II Trymestr
-
WIADOMOŚĆ
-
o kurde wlasnie dlatego ja zdecydowalam sie wczesniej na stopniowe wizyty i wydatki i prawie sie wyrobilam przed zajsciem.mialam w grudniu miec ostatnie czyszczenie z kamienia ale ze bylam juz zagrozona i lezalam a poza tym mdlosci mnie dopadly to nie dalabym rady..moze sie uda po ciazy
-
welurka wrote:Kochane co do okropnych bóli okresowych to i ja się dopisuje, miałam tak samo wymioty, omdlenia i biegunka.Moim sposobem na ten ból było polożenie się na zimnych kafelkach, myśle że poród będzie podobnym bólem tylko bardziej nasilonym dlatego obawiam się go ja sie zdecyduje na zewnątrz oponowe, w tym szpitalu w którym chce rodzić jest za darmo więc pewnie skorzystam
ja tez miewalam takie miesiaczki i tez kladlam sie na zimnych kafelkach plus oczywiscie srodki przeciwbolowe ale czesto byly wymioty i pozbywalam sie w ten sposob tabletek -masakra -dlatego najlepiej bylo cos brac jak bol dopiero sie zaczynal, wrecz gdy jeszcze nic nie czulam.
w moim szpitalu tez jest mozliwosc znieczulenia ,z tym ze oni podaja je tylko jesli porod przebiega prawidlowo w razie komplikacji lekarz nie wyraza zgody. -
Lalita2710 wrote:No tak zrobię Pasiu.
Ja wczoraj wizyta u dentysty zostały mi jeszcze 3... 1,5 i 8 lipca. I zęby zrobione. Ma jeszcze mi zrobić jakie szyny fluorescencyjne. Żeby aż tak zęby nie łapała próchnica.
Ja to mam pecha do zębów. Studnia bez dna...
ja zrobilam wszystkie zeby przed ciaza- 9 miesiecy temu, obecnie nie bylam w ogole i mam nadzieje ,ze sie nie popsuly za bardzo.najlepsze ,ze mialam jeden robiony kanalowo i wyobrazcie sobie ,ze jak juz bylam w ciazy zaczal mnie ten zab bolec i najgorsze ,ze ani rentgena nie mozna bylo zrobic no nic. stomatolog kazal sie wstrzymac ,ze bol moze minie i sprawdzic dopiero po ciazy ,zrobic usg itp.
bolu nie mam juz kilka miesiecy, czasem tak jest ze zab leczony kanalowo jakis czas daje o sobie jeszcze znac.
o zeby mzna bardzo dbac ale jak ktos ma slabe to trzeba ciagle leczyc
-
Lalita2710 wrote:Wiesz ja je i tak robiłam stopniowo. Ale miałam ich trochę. Małe dziurki bo małe ale prawie w połowie zębów. No i ost mi zostały. Wiesz wizyta pół biedy ,ale kasa na to leci taka że szok.
moj kanalowy kosztowal 300 zl ,robiony na miesiac przed zajsciem w ciaze i jak zaczal mnie pozniej bolec , to bylam tak wkurzona.w ogole mialam we wrzesniu i pazdzierniku tyle wydatkow -na zeby, badania wszystkie przed planowana ciaza, no i wlasne wesele w pazdzierniku :-)poszlo tej kasy -no ale dziewczyny ,czego sie nie robi zeby byc pieknym i zdrowym -
pasia27 wrote:pati no to i tak swietna opcja z tym znieczuleniem.musze zapytac jak jest u mnie bo tez nie ukrywam ze chcialabym miec wybor nawet za drobna oplata ehh
u mnie jest darmowe jedyny szpital w gdansku gdzie mozna dostac bez wiekszych problemow.
ide robic jakis obiad ,bo maz wraca z pracy na krotka przerwe, pozniej znow musi isc ,a ja nawet nie wiem co przygotowac na dzisiaj. -
Hejka
tryzmmay kciuki za Belle ale ten czas leci, dopiero co zafasolkowala a tu juz prosze, mała pcha sie na swiat
a co do zebow mi na samym poczatku ciazy zlamaly sie 2 ale tak wymiotowalam, ze wizyta u dentysty była niemozliwa, dzis wlasnie sie wybieram pierwszy raz w ciąży i mam nadzieje, ze nie bedzie zadnej niespodzianki, bo wymioty dalej mnie jeszcze męcza, na szczęście głównie z rana.
a popoludniu do ginki, bo mi sie jakas infekcja musiala przyplatac -
Ja ci powiem ja miałam traumę do robienia zębów... I nie chodziłam... kiedyś przez głupotę 2 stomatologów straciłam dwie tylne 6;/
Ja miałam robione przez ost rok 10 zębów. W tym (trójka) mi kompletnie wypadała i mi ją Pani dr odbudowała (nie mam koronki ,a ząb wygląda jak prawdziwy).
