Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy tylko do 30.11   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum III trymestr III trymestr
Odpowiedz

III trymestr

Oceń ten wątek:
  • vivien Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2013, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xcarolinex wrote:
    No moim zdaniem maja najlepsze ciuchy dla dzieciaczków :D
    U nas dzis przed-sprzedaz dla tych co maja konta internetowe, a w sklepach dopiero w niedziele albo sobote jest, bo nowa kolekcja juz weszla :D
    Boze, tam mozna fortune zostawic :/

Xcaraolinex zadzwonilam z ciekawosci do next i niestety na europe nie oferuja oni wyprzedazy tylko w angli :( :( :(
    Kurcze dyskryminacja!! No coz musze sie zadowolic tym co jest na necie :P

wniddf9hmtxwu2ql.pngh4zpdqk31pdbs1ui.png
  • vivien Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2013, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    иιєиσямαℓиα wrote:
    dziewczyny jak dużo ubranek kupujecie na rozm. 56??
    podobno mało się kupuje, ale nie orientuję się ile tak na prawdę przy maleńkim dziecku się przyda, przecież trzeba często przewijać :)
    doradźcie proszę

nienormalna ja mam zaledwie 4 rzeczy na 56 (dwie podomki,pizamke i jeden komplecik)
    a reszta to juz na 62,68 za duzo sie slyszy ze dzieci rodza sie duze dlatego nie chce wydawac kasy bez potrzeby na bardzo male ciuszki

• vivien Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2013, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    иιєиσямαℓиα wrote:
    Pasia kurcze ty już końcówka :)
    Jak od technicznej strony wygląda lewatywa:)? Nigdy nie miałam :P

Tutaj znalazlam naprawde cenne info na temat tego jak sie robi lewate,jak to wyglada ;)
    Troche czytania jest ale mysle ze sie oplaca,tutaj podaje jeszcze linka do strony sa tez obrazki http://www.vismaya-maitreya.pl/naturalne_leczenie_lewatywa_-_jak_to_zrobic_cz2.html

PRZYGOTOWANIE I WYKONANIE LEWATYWY:

Lewatywę najlepiej jest robić w łazience. Kładziemy na podłogę duży ręcznik albo kocyk, na, który kładziemy ceratę, bo może wypływać woda. Możemy mieć mała poduszkę pod głowę, żeby było nam wygodnie. W łazience bez problemu możemy zawiesić irygator, ja wieszam go na kaloryferze. Pamiętajmy, żeby wisiał on 1 do 1,5 metra od podłogi, ani niżej, ani wyżej! Jeżeli będzie wisiał nisko to może nie być odpowiedniego przepływu wody, bo ciśnienie jej będzie za niskie. Jeżeli wisi on za wysoko to ciśnienie może być za silne i woda będzie za szybko wlewać się do jelita co może spowodować bóle brzucha. Woda ma spokojnie wlewać się do jelita. Jeśli chcemy zmniejszyć przepływ wody, to możemy przykręcić kranik (jeżeli mamy kogoś do pomocy to może on to zrobić - samemu jest to trochę niewygodne). Osobiście przez lata doświadczeń z lewatywą wypracowałam sobie lepszy sposób, zgniatam dwoma palcami gumową rurkę przez którą płynie woda i w ten sposób zmniejszam, albo zamykam jej dopływ.

Przed przystąpieniem do lewatywy możemy włączyć sobie jakąś muzykę relaksującą, spokojną, która nas odpręży i rozluźni.

KIEDY WYKONYWAĆ LEWATYWĘ - jaka pora jest najlepsza?

Wielu moich znajomych i tych, którzy chcą robić sobie lewatywę zadaje mi to pytanie.

Najlepszą porą dnia jest ranek miedzy godzinami 5:00 a 7:00, bowiem jest to czas aktywności jelita, albo wieczór między godzinami 20:00 a 21:00. Wtedy mamy więcej czasu dla siebie. Pora wieczorna jest np. dobra dla tych, którzy rano idą do pracy, są w stresie i nie mają wtedy czasu na lewatywę. Niemniej dobrze byłoby, żeby lewatywę wykonać dopiero po naturalnym wypróżnieniu. Jeżeli to nie nastąpiło, to trzeba zrobić lewatywę - nazwę ją WSTĘPNĄ - oczyszczająca, która pomoże usunąć masy kałowe, które są w dolnej części jelita. Jeżeli zrobimy wlew, to te masy kałowe będą się przesuwały do góry jelita, a tego nie chcemy, bo może to spowodować bóle i skręty jelita. To jest niestety częsty błąd jaki ludzie popełniają i później mówią, że lewatywa boli. Tak to prawda, ale tylko dlatego boli, bo my popełniliśmy błąd i nie wypróżniliśmy się przed jej zrobieniem! Są jeszcze dwa inne, istotne błędy, które ludzie popełniają przystępując do lewatywy. Dlatego pamiętajmy!!

