Twardnienie macicy (brzucha) . Która miała lub ma taki problem??
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej dziewczynki, jestem w 27 tygodniu, ostatnio, tak kilka razy dziennie, więcej nie, czuje twardnienie brzucha. 18 stycznia miałam wizytę i wszystko miękko i wysoko było. Zastanawiam się czy w 27 tygodniu dzidzia jest na tyle duża, że się już rozpycha i to tak odczuwam, czy to te skurcze???? Podczas twardnienia brzucha nie czuje bólu tylko dyskomfort i pojawia się on,np. jak już muszę do toalety lub jak zmieniam pozycję.
I ma jeszcze jedno pytanko. Czy na tym etapie ciąży macie bóle pachwin, jakbym się ochodziła po sklepach Czy to mięśnie się rozciągają. Dodam, że w ciągu dnia mnie nie boli, tylko na wieczór jak już leżę w łóżku to jakby zchodził ze mnie wysiłek wkonany z całego dnia.... Lepiej chyba nie wytłumaczę o co chodzi....
Tak się pytam o wasze doświadczenia, bo też zastanawiam się czy nie wykonać telefonu do ginekologa.... -
Cześć wszystkim. Jestem w 22+3 tyg i właśnie wróciłam od lekarza,podczas badania zrobiła mi usg dopochwowe i stwierdziła ,że zrobił mi się jakiś kanał i może zacząć skracać się szyjka. Nie dopytałam się jej kompletnie o nic bo mnie załamało i dopiero emocje opadły. Jedynie co usłyszałam ,że szyjka twarda, jutro mam usg połówkowe czy na nim dowiem się coś więcej o stanie szyjki? Spotkała się któraś z taką sytuacją ?
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Hej, jestem w 17 tyg ciąży a z twardnieniem brzucha zmagam się od 11 Dostałam 2x luteinę 50mg i 2x magnez max, w 15 tyg luteina zwiększona do 100mg.
Strasznie mnie to denerwuje, co bym nie zrobiła czuję kamień w brzuchu. Mam 18 miesięczną córkę i męża na wiecznych wyjazdach więc z leżenia nici W pierwszej ciąży na luteinie od 29 tygodnia. Chyba taka moja uroda ciąży -
Witajcie ja dziś po kontroli mała waży 450g
duza kobietka już z niej a jaka silna kopie już mocno
Pani-ka nie martw się też byłam na poczatku na lutce potem na dupku . Jak brzuszek mi twardniał lekarz zlecił Nospe pomogło moze i TObie Nospa pomoze?katarzyna_d, Ollaala lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyWitam, u mnie bez zmian skurcze jak byly tak są ale bez tragedii.
Szotka współczuję cukrzycy ciążowej !! U mnie niby wynik ok wyszedł
Wizytę mam 2 marca doczekać się nie mogę
Teraz mnie jakies bole brzucha złapały i nie śpię, bo dodatkowo Misiek kopie jak narwny. 24 h mnie tak podkopuje ehh
Jak sie urodzi to on chyba nie będzie nic spał a zwłaszcza w nocy. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
a jak wy rozpoznajecie, że twardnieje wam brzuch? Ja jestem w 16 tygodniu ciąży, więc brzuch mam jeszcze bardzo mały, staram się oczywiście go nie macać, nie uciskać ale wiadomo, ze w ciąży brzuch nie będzie miękki jak gąbka tylko zawsze będzie twardawy. To jak rozpoznać, że macica robi się twarda bardziej niż powinna być?
-
nick nieaktualny
-
niedawno was pytałam jak odczuwane jest twardnienie macicy i niestety miałam okazję się sama o tym przekonać Jestem na przełomie 17/18 tygodnia i w piątek jak leżałam na plecach to poczułam jak mi w podbrzuszu coś zaczyna rosnąć i jak położyłam rękę na brzuchu to wyraźnie można było wyczuć macicę oddzieloną od reszty powłok brzusznych. Przeszło od razu jak obróciłam się na bok. Wcześniej też już takie twardnienie miało miejsce ok 16 tygodnia. W środę idę do ginekologa i zobaczymy co powie.. na szczeście twardnienia występują sporadycznie raz na kilka dni i wyczuwam je tylko podczas leżenia na plecach dlatego staram się już unikać tej pozycji. Od 10 tygodnia przyjmuję luteinę dopochwowo ze względu na bóle podbrzusza i krzyża ( od czasu do czasu czuję taki lekki dyskomfort ale szyjka na ostatnim badaniu była w porządku) i boję się, że tą cholerną luteinę będę przyjmowała do końca ciąży przez takie właśnie epizody a już mi naprawdę zbrzydło:/ mam wrażenie, że luteina mi zmienia trochę ph pochwy i ciąglę męczę się z grzybicą..
-
poczytałam trochę o tym twardnieniu macicy, bo moje objawy zaczęły mnie niepokoić. Też tak mam, że przy większym wysiłku moja macica robi się twarda i czuję właśnie owy "kamień" w brzuchu. To nie wzdęcia tylko właśnie twardnienie macicy. Jest to tak wyraźne, że jak tak stwardnieje to na dole brzucha mam taką kulkę twardą co wygląda jakby to jakiś obcy w moim brzuchu był i ja to rozmasowuję delikatnie- nie wiem czy tak można czy nie można ale robię i po jakiś 3-5 minutach wszystko wraca do normy.
Nie mówiłam o tym lekarzowi, bo wcześniej jakoś nie wydawało mi się to niepokojące, ale przy kolejnej wizycie chyba warto wspomnieć o tym...
Biorę witaminy prenatalne z magnezem i magnez też osobno więc to chyba nie może byc z braku magnezu ...
Na tym etapie ciąży mam nadzieję,że nie jest to bardzo niebezpieczne[link=https://www.suwaczki.com/][/link]