Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy tylko do 30.11   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum III trymestr III trymestr
Odpowiedz

III trymestr

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 marca 2014, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj Kotek ja na szczęście mam mame mieszkającą w Szwajcarii wiec kawał drogi :D chociaż już miała plan kupienia biletów na świeta wielkanoce dla nas żeby jechać do niej :D wybiłam jej ten pomysł z głowy

ale nic gorszego nie może być jak upierdliwa teściowa wiec z mamą dasz sobie jakoś rade życzę dużo cierpliwości :)

Weronika są te nianie również z kamerką :) my akurat kupowaliśmy nie ze względów zostawiania dziecka w innym pokoju tylko ze względów monitora oddechu wiec kamerki nie potrzebowaliśmy do naszych skromnych 65m2

kotek27, Limerikowo lubią tę wiadomość

• Lalita2710 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2014, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    haybeauti wrote:
    Lalita ma do ciebie pytanko bo widze, że bardzo dużo wiesz.
    P.S. TYLKO SIĘ NIE ŚMIEJCIE ;)
    jak urodzę to muszę małego jak najczęściej przystawiać do piersi! co ile?jedną i drugą pierś?
    A pieluszki zmieniam aż będzie pełna?
    Chodzi mi tylko o te dni w szpitalu? bo później to już się oczytałam a nigdzie nie ma napisane o tych pierwszych dniach życia

Tu nie ma z czego się śmiać. Jak będziesz mieć dziecko to instynkt ci wszystko powie.
    Jak nastąpi ten najpiękniejszy moment w twoim życiu. Położą ci dziecko na pierś. Jeśli natną będą cie zszywać jeśli nie to super dzieciątko będzie sobie leżęć ,przeżucą was na drugie łożko z kozetki wywiozą do sali poprodowej położysz się na boczku wyciągniesz cyca uciskając brodawkę i wsadzisz do malutkiej buzinki swojej kruszynki (np prawą pierś hipotetycznie) potem w zależności jak się będziesz czuć. Niech dziecko się przytula i ćumka (ono nie musi dużo wypić bo tak jak pisałam wcześniej) żołądek ma 5 ml i dziecko jest jeszcze objedzone wodami płodowymi.
    Potem po 2h dziecko ci zabiorą na szczepienie ważenie itd.. Potem zawiozą cie na sale porodową oddadzą ci dzieciątko to weźmiesz je do siebie i przyłożysz do piersi lewej...
    Jeśli chodzi o czas na początku możesz dać takiemu maluszkowi poćumka 5 min i przestanie bo będzie senne jeszcze i najedzone.
    Potem 10-15 min i na zmianę raz jedna raz druga pierś.

Jak będziesz mieć problem z przystawianiem poproś położną, albo położne na oddziale noworodkowym (nie wiem jaki szpitalu rodzisz jak to wygląda) Lub z poradni laktacyjnej. Jeśli będziesz mieć problem dziecko nie będzie chciało chwytać brodawki to najlepiej kapturek nałożyć naciś pierś (brodawek) żeby mleczko wyleciało i trzymać kapturek i włożyć do buzinki dziecka I niech ćumka jak brodawka się wyrobi to sięgnąć kapturek i wadzić samą brodawkę.

Pamiętaj jeśli dziecko płacze to albo jest głodne ,albo ma mokrą pieluchę i przedewszystkom potrzebuje bliskości.

Ja mojego non stop miałam koło siebie. on mi nie płakał ,wogóle mój mało płacze ale taki typ dziecka.

Wracając do karmienia karmimy co 2-3 h , żeby rozkręcić laktację ,żeby na początku nie spadała glukoza i dziecko nie wpadło w śpiączke i tak jak pisałam ost karmienie nocnne ma dużo tłuszczu dziecko rośnie mózg lepiej się rozwija... z czasem w nocy będziesz budzić co 4 h potem powinno też samo budzić się i karmić na żądanie ,ale przez pierwsze 3 tyg ja osobiście wybudzałam.

Co do pieluszek na początku dziecko mało je mało sika. Mój zrobił smółkę jak się urodził wyszedł z brzucha i sie zesrał:D po prostu. Potem pare dni bez kupy dostał czopek bo się bałam że coś z nim nie tak i zrobił musztardową kupe. I potem robił kupe co karmienie więc co chwilę go przebierałam.