SA DWIE ZASADY, KTÓRE TRZEBA ZACHOWAĆ
    PODCZAS ROBIENIA LEWATYWY!!!

1. NIE WOLNO PRZEKROCZYĆ TEMPERATURY WODY,

którą wlewamy do jelita, temperatura ta właściwa wynosi 36 st. C - 38 st. C, zaś maksymalna temperatura to 40 st. C. Ta temperatura absolutnie nie może zostać przekroczona, ponieważ gorąca woda powoduje zniszczenie cienkiej błony śluzowej odbytu. Temperaturę wody możemy zmierzyć termometrem. Jeżeli czujemy, że woda, którą wlewamy jest za gorąca, to lepiej ją od razu wydalić i zaprzestać dalsze wlewanie!

2. NIE WOLNO PRZEKROCZYĆ ILOŚCI WODY,

którą wlewamy do jelita! Irygatory mają zaznaczony poziom wody: 0,5 -1 - 1,5 - 2 litry płynu. Z moich 15 letnich doświadczeń dla początkujących dobrze jest zacząć od 0,5 litrów i stopniowo zwiększać ilość wody.

To są moje 15-letnie doświadczenia, którymi pragnę się podzielić, ale nie biorę ŻADNEJ ODPOWIEDZIALNOŚCI ZA PRZEBIEG I BŁĘDY JAKIE MOGĄ BYĆ PRZEZ WAS POPEŁNIONE! Te zasady sprawdziłam na sobie, nie jestem jednak specjalistą w tej dziedzinie. W internecie jest dosyć dużo informacji na ten temat, są również różne publikacje, artykuły w czasopismach, można porozmawiać ze swoim lekarzem - póki co większość z nich zaleca stosowanie lewatywy nawet w warunkach domowych - polecam zatem najpierw dokładnie się poinformować.

WYKONANIE LEWATYWY WSTĘPNEJ OCZYSZCZAJĄCEJ

Jeżeli ktoś nie wypróżnił się naturalnie przed lewatywą, jak już wspominałam musi zrobić sobie lewatywę oczyszczającą.

1. PŁYN

Do przeprowadzenia lewatywy przygotowujemy płyn - może to być przegotowana woda z sokiem z połowy cytryny albo z rumiankiem (proporcje 0,5 litra wody i dwie torebeczki rumianku). Ja osobiście dodaję jeszcze pół łyżeczki soli (rodzaje innych płynów do lewatywy podam później, będą one zaczerpnięte z książki Michała Tombaka i Petara Dimkova).

2. WYPEŁNIENIE I PRZYGOTOWANIE IRYGATORA

Zawieszamy irygator na odpowiedniej wysokości, wlewamy płyn - proszę pamiętać o odkręceniu kranika i usunięciu powietrza z gumowej rurki.

Smarujemy koniec rurki, którą wkładamy do odbytnicy wazeliną, albo zwykłym olejem. Natłuszczenie końcówki ułatwia bezbolesne wprowadzenie jej do odbytu.

3. ZAJĘCIE ODPOWIEDNIEJ POZYCJI I PODPIĘCIE IRYGATORA

Kładziemy się na lewym boku, można siedzenie unieść trochę do góry albo podłożyć sobie złożony ręcznik, można także uklęknąć na kolanach i oprzeć się na łokciach - po prostu w pozycji na czworaka. Rozluźniamy się i głęboko i spokojnie oddychamy. Następnie sami albo ktoś kto nam pomaga bierze końcówkę rurki (natłuszczonej) i ostrożnie wkłada 8-10 cm. do odbytnicy.

4. WLEWANIE PŁYNU

Kolejną czynnością jest otwarcie kranika (przedtem jednak należy wypuścić powietrze z rurki) i w ten sposób rozpoczyna się wlewanie płynu.

!!! Jeśli poczujemy parcie to ściskamy gumową rurkę dwoma palcami, aby zamknąć, zmniejszyć ciśnienie wody, można zakręcić kranik i odczekać aż parcie minie, zrobić parę głębokich oddechów i rozluźnić brzuch i pośladki!!!

Dalej wlewamy pozostałą wodę do jelita. Jeśli cała woda została wprowadzona do jelita wyjmujemy końcówkę (proszę uważać są w niej jeszcze resztki wody) przekręcamy się na prawy bok i leżymy tak 10 minut. Przez ten czas woda przepływa do wszystkich części jelita. Następnie rozluźniamy się, można sobie wyobrażać, jak woda wpływa do wszystkich zakamarków jelita, jak wspaniale odrywa i wypłukuje to, co dawno powinno być wydalone. Po 10 minutach możemy położyć się na plecach lub na lewym boku i lekko pomasować sobie brzuch (prawą ręką okrągłe ruchy zgodnie z ruchem wskazówek zegara). Po 20 minutach (jeżeli ktoś ma czas i nie ma parcia może po 30 minutach) wstajemy i troszkę chodzimy, można delikatnie podskakiwać na obu nogach, co pomaga oderwać się od ścianek jelita masom kałowym. Po tych czynnościach następuje wypróżnienie.

