X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum III trymestr III trymestr
Odpowiedz

III trymestr

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 października 2013, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana27 wrote:
    To moje pierwsze dziecko także nie znam się na tym zupełnie, a to nasuwanie na siebie kołderki czy kocyka czy wsunięcię się do środka znam z przykładów z internetu czy od jakichś znajomych znjaomych:P Póki co większość osób polecała mi rożek na początek więc tak też zamierzam uczynić:)) A jak to będzie później w praktyce nie wiem:))

Jeżeli uważasz, że Tobie przyda się taki śpiworek to kup. Nie jest to chyba duży wydatek. :)
    Ja sama nienawidzę śpiworów, więc dlatego może tak na niego narzekam. Będąc kiedyś pod namiotem wzięłam kołdrę zamiast śpiwora :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2013, 13:57

Ana27 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 października 2013, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odnośnie temperatury i upałów w domu, pierworódki pamiętajcie, żeby nie przegrzewać dzieciaczka, bo będą mu zalegały suche bobki w nosku, przez co źle mu się będzie spało. Taka optymalna temperatura to 21 st.
    I warto kupić elektorniczny nawilżacz powietrza. Super sprawa! My od paru lat nawilżamy dom w sezonie grzewczym i zupełnie inaczej się oddycha, śpi.

Suzy Lee, Blondi22 lubią tę wiadomość

• Amicizia Autorytet

Wysłany: 7 października 2013, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucia wrote:
    Ami dałabyś znać na Plemniczce co u Ciebie :) W końcu z naszej ekipy rodzisz zaraz po Shaggi.

nie ogarniam dwóch wątków, mam tyle rzeczy ze nawet tutaj czasem bardzije czytam niz pisze. Mam nowe fotki synka, jak M. zeskanuje wrzuce ja na FB i napisze cos wiecej co u nas, ale tak jka pisalam jakis czas rtemu na FB brak czasu na wiele rzeczy, remont, zakupy dla dziecka, wybor AGD do mieszkania itd. Możesz dziewczyny pozdrowić i przekazać, że mam nieżły zamęt, ale póki co poza kiepską morfologią i atakami arytmii jest ok. Zadnych skurczy, skracania szyjki, czyli Jasiu słucha sięrodziców i nie spieszy się na świat :)

Rucia, Effcia28 lubią tę wiadomość

tpb9ue9.png
    20110521580820.png
  • Kleopatra Autorytet

Wysłany: 7 października 2013, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wydaje mi się że nie ma co w przód kupować za wiele śpiworków, rożków itp bo często dziecko o tym decyduje. Niektóre lubią być ciasno owijane (rożek lub kocyk), inne muszą mieć swobodę. Ja mam dwa śpiworki ale mój synek nie lubił w nich spać więc zobaczymy czy drugi będzie chętny. Wiktor na początku spał w rożku a potem po prostu przykryty kołderką, rozłożonym rożkiem czy kocykiem.
    Co do położnej to moim zdaniem można wykupić jak się ma jakąś sprawdzoną, poleconą itp. bo słyszałam wiele przypadków że dziewczyny płaciły a wcale się nimi nie opiekowały. Ja akurat trafiłam na super położną przy pierwszym porodzie, mimo że skończyła dyżur została ze mną do końca. Tak na prawdę to loteria :)
    Byłam na zakupach z synem, który śmiga na rowerku biegowym i na placu zabaw i dalej nic się nie rusza :)

Suzy Lee, Rucia lubią tę wiadomość

l22nzbmhc97dgg3u.png
    Wiktor 2010, Maksymilian 2013, Mikołaj 2017
  • Ana27 Autorytet

Wysłany: 7 października 2013, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucia wrote:
    Jeżeli uważasz, że Tobie przyda się taki śpiworek to kup. Nie jest to chyba duży wydatek. :)
    Ja sama nienawidzę śpiworów, więc dlatego może tak na niego narzekam. Będąc kiedyś pod namiotem wzięłam kołdrę zamiast śpiwora :P
    Ale ja nigdzie nie pisałam że kupuję tkai śpiworek:P Tylko koleżanka, która chucha dmucha na zimne (ja nie ejstem tym typem:P) poleciła mi ten śpiworek (po jakimś czasie bo na początku rożek:P).

A co do nawilżacza to super sprawa, sama go dla siebie używam bo zupełnie inne powioetrze, zwłaszcza teraz jak juz grzeją w kaloryferach. Dla maluszków to już w ogóle:P

Rucia lubi tę wiadomość

zsxuot7.png
  • Amicizia Autorytet

Wysłany: 7 października 2013, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nadrobilam was troszeczke w ramach przerwy w prasowaniu, ktora zrobil mi telefon od M.

ja mam rożek, kołderki, kocyki i śpiworek cieńszy i grubszy takie za kilka złotych na ciuchach. Zobaczymy co będzie nasz maluch preferował i okaże sie też jak bardzo ciepło będzie naszym nowym mieszkanku, chociaz czuje ze bedzie gorąco, bo teraz przy skreconych na 0 kaloryferach jest na prawdę cieplutko.

