysle, że teraz powoli sukcesywnie będziemy kupować kolejne rzeczy :)

aj kochana to gratulacje:)ja tez chce chłopca dzis równiez jestem po wizycie i wszystko dobrze:)bardzo sie ciesze:)ale niestety płci nie poznałam nogami zasłaniał...:):)moj mąz był pierwszy raz ze mną bardzo sie wzruszył...pozdrawiam:)

Fajnie że wszystko w porządku :). Mój też się wzruszył. Za każdym razem mówi mi że mało co się nie popłakał :). Wzruszające to jest jak on się cieszy z każdej wizyty. Po naszej pierwszej stracie, w tej ciąży chodzę z nim na każdą wizytę, ogląda swojego synka od pęcherzyka ciążowego , od 5 tc ;)
    śledzi na każdej wizycie jego postępy. Jak na ostatniej wizycie dowiedział się, że będzie syn, to myślałam że lekarza zacznie całować :P. Był prze szczęśliwy :).
    Nasz mały też miał skrzyżowane nóżki :) i pan dr powiedział, że chyba się nie uda podglądnąć, ale zaczął sondą pukać w mój brzuch i się w końcu poruszył :), wypiął małym tyłeczkiem i ukazał swoje oblicze męskości :D
    Mam nadzieję, że na następnej wizycie poznacie płeć, jeśli nie to trzeba maluszkowi pomóc ;)

ja tez mam nadzieję:)kórde mój dr nie wpadł na pomysł aby sonda go popukać...musze czekać na następna wizyte.....widze że imie już jest TYMOTEUSZ...ładnie...:)ja nazwe chłopca WIKTOR bardzo ale bardzo mi sie podoba....:)

иιєиσямαℓиα lubi tę wiadomość

16uddqk3fqi6lktr.png
    km5se6yd1k6f9ats.png

• rubi67 Autorytet

Wysłany: 28 maja 2013, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    107 / 56 nie za niskie ???

kjmnp07wv7btz8gg.png
    w57vtqyw3stplbvj.png

• Antolka Ekspertka

Wysłany: 28 maja 2013, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rubi67 wrote:
    107 / 56 nie za niskie ???

ja wczoraj miałam 80/50 wiec Twoje nie jest za niskie.

mhsvj44jngo177cq.png
  • иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 28 maja 2013, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rubi67 wrote:
    Dziewczyny, mam problem... Moze ktoras z was tez sie tak czuje, mianowcie miewam ostatnio bardzo silne bole glowy, ten bol jest nie do opisania, czasem nie do wytrzymania, a trwa od jakichs dwoch tygodni. Ostatnio mam troche problemow, moze to przez to, sama nie wiem co myslec....

też miałam migrenowe bóle głowy w okolicach 15tc. Ból potrafił trwać 3 dni, potem przerwa pół dnia i znowu bolała - minęło mi to na szczęście, ale fakt namęczyłam się potwornie, bo przez te bóle wymiotowałam nawet.

<3 Aniołek (8tc) 25.06.2012
    qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 28 maja 2013, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polska_dziewczyna wrote:
    иιєиσямαℓиα wrote:
    polska_dziewczyna wrote:
    darijka wrote:
    hej dziewczyny. a więc ja jestem po wizycie i z dzidziusiami wszystko w porządku. wiem już na pewno, że bedę miała jednego synka :) druga kruszynka była ułozona pośladkowo i niestety jej płci nie poznaliśmy, ale coś mam przeczucie że będzie drugi chłopak. tak pragnęłam mieć synka i moje marzenie się spełniło, jestem szczęśliwa :)
    muszę się pochwalić, że po wizycie poleciałam od razu do sklepu i kupiłam dwie pary śpioszków- jest to nasz pierwszy zakup dla maluszków i mysle, że teraz powoli sukcesywnie będziemy kupować kolejne rzeczy :)

aj kochana to gratulacje:)ja tez chce chłopca dzis równiez jestem po wizycie i wszystko dobrze:)bardzo sie ciesze:)ale niestety płci nie poznałam nogami zasłaniał...:):)moj mąz był pierwszy raz ze mną bardzo sie wzruszył...pozdrawiam:)

