III trymestr
-
WIADOMOŚĆ
-
she- z tego co widziałam, na umalowane paznokcie u nóg personel nie zwraca pacjentkom uwagi, więc chyba można:) doskonale Cię rozumiem, ja się ostatnio zawzięłam i po zrobieniu pedicuru- co zajmuje coraz więcej czasu, pomalowałam sobie takim delikatnym różem pazurki u stóp, co by jakoś w sandałkach wyglądały. Wieczorem jechałam do rodziców, założyłam skarpetki i trampki, a po powrocie stwierdziłam,że skarpety zafarbowały mi na czarno i skórę stóp i lakier na paznokciach. Zrezygnowana do usuwania lakieru zatrudniłam M. Zauważyłam,że w odkąd jestem w ciąży to lakier na paznokciach ( nawet te dobre i sprawdzone) nie trzyma mi się dłużej niż dwa dni:(
-
nick nieaktualny
-
Anilorak! wspolczuje przezyc, wiem jak potrafia wytracic z rownowagi takie przezycia!!! Dobrze, ze masz juz problem za soba i mam nadzieje, ze juz sie nie powtorzy!!!!
SHE: 23 czerwca? nie za wczesnie u Ciebie na porod? Ja jestem tydzien dalej (34tc) i mam rodzic 6 lipca.. choc z drugiej strony, jesli z naszymi dzieciaczkami wszystko w porzadku to moglyby sie urodzic jeszcze w czerwcu i ulzyc swoim mamom w cierpieniachanilorak lubi tę wiadomość
-
AniaBania wrote:Anilorak! wspolczuje przezyc, wiem jak potrafia wytracic z rownowagi takie przezycia!!! Dobrze, ze masz juz problem za soba i mam nadzieje, ze juz sie nie powtorzy!!!!
SHE: 23 czerwca? nie za wczesnie u Ciebie na porod? Ja jestem tydzien dalej (34tc) i mam rodzic 6 lipca.. choc z drugiej strony, jesli z naszymi dzieciaczkami wszystko w porzadku to moglyby sie urodzic jeszcze w czerwcu i ulzyc swoim mamom w cierpieniach
Na karcie ciąży wg OM mam termin porodu na 7 lipca, ale według pierwszego USG termin wyszedł 27 czerwca (to był koniec 7 tc). A na USG genetycznym w 12 tc termin wychodził na 29 czerwca. A więc trzymam się tego, że urodzę jednak pod koniec czerwca.
A u mnie teraz to 35 tc.
Dla mnie 6 lipca też nie byłby złą datą bo to moje urodzinyWiadomość wyedytowana przez autora: 28 maja 2013, 15:20
иιєиσямαℓиα lubi tę wiadomość
-
Jak to jest w koncu z tym kapaniem dzieci. U nas nie kapia dzieci w ogole w szpitalu. Tylko wycieraja i mowia, zeby nie kapac od razu. Kolezanka, ktora ostatnio rodzila kapala dopiero po 3 tygodniach, bo tak jej lekarz i polozna mowili. Jedyne co to wczesniej chusteczkami pampersa i ewentualnie mokra sciereczka z woda przemywala dziecko, ale taka kapiel w wanience to dopiero po 3 tygodniach zrobili dziecku.
Wez tu nie zwariuj sluchajac o "optymalnej" opiece nad dzieckiem... -
No wlasnie dzej kej mnie powiedziala kolezanka ostatnio ze jej synka od razu w szpitalu nie kapali i dopiero w domu kazali ukapac a druga znowu gadala ze od razu wieczorem ..ale 3tyg to troche...hmmm za dlugo...wszedzie pisze zeby kapac codziennie od pierwszych dni nie dosc ze dla lepszego komfortu przed snem i dla celow zdrowotnych ze skora oddych wtedy.ja nje wyobrazam sie nie myc nawet przez tydzien a co dopiero noworodek.hmm
-
24 godziny po urodzeniu nie chca myc, bo ta maz ktora dziecko ma na sobie ma bardzo dobre wlasciwosci chroniace jego skore. Pozniej myja woda i szmatka, ale nie wsadzaja dziecka do wanienkie i nie wymywaja tej mazi z "zakamarkow" takich jak zgiecia na szyjce itd, bo "to najlepszy krem dla skory dziecka". Co do mycia w wanience to dopoki nie odpadnie pepek to odradzaja. Z tego gdzie mi tu wszyscy w DE radzili to tak odczekac 2 tygodnie, a wieczorne kapiele w tych 2 tygodniach zastapic wlasnie czyszczeniem chusteczkami, albo szmatka z woda. Dzieki temu podobno skora tak nie wysycha i nie jst konieczne w tych pierwszych dniach "usmarowywanie" dziecka olejkami.
