Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum III trymestr III trymestr
Odpowiedz

III trymestr

Oceń ten wątek:
  • Adka Autorytet

Wysłany: 29 maja 2013, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://www.dlarodzinki.pl/kalendarz-ciazy/29-tydzien-ciazy,223_2001.html
    tutaj fajnie lekarka wyjaśnia jak z tymi ruchami dziecka jest :)

• patti Autorytet

Wysłany: 29 maja 2013, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzieki Bella Rosa :-)moj maly zazwyczaj rusza sie podobnie kazdego dnia, ja nie licze tych ruchow ,bo w chwilach aktywnosci czuje ,ze jest ich wiecej niz 10.mnie lekarka jedynie pyta czy czuje ruchy, ale o liczeniu nic mi nie mowila.

relgj44jue1dlo58.png
    1usajw4z7ftqbyah.png

• Adka Autorytet

Wysłany: 29 maja 2013, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patuska1992 wrote:
    Dziewczyny a dostała któraś z was zalecenie liczenia ruchów dziecka w ciągu dnia ?

mój lekarz nie zaleca liczenia ruchów tylko ewentualną zmianę w ruchach, np. dziecko bardziej niż zwykle jest ruchliwe albo dużo mniej ruchliwe. Ale tak jak napisała BellaRosa dziecko to człowiek, też ma już pewnie swoje nastroje, godziny bardziej i mniej aktywne.
    A jak jesteśmy osobami aktywnymi to możemy nawet nie wyczuć tych ruchów.
    Nie ma co się stresować za bardzo ale oczywiście jak coś nas niepokoi to lepiej to sprawdzić.

• pasia27 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2013, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej kobitki :-) bylam na drugiej glukozie i czekam do 15.30 na wynik i zobaczymy ehh.trzymajcie kciuki za nas :-)
    co do ruchow to moj doktorek powiedzial ze bedziemy liczyc rychy po 30tyg ale jeszcze nie wiem o co w tym chodzi bo ide w poniedzialek na wizytke i sie dowiem ale mysle ze to tez ruchy dzienne a nie co chwile na godzinke..

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • pasia27 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2013, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    m_f wrote:
    she wrote:
    Yoku, m_f - jak już jesteście to Was wykorzystam ;) jakie pieluszki kupujecie dla Waszych Maluszków? Chcę już zacząć kupować i słyszałam trochę dobrego o pieluszkach Dada z Biedronki. Stosowałyście?
    Czy może tradycyjnie pampersy?

She, ja słyszałam wiele dobrego o Dada i o Toujours z Lidla. Ale my póki co używamy Pampers New Baby i jestem z nich bardzo zadowolona, są bardzo chłonne i praktycznie nic nie przepuszczają, więc obywa się bez mokrych ubranek itd :)

she ja tez do szpitala juz kupilam pampersy new born1 2-5kg ale bede miala w zapasie te sensitive jakby byla niespodzianka i jakies niejasnosci hehe
    chusteczki tez pampersa sensitive :-)
    tez duzo slyszalam o dadzie i mysle ze po pol roczku zaczne wprowadzac Kacperkowi wlasnie te dady :-)

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • pasia27 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2013, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co do pieluch wielorazowych to nie dla mnie i nawet nie biore ich pod uwage,namaczanie,pranie,prasowanie do tego jeszcze w mieszkaniu nie ma gdzie powiesic ...a moj sie nie garnie do tych spraw wiec jednorazowki to dla mnie podstawa :-)

BellaRosa lubi tę wiadomość

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • pasia27 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2013, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    иιєиσямαℓиα wrote:
    to i ja powiem, że zrobiłam pierwsze zakupy :P
    Kupiłam te tetrowe pieluszki :) i 2 smoczki ;)
    Ręczników nie było, tzn. został jakiś jeden wybrakowany, rozkompletowany - ale ja ręczniki te z kapturkiem chcę i tak kupić od razu większe. Jeden mały dostałam w prezencie od koleżanki :)

ja mam juz 13tych pieluszek tetrowych i 3flanelowe ale bede ich uzywala jako podkladke na przewijak na przyklad u lekarza albo gdzies w terenie :-)
    w PEPCO sa w normalnej cenie po 3zl i mysle ze to normalna cena :-)