Fajnie że wszystko w porządku :). Mój też się wzruszył. Za każdym razem mówi mi że mało co się nie popłakał :). Wzruszające to jest jak on się cieszy z każdej wizyty. Po naszej pierwszej stracie, w tej ciąży chodzę z nim na każdą wizytę, ogląda swojego synka od pęcherzyka ciążowego , od 5 tc ;)
    śledzi na każdej wizycie jego postępy. Jak na ostatniej wizycie dowiedział się, że będzie syn, to myślałam że lekarza zacznie całować :P. Był prze szczęśliwy :).
    Nasz mały też miał skrzyżowane nóżki :) i pan dr powiedział, że chyba się nie uda podglądnąć, ale zaczął sondą pukać w mój brzuch i się w końcu poruszył :), wypiął małym tyłeczkiem i ukazał swoje oblicze męskości :D
    Mam nadzieję, że na następnej wizycie poznacie płeć, jeśli nie to trzeba maluszkowi pomóc ;)

ja tez mam nadzieję:)kórde mój dr nie wpadł na pomysł aby sonda go popukać...musze czekać na następna wizyte.....widze że imie już jest TYMOTEUSZ...ładnie...:)ja nazwe chłopca WIKTOR bardzo ale bardzo mi sie podoba....:)

dziękuję :). Wiktor to bardzo ładne imię :)!

qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 29 maja 2013, 04:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale tu pusto od wczoraj :)

Byłam wczoraj u dentysty i robiłam zęba który mi ostatnio trochę dokuczał. Siedziałam godzinę na fotelu.
    Tęsknię za moim maluszkiem już chciałabym go zobaczyć na usg. Nie mogę się doczekać. Nie czuję ruchów, brzuch mi nie rośnie w ogóle nic nie widać i tak ciężko czasami wczuć mi się w rolę ciężarnej kobiety :D
    Oczywiście mam schizę, że zaszkodziłam mu wizytą u dentysty :P

qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • xcarolinex Autorytet

Wysłany: 29 maja 2013, 06:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    иιєиσямαℓиα oj biedna Ty :P chyba nigdy spokoju nie zaznasz w ciazy :P
    Wizyta u dentysty bezpieczna - tymbardziej, ze jesli dentysta robi Ci jakies znieczulenia czy cos, to jest to bezpieczne i pewnie i tak mu powiedzialas, ze jestes w ciazy :) sama od 4tc zaliczylam 2 wizyty + kolejna czeka mnie jakos w czerwcu i wogole sie nie stresuje, bo nie ma czym :D
    Ja wczoraj mialam jakis dziwny dzien, nasza Mycha cos leniwa byla i tylko nasluchiwalam jej najmniejszego ruchu, a w nocy to nawet Tate 2 razy kopnela :D dzis mamy polozna :)

Dziewczyny, czy w Polsce tez wykonuje sie szczepionki w 28tc na konflikt serologiczny? U nas tak, ale zastanawiam sie jak to jest z tym u Was? :)

gg64wn1511ap0yj7.png

www.ourlittlerosie.blogspot.com
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 maja 2013, 06:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    z

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2014, 13:08

• иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 29 maja 2013, 06:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xcarolinex wrote:
    Wizyta u dentysty bezpieczna - tymbardziej, ze jesli dentysta robi Ci jakies znieczulenia czy cos, to jest to bezpieczne i pewnie i tak mu powiedzialas, ze jestes w ciazy :) sama od 4tc zaliczylam 2 wizyty + kolejna czeka mnie jakos w czerwcu i wogole sie nie stresuje, bo nie ma czym :D
    Ja wczoraj mialam jakis dziwny dzien, nasza Mycha cos leniwa byla i tylko nasluchiwalam jej najmniejszego ruchu, a w nocy to nawet Tate 2 razy kopnela :D dzis mamy polozna :)