Uprzedzam, często ten płyn, który z nas się wydostaje okropnie cuchnie. To zależy od stopnia zanieczyszczenia jelita. Może ten "zapach", to jest smród w zasadzie, wzbudzi w człowieku na pewno najpierw wstręt, obrzydzenie, może później trochę litości dla naszego biednego jelita i całego systemu trawiennego. Dlatego jest takie ważne, co jemy i jak łączymy pożywienie np. białka z węglowodanami, mięso z ziemniakami albo chlebem - dla mnie jest to połączenie szkodliwe, nawet niebezpieczne dla zdrowia!!!

W jelicie mamy po prosto mały "kompost". Wyobraźmy sobie resztki źle pogryzionego, źle strawionego jedzenia, które w temperaturze 36 st. C w ciemnym pomieszczeniu po prostu fermentuje!!!

Nasz organizm posiada wielostopniowy system samooczyszczania i uzdrawiania. Lewatywa jest wspaniałą i tanią metodą, aby pomoc organizmowi w tych procesach. W dodatku można ją przeprowadzać samemu na różne sposoby.

Bardzo ważne jest po lewatywie uzupełnić "dobre bakterie" - bakterie kwasu mlekowego, tak jak robi się to po użyciu antybiotyków. Woda w trakcie lewatywy wypłukuje bowiem dobre i złe bakterie z jelita, dlatego trzeba je uzupełnić, aby jelito mogło prawidłowo pracować, trawić.

W aptece można kupić Lactiv, w Niemczech jest bardzo dobry preparat - Symbio Lact comp., który kosztują 83 euro. Mogą go kupić trzy osoby na spółkę, bo to są 3 opakowania, po 30 torebeczek. Ja osobiście używam kapsułki, które połykam. Kapsułka rozpuszcza się w jelicie i bakterie nie są niszczone przez kwasy żołądkowe. Natomiast ten proszek wprowadzam za pomocą małego wlewu bezpośrednio do jelita, po głównej lewatywie porannej.

• pasia27 Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2013, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    иιєиσямαℓиα wrote:
    pewnie ci będzie kazał przyjść wcześniej. Pod koniec ciąży wizyty są częstsze podobno :)
    No czestsze ale chyba kaze przyjezdzac do szpitala na ktg bo kazda wizyta raz w tyg platna 120zl to bedzie majatek hehe
    No zobaczymy.dowiem sie wszystkiego w poniedzialek.fajnie bo moj ma wolne i znowu razem pojdziemy.

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2013, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vivien wrote:
    nienormalna ja mam zaledwie 4 rzeczy na 56 (dwie podomki,pizamke i jeden komplecik)
    a reszta to juz na 62,68 za duzo sie slyszy ze dzieci rodza sie duze dlatego nie chce wydawac kasy bez potrzeby na bardzo male ciuszki

kurcze ja na 68 nie przewidywałam na razie zakupów :(
    Myślałam, że to później się kupuje jak już dziecko się urodzi...
    Koniecznie trzeba się przed porodem zaopatrzeć w rozm. 68?
    :)

<3 Aniołek (8tc) 25.06.2012
    qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 lipca 2013, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heh, w szpitalu lewatywa odbywa się o wiele szybciej niż w ciągu 10, 20 czy 30 minut ;) ja poleciałam do toalety po jakichś 2 minutach :D

• xcarolinex Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2013, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    иιєиσямαℓиα wrote:
    kurcze ja na 68 nie przewidywałam na razie zakupów :(
    Myślałam, że to później się kupuje jak już dziecko się urodzi...
    Koniecznie trzeba się przed porodem zaopatrzeć w rozm. 68?
    :)
    иιєиσямαℓиα, moim zdaniem to od Ciebie zalezy, czy chcesz juz teraz kupowac, czy potem na bierzaca :) u nas sa dzielone rozmiary na newborn, 0-3m, 3-6m, 6-9m, 9-12 etc i ja juz kupuje po troszku na wszystkie, zeby pozniej na biega nie kupowac i kupuje dlatego, ze mamy przeceny :) Jak na tych wyprzedażach nakupujemy ciuszków, to dopiero kolejne zapasy na nastepne kilka m-cy zrobimy na poświątecznych wyprzedazach :)

