plotki...plotki :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny co to moze byc. Rano jak sie ubieralam poczulam ze cos mi kapnelo na stope. Dotknelam miejsc intymnych i z pochwy wyleciala mi jeszcze jedna kropla mleczno bialej wydzieliny. Wytarlam sie umylam i teraz juz od kilku godzin mam sucho. Co to moglo by? Ja zawsze mialam sporo wydzieliny przed ciaza, teraz jest raz mniej raz wiecej, ale zeby tak kapnelo? Wczoraj bylam u gina mowil ze wszystko jest super, ze mam byc ostrozna z racji tego ze jestem w ciazy ale nie musze lezec bo szyjka zamknieta twarda, lozysko sie podnioslo, a tu nagle rakie cvos???
-
nick nieaktualnynatalka0887 wrote:Dziewczyny co to moze byc. Rano jak sie ubieralam poczulam ze cos mi kapnelo na stope. Dotknelam miejsc intymnych i z pochwy wyleciala mi jeszcze jedna kropla mleczno bialej wydzieliny. Wytarlam sie umylam i teraz juz od kilku godzin mam sucho. Co to moglo by? Ja zawsze mialam sporo wydzieliny przed ciaza, teraz jest raz mniej raz wiecej, ale zeby tak kapnelo? Wczoraj bylam u gina mowil ze wszystko jest super, ze mam byc ostrozna z racji tego ze jestem w ciazy ale nie musze lezec bo szyjka zamknieta twarda, lozysko sie podnioslo, a tu nagle rakie cvos???
-
nick nieaktualnygreen wrote:Natalia, teraz niby to cukrzyce diagnozuje sie, gdy 1h lub 2h po cukier jest powyzej 140 - sa to normy dla ciezarnych i tak lekarze sie musza tego trzymac no te nowe normy sa lagodniejsze, po 2h do 155. Ale gdy choc jeden wynik jest wyzszy lub graniczny - cukrzyca. Diabetolodzy wola dmuchac na zimne raczej i dlatego tak.
Tez nie moglam sie z tym pogodzic, no ale mierze i jest ok. Glukometr daje takie poczucie bezpieczenstwa - mi przynajmniej. No i ja badalam krzywa cukrowa bardzo pozno, bo w 28t3d - a czym starsza ciaza, tym lozysko wydziela wiecej hormonow i tym gorzej radzi sobie trzustka.
A witaminy lykam systematycznie, bo przez 8 tygodni moja mala miala duzo mniejszy brzuszek niz wskazywal tydzien ciazy. Ale nadgonila cale szczescie.
Natalia a Tobie co powiedzial diabetolog, ze nie musisz mierzyc glukometrem? Jak sie odniosl do tego wyniku po 1h? Bo chyba wysoki jest. -
nick nieaktualnyOoo... no to ja juz nic nie rozumiem
Normy mialam wypisane pod wynikami badania, wiec dlatego napisalam, ze do 140 po glukozie moze byc, ale teraz sa jakies nowe normy podobno. Hm.
W kazdym razie w watku "cukrzyca ciazowa" dziewczyny z takimi wynikami, nawet z jedym przekroczeniem mialy diagnozowana cukrzyce.
Ja na czczo mialam niski wynik 77 tylko
No stresowac sie nie ma co - skoro lekarz uznal, ze wyniki masz ok - to sa ok moja pani gin i diabetolog tez uznaly, ze moja cukrzyca jest "urojona", bo zle sie do badania naszykowalam, co potwierdzaja teraz moje wyniki na glukometrze.
W sobote ide skonsultowac to jeszcze z jednym diabetologiem i zapytam go dokladnie o te wyniki krzywej no i jak to jest z tym, ciekawe co powie. -
ailatan wrote:hehe takiej wydzieliny to ja mam duzo i ciagle wymieniam wkladki, w ciazy to norma- spokojnie
Ja tez nosze ciagle wkladki, zmieniam raptem 2 razy dziennie. Ale nigdy sie nie spotkalam zeby mi w taki sposob wylecialy. Balam ze ze to wody plodowe
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnygreen wrote:Ooo... no to ja juz nic nie rozumiem
Normy mialam wypisane pod wynikami badania, wiec dlatego napisalam, ze do 140 po glukozie moze byc, ale teraz sa jakies nowe normy podobno. Hm.
W kazdym razie w watku "cukrzyca ciazowa" dziewczyny z takimi wynikami, nawet z jedym przekroczeniem mialy diagnozowana cukrzyce.
Ja na czczo mialam niski wynik 77 tylko
No stresowac sie nie ma co - skoro lekarz uznal, ze wyniki masz ok - to sa ok moja pani gin i diabetolog tez uznaly, ze moja cukrzyca jest "urojona", bo zle sie do badania naszykowalam, co potwierdzaja teraz moje wyniki na glukometrze.
W sobote ide skonsultowac to jeszcze z jednym diabetologiem i zapytam go dokladnie o te wyniki krzywej no i jak to jest z tym, ciekawe co powie. -
nick nieaktualnyNatalia w ciazy podobno nie ma "nieprawidlowej toleralncji glukozy", tylko od razu rozpoznaje sie cukrzyce. Zajrzyj na watek do cukrzycowych mam w 'problemy i komplikacje' - tez mnie to dziwi, ale co zrobisz...
A takiej wydzieliny to i ja mam duzo ;p jeszcze przy luteinie, to jest cala masa nie martw sie -
nick nieaktualnygreen wrote:Natalia w ciazy podobno nie ma "nieprawidlowej toleralncji glukozy", tylko od razu rozpoznaje sie cukrzyce. Zajrzyj na watek do cukrzycowych mam w 'problemy i komplikacje' - tez mnie to dziwi, ale co zrobisz...