Dziewczyny, czy w Polsce tez wykonuje sie szczepionki w 28tc na konflikt serologiczny? U nas tak, ale zastanawiam sie jak to jest z tym u Was? :)

zapewne zaznam jak mały zacznie się ruszać :D
    no chyba, że będzie zbyt leniwy :)
    Ojej to rzeczywiście twoja mała miała jakiś dzień leniuszka ;) ja bym się już jak zwykle martwiła taką długą przerwą ;)
    O szczepieniach nie słyszałam niestety. A macie konflikt?
    My mamy 2 różne RH, ale konfliktu nie ma bo ja mam plus , a mój mąż ma minus :).

qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • Antolka Ekspertka

Wysłany: 29 maja 2013, 06:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    иιєиσямαℓиα wrote:

Byłam wczoraj u dentysty i robiłam zęba który mi ostatnio trochę dokuczał. Siedziałam godzinę na fotelu.
    Tęsknię za moim maluszkiem już chciałabym go zobaczyć na usg. Nie mogę się doczekać. Nie czuję ruchów, brzuch mi nie rośnie w ogóle nic nie widać i tak ciężko czasami wczuć mi się w rolę ciężarnej kobiety :D

Kochana ty weź wdech nosem wydech ustami i tak z 10 razy :)
    1) wieksze zło byś wyrządziła gdyby w zębie wdał się stan zapalny!Stres związany z bólem i strachem tez jest groźniejszy niż robienie zęba.
    II trymest to bezpieczny czas na robienie zębów, w I grozi poronienie, a w III przedwczesny poród.Ja w na przełomie 11/12 tyg miałam chirurgicznie dłutowaną ósemkę!! I syneczek jest zdrowy :) Wiec ty już się nie zadręczaj niepotrzebnie :)

2) Na ruchy to ty masz jeszcze czas, nie spiesz się :)Ja takie ładne ruchy, nie kopniaki czuje dopiero teraz :) Więc czekaj cierpliwie, bo juz na dniach pewnie poczujesz :)

3)Jak byłam w 18 tyg to po porannej toalecie byłam płaska jak nie wiem co :) Nic nie było po mnie widac, no może jak najadłam się to cos tam skocvzyło :)
    A teraz, zastanawiam się czy aby brzusio nie jest za duzo :)Właśnie w końcówce 18-20 tc miałam skok i brzuszek poszedł w góre i zaczą być ślicznie widoczny, jako ciążowy a nie najedzony :)

mhsvj44jngo177cq.png
  • xcarolinex Autorytet

Wysłany: 29 maja 2013, 06:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    иιєиσямαℓиα wrote:
    xcarolinex wrote:

Ojej to rzeczywiście twoja mała miała jakiś dzień leniuszka ;) ja bym się już jak zwykle martwiła taką długą przerwą ;)
    My mamy 2 różne RH, ale konfliktu nie ma bo ja mam plus , a mój mąż ma minus :).

No u nas wlasnie jest, mam Rh- i w 1szej ciazy mialam i teraz tez je zrobimy.
    Chodzi mi o to, widzialam ten temat gdzies, niektorzy mowili, ze w Polsce podaje sie je po porodzie, a niektorzy, ze wogole o niej nie slyszeli?
    U nas podaje sie ja w okolicach 28tc, w drugiej ciazy to bardziej zwracaja na to uwage... Ja oczywiscie ja wezme, jesli ma spelnic swe zadanie, to dobrze, jesli okaze sie zbedna to i tak nic sie nie stanie... :)
    Ale zastanawialam sie jak to w Polsce wyglada :)

gg64wn1511ap0yj7.png

www.ourlittlerosie.blogspot.com
  • иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 29 maja 2013, 06:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xcarolinex wrote:
    иιєиσямαℓиα wrote:
    xcarolinex wrote:

No u nas wlasnie jest, mam Rh- i w 1szej ciazy mialam i teraz tez je zrobimy.
    Chodzi mi o to, widzialam ten temat gdzies, niektorzy mowili, ze w Polsce podaje sie je po porodzie, a niektorzy, ze wogole o niej nie slyszeli?
    U nas podaje sie ja w okolicach 28tc, w drugiej ciazy to bardziej zwracaja na to uwage... Ja oczywiscie ja wezme, jesli ma spelnic swe zadanie, to dobrze, jesli okaze sie zbedna to i tak nic sie nie stanie... :)
    Ale zastanawialam sie jak to w Polsce wyglada :)

wiesz co rzeczywiście teraz coś sobie przypominam, że po porodzie podaje się matce immunoglobuliny. Tak kiedyś gdzieś czytałam, ale jak jest dokładnie tego do końca nie wiem.

qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 29 maja 2013, 07:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Antolka wrote:
    иιєиσямαℓиα wrote:

Kochana ty weź wdech nosem wydech ustami i tak z 10 razy :)
    1) wieksze zło byś wyrządziła gdyby w zębie wdał się stan zapalny!Stres związany z bólem i strachem tez jest groźniejszy niż robienie zęba.
    II trymest to bezpieczny czas na robienie zębów, w I grozi poronienie, a w III przedwczesny poród.Ja w na przełomie 11/12 tyg miałam chirurgicznie dłutowaną ósemkę!! I syneczek jest zdrowy :) Wiec ty już się nie zadręczaj niepotrzebnie :)

2) Na ruchy to ty masz jeszcze czas, nie spiesz się :)Ja takie ładne ruchy, nie kopniaki czuje dopiero teraz :) Więc czekaj cierpliwie, bo juz na dniach pewnie poczujesz :)

3)Jak byłam w 18 tyg to po porannej toalecie byłam płaska jak nie wiem co :) Nic nie było po mnie widac, no może jak najadłam się to cos tam skocvzyło :)
    A teraz, zastanawiam się czy aby brzusio nie jest za duzo :)Właśnie w końcówce 18-20 tc miałam skok i brzuszek poszedł w góre i zaczą być ślicznie widoczny, jako ciążowy a nie najedzony :)

:) dziękuję za ciepłe słowa
    Ja bardziej z tym dentystą pod tym kątem, że jakieś tam te smarowidła i lekarstwa do zęba podają i smarują :), a potem jest gorzko w ustach, boję się że przypadkiem to połknęłam ;).

Apropo tematu stomatologa, to możecie polecić jakąś pastę? Czy są jakieś niewskazane w ciąży oprócz tych wybielających? Zaczęły mi podczas szczotkowania zębów krwawić dziąsła (to normalne w ciąż). Wymieniłam na razie szczoteczkę na miękką ale czy jest jakaś pasta godna polecenia? Bo przyznam szczerze, że te wszystkie mocno odświeżające są dla mnie za intensywne w smaku - powodują mdłości :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 maja 2013, 07:04

qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 29 maja 2013, 07:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    btw: widzę na forum, że każdy nowy miesiąc 2014 roku ma swój osobny wątek ;)

qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • Antolka Ekspertka

Wysłany: 29 maja 2013, 07:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nienormalna, też miałam ten problem. Zmieniłam szczoteczkę na miekka i pasty używałam sensodyne. na wrażliwe dziąsła :)
    Już mi nie krwawią. A co do połykania, to też dziecku taka mała ilość nie zaszkodzi. Nie dajmy się zwariowac :)
    Ja np. teraz używam pasy wybielającej :) A co. Musze sobie troszke pomóć jakoś wyglądać :)

mhsvj44jngo177cq.png
  • иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 29 maja 2013, 07:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Antolka wrote:
    Nienormalna, też miałam ten problem. Zmieniłam szczoteczkę na miekka i pasty używałam sensodyne. na wrażliwe dziąsła :)
    Już mi nie krwawią. A co do połykania, to też dziecku taka mała ilość nie zaszkodzi. Nie dajmy się zwariowac :)
    Ja np. teraz używam pasy wybielającej :) A co. Musze sobie troszke pomóć jakoś wyglądać :)

