X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum III trymestr III trymestr
Odpowiedz

III trymestr

Oceń ten wątek:
  • Adka Autorytet

Wysłany: 29 maja 2013, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://www.dlarodzinki.pl/kalendarz-ciazy/29-tydzien-ciazy,223_2001.html
    tutaj fajnie lekarka wyjaśnia jak z tymi ruchami dziecka jest :)

• patti Autorytet

Wysłany: 29 maja 2013, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzieki Bella Rosa :-)moj maly zazwyczaj rusza sie podobnie kazdego dnia, ja nie licze tych ruchow ,bo w chwilach aktywnosci czuje ,ze jest ich wiecej niz 10.mnie lekarka jedynie pyta czy czuje ruchy, ale o liczeniu nic mi nie mowila.

relgj44jue1dlo58.png
    1usajw4z7ftqbyah.png

• Adka Autorytet

Wysłany: 29 maja 2013, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patuska1992 wrote:
    Dziewczyny a dostała któraś z was zalecenie liczenia ruchów dziecka w ciągu dnia ?

mój lekarz nie zaleca liczenia ruchów tylko ewentualną zmianę w ruchach, np. dziecko bardziej niż zwykle jest ruchliwe albo dużo mniej ruchliwe. Ale tak jak napisała BellaRosa dziecko to człowiek, też ma już pewnie swoje nastroje, godziny bardziej i mniej aktywne.
    A jak jesteśmy osobami aktywnymi to możemy nawet nie wyczuć tych ruchów.
    Nie ma co się stresować za bardzo ale oczywiście jak coś nas niepokoi to lepiej to sprawdzić.

• pasia27 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2013, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej kobitki :-) bylam na drugiej glukozie i czekam do 15.30 na wynik i zobaczymy ehh.trzymajcie kciuki za nas :-)
    co do ruchow to moj doktorek powiedzial ze bedziemy liczyc rychy po 30tyg ale jeszcze nie wiem o co w tym chodzi bo ide w poniedzialek na wizytke i sie dowiem ale mysle ze to tez ruchy dzienne a nie co chwile na godzinke..

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • pasia27 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2013, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    m_f wrote:
    she wrote:
    Yoku, m_f - jak już jesteście to Was wykorzystam ;) jakie pieluszki kupujecie dla Waszych Maluszków? Chcę już zacząć kupować i słyszałam trochę dobrego o pieluszkach Dada z Biedronki. Stosowałyście?
    Czy może tradycyjnie pampersy?

She, ja słyszałam wiele dobrego o Dada i o Toujours z Lidla. Ale my póki co używamy Pampers New Baby i jestem z nich bardzo zadowolona, są bardzo chłonne i praktycznie nic nie przepuszczają, więc obywa się bez mokrych ubranek itd :)

she ja tez do szpitala juz kupilam pampersy new born1 2-5kg ale bede miala w zapasie te sensitive jakby byla niespodzianka i jakies niejasnosci hehe
    chusteczki tez pampersa sensitive :-)
    tez duzo slyszalam o dadzie i mysle ze po pol roczku zaczne wprowadzac Kacperkowi wlasnie te dady :-)

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • pasia27 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2013, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co do pieluch wielorazowych to nie dla mnie i nawet nie biore ich pod uwage,namaczanie,pranie,prasowanie do tego jeszcze w mieszkaniu nie ma gdzie powiesic ...a moj sie nie garnie do tych spraw wiec jednorazowki to dla mnie podstawa :-)

BellaRosa lubi tę wiadomość

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • pasia27 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2013, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    иιєиσямαℓиα wrote:
    to i ja powiem, że zrobiłam pierwsze zakupy :P
    Kupiłam te tetrowe pieluszki :) i 2 smoczki ;)
    Ręczników nie było, tzn. został jakiś jeden wybrakowany, rozkompletowany - ale ja ręczniki te z kapturkiem chcę i tak kupić od razu większe. Jeden mały dostałam w prezencie od koleżanki :)

ja mam juz 13tych pieluszek tetrowych i 3flanelowe ale bede ich uzywala jako podkladke na przewijak na przyklad u lekarza albo gdzies w terenie :-)
    w PEPCO sa w normalnej cenie po 3zl i mysle ze to normalna cena :-)