A takiej wydzieliny to i ja mam duzo ;p jeszcze przy luteinie, to jest cala masa nie martw sie
a co do luteiny to tez znowu biore i tez mam duuuzo wydziliny, ciagle mokro.. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnynatalka0887 wrote:Dzieki, troche sie uspokoilam.
Od wczoraj mam taki wisielczy humor ze siedze i placze, a jak zaczne nie moge skonczyc. Najchetniej bym wziela cos na nerwy i poszla spac. Nic jakos przetrzymam. Poleze z godzine i pojde robic zupe dyniowa -
nick nieaktualnyailatan wrote:http://cukrzyca.mp.pl/cukrzyca/inne/show.html?id=66438 tu artykul o cukrzycy ciazowej wyraznie pisza po 1h nie moze przekroczyc 180 po 2 h 140
Teraz wlasnie ponoc jest po 2h do 155
wiesz... to tak jak np z TSH. Lekarze zapisuja leki jak kobieta ma 2,6, a jak juz ktos ma 3,5 to juz ciezka niedoczynnosc... co jest glupota :p ja mam okolo 3 i tez ufam lekarzom, ze to dobry wynik
-
nick nieaktualnynatalka0887 wrote:Ja tez nosze ciagle wkladki, zmieniam raptem 2 razy dziennie. Ale nigdy sie nie spotkalam zeby mi w taki sposob wylecialy. Balam ze ze to wody plodowe
-
nick nieaktualnynatalka0887 wrote:Dzieki, troche sie uspokoilam.
Od wczoraj mam taki wisielczy humor ze siedze i placze, a jak zaczne nie moge skonczyc. Najchetniej bym wziela cos na nerwy i poszla spac. Nic jakos przetrzymam. Poleze z godzine i pojde robic zupe dyniowa -
nick nieaktualnyCo do upławów, ech mam takie że co 2-3h wkładkę mogę wymieniać ,a na badaniach czysto, lekarz mi powiedział taka uroda i hormony.
Co do krzywej nie wypowiadam się , ja po godzinie miałam 139, tyle powiedziano mi że jest na granicy ale bez paniki i w ciąży może być, ogólnemu jak pokazałam to tylko powiedział, skontrolujemy po ciąży.
Co do TSH ja mam ponad 2 na leku, tylko że ja go łykam w niezmiennej dawce od 6lat!
Endokrynolog nie ma zastrzeżeń i nie każe schodzić do okolic "1" jak czytam niektórzy ginekolodzy chcą.
Teraz robiłam badania i następne kazał mi zrobić po połogu, jak organizm wróci do "normy", wtedy też zapisuje się na wizytę, no ale ja mam endokrynologa do końca życia, musze z nim przyjaźnić się.
Byłam u dentystki, zrobiła przegląd, powiedziała że 0 ubytków, a to co mnie boli to zrobiła mi się brodawka/afta, która pękła i wywołała stan zapalny. Kazała mi to smarować maścią (zapisała) i pokazać się po połogu ,albo jak ogarnę się w nowym roku, bo myśli że do tej pory jak nic nie wyszło to i nie wyjdzie. Tak na przegląd.
Cieszę się że zęby trzymają się, Dagmara wapna nie podbiera więcej niż jej daje -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnybinka76 wrote:Co do upławów, ech mam takie że co 2-3h wkładkę mogę wymieniać ,a na badaniach czysto, lekarz mi powiedział taka uroda i hormony.
Co do krzywej nie wypowiadam się , ja po godzinie miałam 139, tyle powiedziano mi że jest na granicy ale bez paniki i w ciąży może być, ogólnemu jak pokazałam to tylko powiedział, skontrolujemy po ciąży.
Co do TSH ja mam ponad 2 na leku, tylko że ja go łykam w niezmiennej dawce od 6lat!
Endokrynolog nie ma zastrzeżeń i nie każe schodzić do okolic "1" jak czytam niektórzy ginekolodzy chcą.
Teraz robiłam badania i następne kazał mi zrobić po połogu, jak organizm wróci do "normy", wtedy też zapisuje się na wizytę, no ale ja mam endokrynologa do końca życia, musze z nim przyjaźnić się.
Byłam u dentystki, zrobiła przegląd, powiedziała że 0 ubytków, a to co mnie boli to zrobiła mi się brodawka/afta, która pękła i wywołała stan zapalny. Kazała mi to smarować maścią (zapisała) i pokazać się po połogu ,albo jak ogarnę się w nowym roku, bo myśli że do tej pory jak nic nie wyszło to i nie wyjdzie. Tak na przegląd.
Cieszę się że zęby trzymają się, Dagmara wapna nie podbiera więcej niż jej daje -
moje wyniki glukozy + nowe standardy:
Test obciążenia glukozą (75 g) Glukoza na czczo 80,62 mg/dl
prawidłowa glikemia na czczo: 70-99 mg/dl
nieprawidłowa glikemia na czczo: 100-125 mg/dl, wskazane wykonanie testu OGTT
cukrzyca: ≥ 126 mg/dl, wynik uzyskany w dwukrotnym badaniu.
Glukoza po 1 godz. 144,20
Glukoza po 2 godz. 145,15 mg/dl
< 140 mg/dl
prawidłowa tolerancja glukozy
140–199 mg/dl
nieprawidłowa tolerancja glukozy
≥ 200 mg/dl
cukrzycaWiadomość wyedytowana przez autora: 3 września 2015, 18:14