to jest ta sensodyne?
    http://wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=37270

qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • darijka Autorytet

Wysłany: 29 maja 2013, 07:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Antolka wrote:
    Hey Kochane, ja już nie wyrabiam z Imieniem dla Synka :(
    Niby jakieś mi się podoba, ale pozniej usłyszę inne i juz zaczynam sie zastanawiac.
    Wy tak po prostu wiedziałyscie jakie imie?Zapewne czesc z WAS tak, a reszta tak jak ja miała problem.
    Eh....Teraz zastój jest między Mieszkiem, Nikodemem,a Błażejem..

u nas to na pewno bedzie antoś ja z moim już tak do brzuszka mówimy, co do drugiego to czekamy na płeć.

]iv09mg7yqro6ly4p.png[/url
  • darijka Autorytet

Wysłany: 29 maja 2013, 07:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    иιєиσямαℓиα wrote:
    darijka gratuluję chłopca :). Może dla równowagi druga będzie dziewczynka :). Pokazać się nie chciała bo wstydliwa :P
    Mi jakoś od wczoraj znowu bóle dokuczają, jakoś ciężko mi w brzuchu, jakby jakieś ugniatanie. To pewnie normalne, ale dla mnie jakieś to dziwne uczucie :(. Jakiś mocny ucisk , rozrywanie od środka...Nie wiem co to jest. Liczyłam , że może dzisiaj ruchy poczuję , ale niestety nie tym razem :P. Nie wiem czy nie udam się znowu wcześniej do lekarza, bo nie jestem pewna czy nie mam jakieś infekcji na dole :(

a może te bóle to rozciąganie więzadeł obłych. ja miałam takie dość silne półtora tygodnia temu, ze strachu pojechałam na izbę, po badaniu okazało się, że z maluszkami ok dostałam kroplówkę w postaci nospy i do dzisiejszego dnia jest ok. gin powiedział, że takie rozciąganie jest normalne i można brać nospę wtedy. a w jakich miejscach masz te bóle

• darijka Autorytet

Wysłany: 29 maja 2013, 07:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polska_dziewczyna wrote:
    darijka wrote:

to super, że u was też wszystko ok. a jakie masz przeczucia co do płci :) nie ukrywam że jak już jest chłopak to marzę żeby drugie okazało się dziewczynką.
    rozum mi podpowiada, że bedzie chłopak, a serce, ze dziewczynka :)
    pozdrawiam

• darijka Autorytet

Wysłany: 29 maja 2013, 07:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    иιєиσямαℓиα wrote:
    ann2224 wrote:
    Hejka a ja z zazdroscia czytam o waszych odczuciach jak maleństwa kopia ja jak na razie nic nie czuje :(

halo halo :D nie jesteś sama - ja też nic nie czuję jeszcze :), a ty jesteś tydzień dalej więc lada chwila zapewne będziesz czuła i ja zostanę sama :(

a ja wam powiem, że od dwóch dni regularnie czuje maluchy około 10 razy dziennie i jest to niesamowite chce wiecej i mocniej bo narazie są to delikatne ruchy :) pewnie czuje wczesniej przez to, ze mam dwójkę. ja wam powiem tak, ze niedługo tego doświadczycie już bliżej niż dalej kochane :)

Rika, rubi67 lubią tę wiadomość

‹‹ 54 55 56 57 58 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - po trymestrach

Odpowiednia dieta w ciąży wpływa nie tylko na przebieg samej ciąży, ale również na zdrowie Twojego dziecka w przyszłości (np. słaby układ odpornościowy dziecka lub problemy z otyłością). Przeczytaj dlaczego dieta w ciąży jest tak istotna, czy kompleks witamin jest w stanie ją zastąpić oraz na co powinnaś zwrócić uwagę w każdym trymestrze ciąży.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