MOj M. gdyby mógł dąłby mi gwiazdkęz nieba, i sam zaczął temat opłacenia połoznej. Vhwilowo temat ucichł przez remont, nie wiemy czy bedzie nas stac. i pytanie kogo?

ja jestem dopieor na poczatku rmeontu, szafki dla Jasia jeszcze nie mamy, ogólnie wszytsko w workach, pudłach itd. ALe teraz najwyzsza pora poprac, poprasowac i spakowac torbe do szpitala. na razie piore i prasuje wszytsko 0-3 i posciel itp. popakuje w oreczki i do torby. potem jak zdaze popiore te 3-6 ale prasowac juz bede po przeprowadzce. Na razie to co jest konieczne na na sam poczatek, gdybym zaczela rodzic przed przeprowadzka. Potem bedzie za duzo rzeczy do zrobienia, atego wole nie odkladac na ostatnia chwile.

tpb9ue9.png
    20110521580820.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 października 2013, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nienormalna- mam to samo z porządkiem... straciłąm nad nim kontrolę. Wysprzątałam z grubsza dom w sobotę rano przed przyjazdem gosci na noc, ale pojechali w niedziele i syyyf taki, że ręce mi opadły :/ Mąż sie wczoraj źle czuł, poszedł spać o 20:40 wiec nic z kuchnią nie zrobił procz wstawienia czesci brudnych naczyn do zmywarki i tyle, a na samą myśl że od nowa mam walczyć z tym brudem i to jeszcze jak mnie biodra bolą to mam ochotę tylko wszystko zdetonować.

Co do położnej... dokładnie jak pisze Kleopatra... warto TYLKO jeśli ma się sprawdzoną, poleconą położną, że wiadomo że wywiązuje się ze swoich obowiązków, bo też znam historie że ktoś wyrzucił 1000 złotych w błoto, bo pipa zajrzała na chwile pare razy i to było tyle, albo w ogóle okazała się niepotrzebna, a kasę zgarnęła.

Warto również tylko wtedy, jeśli w szpitalu który wybrałyśmy wiemy, żę może się taka położna przydać, bo personel niestety jest jaki jest. W tym co ja wybrałam nie widzę w ogóle potrzeby wykupowania kogokolwiek, bo wszystkie położne są zarąbiste i traktują Cię jak człowieka, są dla Ciebie a nie ty dla nich i ze mną też zostawała do samego końca, mimo skończonego dyżuru. Chciałabym wiedzieć jak ma na imię i jej podziękować, ale nie ma tego nigdzie wpisanego, sama zas po porodzie byłam w za dużym szoku by o tym myśleć. Także Rucia... może uda Wam się zaoszczedzić tysiaka jakbyś zdecydowała się na Św. Zofię :) W razie czego dam Ci znać jak było za drugim razem, czy tak samo super, czy coś się zmieniło i wtedy ewentualnie się zdecydujesz.

Co do śpiworków - dla noworodka uważam możę jednak być ciut niebezpieczny, bo przestrzen miedzy szelkami jest tak duża, a rązki noworodka tak drobne, że bez problemu może się wsunąć bbez naszej wiedzy do środka. Śpiworek odważyłabym się użyć nieco później, ale to jest moje zdanie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2013, 14:29

иιєиσямαℓиα, Kleopatra, Rucia, michaela lubią tę wiadomość

• ;oniqa Autorytet

Wysłany: 7 października 2013, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina wrote:
    http://brzuchatki.pl/forum/index.php?topic=525.0

Bezpłatne warsztaty w Katowicach 10.10, jeśli któraś jest zainteresowana:-)
    zastanawiałam się czy nie iśc tylko nie wiem czy sa jeszcze zapisy i nie wiem gdzie to za bardzo jest

ibm2io4pkxnx632u.png

3jgx3e3kb044oxco.png
  • Kleopatra Autorytet

Wysłany: 7 października 2013, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z porządkami mam też tak samo. Jakoś nie mam żadnej motywacji. Powinnam tyle rzeczy zrobić a nie mogę się za nic zabrać. Zmęczona już jestem chociaż potem będzie jeszcze gorzej coś ogarnąć :)

Suzy Lee, Nina82 lubią tę wiadomość

l22nzbmhc97dgg3u.png
    Wiktor 2010, Maksymilian 2013, Mikołaj 2017
  • ;oniqa Autorytet

Wysłany: 7 października 2013, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a mnie wyjątkowo naszło na porządki dzisiaj zrobiłam Natalce dużą półke u Nas w sypialni a przy okazji posprzątałam w 2 szafach i meblościance i tam też się znalazły 4 półki na wszelki wypadek w takim razie chyba nie musze kupować tej szafy a ile śmieci przy okazji masakra mąż jak wróci z pracy będzie kursował do śmietnika :)

polska_dziewczyna lubi tę wiadomość

ibm2io4pkxnx632u.png

3jgx3e3kb044oxco.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 października 2013, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana27 wrote:
    Ale ja nigdzie nie pisałam że kupuję tkai śpiworek:P

Czyli robiłaś rozeznanie :) Źle zrozumiałam :)

• Lalita2710 Autorytet

Wysłany: 7 października 2013, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sUZY LEE może nam chodzi o tą samą :D też mam takiej co od początku mnie irytuję:P

Ale żeście nabazgrały dziś... my zalatani ,sprawy bankowe itd jakieś drobne zakupki itd.