Co do "niehigieniczne" to wlasnie podobno takie wstrzymanie sie jest dla delikatnej skory dziecka bardzo dobre.
Ja planuje nie kapac tak do zagojenia sie pepka. Wyjatkiem bedzie tylek - nie mam zamiaru meczyc sie za kazdym razem chusteczkami skoro mozna dziecko szybko i przedewszystkim dokladniej oplukac pod kranem w umywalce.
Jak to mowia "co kraj to obyczaj". Ze smarowaniem pepka u nas tez jest inaczej. Lekarz kaze niczym kompletnie nie smarowac. Ma sie zagoic samo. W razie gdyby cos to polozna przychodzi do dziecka codziennie, wiec ona tam ewentualnie moze czyms smarowac, ale wychodzi sie z zalozenia, ze pepka nie nalezy niczym kompletnie smarowac.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 maja 2013, 17:55
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyPatuska1992 wrote:U nas w szpitalu dziecko myją od razu na drugi dzień po narodzinach, a po drugie wydaję mi się to nie higieniczne nie myć tak długo dziecka ... A mokre chusteczki to nie to samo co kąpiel
Dokładnie tak sie dzieje w większości szpitali. Maź plodowa się wchlania w 24 godziny, potem pozostają tylko sladowe ilości więc dalsze niemycie dziecka nie ma sensu.
Chusteczki nawilżane to sama chemia wyjaławiająca skórę, trzeba upaść na głowę zeby myć tym całego noworodka.
A jesli chodzi o pępek to od 2010 r. sa nowe wytyczne, pępek można myć woda z mydlem i tylko dokładnie osuszać po, wiec to nie wyklucza kąpieli i nic się nie paskudzi z tego tytułu.
Kąpiel ma jeszcze jedna ważna cechę. Ustawia rytm dnia dziecka. Nawet noworodek po jakimś czasie wieczornych kąpieli, karmieniu i kładzeniu spać zaczyna kumać, że kąpiel oznacza, że nadchodzi noc i powoli odróżnia te rytuały od rytmu dnia, co mu pozwala spać dłużej w nocy.pasia27 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyyoku wrote:Patuska1992 wrote:U nas w szpitalu dziecko myją od razu na drugi dzień po narodzinach, a po drugie wydaję mi się to nie higieniczne nie myć tak długo dziecka ... A mokre chusteczki to nie to samo co kąpiel
Dokładnie tak sie dzieje w większości szpitali. Maź plodowa się wchlania w 24 godziny, potem pozostają tylko sladowe ilości więc dalsze niemycie dziecka nie ma sensu.
Chusteczki nawilżane to sama chemia wyjaławiająca skórę, trzeba upaść na głowę zeby myć tym całego noworodka.
A jesli chodzi o pępek to od 2010 r. sa nowe wytyczne, pępek można myć woda z mydlem i tylko dokładnie osuszać po, wiec to nie wyklucza kąpieli i nic się nie paskudzi z tego tytułu.
