II Trymestr
-
WIADOMOŚĆ
-
Moje hormony są okropne. Gdzieś od tyg. wszystko mnie okropnie denerwuje i irytuje. Najchętniej to bym krzyczała, albo z kimś się kłóciła Staram się jak mogę, ale chyba jestem opryskliwa dla wszystkich (i w pracy i w domu) sama mam dość tego nastroju
Chociaż wolę o wiele bardziej mój zły nastrój niż migrenę -
Vivien my ,amu rocznice 15 wrzesnia:)
Dzis maluch strasznie duzo sie ruszal:) nawet maz juz wyczywa reka te ruchy:))) hurra!!! Ja czuje ruchy ld kilku tygodni. Najpierw byly motylki, potem pelzanie a od tygodnia wyczuwalne ruchy dzieciatka:)vivien, Kropka lubią tę wiadomość
-
rubi67 wrote:Dziewczyny, myslicie, ze juz ta migrena to moze byc ze mna do konca zycia ??? Bo ja w ogole nic nie wiem o migrenie, chyba zaczne sie nia interesowac...
Rubi, nie przejmuj się - najprawdopodobniej migrena pojawiła się u Ciebie tylko w ciąży i później zniknie. Mi lekarz powiedział, że w ciąży często u kobiet które wcześniej nie miały bólów głowy nagle się pojawiają (na czas ciąży), a u tych które miały migreny - znikają. Ja niestety załapałam się na obie grupy, bo miałam przed ciążą i teraz niestety dalej się pojawiają. Chociaż całe szczęście w ciąży są trochę słabsze i rzadsze.
Ja ratuję się tymi okładami zimnymi Apapu - ale do tego trzeba się jeszcze położyć i po prostu przeleżeć w spokoju.
Potwierdzam też to co pisała Vivien - mocna kawa z cytryną. Smakuje paskudnie, ale działa Zawsze to lepsze niż tabletki.
Apap (paracetamol) jest bezpieczny chociaż wiadomo że nie można przesadzać. Na mnie działa od razu, ale póki co w ciąży wzięłam tylko dwa razy, bo oczywiście się stresowałam, że jednak coś zaszkodzi...
Generalnie też z migrenami jest tak, że to trzeba zdusić w zarodku - jak tylko zaczyna ćmić. Potem ciężko już to zatrzymać... i cały dzień (albo dłużej) z głowyvivien, Suzy Lee lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Rika, z moim mezem bylo podobnie. Mijalismy sie na osiedlu, przesiadywalam z dziecmi jako opiekunka na placu zabaw pod jego blokiem, jezdzilismy tym samym autobusem od lat a pozanlismy sie dopiero przez mojego brata...
I dodam jeszcze, ze 1wsze moje wrazenie bylo negatywne, stwierdzilam ze nie bede sobie glowy zaprzatac takim " prostakiem". Dopiero potem mi zaimponowal 20 pazdziernika 2010 sie poznalismy, a 20 pazdziernika 2012 sie pobralismy. Kocham go, ale mnie wkurza !!!
Dziewczyny, dzis glowa mnie nie boli - wow Od razu humor lepszy, ale pogoda kiepska;/Rika, yennefer lubią tę wiadomość
-
Do nas wrocil deszcz dzis.Pieknie bylo przez ok 2 tygodnie co sie rzadko tutaj zdarza.Mecza mnie koszmary i budze sie rano wymeczona.Na szczescie dzis wolne tez nie moge sie doczekac ruchow malegohttps://www.maluchy.pl/li-70315.png
Moj Maly Aniolek [*] 8tc 18.02.15
-
Dziewczyny a czy uzywacie balsamow brazujacych? Zdania sa podzielone .ja takich rzeczy nie uzywalam czesto przed ciaza. fajny balsam odkrylam sopot i dawal bardzo naturalny efekt przy robieniu porzadkow mi wpadl w rece i tak sie zastanawiam.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 czerwca 2013, 09:06
https://www.maluchy.pl/li-70315.png
Moj Maly Aniolek [*] 8tc 18.02.15
-
Ja nic nie używam. Dla mnie balsamy brązujące z reguły po czasie śmierdzą.
Ja smaruję się ziają. Krem poprawiający koloryt. Dużo nie daję.
http://dodomku.pl/images/products/400x400/full/00033959.jpg. Ale nie jest tłusty szybko się wchłania i dla mnie spoko pachnie. -
Ja pamietam na poczatku jak czekalam na tez ciazowy prawdziwy brzusio i sie doczekalam gdzies po 20tyg..a teraz hmm czekam zeby jak najszybciej zniknal i pojawil sie na swiecie Kacperek
Z takim ogromnym jak ja juz mam to wcale nie jest ciekawie hehe ale juz nie dlugo mi zostaloRika lubi tę wiadomość
-
Lilka wrote:Dziewczyny a czy uzywacie balsamow brazujacych? Zdania sa podzielone .ja takich rzeczy nie uzywalam czesto przed ciaza. fajny balsam odkrylam sopot i dawal bardzo naturalny efekt przy robieniu porzadkow mi wpadl w rece i tak sie zastanawiam.
w ciazy to trzeba uwazac z takimi specyfikami.
jak mawia moja siostra- bladość jest glamour
ja mama bardzo jasna karnacje i ja uwielbiam. Gdy mieszkalam w Hiszpanii bardzo zwracalam tym na siebie uwage i podobalo sie ludziom.
