Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum II trymestr Twardnienie macicy (brzucha) . Która miała lub ma taki problem??
Odpowiedz

Twardnienie macicy (brzucha) . Która miała lub ma taki problem??

Oceń ten wątek:
  • Ewelina0701 Ekspertka

Wysłany: 3 lutego 2016, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak wstaje najczęsciej, jak dlugo chodzę i jak sie denerwuje.

3jvzi09kavlt3vtq.png

9d6613c4db.png
  • Elvi Ekspertka

Wysłany: 3 lutego 2016, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczynki, jestem w 27 tygodniu, ostatnio, tak kilka razy dziennie, więcej nie, czuje twardnienie brzucha. 18 stycznia miałam wizytę i wszystko miękko i wysoko było. Zastanawiam się czy w 27 tygodniu dzidzia jest na tyle duża, że się już rozpycha i to tak odczuwam, czy to te skurcze???? Podczas twardnienia brzucha nie czuje bólu tylko dyskomfort i pojawia się on,np. jak już muszę do toalety lub jak zmieniam pozycję.

I ma jeszcze jedno pytanko. Czy na tym etapie ciąży macie bóle pachwin, jakbym się ochodziła po sklepach :) Czy to mięśnie się rozciągają. Dodam, że w ciągu dnia mnie nie boli, tylko na wieczór jak już leżę w łóżku to jakby zchodził ze mnie wysiłek wkonany z całego dnia.... Lepiej chyba nie wytłumaczę o co chodzi....

Tak się pytam o wasze doświadczenia, bo też zastanawiam się czy nie wykonać telefonu do ginekologa....

• MiaNa Debiutantka

Wysłany: 3 lutego 2016, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć wszystkim. Jestem w 22+3 tyg i właśnie wróciłam od lekarza,podczas badania zrobiła mi usg dopochwowe i stwierdziła ,że zrobił mi się jakiś kanał i może zacząć skracać się szyjka. Nie dopytałam się jej kompletnie o nic bo mnie załamało i dopiero emocje opadły. Jedynie co usłyszałam ,że szyjka twarda, jutro mam usg połówkowe czy na nim dowiem się coś więcej o stanie szyjki? Spotkała się któraś z taką sytuacją ?

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 lutego 2016, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2016, 22:36

Elvi lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 lutego 2016, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• MiaNa Debiutantka

Wysłany: 4 lutego 2016, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem już po usg , na temat szyjki nic się nie dowiedziałam no trudno muszę poczekać do 18,02 na kolejna wizytę :)Z synkiem wszystko ok i będzie dużym dzieckiem waży już ponad pół kilo :)

Szotka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 lutego 2016, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

MiaNa lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2016, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam tez się borykam z twardnieniem :) w środę byłam na wizycie lek kazała mi odstawić luteine i skurcze powrócił :-\ narazie jako tako nic się nie skraca

Maly ma juz 1100 g

Witaj Szotka co u ciebie :) ja dzis 3 trym zaczęłam

kamenkaa lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2016, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• Pani-ka Koleżanka

Wysłany: 23 lutego 2016, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, jestem w 17 tyg ciąży a z twardnieniem brzucha zmagam się od 11 :/ Dostałam 2x luteinę 50mg i 2x magnez max, w 15 tyg luteina zwiększona do 100mg.
    Strasznie mnie to denerwuje, co bym nie zrobiła czuję kamień w brzuchu. Mam 18 miesięczną córkę i męża na wiecznych wyjazdach więc z leżenia nici :/ W pierwszej ciąży na luteinie od 29 tygodnia. Chyba taka moja uroda ciąży :/

1f11cdbe84.png

relg8rib7k4p51z3.png
  • kamenkaa Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2016, 23:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie ja dziś po kontroli mała waży 450g ;-)
    duza kobietka już z niej a jaka silna kopie już mocno :)

Pani-ka nie martw się też byłam na poczatku na lutce potem na dupku . Jak brzuszek mi twardniał lekarz zlecił Nospe pomogło moze i TObie Nospa pomoze?

katarzyna_d, Ollaala lubią tę wiadomość

• Pani-ka Koleżanka

Wysłany: 24 lutego 2016, 23:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie mam tych twardnień na tyle długich żeby nospa zdążyła zadziałać. Najczęściej jest tak że przysiądę czy położę się na chwilkę i przechodzi. Najbardziej niepokoi mnie to że zdarza się to często, co bym nie zrobiła w domu kamień :/