Kąpiel ma jeszcze jedna ważna cechę. Ustawia rytm dnia dziecka. Nawet noworodek po jakimś czasie wieczornych kąpieli, karmieniu i kładzeniu spać zaczyna kumać, że kąpiel oznacza, że nadchodzi noc i powoli odróżnia te rytuały od rytmu dnia, co mu pozwala spać dłużej w nocy.
poza tym noworodki takie cieplutkie i wyluzowane po kapieli sa jeszcze bardziej cudowneDzejKej lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyM_f, moja to akurat po kąpieli jest nieźle nakręcona i jak w końcu uśnie to śpi 6-7 godzin ale jest przede wszystkim czysta i ładnie pachnie a pępek odpadł jej dopiero wczoraj, miała tak gruba pępowinę, że to trwało i trwało...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 maja 2013, 18:20
m_f lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyNasz Jasiek po kąpieli ma totalnie rozanielony wyraz twarzy nawet w szpitalu tak było, choć wiadomo jak wyglądają kąpiele w szpitalu i z podejściem pełnym miłości ma to niewiele wspólnego też ze 6 godzin mógłby spokojnie przespać.. ale ja się strasznie martwię, że będzie głodny, że za mało przybierze na wadze, że go karmię też w nocy.. tzn. jak spi dłużej niż 4 h to go budzę po prostu..
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 maja 2013, 18:42
yoku lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Yoku, m_f - jak już jesteście to Was wykorzystam jakie pieluszki kupujecie dla Waszych Maluszków? Chcę już zacząć kupować i słyszałam trochę dobrego o pieluszkach Dada z Biedronki. Stosowałyście?
Czy może tradycyjnie pampersy?yoku lubi tę wiadomość
-
she wrote:иιєиσямαℓиα wrote:She szczęściaro . Tylko miesiąc do porodu .
Ale fajnie .
Wózek już kupiony macie?
Chcemy zamówić wózek w tym tygodniu - chyba jednak zdecydujemy się na X-landera X-Move. Chociaż zaczął mi się też podobać Navington Galeon i Corvet... Kurcze to taka trudna decyzja. Z wyborem nowego samochodu poszło nam szybciej
hehe kobieta zmienną jest ja się teraz zastanawiam nad bebetto solaris B i Babysafe . Ciekawe ile razy jeszcze zmienię zdanie ? Mam nadzieję, że już poprzestaniemy na którymś z nich .
Dziewczyny, pytam bo nie mam bladego pojęcia - ile kosztuje jedna pielucha tetrowa orientacyjnie? W biedronce jest teraz 10szt w cenie 29,99 i zastanawiam się czy to korzystna cena?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 maja 2013, 19:07
-
nick nieaktualnyshe wrote:Yoku, m_f - jak już jesteście to Was wykorzystam jakie pieluszki kupujecie dla Waszych Maluszków? Chcę już zacząć kupować i słyszałam trochę dobrego o pieluszkach Dada z Biedronki. Stosowałyście?
Czy może tradycyjnie pampersy?
She, ja słyszałam wiele dobrego o Dada i o Toujours z Lidla. Ale my póki co używamy Pampers New Baby i jestem z nich bardzo zadowolona, są bardzo chłonne i praktycznie nic nie przepuszczają, więc obywa się bez mokrych ubranek itd -
nick nieaktualnyиιєиσямαℓиα wrote:she wrote:иιєиσямαℓиα wrote:She szczęściaro . Tylko miesiąc do porodu .
Ale fajnie .
Wózek już kupiony macie?
Chcemy zamówić wózek w tym tygodniu - chyba jednak zdecydujemy się na X-landera X-Move. Chociaż zaczął mi się też podobać Navington Galeon i Corvet... Kurcze to taka trudna decyzja. Z wyborem nowego samochodu poszło nam szybciej
hehe kobieta zmienną jest ja się teraz zastanawiam nad bebetto solaris B i Babysafe . Ciekawe ile razy jeszcze zmienię zdanie ? Mam nadzieję, że już poprzestaniemy na którymś z nich .
Dziewczyny, pytam bo nie mam bladego pojęcia - ile kosztuje jedna pielucha tetrowa orientacyjnie? W biedronce jest teraz 10szt w cenie 29,99 i zastanawiam się czy to korzystna cena?
иιєиσямαℓиα, to dobra cena, ja za sztukę płaciłam 2.90.