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • xcarolinex Autorytet

Wysłany: 29 maja 2013, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny u mnie polozna nie wspominala o liczeniu ruchów, tylko tak jak u Patti, pyta tylko czy czuje ;) ale i tak Mala jak na 22tc to rusza sie duuuzo :)

Co do pieluch tetrowych i flanelowych - jak myslicie, ile sie przyda? Bede niedlugo paczke z PL robic i tam mi sie je bardziej oplaca kupic... Mam juz 5 tetrowych, ale chce jeszcze dokupic, no i ile flanelowych? :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 maja 2013, 12:46

pasia27 lubi tę wiadomość

gg64wn1511ap0yj7.png

www.ourlittlerosie.blogspot.com
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 maja 2013, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pasia27 wrote:
    co do pieluch wielorazowych to nie dla mnie i nawet nie biore ich pod uwage,namaczanie,pranie,prasowanie do tego jeszcze w mieszkaniu nie ma gdzie powiesic ...a moj sie nie garnie do tych spraw wiec jednorazowki to dla mnie podstawa :-)

Pasiu, piszesz zdaje sie o tetrze a to tylko jedna opcja pieluchowania. Sa jeszcze pieluchy polarowe czy bambusowe, ktorych sie nie namacza, nie prasuje a brudza sie w zasadzie tylko wkłady do kieszonki a one sa wielkości podpaski więc nie trzeba mieć dużo miejsca na wywieszanie :)

Jesli chodzi o tetrę to pielucha pielusze nierówna. To ze gdzieś pielucha tetrowa kosztuje 2 zł a gdzieś 4 o niczym nie świadczy bo ta droższa moze mieć gęstszy splot, byc większa, lepiej się dopierać i lepiej chlonąć. Ja mam ze 30-40 tetrowych pieluch (tak wyszło, wszystkich nie używam) i wśród nich conajmniej 4 rodzaje różniące się jakością, chłonnością, kolorem etc.

Flanelek mam z 10-15 sztuk, używam ich zazwyczaj na przewijak, podkładam pod dziecko jak ja karmię w łóżku lub śpi z nami zeby nie ulewała na przescieradło ani go nie zaśliniła :) poza tym młoda lubi się do flaneli przutulać, przed snem zarzuca sobie rąbek peluchy na nosek i tak zasypia. Oczywiście tylko rąbek więc ma dopływ powietrza i się nie udusi :)

Motherhood oprócz poduch dla ciężarnych produkuje bardzo miłe w dotyku i ładne pieluchy flanelowe. Trochę są drogowe ale idzie przynajmniej za tym jakość.

• pasia27 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2013, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wlasnie chyba o takie mi chodzi tetry bo innych nigdy u nikogo nie widzialam hehe
    A.mialam wam pisac co z ta kolejna moja glukoza wiec dzisiejszy wynik to 146 a ta norma 140 wiec jednak troszke przekroczylam.owszem dieta zbilam ten cukier bo 2tyg temu bylo 153..ale to i tak troche ponad i zastanawiam sie co mi powie w poniedzialek na to doktorek :-(

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • pasia27 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2013, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xcarolinex wrote:
    Dziewczyny u mnie polozna nie wspominala o liczeniu ruchów, tylko tak jak u Patti, pyta tylko czy czuje ;) ale i tak Mala jak na 22tc to rusza sie duuuzo :)

Co do pieluch tetrowych i flanelowych - jak myslicie, ile sie przyda? Bede niedlugo paczke z PL robic i tam mi sie je bardziej oplaca kupic... Mam juz 5 tetrowych, ale chce jeszcze dokupic, no i ile flanelowych? :)

Moja sasiadka mowi zeby miec kolo 20stu sztuk tetrowych a flanelek nie koniecznie duzo bo do podlozenia dziecka gdzies na wyjsciu u lekarza albo cos..mam 13i mysle ze dokupie do 20stu a flanelki 3mi wystarcza ;-) niby do szpitala nie ma ich na liscie ale jednak wezme z 5szt bo to zawsze sie przyda jak sie zalejemy z malym mleczkiem hehe

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 maja 2013, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi się w szpitalu przydawały flanelki, kładłam albo na materacyk w tym szpitalnym wózeczku, jeśli mały leżał bezpośrednio na nim lub do wyścielenia rożka, na wypadek jakby mu się ulało lub zdarzyła się inna wpadka ;) a tetrowych, z tego co teraz widzę, trzeba mieć sporo, co najmniej kilka dziennie się zużywa..

