Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum II trymestr plotki...plotki :)
Odpowiedz

plotki...plotki :)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 września 2015, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justi441 wrote:
    moje wyniki glukozy + nowe standardy:
    Test obciążenia glukozą (75 g) Glukoza na czczo 80,62 mg/dl
    prawidłowa glikemia na czczo: 70-99 mg/dl
    nieprawidłowa glikemia na czczo: 100-125 mg/dl, wskazane wykonanie testu OGTT
    cukrzyca: ≥ 126 mg/dl, wynik uzyskany w dwukrotnym badaniu.

Glukoza po 1 godz. 144,20

Glukoza po 2 godz. 145,15 mg/dl

< 140 mg/dl
    prawidłowa tolerancja glukozy
    140–199 mg/dl
    nieprawidłowa tolerancja glukozy
    ≥ 200 mg/dl
    cukrzyca

Mam takie same normy pod wynikami zapisane.
    Jednak w ciazy nie diagnozuje sie 'nieprawidlowej tolerancji glukozy', tylko od razu niestety cukrzyce (ze wzgl bezpieczenstwa pacjentki). Tak doczytalam przynajmniej.

Justi w aptekach popytaj o glukometry - czesto daja za darmo :)

Co do TSH, to i moja pani gin i endo powiedzialy, ze jesli Ft4 jest na dobrym poziomie, to nie leczymy. Przy czym ja nigdy nie mialam problemu z tarczyca. A TSH w ciazy raz rosnie, raz maleje - takie info otrzymalam od lekarzy.

Natalia ja w necie znalazlam sporo norm. I bylo wlasnie, ze liczy sie wynik i po 1h i po 2h. Bo np ja musze 1h po posilku mierzyc cukier - wiec jakby po 1h sie nie liczyl wynik, to bym mierzyla po 2h - chyba ;) w sobote zapytam i dam znac :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 września 2015, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    green wrote:
    Mam takie same normy pod wynikami zapisane.
    Jednak w ciazy nie diagnozuje sie 'nieprawidlowej tolerancji glukozy', tylko od razu niestety cukrzyce (ze wzgl bezpieczenstwa pacjentki). Tak doczytalam przynajmniej.

Justi w aptekach popytaj o glukometry - czesto daja za darmo :)

Co do TSH, to i moja pani gin i endo powiedzialy, ze jesli Ft4 jest na dobrym poziomie, to nie leczymy. Przy czym ja nigdy nie mialam problemu z tarczyca. A TSH w ciazy raz rosnie, raz maleje - takie info otrzymalam od lekarzy.

Natalia ja w necie znalazlam sporo norm. I bylo wlasnie, ze liczy sie wynik i po 1h i po 2h. Bo np ja musze 1h po posilku mierzyc cukier - wiec jakby po 1h sie nie liczyl wynik, to bym mierzyla po 2h - chyba ;) w sobote zapytam i dam znac :)
    Może tylko trudno żeby po godzinie była taka sama norma jak po dwóch bo to mało logiczne :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 września 2015, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam normalną glukozę 75g, widocznie u mnie nie sieją wielkiej paniki.
    TSH, najważniejsze dla dziecka jest do podajże 3mc płodowego, bo później ma własny niezależny układ hormonalny jeśli chodzi o tarczyce.
    Mi z kolei endokrynolog tłumaczył że FT4 skacze bo to jest hmmm jeden(chyba) hormon, a TSH jest bardziej ogólnym stanem gospodarki - czyli jeśli TSH jest w normie, to znaczy że gospodarka hormonalna własnie tak wygląda.