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • xcarolinex Autorytet

Wysłany: 29 maja 2013, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny u mnie polozna nie wspominala o liczeniu ruchów, tylko tak jak u Patti, pyta tylko czy czuje ;) ale i tak Mala jak na 22tc to rusza sie duuuzo :)

Co do pieluch tetrowych i flanelowych - jak myslicie, ile sie przyda? Bede niedlugo paczke z PL robic i tam mi sie je bardziej oplaca kupic... Mam juz 5 tetrowych, ale chce jeszcze dokupic, no i ile flanelowych? :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 maja 2013, 12:46

pasia27 lubi tę wiadomość

gg64wn1511ap0yj7.png

www.ourlittlerosie.blogspot.com
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 maja 2013, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pasia27 wrote:
    co do pieluch wielorazowych to nie dla mnie i nawet nie biore ich pod uwage,namaczanie,pranie,prasowanie do tego jeszcze w mieszkaniu nie ma gdzie powiesic ...a moj sie nie garnie do tych spraw wiec jednorazowki to dla mnie podstawa :-)

Pasiu, piszesz zdaje sie o tetrze a to tylko jedna opcja pieluchowania. Sa jeszcze pieluchy polarowe czy bambusowe, ktorych sie nie namacza, nie prasuje a brudza sie w zasadzie tylko wkłady do kieszonki a one sa wielkości podpaski więc nie trzeba mieć dużo miejsca na wywieszanie :)

Jesli chodzi o tetrę to pielucha pielusze nierówna. To ze gdzieś pielucha tetrowa kosztuje 2 zł a gdzieś 4 o niczym nie świadczy bo ta droższa moze mieć gęstszy splot, byc większa, lepiej się dopierać i lepiej chlonąć. Ja mam ze 30-40 tetrowych pieluch (tak wyszło, wszystkich nie używam) i wśród nich conajmniej 4 rodzaje różniące się jakością, chłonnością, kolorem etc.

Flanelek mam z 10-15 sztuk, używam ich zazwyczaj na przewijak, podkładam pod dziecko jak ja karmię w łóżku lub śpi z nami zeby nie ulewała na przescieradło ani go nie zaśliniła :) poza tym młoda lubi się do flaneli przutulać, przed snem zarzuca sobie rąbek peluchy na nosek i tak zasypia. Oczywiście tylko rąbek więc ma dopływ powietrza i się nie udusi :)

Motherhood oprócz poduch dla ciężarnych produkuje bardzo miłe w dotyku i ładne pieluchy flanelowe. Trochę są drogowe ale idzie przynajmniej za tym jakość.

• pasia27 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2013, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wlasnie chyba o takie mi chodzi tetry bo innych nigdy u nikogo nie widzialam hehe
    A.mialam wam pisac co z ta kolejna moja glukoza wiec dzisiejszy wynik to 146 a ta norma 140 wiec jednak troszke przekroczylam.owszem dieta zbilam ten cukier bo 2tyg temu bylo 153..ale to i tak troche ponad i zastanawiam sie co mi powie w poniedzialek na to doktorek :-(

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • pasia27 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2013, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xcarolinex wrote:
    Dziewczyny u mnie polozna nie wspominala o liczeniu ruchów, tylko tak jak u Patti, pyta tylko czy czuje ;) ale i tak Mala jak na 22tc to rusza sie duuuzo :)

Co do pieluch tetrowych i flanelowych - jak myslicie, ile sie przyda? Bede niedlugo paczke z PL robic i tam mi sie je bardziej oplaca kupic... Mam juz 5 tetrowych, ale chce jeszcze dokupic, no i ile flanelowych? :)

Moja sasiadka mowi zeby miec kolo 20stu sztuk tetrowych a flanelek nie koniecznie duzo bo do podlozenia dziecka gdzies na wyjsciu u lekarza albo cos..mam 13i mysle ze dokupie do 20stu a flanelki 3mi wystarcza ;-) niby do szpitala nie ma ich na liscie ale jednak wezme z 5szt bo to zawsze sie przyda jak sie zalejemy z malym mleczkiem hehe

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 maja 2013, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi się w szpitalu przydawały flanelki, kładłam albo na materacyk w tym szpitalnym wózeczku, jeśli mały leżał bezpośrednio na nim lub do wyścielenia rożka, na wypadek jakby mu się ulało lub zdarzyła się inna wpadka ;) a tetrowych, z tego co teraz widzę, trzeba mieć sporo, co najmniej kilka dziennie się zużywa..