Z czasem sama zobaczysz mój np teraz całą noc śpi w 1 pampersie , musiał by chyba kupe zrobić choć czasm robił i spał i rano go przebierałam i nic mu nie było... on nie ma ani odparzeń ani nic wszystko zależy od dziecka.

haybeauti, nutka, Miriam, Makcza lubią tę wiadomość

dqprepoku4out2uw.png

3d5c5bdbd8a8980a810c3415055e4515.png
  • Lalita2710 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2014, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mu w szpitalu zmieniałam co 3 h ponieważ nie mogłam go nie raz dobudzić na karmienie więc musiałm rozebrać zimną chusteczką na pupe ubrać pampers cyc itd bo on szybko zasypiał...

OJ Oliwkowa jak będą to te skurczę to na pewno będziesz wiedzieć ...
    Ja nie jechałam do szpitala bo były mocne ,ale nie regularne w ciągu dnia przechodziły. Potem znów się zaczeły po kąpieli nie przeszły to pojechałam na IP spr ale i tak były dalej nieregularne więc 3 doba bez snu...
    Powiem ci ja byłam nastawiona psychicznie że będzie bolało ale się nie bałam.

Obstawiam że urodziłabym szybciej gdyby nie 3 dni bez snu... pamietam jak dziś 10 rano w niedziele byłam tak słaba że widziałam czarne kropki przed oczami zdrzemałam się na 20 min.. bo więcej nie mogłam no a o 13.30 pękły mi wody płodowe i się zaczeło. ALe skurcze były takie mocne cała czas potem tylko czas się zmienił czyli były co 5 min już regularnie i czas trwanie skurczu już nie 6o sek ttlko potem były co 2 min i trwały 90 sek...

Miriam, monalisa lubią tę wiadomość

dqprepoku4out2uw.png

• haybeauti Autorytet

Wysłany: 20 marca 2014, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Lalita :)

bhyw20mmdnokd5bw.png
    20110716580116.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 marca 2014, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juicca napisała mi smsa że są jeszcze w szpital Dawid ma żółtaczke fiziologiczna i jest naświetlany ale może jutro już wyjdą Ona ma problem z laktacją mały ładnie się ale pokarmu brak tylko trochę siary
    Dawidek jest przeuroczy i dużo śpi Pozdrawia wszytski i pyta się kto się rozpakował :)

monalisa, Limerikowo, haybeauti, szczessciara, Kaja, nutka, Matylda36 lubią tę wiadomość

• Lalita2710 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2014, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przekaż jej że pokarm pojawia się w 3 dobie!!! i żeby się nie stresowała! Tylko go przystawiała z 1 i 2 piersi! I żeby dużo wody piła!
    Karmienie rodzi się w głowie!!

Miriam lubi tę wiadomość

dqprepoku4out2uw.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 marca 2014, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pozdrowienia dla Juiccy i Dawidka :*

Miriam lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 marca 2014, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pisałam jej że Ty jeszcze w dwupaku i jęczysz :P hihi

szczessciara, Effcia28 lubią tę wiadomość

• Makcza Autorytet

Wysłany: 20 marca 2014, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczęściara, a czy u Was na marcówkach udziela się Patrianna? Bo jest na podium na liście ciężarówek i jestem ciekawa, jak sytuacja. No i co u Klemens?

tb73y2v4bw88z3f1.png
    ox7n3e3ktfsn5ith.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 marca 2014, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    patrianna to zamilkla dobry czas temu uuuuchuchuu kiedy to było ja nie jestem pewna ale ona to chyba nawet konto usnęła bo coś mi się zdaje że miałam ją w przyjacółkacch i zniknęła ale głowy nie dam sobie uciąć

• Nusiaa Autorytet

Wysłany: 20 marca 2014, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No własnie miałam się pytać co z 1 i 2 miejscem na podium :PP Miriam jeszcze kilka godz temu byłaś 8 a teraz juz 6 ;p

cab360a44b.png
  • Bea_tina Autorytet

Wysłany: 20 marca 2014, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miriam przeslij pozdrowienia Dawidkowi i Anecie:-) i niech sie niczym nie martwi, wszystko w swoim czasie:-)

Wlasnie tez myslalam o patriannie, nie widzialam jej nigdzie piszacej, no nic, moze sie odezwie, a do termino jeszcze chwilka wiec sie okaze:-)

Miriam, monalisa lubią tę wiadomość

1usapiqvs8bdmaac.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 marca 2014, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dokadnie do terminu jeszcze troche a może się jeszcze pojawi były już takie przypadki :D

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 marca 2014, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sms z pozdrowieniami wyslany :)

Bea_tina, nutka lubią tę wiadomość

• Makcza Autorytet

Wysłany: 20 marca 2014, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miriam wrote:
    patrianna to zamilkla dobry czas temu uuuuchuchuu kiedy to było ja nie jestem pewna ale ona to chyba nawet konto usnęła bo coś mi się zdaje że miałam ją w przyjacółkacch i zniknęła ale głowy nie dam sobie uciąć

Skoro tak i skoro marcowe nic nie wiedzą, to ja proponuję ją usunąć z listy, bo - jak sama kiedyś napisałaś - każda chce być na podium :) Co Wy na to? Beatina?