gg64wn1511ap0yj7.png

www.ourlittlerosie.blogspot.com
  • xcarolinex Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2013, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vivien wrote:
    Xcaraolinex zadzwonilam z ciekawosci do next i niestety na europe nie oferuja oni wyprzedazy tylko w angli :( :( :(
    Kurcze dyskryminacja!! No coz musze sie zadowolic tym co jest na necie :P
    Aaaaajjj, jakbys miala kogos w UK, to moglby ktos Ci tych ciuszków nakupowac - polowa ceny jest :) :) Ja za 2 godzinki zaczynam szalenstwo :D jak maraton hahaha :D

gg64wn1511ap0yj7.png

www.ourlittlerosie.blogspot.com
  • patti Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2013, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mialam wizyte w 34 tyg ciazy, pozniej w 37 i teraz za tydz to jest w 39 tyg i wiecej nie zamierzam juz chodzic ,bo wizytka 150 zl :-D
    zapytam ,co mam robic jak bede po terminie ,czy jest mozliwosc umowienia sie z nia na wywolywanie i takie tam.

dziewczyny, a teraz jest potrzebne skierowanie do szpitala na porod?jesli tak , to jak dlugo jest wazne takie skierowanie?

relgj44jue1dlo58.png
    1usajw4z7ftqbyah.png

• vivien Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2013, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xcarolinex wrote:
    Aaaaajjj, jakbys miala kogos w UK, to moglby ktos Ci tych ciuszków nakupowac - polowa ceny jest :) :) Ja za 2 godzinki zaczynam szalenstwo :D jak maraton hahaha :D

kurzce nikogo nie mam.Nawet weszlam na neta na next.co.uk i tak nie wiedzialam zadnych wyprzedazy :( no trudno,przynajmniej jak nie wiedze to nie wiem co stracilam :P o tyle dobrze,bo wtedy to jeszcze bardziej bym sie pewnie zloscila :P

• vivien Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2013, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    m_f wrote:
    Heh, w szpitalu lewatywa odbywa się o wiele szybciej niż w ciągu 10, 20 czy 30 minut ;) ja poleciałam do toalety po jakichś 2 minutach :D

zapytam sie jutro przy zwiedzaniiu szpitala jak to jest u nas czy robia lewatwke czy nie.
    Jak ma pomoc zeby szybciej mala wyszla to czemu nie ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 lipca 2013, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2014, 13:03

• agga84aa Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2013, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na poród nie trzeba mieć skierowania.

Co do rozmiaru 56 to ja trochę mam tych ciuszków, myślę, ze Laura nie będzie długa i troche w tych ciuszkach pochodzi:) Potem mam na 62 też sporo, a na 68 narazie nic, ale to dostanę niebawem w spadku.

Rika, oddychanie przeponą jest zbawieniem podczas porodu podobno. ja staram się cały czas tak oddychać, żeby się przyzwyczaić. Dzięki temu też maleństwa są bardziej dotlenione.

Rika lubi tę wiadomość

relg8ribvm9efdtp.png84c7918c0e711886.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 lipca 2013, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• anilorak Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2013, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    X

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 września 2015, 13:57

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 lipca 2013, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

anilorak, Adka lubią tę wiadomość

• anilorak Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2013, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    X

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 września 2015, 13:57

Rika lubi tę wiadomość

• mała mi Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2013, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy któraś robi uelastyczniający masaż krocza? Wskazany jest od 34tc i raczej będę chciała się przygotować do porodu pod tym kątem, ale mam problem z olejkiem. Wskazany jest olejek naturalny (migdałowy, jojoba, z kiełków pszenicy,dziurawca) i zastanawiam się czy będzie dostępny w aptece? Znalazłam info, że jest taki olejek niemieckiej firmy Weleda, ale na necie wychodzi dość drogo - ok 60zł za 50ml.
    Może są inne dostępne?

lh84fwn15ak64cb2c.png]

n59y9vvjpvlwuosg.png

• agga84aa Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2013, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała mi, już był ten temat poruszany, ale powtórzę ci:)
    Masaż najlepiej wykonywać od 36 tygodnia ciąży (tak zalecił mi lekarz i położne ze szkoły rodzenia). Polecają masaż olejkiem z wiesiołka, ja go kupiłam w aptece za 24 zł. Z tego co się dowiedziałam, tańszy jest olejek migdałowy, ale akurat nie było go u mnie w aptece. Do tego od dzisiaj zaczynam też zażywanie tabletek z wiesołka - 3 razy po dwie tabletki. W ciągu dwóch tygodni wszystko powinno się ładnie uelastycznić i poddawać;) Zobaczymy efekty wkrótce:))

relg8ribvm9efdtp.png84c7918c0e711886.png
  • mała mi Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2013, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Agga,

Szukałam info wśród różnych wątków, ale akurat nie natrafiłam na ten :)

lh84fwn15ak64cb2c.png]

n59y9vvjpvlwuosg.png

‹‹ 63 64 65 66 67 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