III trymestr
-
WIADOMOŚĆ
-
Patuska1992 wrote:Dziewczyny a dostała któraś z was zalecenie liczenia ruchów dziecka w ciągu dnia ?
mój lekarz nie zaleca liczenia ruchów tylko ewentualną zmianę w ruchach, np. dziecko bardziej niż zwykle jest ruchliwe albo dużo mniej ruchliwe. Ale tak jak napisała BellaRosa dziecko to człowiek, też ma już pewnie swoje nastroje, godziny bardziej i mniej aktywne.
A jak jesteśmy osobami aktywnymi to możemy nawet nie wyczuć tych ruchów.
Nie ma co się stresować za bardzo ale oczywiście jak coś nas niepokoi to lepiej to sprawdzić. -
hej kobitki bylam na drugiej glukozie i czekam do 15.30 na wynik i zobaczymy ehh.trzymajcie kciuki za nas
co do ruchow to moj doktorek powiedzial ze bedziemy liczyc rychy po 30tyg ale jeszcze nie wiem o co w tym chodzi bo ide w poniedzialek na wizytke i sie dowiem ale mysle ze to tez ruchy dzienne a nie co chwile na godzinke..
-
m_f wrote:she wrote:Yoku, m_f - jak już jesteście to Was wykorzystam jakie pieluszki kupujecie dla Waszych Maluszków? Chcę już zacząć kupować i słyszałam trochę dobrego o pieluszkach Dada z Biedronki. Stosowałyście?
Czy może tradycyjnie pampersy?
She, ja słyszałam wiele dobrego o Dada i o Toujours z Lidla. Ale my póki co używamy Pampers New Baby i jestem z nich bardzo zadowolona, są bardzo chłonne i praktycznie nic nie przepuszczają, więc obywa się bez mokrych ubranek itd
she ja tez do szpitala juz kupilam pampersy new born1 2-5kg ale bede miala w zapasie te sensitive jakby byla niespodzianka i jakies niejasnosci hehe
chusteczki tez pampersa sensitive
tez duzo slyszalam o dadzie i mysle ze po pol roczku zaczne wprowadzac Kacperkowi wlasnie te dady -
co do pieluch wielorazowych to nie dla mnie i nawet nie biore ich pod uwage,namaczanie,pranie,prasowanie do tego jeszcze w mieszkaniu nie ma gdzie powiesic ...a moj sie nie garnie do tych spraw wiec jednorazowki to dla mnie podstawa
BellaRosa lubi tę wiadomość
-
иιєиσямαℓиα wrote:to i ja powiem, że zrobiłam pierwsze zakupy
Kupiłam te tetrowe pieluszki i 2 smoczki
Ręczników nie było, tzn. został jakiś jeden wybrakowany, rozkompletowany - ale ja ręczniki te z kapturkiem chcę i tak kupić od razu większe. Jeden mały dostałam w prezencie od koleżanki
ja mam juz 13tych pieluszek tetrowych i 3flanelowe ale bede ich uzywala jako podkladke na przewijak na przyklad u lekarza albo gdzies w terenie
w PEPCO sa w normalnej cenie po 3zl i mysle ze to normalna cena -
Dziewczyny u mnie polozna nie wspominala o liczeniu ruchów, tylko tak jak u Patti, pyta tylko czy czuje ale i tak Mala jak na 22tc to rusza sie duuuzo
Co do pieluch tetrowych i flanelowych - jak myslicie, ile sie przyda? Bede niedlugo paczke z PL robic i tam mi sie je bardziej oplaca kupic... Mam juz 5 tetrowych, ale chce jeszcze dokupic, no i ile flanelowych?Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 maja 2013, 12:46
pasia27 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnypasia27 wrote:co do pieluch wielorazowych to nie dla mnie i nawet nie biore ich pod uwage,namaczanie,pranie,prasowanie do tego jeszcze w mieszkaniu nie ma gdzie powiesic ...a moj sie nie garnie do tych spraw wiec jednorazowki to dla mnie podstawa
Pasiu, piszesz zdaje sie o tetrze a to tylko jedna opcja pieluchowania. Sa jeszcze pieluchy polarowe czy bambusowe, ktorych sie nie namacza, nie prasuje a brudza sie w zasadzie tylko wkłady do kieszonki a one sa wielkości podpaski więc nie trzeba mieć dużo miejsca na wywieszanie
Jesli chodzi o tetrę to pielucha pielusze nierówna. To ze gdzieś pielucha tetrowa kosztuje 2 zł a gdzieś 4 o niczym nie świadczy bo ta droższa moze mieć gęstszy splot, byc większa, lepiej się dopierać i lepiej chlonąć. Ja mam ze 30-40 tetrowych pieluch (tak wyszło, wszystkich nie używam) i wśród nich conajmniej 4 rodzaje różniące się jakością, chłonnością, kolorem etc.