Fura zajechała:
    http://i61.tinypic.com/2q891li.jpg
    https://scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xat1/v/t1.0-9/11986525_912581205456977_6151442517379201499_n.jpg?oh=b5b707d687b060d3463df2f9289f2bc0&oe=5661D770

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 września 2015, 19:02

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 września 2015, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ailatan wrote:
    Może tylko trudno żeby po godzinie była taka sama norma jak po dwóch bo to mało logiczne :)

Dokladnie :) tez nie rozumiem tego w ogole ;) dla mnie to jest czarna magia - trzeba bylo isc na medycyne cholera ;P

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 września 2015, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    binka76 wrote:
    TSH, najważniejsze dla dziecka jest do podajże 3mc płodowego, bo później ma własny niezależny układ hormonalny jeśli chodzi o tarczyce.
    Mi z kolei endokrynolog tłumaczył że FT4 skacze bo to jest hmmm jeden(chyba) hormon, a TSH jest bardziej ogólnym stanem gospodarki - czyli jeśli TSH jest w normie, to znaczy że gospodarka hormonalna własnie tak wygląda.

Fura zajechała:

Dokladnie TSH pokazuje gospodarke, a FT4 jest hormonem.
    mi tlumaczyli, ze liczy sie hormon, bo jesli jest niedobor hormonu, to leczymy. Jesli hormonow jest w normie, to mimo zawirowan TSH, nie leczymy. A TSH moze skakac ze wzgl na poziom progesteronu itp. Ty jak wczesniej bralas juz leki, to na pewno sytuacja jest calkiem inna. TSH z tego co wyczytalam, to odzwierciedla stosunek ft3 do ft4. Wiec wystarczy, ze jedno sie lekko zmniejszy, a drugie wzrosnie i juz moze byc szalenstwo w TSH. Chyba :D to jest dla mnie kosmos ;D ja to tak rozumiem wlasnie ;D

czemu ja sie na biologii nie uczylam i czemu lekarzem nie zostalam???? :D

nooooo fura pierwsza klasa :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 września 2015, 19:08

• natalka0887 Autorytet

Wysłany: 4 września 2015, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    binka76 wrote:

Fura zajechała:
    https://scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xat1/v/t1.0-9/11986525_912581205456977_6151442517379201499_n.jpg?oh=b5b707d687b060d3463df2f9289f2bc0&oe=5661D770

A co to za wozek? Bardzo ladny

82do3e5emfsmi6fi.png
    3i49df9hbiuokhok.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 września 2015, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    34 tydzień :D łaaaaaaaał:D normalnie nie wierze :D

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 września 2015, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A wlasnie...wczoraj miała 5 czkawek!! Masakra jakaś! Trwają juz po kilka ladnych minut...Teraz ma trzecią... Wasze też maja tak często? Czasem podczas czkawki jest cisza na kilka sekund..denerwuje sie tym ...

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 września 2015, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dddodiii wrote:
    A wlasnie...wczoraj miała 5 czkawek!! Masakra jakaś! Trwają juz po kilka ladnych minut...Teraz ma trzecią... Wasze też maja tak często? Czasem podczas czkawki jest cisza na kilka sekund..denerwuje sie tym ...
    ja nie odrozniam czkawki od zwyklych ruchow :P w ogole tego ani nie licze ani nic.. lekarka powiedziala ze nie mam popadac w paranoje, jezeli nie odezwie sie przez caly dzien to jest powod do zmartwien, ale tak jak go czuje to nie.. a ze mam wrazenie ze on nigdy nie spi ;P to nie wrozy nic dobrego po urodzeniu :P hehe

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 września 2015, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie już 35tc i zauważyłam opadnięcie brzucha...
    Ja też nie liczę ruchów, też mi położna powiedziała że nie panikować.
    Czkawki też nie odczuwam tym razem, ale u Weroniki, ech, to było coś , do tej pory pamiętam a ona już ma 12.5, i do tej pory byle co i ma zaraz czkawkę, do tej pory łapczywie pije.
    natalka08879 Adamex Barletta, mam do niego jeszcze fotelik/nosidełko, tylko że wczoraj pojechaliśmy późno i w domu jak sprawdzaliśmy nie dali nam adapterów i dziś P jedzie po nie.
    Moja Natalia (starsza) powiedziała że jest fantastyczny i mamy go zostawić dla niej :P, a wiecie 16/17latka już ma swoje zdanie.
    Bardzo podoba mi się spacerówka, odpinana buda + zapięcie do góry i dziecka nie widać,w gondoli, jest taka "firanka" doczepiana, więc pielucha na klamerkę niepotrzebna no i zapięcie tej klapki do góry i też w zimę nic nie zawieje. Ja mam 159 wzrostu i wydaje mi się wysoki, ale za to bez problemu i schylania do dziecka, a mojego idealny. Wczoraj cieszył się jak głupi jak nim jechał :P Jedynie co to leprze pasy w spacerówce by mogły być ,ale i tak planuje zakup na inne.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2015, 11:50