• she Autorytet

Wysłany: 30 maja 2013, 06:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pasia27 wrote:
    No wlasnie chyba o takie mi chodzi tetry bo innych nigdy u nikogo nie widzialam hehe
    A.mialam wam pisac co z ta kolejna moja glukoza wiec dzisiejszy wynik to 146 a ta norma 140 wiec jednak troszke przekroczylam.owszem dieta zbilam ten cukier bo 2tyg temu bylo 153..ale to i tak troche ponad i zastanawiam sie co mi powie w poniedzialek na to doktorek :-(

Pasia - prawie na granicy normy, więc pewnie nie jest najgorzej. Jeszcze trochę diety i na pewno będzie ok :)

201306215365.png
  • pasia27 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2013, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki she..ale smutno mi bylo i zla ze tak sie pilnowalam i tak malo zeszlo...cholerna glukoze juz 2razy musialam pic..dobrze ze mnie to nie rusza tylko du.. boli od siedzenia w poczekalni ;-)

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 maja 2013, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pasia, a glukometr masz? Badasz cukier po posilkach?
    Czasem to co wydaje sie dietetyczne niekoniecznie może Ci służyć. Np banany dozwolone w diecie cukrzycowej niektórym bardzo cukier podnoszą i nie mogą ich jeść.

• patti Autorytet

Wysłany: 30 maja 2013, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja zakupilam 20 pieluch tetrowych (widze roznice w materiale, kupowlam w opakowaniu po 10 sztuk) i 3 flanelowe -te flanelki kupilam w Smyku, okolo 7 zl kosztowala jedna, sa cale biale ,ale tak bardzo milutkie w dotyku, ze nie moglam sie im oprzec, dodatkowo nie sa sztywne i spokojnie moga posluzyc jako kocyk i na pewno maly bedzie lubil sie w nie wtulac ,bo sa naprawde bardzo miekkie.Na przewijak mam 2 pokrowce, ale pewnie bede tez korzystala z tetry.

relgj44jue1dlo58.png
    1usajw4z7ftqbyah.png

• AniaBania Ekspertka

Wysłany: 30 maja 2013, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane! dzisiaj moj ostatni dzien w biurze!! Hurra!! Nie bede sie juz musiala nigdzie "toczyc" bo chodzenie sprawia mi juz trudnosci. Jeszcze tydzien pracy z domu, ale to juz raczej "prowizorka" bo w zasadzie wszystkie sprawy zalatwilam a nowych juz nie bralam. Bede sie juz mogla zajmowac przygotowaniami na przyjecie Ignasia!!!
    Dziaj robimy ostatnie zakupy (komodka w Ikei i przewijak) i koniec!

patti, pasia27, vivien, she, Rika lubią tę wiadomość

0ylvqca.png
  • Patuska1992 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2013, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AniaBania wrote:
    Kochane! dzisiaj moj ostatni dzien w biurze!! Hurra!! Nie bede sie juz musiala nigdzie "toczyc" bo chodzenie sprawia mi juz trudnosci. Jeszcze tydzien pracy z domu, ale to juz raczej "prowizorka" bo w zasadzie wszystkie sprawy zalatwilam a nowych juz nie bralam. Bede sie juz mogla zajmowac przygotowaniami na przyjecie Ignasia!!!
    Dziaj robimy ostatnie zakupy (komodka w Ikei i przewijak) i koniec!

No to czas na zasłużony odpoczynek :)

w57v9n73toqtjvh3.png
  • pasia27 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2013, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    yoku wrote:
    Pasia, a glukometr masz? Badasz cukier po posilkach?
    Czasem to co wydaje sie dietetyczne niekoniecznie może Ci służyć. Np banany dozwolone w diecie cukrzycowej niektórym bardzo cukier podnoszą i nie mogą ich jeść.

Nie mam glukometru dopiero w poniedzialek dowiem sie u lekarza co dalej.czy poradnia i pomiar cukru czy szpital..

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 maja 2013, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochana, zbijanie cukru "w ciemno" bez codziennego mierzenia go glukometrem mija sie z celem. Mówi Ci to córka cukrzyka walczącego z cukrem już ze 20 lat. Na szczęście wyniki nie są tragiczne, powinaś sobie poradzić bez szpitala :)

‹‹ 11 12 13 14 15 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