ruchy maluszka
-
WIADOMOŚĆ
-
Takie łaskotanie w dolnej części brzucha - trochę właśnie jak ruchy jelit może. Na początku wcale nie jest to takie oczywiste, że to właśnie to, ale dość szybko przybierają na sile (kilka dni, może coś ok. tygodnia) i zaczynają przypominać skurcze. Mnie mój maluch ostatnio tak skopał, że aż mnie mdliło - strasznie się rozbrykał wczoraj, ale pocieszające jest to, że dzisiaj trochę spokojniej - widocznie się zmęczył .
-
Ja nie jestem w stanie odróżnić ruchów jelit od maluszka, więc na początku nie byłam pewna czy to to. Teraz mam 19t3d i mogę już stwierdzić, że bezgłośne puknięcia poniżej pępka, które wprawiają mój brzuch w delikatne podskoki to na pewno mój maluch
-
Ja pierwsze ruchy poczułam w 17 tc. Faktycznie na początku sa niecharakterystyczne, ale szybko przybierają na sile i wciskania główki czy nóżki w powłoki brzuszne nie można pomylić z niczym innym Ponoć to jak szybko się zaczyna czuć ruchy maluszka zależy od fizjonomii kobiety- szczupłe odczuwają szybciej i położeniu łożyska- jeśli jest na przedniej ścianie macicy, może amortyzować ruchy i sa wówczas odczuwane słabiej.
-
Dziewczyny, mam 2 pytania odnośnie ruchów:
1. Jak to jest z ich liczeniem? Czytałam, że od ok. 28 tygodnia powinno występować 5 ruchów na godzinę, a w czasie aktywności (rozumiem, że to ten czas kiedy maluch się faktycznie bumboli bardzo?) 10/h. Czy to tak faktycznie jest? W czasie aktywności, który wg mnie jest u mojej małej kilka razy w ciągu doby,ok. 3-5 to faktycznie tych ruchów spokojnie może być 10. Ale nie sądzę, że w każdej godzinie się rusza te 5 razy. Przecież są też te okresy czuwania czy coś, dziecko chyba ma prawo spać?
2. Słyszałam też, że od pewnego momentu dziecko będzie się mniej ruszało, bo po prostu nie będzie tyle miejsca. Od którego to mniej więcej tygodnia? -
Uczucie jakby rybka podskakiwala w wodzie takie plumk. Na początku to tylko takie bulgotki byly.
Co do liczenia to trochę szaleństwo cały dzień siedzieć i liczyc ile razy w ciągu danej godziny kopnal. Na tym etapie dziecko ma juz chyba bardziej unormowany czas aktywności i snu, i ich bym pilnowała -
Ja nie liczę ruchów, jak dotąd lekarz nic takiego mi nie zalecał. Ale mała jest bardzo aktywna, chyba mało sypia Więc się zbytnio nie martwię ilością ruchów. Pewnie jakby mi nagle znieruchomiała, to zaczęłabym obserwować, ale na razie chyba nie ma co popadać w przesadę
guerretenshi lubi tę wiadomość
-
Cześć
Powiedzcie mi czy Wy też w okresie około 23 tygodnia macie takie nieregularne ruchy? Ja czasem czuje córcie tylko rano, słabo i chwile, potem cały dzień nic. I dopiero czasem wieczorem. Ale też nie zawsze. Jestem grubasek, to moze przez to tak nie czuje.
Czy około 28 tygodnia te ruchy czuć bardziej regularnie, że zaczyna sie je liczyć? Czy liczy sie je tylko wtedy jak dziecko np przestaje być ruchliwe jak dotąd ?
-
Ja zaczęłam 22 tydzień i u mnie zazwyczaj wygląda to tak: z rana na dzień dobry kilka smyr smyr, w ciągu dnia tak troszkę czasami od niechcenia, wieczorami krótki acz konkretny przemarsz wojsk. Tak gdybym miała policzyć to kilkanaście ruchów na cały dzień, ale z zupełnie różnym natężeniem. Nieraz to siedzę i czekam, aż leniuszek da o sobie znać. A z liczeniem ruchów to jeszcze mamy czas.Tym razem udało się!!!
Gabriel ur.16.11.16 56 cm. 4240 g.
-
Pamiętam, że ja miałam podobnie. Głównie aktywna była rano i wieczorem, w ciągu dnia dużo mniej, ewentualnie jak długo leżałam. Jak jesteście aktywne to też nie wyczujecie. A teraz czuję dużą różnicę w samych ruchach i w ich liczbie. Już spokojnie w każdej godzinie poczuję jak zwracam na to uwagę, chociaż też najbardziej aktywna wieczorem, nad ranem i jak dużo leżę. I ruchy wcześniej były jak skurcze, a teraz więcej takich jakby ryba mi pływała w brzuchu pewnie się więcej obraca czy coś.
Kagura lubi tę wiadomość
-
Mój szkrab na pewno lubi nektarynki . No i często jeśli się położę/usiądę nie tak, jak dziecku wygodnie, to zaraz mam sygnał kopniakami, że albo ja się jakoś inaczej ułożę, albo ono będzie odstawiać dzikie harce w poszukiwaniu lepszej pozycji . A ogólnie to jednak w leniwszych momentach dużo łatwiej wyczuć ruchy.
Nina80 lubi tę wiadomość
-
Dokładnie ☺ te ruchy to indywidualne cechy każdego maluszka. Ja przy pierwszej ciąży miałam łożysko na przedniej ścianie i troszkę kilogramów więcej i ruchy były czasami słabo wyczuwalne.
Teraz również łożysko z przodu i od paru dni lekkie "głaskanie" mamusi ☺ -
19tydzień i ja przedwczoraj poczułam pierwsze ruchy
To było w pracy i nie do końca byłam przekonana, że to właśnie "to", ale już wczoraj ktoś wyraźniej zapukał mi dwa razy wieczorem od środka.
Myślałam, że nigdy się nie doczekam i poczuję dopiero jak będę miała wielki brzuchol, a tu niespodzianka -
nick nieaktualny