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 września 2015, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja czesto czuje czkawke :) poza tym czuje juz takie przeciagania bardziej,niz kopniaki. Czasem w zebro gdzies oberwe, ale generalnie juz nie ma takich szalenstw jak kiedys - chyba miejsca ma coraz mniej :)

Sabinka no wozek masz genialny, po prostu cudenko :)

Nasz jest taki:
    l-1.jpg

:)

• natalka0887 Autorytet

Wysłany: 4 września 2015, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    binka76 wrote:
    Adamex Barletta, mam do niego jeszcze fotelik/nosidełko, tylko że wczoraj pojechaliśmy późno i w domu jak sprawdzaliśmy nie dali nam adapterów i dziś P jedzie po nie.
    Moja Natalia (starsza) powiedziała że jest fantastyczny i mamy go zostawić dla niej :P, a wiecie 16/17latka już ma swoje zdanie.
    Bardzo podoba mi się spacerówka, odpinana buda + zapięcie do góry i dziecka nie widać,w gondoli, jest taka "firanka" doczepiana, więc pielucha na klamerkę niepotrzebna no i zapięcie tej klapki do góry i też w zimę nic nie zawieje. Ja mam 159 wzrostu i wydaje mi się wysoki, ale za to bez problemu i schylania do dziecka, a mojego idealny. Wczoraj cieszył się jak głupi jak nim jechał :P Jedynie co to leprze pasy w spacerówce by mogły być ,ale i tak planuje zakup na inne.

Fajny tez taki rozwazam, znajomi maja adamex pajero, jutro jade do nich to poogladam. Jeszcze mi sie podoba riko nano, ale opinie sa rozne. Teraz maz bedzie mial troche wyjazdow ale jak juz skonczy to wybierzemy sie na jakies poszukiwania. Ja jestem wysoka i maz tez wiec nam nie straszne wysokie wozki

82do3e5emfsmi6fi.png
    3i49df9hbiuokhok.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 września 2015, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bardzo czuje czkawki. Moj jak przyłożył ostatnio rękę,to aż zamarł ze zdziwienia,czuć bardzo...podskakuje na maxa.
    Green ja tez mam bardziej przeciągania,niż kopniaki. Czasem dostane takie porządne kopy,ze aż mam wrazenie-kilka na raz :-) Ale zwykle to różnej wielkości kule mi po brzuchu jeżdżą :-)
    Ps.ja tez nie licze ruchow-bez przesady :-)
    Liczylam chyba na poczatku jak poznałam co to kopniaczki :-)

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 września 2015, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pajero ma inną choć podobną ramę od barletty (tu podwójna amortyzacja) i jest nieco niższy

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 września 2015, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a mnie Dagmara własnie tlucze jak nie wiem co, a przy tym przeciąga się

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 września 2015, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do ruchów też nie liczę wczoraj ginekolog mi mówił żeby nie siedzieć i nie liczyć bo to tylko stres zapytał się czy czuje ruchy.
    Mój mały to się bardziej wypina niż kopie.
    A jak rączkami czasami sobie piątkę przybijamy hehe śmieszne taka mała istotka w brzuszku.
    Co do czkawki codziennie dwa razy przynajmniej a i jak są to dobrze bo dziecko neurologiczne jest dobrze rozwinięte.
    Mi każdy mówi że mam ogromniasty brzuch trochę się martwie później z tą skóra która zostanie... Ale zobaczymy ważne że z małym wszystko wporzadku tak jak wyżej pisałam waży już 2235 g, ułożony główka w dół, szyjka super.
    Tylko mój mąż już nie chce uprawiać sexu mówi że już poczeka że dziwnie mu jak patrzy na brzuch i myśli sobie ze tam jest nasz syn :-P dobrze ze niewiele już zostało:-P
    Co do tygodni to teraz mi tak lecą że szok. Wcześniej każdy dzień liczyłam a teraz nawet nie wiem kiedy leci kolejny tydzień.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2015, 16:37