I wówczas na 3 miejsce wskoczy Walabia, a potem to już Miriam, Chang Mai i Doris ex aequo :)

Miriam, magdalena lubią tę wiadomość

tb73y2v4bw88z3f1.png
    ox7n3e3ktfsn5ith.png
  • Makcza Autorytet

Wysłany: 20 marca 2014, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znalazłam ją przez wyszukiwarkę, oto ostatni jej post:

Wysłany: 17 sierpnia 2013, 09:50
    Temat: lista obecnych ciężarówek :)
    to i ja poproszę o wciągnięcie mnie i brzuszka na listę, termin na 23.03.2014 ale potwierdze 27.08 po wizycie u gina

Myślę, że wszystko jasne.

monalisa, nutka lubią tę wiadomość

tb73y2v4bw88z3f1.png
    ox7n3e3ktfsn5ith.png
  • magdalena Autorytet

Wysłany: 20 marca 2014, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makcza wrote:
    Skoro tak i skoro marcowe nic nie wiedzą, to ja proponuję ją usunąć z listy, bo - jak sama kiedyś napisałaś - każda chce być na podium :) Co Wy na to? Beatina?

I wówczas na 3 miejsce wskoczy Walabia, a potem to już Miriam, Chang Mai i Doris ex aequo :)

Też uważam żeby ustąpić miejsca innym :)

dqpri09knl7nzqjn.png
  • natalinka Autorytet

Wysłany: 20 marca 2014, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie! Fajnie, że lista leci do przodu. Ja po wizycie u lekarza na oddziale jestem załamana - idę do szpitala na podanie sterydów małemu :( W ciągu 10 dni szyjka skróciła się z 29 na 21 mm przy leżeniu plackiem. Zastanawiam się tylko czy iść dziś czy w sobotę. Grozi mi przedwczesny poród a my nie mamy nawet wózka :( Chciałam jechać w sobotę do szpitala, ale tak mnie ciągnie w szyjce, że ciężko wytrzymać. Infekcja jest, prawdopodobnie grzybica, dostałam leki, pobrał posiew, a po porodzie i karmieniu mam jechać na autoszczepionkę. Mały waży tylko 1700 g, więc mało i jest ułożony pośladkowo - póki co tylko cc.

Limerikowo lubi tę wiadomość

201404234670.png

cfc61914ad.png
  • mirka14 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2014, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalinka trzymaj się, będzie dobrze w szpitalu przynajmniej będziecie pod dobrą opieką

Aniołeczek 08.05.2013
    jwzh2b5.png
    mbm7spn.png
  • Makcza Autorytet

Wysłany: 20 marca 2014, 23:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalinka, tak naprawdę szyjka skróciła się tylko o kilka milimetrów - a to może być przecież błąd pomiaru, prawda? Bardzo dobrze, że podadzą Ci sterydy, to zabezpieczy malucha na wszelki wypadek i będziesz spokojniejsza. Bo przecież wcale nie jest powiedziane, że urodzisz jutro!

Na tym etapie nie ma jeszcze nic niepokojącego, że dziecko ułożone jest pośladkowo - ma jeszcze czas na przekręcenie, może wcale mu się na świat nie spieszy? Ostatecznie - cesarka też nie koniec świata!

Najważniejsze, że lekarze wiedzą co się dzieje i są w stanie Ciebie i dziecko przygotować jak najlepiej do ewentualnego wcześniejszego porodu. I że Ty masz szansę przygotować się na to psychicznie.

Co do wózka - i tak potrzebny jest dopiero jakiś czas po porodzie. A przecież nie musisz go kupować osobiście. Wystarczy, że wybierzesz model w necie, a mąż czy ktoś z rodziny go przywiezie, gdy nadejdzie czas. Zrób listę rzeczy, które trzeba jeszcze załatwić - bardzo dokładną, żeby chłop zrozumiał :) Jakby co - sam wg niej zrobi zakupy.

Głowa do góry!

Limerikowo, magdalena lubią tę wiadomość

tb73y2v4bw88z3f1.png
    ox7n3e3ktfsn5ith.png
‹‹ 1264 1265 1266 1267 1268 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