• she Autorytet

Wysłany: 30 maja 2013, 06:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pasia27 wrote:
    No wlasnie chyba o takie mi chodzi tetry bo innych nigdy u nikogo nie widzialam hehe
    A.mialam wam pisac co z ta kolejna moja glukoza wiec dzisiejszy wynik to 146 a ta norma 140 wiec jednak troszke przekroczylam.owszem dieta zbilam ten cukier bo 2tyg temu bylo 153..ale to i tak troche ponad i zastanawiam sie co mi powie w poniedzialek na to doktorek :-(

Pasia - prawie na granicy normy, więc pewnie nie jest najgorzej. Jeszcze trochę diety i na pewno będzie ok :)

201306215365.png
  • pasia27 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2013, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki she..ale smutno mi bylo i zla ze tak sie pilnowalam i tak malo zeszlo...cholerna glukoze juz 2razy musialam pic..dobrze ze mnie to nie rusza tylko du.. boli od siedzenia w poczekalni ;-)

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 maja 2013, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pasia, a glukometr masz? Badasz cukier po posilkach?
    Czasem to co wydaje sie dietetyczne niekoniecznie może Ci służyć. Np banany dozwolone w diecie cukrzycowej niektórym bardzo cukier podnoszą i nie mogą ich jeść.

• patti Autorytet

Wysłany: 30 maja 2013, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja zakupilam 20 pieluch tetrowych (widze roznice w materiale, kupowlam w opakowaniu po 10 sztuk) i 3 flanelowe -te flanelki kupilam w Smyku, okolo 7 zl kosztowala jedna, sa cale biale ,ale tak bardzo milutkie w dotyku, ze nie moglam sie im oprzec, dodatkowo nie sa sztywne i spokojnie moga posluzyc jako kocyk i na pewno maly bedzie lubil sie w nie wtulac ,bo sa naprawde bardzo miekkie.Na przewijak mam 2 pokrowce, ale pewnie bede tez korzystala z tetry.

relgj44jue1dlo58.png
    1usajw4z7ftqbyah.png

• AniaBania Ekspertka

Wysłany: 30 maja 2013, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane! dzisiaj moj ostatni dzien w biurze!! Hurra!! Nie bede sie juz musiala nigdzie "toczyc" bo chodzenie sprawia mi juz trudnosci. Jeszcze tydzien pracy z domu, ale to juz raczej "prowizorka" bo w zasadzie wszystkie sprawy zalatwilam a nowych juz nie bralam. Bede sie juz mogla zajmowac przygotowaniami na przyjecie Ignasia!!!
    Dziaj robimy ostatnie zakupy (komodka w Ikei i przewijak) i koniec!

patti, pasia27, vivien, she, Rika lubią tę wiadomość

0ylvqca.png
  • Patuska1992 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2013, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AniaBania wrote:
    Kochane! dzisiaj moj ostatni dzien w biurze!! Hurra!! Nie bede sie juz musiala nigdzie "toczyc" bo chodzenie sprawia mi juz trudnosci. Jeszcze tydzien pracy z domu, ale to juz raczej "prowizorka" bo w zasadzie wszystkie sprawy zalatwilam a nowych juz nie bralam. Bede sie juz mogla zajmowac przygotowaniami na przyjecie Ignasia!!!
    Dziaj robimy ostatnie zakupy (komodka w Ikei i przewijak) i koniec!

No to czas na zasłużony odpoczynek :)

w57v9n73toqtjvh3.png
  • pasia27 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2013, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    yoku wrote:
    Pasia, a glukometr masz? Badasz cukier po posilkach?
    Czasem to co wydaje sie dietetyczne niekoniecznie może Ci służyć. Np banany dozwolone w diecie cukrzycowej niektórym bardzo cukier podnoszą i nie mogą ich jeść.

Nie mam glukometru dopiero w poniedzialek dowiem sie u lekarza co dalej.czy poradnia i pomiar cukru czy szpital..

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 maja 2013, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochana, zbijanie cukru "w ciemno" bez codziennego mierzenia go glukometrem mija sie z celem. Mówi Ci to córka cukrzyka walczącego z cukrem już ze 20 lat. Na szczęście wyniki nie są tragiczne, powinaś sobie poradzić bez szpitala :)

‹‹ 11 12 13 14 15 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