Kupiłam sobie dziś książkę ( w biedronce ) nazywa się ,, Wielka księga dziecka " było kilka tytułów ,o dzieciach i książki 17.90zł

http://www.biedronka.pl/ksiazki/ksiazki_dla_rodzicow_i_dzieci/ takie są:)

Co do szpitala Kasiaks ,ja oczywiście dalej jestem za bogucicami.
    No i najlepiej jechać tam.

Co do położnej u mnie w szpitalu 1000zł ,ale myślę że jak się dostane na odział to nie bd wymyślać bo 2 położne tam pracuję (jedna znajoma od teściowej) ,druga jest z mojej szkoły rodzenia. A trzecią poznam w środę główną ,która będzie opowiadać o porodzie aktywnym.

Co do porządków u mnie też wszystko w rozsypce ,mąż się rozpakował. Ale szafke trzeba złożyć ,mam trochę rzeczy na sprzedaż więc miejsce mi zajmują i mam z leksza syf;/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2013, 14:57

dqprepoku4out2uw.png

3d5c5bdbd8a8980a810c3415055e4515.png
  • Amicizia Autorytet

Wysłany: 7 października 2013, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez teraz nie umiem sie wziac zbytnio za porzadki a za gotowanie to juz calkiem, ale niestety trzeba co rusz cos robic, pakowac ird. najbardziej mnie wkurYlo, jak wczorja wlasciciele zadzwonili ze dzis ktos chce przyjsc ogladnac mieszkanie, a u nas balagan, bo w sobote cala w miescie wic nawet nei bylo kiedy sprzatac, w koncu o 22 nie lwaczymy odkurzacza, a niedziela i nas dzien swiety i jak sie czegos nie psprzata w tygodniu to ogolnie nie sprzatamy, nie mowie o okruszkach podczas gotowania itp ale typowych porzadków nie robimy. A tu niestey trzeba bylo wziac sie za porzadki, dobrze z ena wieczork kolega przyjechal, to w 3 osoby poszlo spranwiej, wszystko co ciezsze zrobili panowie, ja tylko estetyka.

Obiadek zjedzony to wracam do prasowanka :)

tpb9ue9.png
    20110521580820.png
  • Lilka Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamy rozek i spiworek i kolderke do kosza mojzesza..wszystko dostalismy zobsczymy co i czy sie przyds :) czuje sie dzis zle..nie moge oddychac stac i w ogole kiepsko.byl u GP z wysypka jutro musze zrobic krew.

https://www.maluchy.pl/li-70315.png
    Moj Maly Aniolek [*] 8tc 18.02.15
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    suzy lee mam nadzieje że to nie o mnie chodzi :D

• Ana27 Autorytet

Wysłany: 7 października 2013, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucia wrote:
    Czyli robiłaś rozeznanie :) Źle zrozumiałam :)
    W sumie to tak, ale tak jak piszecie dziecko samo pokaże nam pewnie jak/w czym woli spać:) W ogóle wydaje mi się, ze przy pierwszym dziecku kobiety bardzo się stresują, nie chcą zaszkodzić, wymyślają czasem jakieś rzeczy niepotrzebne. Przy drugim pewnie już wiedzą co i jak i się tak wszystkim nie przejmują i podchodzą bardziej na luzie.

Nina lubi tę wiadomość

zsxuot7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 października 2013, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odnośnie nawilżaczy hiciorem na allegro jest nawilżacz Świnka i Żabka :)

tacl.jpg

ii0v.jpg

Lalita2710, Suzy Lee, Effcia28, Nina82, polska_dziewczyna lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 października 2013, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana27 wrote:
    W sumie to tak, ale tak jak piszecie dziecko samo pokaże nam pewnie jak/w czym woli spać:) W ogóle wydaje mi się, ze przy pierwszym dziecku kobiety bardzo się stresują, nie chcą zaszkodzić, wymyślają czasem jakieś rzeczy niepotrzebne. Przy drugim pewnie już wiedzą co i jak i się tak wszystkim nie przejmują i podchodzą bardziej na luzie.

Oj sądzę, że chyba teraz też będę panikowała, bo wyszłam z wprawy :P Moją córcię rodziłam w 2004 roku, więc prawie 10 lat przerwy robi swoje :P

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 października 2013, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucia wrote:
    Odnośnie nawilżaczy hiciorem na allegro jest nawilżacz Świnka i Żabka :)

tacl.jpg

ii0v.jpg

Wyglądają genialnie, ale czy równie dobre jak ładne? :)

• Ana27 Autorytet

Wysłany: 7 października 2013, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucia wrote:
    Oj sądzę, że chyba teraz też będę panikowała, bo wyszłam z wprawy :P Moją córcię rodziłam w 2004 roku, więc prawie 10 lat przerwy robi swoje :P
    E to córcia już duża to będzie pomagać mamie przy maleństwu;))

zsxuot7.png
‹‹ 512 513 514 515 516 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