dddodiii lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 września 2015, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Caramel wrote:
    Co do ruchów też nie liczę wczoraj ginekolog mi mówił żeby nie siedzieć i nie liczyć bo to tylko stres zapytał się czy czuje ruchy.
    Mój mały to się bardziej wypina niż kopie.
    A jak rączkami czasami sobie piątkę przybijamy hehe śmieszne taka mała istotka w brzuszku.
    Co do czkawki codziennie dwa razy przynajmniej a i jak są to dobrze bo dziecko neurologiczne jest dobrze rozwinięte.
    Mi każdy mówi że mam ogromniasty brzuch trochę się martwie później z tą skóra która zostanie... Ale zobaczymy ważne że z małym wszystko wporzadku tak jak wyżej pisałam waży już 2235 g, ułożony główka w dół, szyjka super.
    Tylko mój mąż już nie chce uprawiać sexu mówi że już poczeka że dziwnie mu jak patrzy na brzuch i myśli sobie ze tam jest nasz syn :-P dobrze ze niewiele już zostało:-P
    Co do tygodni to teraz mi tak lecą że szok. Wcześniej każdy dzień liczyłam a teraz nawet nie wiem kiedy leci kolejny tydzień.
    hehe skora sie wciagnie, nic sie nie martw :) najwaznijesze ze dobrze sie rozwija :) juz niedlugo :)

co do seksu.. ej.. wiecie powiem Wam ze ja mam niby ochote, ale juz mi nie jest wygodnie w zadnej pozycji i czuje sie jak kulka i srednio ponetnie :P moj maz nadal chce i nadal to robimy, ale tez juz rzadziej.. chyba widzi ze srednio mi z tym.. poza tym ten twardniejacy brzuch, bakteria jakos mnie zniechceca.. choc chcialabym juz normalnie sie bzykac jak to bylo kiedys.. w sumie to strasznie mi tego brakuje.. no ale nic trzeba poczekac :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 września 2015, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Losie, to my cala ciaze mamy zakaz seksu :P ruszamy z tematem 23 wrzesnia haha ;p

Karolina ja poki co odliczam do 23 wrzesnia, boje sie o szyjke,o skurcze,czas mi wolno leci niestety. Ale jutro wizytuje az w trzech miejscach:p

10:45 - wizyta u pani ginekolog
    12:00 - wizyta u diabetologa
    13:00 - wizyta u poloznej i moze bedzie ktg ze sprawdzeniem skurczy :)

takze laski trzymajcie kciuki :)

A ja z kolei mam brzusio-malusio:
    Z dzisiaj rano zdj:

201509041_spxqsxr.jpg

201509041_spxqsxw.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2015, 16:54

• justi441 Debiutantka

Wysłany: 4 września 2015, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny pomocy
    mój lekarz na urlopie, a ja od kilku dni odczuwam takie delikatne kilku sekundowe jakby napinanie brzucha i twardy brzuch w tym czasie, ustają tez po kilku sekundach, takie napady mam raz na godz, czasami raz na 2 godz zależny co robię, co robić??? czy to są treningi macicy??

a jak sprawdzać ten twardniejący brzuch? ja już fiksuje
    pomocy!!!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2015, 17:23

0d1yrjjg2jkpt7hc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 września 2015, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie fiksuj :)
    dopóki nie są regularne to znaczy że macica trenuje. Tak jak piszesz są to kilkusekundowe twardnienie brzucha.
    Jak coś to zawsze możesz na IP pojechać i sprawdzić co i jak. Odpoczywaj bierz nospe, magnez i spokój

justi441 lubi tę wiadomość

‹‹ 81 82 83 84 85 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