Co do balsamu Sopot...dostalam w prezencie od tesciowej kiedys -pewnie uwaza ,ze jestem zbyt blada ,tylko ,ze ja to uwielbiam.i stoi ten balsam nieuzywany.
-
nick nieaktualnyRubi-> mi migreny zaczeły sie po urodzeniu Jasia, takie rozpoczęte aura na prawym oku na wymiotach kończąc, ale zdarzały sie raz na kilka miesiecy i naczuylam sie je dusic w zarodku. Jak tylko rozpoznawałąm ten charakterystyczny wzmgajacy ból i osłabienie wzroku w prawym oku jeszcze zanim pojawiala sie aura i że światlo powoli zaczynalo mi przeszkadzac, to syzbko kawa i ewentulanie jak za slaba to apap i w 95% udawalo sie uniknac kryzysu.Migreny moga nam towarzyszc cale zycie ale nie musza. Możesz miec te tylko ciążowe, albo i te ktore przechodza najczesciej po menopauzie jak to mowi moj neurolog. Ja już daaawno migreny nie mialam, chyba w zeszle wakacje, ale od I trymestru tej ciąży męczą mnie notoryczne bóle głowy, pulsowania, ścisk, ostatnio nawet już z tyłu, tak to mialam wrażenie opaski uciskowej dookoła głowy. Ginekolog pozwoliła mi brac apap, powiedziala ze to nie szkodzi dziecku, mozna nawet 2. Staram sie unikac mimo wszystko, ale jesli bol sie robi nieprzyjemny i dlugotrwaly to zdarzylo mi sie 3 razy juz wziac i pomoglo. Tak to aż do 13 tygodnia nic nie bralam a bole prawie co drugi dzień. Od około 3 tygodni zdarzaja sie odpukac juz tylko sporadycznie.
Co do historii z mezami jeszcze - my tez sie niby znalismy od gowniarza... tzn bardziej on mnie kojarzyl niz ja jego, bo jest mlodszy o 4 lata ode mnie. Byl przyjacielem mojeg brata ciotecznego i jak byli juz nastolatkami to czasem wpadal do mojej babci gdzie ja bylam co roku na wakacjach, ale to smigali mi gowniarze pod nogami, nie interesowalam sie. Podobno jak mial 14 lat powiedzial mojemu bratu, że kiedys bede jego żoną. Poznalismy sie tak na prawde jak on mial miec zaraz 18, a ja mialam juz zaraz miec 22. Razem zmoim bratem ciotecznym byliśmy na takim wyjeździe, zaprosił mnie na wesele w jego rodzinie, usmiechnelam sie wtedy w duchu, ze oj chlopaczek czegos ode mnie chce, ale nie powiedzialam nie. Po tygodniu podsluchalam niezamierzenie jak opowiadal swoj sen mojemu bratu, ze jestem jego żóną i mamy dwójke dzieci. Oni stali z jednej strony auta, a ja wrocilam sie z drugiej strony auta założyć klapki- nie widzieli mnie, bylo ciemno. Przestraszylam sie wtedy tego co on wygaduje, że sobie dzieciak robi jakies nadzieje, ale na co on w ogole liczy-- że to śmieszne itp.... A jeszcze śmieszniejsze jest to, że miesiac później zamieszkaliśmy razem, pół roku później byłam w ciąży, a jeszcze pół roku później braliśmy ślub. Dziś już prawie 4 lata po ślubie. Zawsze czułam, że moja historia miłosna będzie zaczynała się od końca i będzie niepokolei I Jest super mężem i ojcem. We wszystkim nam pomaga i zajmuje się dzieckiem, jak pracowalam to on wstawal do malego w nocy i gotowal obiady, a jak wyjezdzał z synkiem do tesciow (ja raczej uniam kontaktow z tesciami), to zostawial mi w zamrazarce pomrozone obiady na te 3-4 dniWiadomość wyedytowana przez autora: 11 czerwca 2013, 14:44
vivien, rubi67, patti, yennefer, Rika lubią tę wiadomość
-
ja tez pamietam jak czekalam na brzuszek ciazowy a teraz rosnie jak na drozdzach... Zaczynam sie obawiac co to bedzie, bo przede mna jeszcze 20 tyg!!! Normalnie czuje, jak mi sie skora naciaga. Wczoraj maluch tak szalal, ze az mnie troche brzuch bolal... Mam strasznie napieta skore na brzuchu, mimo tego, ze smaruje brzucho i piersi 2 razy dziennie. Postaram sie wrzucic fotke wieczorem
-
Lilka jesli chodzi o mnie, to ja od czasu do czasu uzywam balsamu brazujacego soraya sopot. Moja lekarka nie widzi przeciwskazan po 1 trymestrze, to samo z farbowaniem wlosow. Mowila, ze nie ma sie czego obawiac i po pierwszym trymestrze normalnie farbowac. Wszystko w umiarze oczywiscie
-
ach i jeszcze mialam zapytac o lego lekarza, do ktorego chodzisz. Czy on robi usg w 3d i czy mozna nagrac na plytke? Moj nie do konca wie jak obslugiwac maszyne do 3d, mimo, ze ma ta usluge w swojej ofercie...
Ja niestety musze czekac do przyszlego piatku na usg, jeszcze ponad tydzien:( Licze na to, ze tym razem dowiemy sie kto sie tam chowa:)