1f11cdbe84.png

relg8rib7k4p51z3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 lutego 2016, 03:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam, u mnie bez zmian skurcze jak byly tak są :-) ale bez tragedii.
    Szotka współczuję cukrzycy ciążowej !! U mnie niby wynik ok wyszedł

Wizytę mam 2 marca doczekać się nie mogę :P

Teraz mnie jakies bole brzucha złapały i nie śpię, bo dodatkowo Misiek kopie jak narwny. 24 h mnie tak podkopuje ehh
    Jak sie urodzi to on chyba nie będzie nic spał :P a zwłaszcza w nocy.

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 lutego 2016, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 lutego 2016, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• paulina502 Ekspertka

Wysłany: 29 lutego 2016, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a jak wy rozpoznajecie, że twardnieje wam brzuch? Ja jestem w 16 tygodniu ciąży, więc brzuch mam jeszcze bardzo mały, staram się oczywiście go nie macać, nie uciskać ale wiadomo, ze w ciąży brzuch nie będzie miękki jak gąbka tylko zawsze będzie twardawy. To jak rozpoznać, że macica robi się twarda bardziej niż powinna być?

km5stv73dz23t84d.png

ckais65g4jw1ph1s.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 lutego 2016, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• paulina502 Ekspertka

Wysłany: 29 lutego 2016, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzięki za odpowiedź :)

km5stv73dz23t84d.png

ckais65g4jw1ph1s.png
  • paulina502 Ekspertka

Wysłany: 14 marca 2016, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niedawno was pytałam jak odczuwane jest twardnienie macicy i niestety miałam okazję się sama o tym przekonać :/ Jestem na przełomie 17/18 tygodnia i w piątek jak leżałam na plecach to poczułam jak mi w podbrzuszu coś zaczyna rosnąć i jak położyłam rękę na brzuchu to wyraźnie można było wyczuć macicę oddzieloną od reszty powłok brzusznych. Przeszło od razu jak obróciłam się na bok. Wcześniej też już takie twardnienie miało miejsce ok 16 tygodnia. W środę idę do ginekologa i zobaczymy co powie.. na szczeście twardnienia występują sporadycznie raz na kilka dni i wyczuwam je tylko podczas leżenia na plecach dlatego staram się już unikać tej pozycji. Od 10 tygodnia przyjmuję luteinę dopochwowo ze względu na bóle podbrzusza i krzyża ( od czasu do czasu czuję taki lekki dyskomfort ale szyjka na ostatnim badaniu była w porządku) i boję się, że tą cholerną luteinę będę przyjmowała do końca ciąży przez takie właśnie epizody a już mi naprawdę zbrzydło:/ mam wrażenie, że luteina mi zmienia trochę ph pochwy i ciąglę męczę się z grzybicą..

km5stv73dz23t84d.png

ckais65g4jw1ph1s.png
  • Luliczek Przyjaciółka

Wysłany: 29 marca 2016, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    poczytałam trochę o tym twardnieniu macicy, bo moje objawy zaczęły mnie niepokoić. Też tak mam, że przy większym wysiłku moja macica robi się twarda i czuję właśnie owy "kamień" w brzuchu. To nie wzdęcia tylko właśnie twardnienie macicy. Jest to tak wyraźne, że jak tak stwardnieje to na dole brzucha mam taką kulkę twardą co wygląda jakby to jakiś obcy w moim brzuchu był i ja to rozmasowuję delikatnie- nie wiem czy tak można czy nie można ale robię i po jakiś 3-5 minutach wszystko wraca do normy.
    Nie mówiłam o tym lekarzowi, bo wcześniej jakoś nie wydawało mi się to niepokojące, ale przy kolejnej wizycie chyba warto wspomnieć o tym...
    Biorę witaminy prenatalne z magnezem i magnez też osobno więc to chyba nie może byc z braku magnezu ...
    Na tym etapie ciąży mam nadzieję,że nie jest to bardzo niebezpieczne

[link=https://www.suwaczki.com/]w57v3a3fffvzxfwt.png[/link]
‹‹ 7 8 9 10 11 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