Więc średnio za 1 zęba 150zł ja duża dziura to 200zł (bo zużycie materiału)
Więc ja za zęby do wczorajszej wizyt czyli tamten rok i wczoraj = 10 zębów =1750zł.w tym ta trójka odbudowna To nie mały pieniądz. Zostały mi jeszcze 2 czwórki. I przód do wewnątrz z zewnątrz nie ma dziurek a wewnątrz między jedną 1 a 2 i drugą 1 a 2 mini dziury. A ja po mamie mam słabe zęby choć jak się uśmiechnę w ogóle tego nie widać bo wyglądają jak zdrowe. Dziury u mnie tworzą się między zębami a nie np na zębie..Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 czerwca 2013, 10:24
-
Welurka ja od 3 dni jem tylko fasolke ziemniakami i bulka tarta, moje diecko jest bardzo wybredne, i chyba bedzie jaroszem
co do zebow ja zawsze chodzilam na nfz wiec wydatkow nie bylo nigdy az tak duzo, i teraz tez ide na nfz a ciąży ci refunduja nawet kanałowe wiec zamierzam skorzystac jak bedzie potrzeba, tez mamy rodzinnie slabe zeby, itd.
ale to prawda jak sie regularnie chodzi to i mniejsze oieniadze i mniejszy bol bo naprawic mala diurke a ratowac calego zeba to jest roznica
dobra zmykam do dentysty miłego dzionka dziewczynki -
L4 Odnośnie zębów ja też mam słabe, myję od wielu wielu lat elmexem plus raz w tygodniu żelem elmex z fluorem i tak się psują Całe życie chodzę do dentysty i w kółko robię te same zęby. Ile na to kasy poszło... nie jestem nawet w stanie zliczyć. Najgorsze jest to, że wyrosły mi 3 ósemki i dbałam o nie, czyściłam żeby się nie popsuły i oczywiście i tak to nic nie dało. Wszystkie do leczenia. Ostatnio robiłam kanałowo zęba w trakcie ciąży i samo leczenie na nfz w ciąży jest bezpłatne. Płaci się tylko za plombę (chyba, że ktoś wstawia sobie te darmowe czarne to całkowite leczenie jest za free)
-
Hej no i po wizycie i kolejna za 4 tygodnie
Doktor potwierdził i na 100% będziemy mieli SYNKA Ładnie pokazał swoje klejnociki a także serduszko, żołądek, aortę, nóżki i rączki wszystko jest super główka też super no i nasz Maluszek waży już 432g i to dlatego pewnie tak mocno już kopie mamusie. Wczoraj kopał prosto w tą sondę od usg ale się naśmiałam. Ostatnio jak byłam to tylko widziałam jak się rusza na monitorze a teraz to już czułam jak kopie w to urządzenie. Aha termin troszkę się przesunął był na 24 października a teraz jest na 19 października bo synek ma 21t5d a ogólne wczoraj był 21t1d więc jest troszkę większy no i niech sobie rośnie. Wczoraj była z nami moja mama szczęśliwa, że mogła zobaczyć wnuczka
Choć wczoraj nie chciał pozować do zdjęć i mam tylko 2 no ale dobre i tyle Pozdrawiam i dziękuję serdecznie buziaki
Lalita2710, vivien, welurka, иιєиσямαℓиα lubią tę wiadomość
-
Śliczny maluszek Maja:)
Ja właśnie ze sklepu wróciłam Kupiłam same warzywa i owoce. Wszystkie do mnie się tak uśmiechały... Jakbym mogła jadłabym całą ciąże tylko to...)
U mnie na nfz (śląsk) chyba nie idzie zębów leczyć normalnie.
Kanałowe jest refundowane. Ale ja póki co nie mam aż tak chorych zębów.
http://www.nfz-katowice.pl/?k0=02_ubezpieczony&k1=07_stomatologia&l=stomatologia-dodatkowe-swiadczenia.html -
patti wrote:ja tez miewalam takie miesiaczki i tez kladlam sie na zimnych kafelkach plus oczywiscie srodki przeciwbolowe ale czesto byly wymioty i pozbywalam sie w ten sposob tabletek -masakra -dlatego najlepiej bylo cos brac jak bol dopiero sie zaczynal, wrecz gdy jeszcze nic nie czulam.
w moim szpitalu tez jest mozliwosc znieczulenia ,z tym ze oni podaja je tylko jesli porod przebiega prawidlowo w razie komplikacji lekarz nie wyraza zgody.
Patti, Pasia z tym znieczuleniem to macie na mysli te znieczulenie co sie daje prosto w kregoslup?? -
Maja super ze wizyta udana i synek rosnie jak na drozdzach
Fotki tez super i napewno niezle przezycie dla mamy bylo ze zobaczyla juz wnusia
Tym kopanien w sonde brzmi znajomo
Kurde tak patrze na wasze wymiary dzidzi i jestem przerazona moja miala w 21+pare dni 520gr jako dziewczynka ale kloc!!!
Oby lekarz sie pomylil, chociaz nie wiem czemu jak ide do sklepu automatycznie patrze na ciuszki ktore sie zaczynaja od 60 w zwyz -
maja to swietna wiadomosc no i oczywiscie fajnie ze synek sie pokazal
vivien tak mam na mysli to w kregoslup od pasa w dol. pati chyba tez??
a ja zakupilam ciasto francuskie i udusilam juz wczoraj kiszona kapustke i zrobie takie kapusniaczki i barszczek do tego i obiadek jest:-) nie za bardzo moge jest takie ciasto ale jedno zjem na pewno
a fasolka..mniam chyba jutro zakupieLalita2710 lubi tę wiadomość