Flanelek mam z 10-15 sztuk, używam ich zazwyczaj na przewijak, podkładam pod dziecko jak ja karmię w łóżku lub śpi z nami zeby nie ulewała na przescieradło ani go nie zaśliniła poza tym młoda lubi się do flaneli przutulać, przed snem zarzuca sobie rąbek peluchy na nosek i tak zasypia. Oczywiście tylko rąbek więc ma dopływ powietrza i się nie udusi
Motherhood oprócz poduch dla ciężarnych produkuje bardzo miłe w dotyku i ładne pieluchy flanelowe. Trochę są drogowe ale idzie przynajmniej za tym jakość. -
No wlasnie chyba o takie mi chodzi tetry bo innych nigdy u nikogo nie widzialam hehe
A.mialam wam pisac co z ta kolejna moja glukoza wiec dzisiejszy wynik to 146 a ta norma 140 wiec jednak troszke przekroczylam.owszem dieta zbilam ten cukier bo 2tyg temu bylo 153..ale to i tak troche ponad i zastanawiam sie co mi powie w poniedzialek na to doktorek -
xcarolinex wrote:Dziewczyny u mnie polozna nie wspominala o liczeniu ruchów, tylko tak jak u Patti, pyta tylko czy czuje ale i tak Mala jak na 22tc to rusza sie duuuzo
Co do pieluch tetrowych i flanelowych - jak myslicie, ile sie przyda? Bede niedlugo paczke z PL robic i tam mi sie je bardziej oplaca kupic... Mam juz 5 tetrowych, ale chce jeszcze dokupic, no i ile flanelowych?
Moja sasiadka mowi zeby miec kolo 20stu sztuk tetrowych a flanelek nie koniecznie duzo bo do podlozenia dziecka gdzies na wyjsciu u lekarza albo cos..mam 13i mysle ze dokupie do 20stu a flanelki 3mi wystarcza niby do szpitala nie ma ich na liscie ale jednak wezme z 5szt bo to zawsze sie przyda jak sie zalejemy z malym mleczkiem hehe -
nick nieaktualnyMi się w szpitalu przydawały flanelki, kładłam albo na materacyk w tym szpitalnym wózeczku, jeśli mały leżał bezpośrednio na nim lub do wyścielenia rożka, na wypadek jakby mu się ulało lub zdarzyła się inna wpadka a tetrowych, z tego co teraz widzę, trzeba mieć sporo, co najmniej kilka dziennie się zużywa..
-
pasia27 wrote:No wlasnie chyba o takie mi chodzi tetry bo innych nigdy u nikogo nie widzialam hehe
A.mialam wam pisac co z ta kolejna moja glukoza wiec dzisiejszy wynik to 146 a ta norma 140 wiec jednak troszke przekroczylam.owszem dieta zbilam ten cukier bo 2tyg temu bylo 153..ale to i tak troche ponad i zastanawiam sie co mi powie w poniedzialek na to doktorek
Pasia - prawie na granicy normy, więc pewnie nie jest najgorzej. Jeszcze trochę diety i na pewno będzie okpasia27 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
ja zakupilam 20 pieluch tetrowych (widze roznice w materiale, kupowlam w opakowaniu po 10 sztuk) i 3 flanelowe -te flanelki kupilam w Smyku, okolo 7 zl kosztowala jedna, sa cale biale ,ale tak bardzo milutkie w dotyku, ze nie moglam sie im oprzec, dodatkowo nie sa sztywne i spokojnie moga posluzyc jako kocyk i na pewno maly bedzie lubil sie w nie wtulac ,bo sa naprawde bardzo miekkie.Na przewijak mam 2 pokrowce, ale pewnie bede tez korzystala z tetry.
-
Kochane! dzisiaj moj ostatni dzien w biurze!! Hurra!! Nie bede sie juz musiala nigdzie "toczyc" bo chodzenie sprawia mi juz trudnosci. Jeszcze tydzien pracy z domu, ale to juz raczej "prowizorka" bo w zasadzie wszystkie sprawy zalatwilam a nowych juz nie bralam. Bede sie juz mogla zajmowac przygotowaniami na przyjecie Ignasia!!!
Dziaj robimy ostatnie zakupy (komodka w Ikei i przewijak) i koniec!patti, pasia27, vivien, she, Rika lubią tę wiadomość
-
AniaBania wrote:Kochane! dzisiaj moj ostatni dzien w biurze!! Hurra!! Nie bede sie juz musiala nigdzie "toczyc" bo chodzenie sprawia mi juz trudnosci. Jeszcze tydzien pracy z domu, ale to juz raczej "prowizorka" bo w zasadzie wszystkie sprawy zalatwilam a nowych juz nie bralam. Bede sie juz mogla zajmowac przygotowaniami na przyjecie Ignasia!!!
Dziaj robimy ostatnie zakupy (komodka w Ikei i przewijak) i koniec!
No to czas na zasłużony odpoczynek -
yoku wrote:Pasia, a glukometr masz? Badasz cukier po posilkach?
Czasem to co wydaje sie dietetyczne niekoniecznie może Ci służyć. Np banany dozwolone w diecie cukrzycowej niektórym bardzo cukier podnoszą i nie mogą ich jeść.
Nie mam glukometru dopiero w poniedzialek dowiem sie u lekarza co dalej.czy poradnia i pomiar cukru czy szpital.. -
nick nieaktualnyKochana, zbijanie cukru "w ciemno" bez codziennego mierzenia go glukometrem mija sie z celem. Mówi Ci to córka cukrzyka walczącego z cukrem już ze 20 lat. Na szczęście wyniki nie są tragiczne, powinaś sobie poradzić bez szpitala
pasia27 lubi tę wiadomość