WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum III trymestr III trymestr
Odpowiedz

III trymestr

Oceń ten wątek:
  • Stokrotka84 Autorytet

Wysłany: 31 października 2013, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina82 wrote:
    Jutro mój termin porodu. Niestety nic się nie zapowiada... Jestem znudzona i wystraszona. Boję się, że za chwilę mogę zacząć rodzić i że nie zacznę rodzić i po kolejnym tygodniu czekania będę musiała iść do szpitala na wywoływanie :( To nie tak miało być... Miało być oczekiwanie do daty i przytulanie dzidziusia, a nie toczenie się z wielkim brzuchem i narzekanie, że wszystko mnie boli :(

Nina doskonale Cie rozumiem. Z tym ze u mnie bole i skurcze przepowiadające, każdego dnia silniejsze... I zawsze jak myśle, ze moze tym razem sie rozkręci, skurcze ustają:( jestem juz tym bardzo zmęczona...

relgi09k52jutqx1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 października 2013, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina, u mnie też nic nie zapowiadało, NIC! Tak po prostu znikąd, wody odeszły i się zaczęło. Ale ja "pomogłam sobie" myciem podłóg na kolanach ;) z tym, że u mnie to był 37tc i nie planowałam tego.

• Lilka Autorytet

Wysłany: 31 października 2013, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana ide na ten spacer anoz cos sie ruszy moge juz rodzic ;) podlog mi sie niechce myc ;p jutro ide do pl gina to sie okaze co tam slychac u Maksa :)

https://www.maluchy.pl/li-70315.png
    Moj Maly Aniolek [*] 8tc 18.02.15
  • Lilka Autorytet

Wysłany: 31 października 2013, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamy tego moderatora w koncu???

• Lalita2710 Autorytet

Wysłany: 31 października 2013, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilka to teraz już z góry :)) :D
    U mnie wskoczył 35 tydzień.
    Noc znów średnio przespana ,brzuch i ta wstrętna noga;/
    Chciałabym być już w domu żeby w razie czego na spokojnie iść rodzić...
    Bo tu jakoś nie mam luzu psychicznego.

Staram się oszczędzać. Miałam przestać magnez brać.
    Ale do wtorku póki do PL nie wrócę będę go spożywać.

dqprepoku4out2uw.png

3d5c5bdbd8a8980a810c3415055e4515.png
  • aher Autorytet

Wysłany: 31 października 2013, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zakupiłam pościel razem z ochraniaczem w komplecie. Jeśli teraż nie będę używać to na pewno przyda się przy większym dziecku. Z tym, że wybrałam krótki ochraniacz, bo długi jest wg mnie całkowicie zbędny. Moją małą siostrzenicę on np denerwował, bo ograniczał jej pole widzenia jak sobie leżała.
    Pościel kupiłam w sklepie, nie lubię kupować przez internet bo właśnie niewiadomo na co się trafi. Producent to ceba baby. Z tego co wiem chwalą sobie jeszcze pościele feretti. Zauważyłam jednak, że kolory w internecie a na żywo różnią się odcieniem i intensywnością.

Lilka a Twój polip się wchłonął? Ja właśnie mam polipa, powiedział mi o nim ok 6 tygodni temu. Mówił, że nic się z tym nie robi i uprzedzał, że mogą być krwawienia po współżyciu czy badaniu, ale nie zauważyłam nic do czasu ostatniej wizyty. Dzień przed nią zobaczyłam brązową wydzielinę. Na wizycie lekarz powiedział, że to pewnie polip i podczas badania ginekologicznego powiedział, że szyjka nie skraca się i jest zamknięta więc wszystko jest w porządku. A po wizycie codziennie od dwóch tygodni mam wydzielinę zabarwioną na brązowo. Zaczynam się więc zastanawiać czy na pewno to nic takiego.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 października 2013, 12:21

Ana27 lubi tę wiadomość

m3sx3e3ksd1nt9wx.png
  • Agusia2312 Autorytet

Wysłany: 31 października 2013, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana27 wrote:
    Niestety nie mialam nigdy nażdzerki więc nie pomogę, ale tutaj http://parenting.pl/portal/nadzerka-w-ciazy piszą o tym i fkatycznie niee powinna zaszkodzić:)) I nie leczy się jej ponoć w ciaży:) więc jeśli to plamienie z nadzerki to nie masz co sie obawiać:)
    Jedyne co, to można w razie W wybrać się do gina i spawdzić czy to plamienie na 100% z nadżerki. Tak dla spokoju. :)

Ana ja byłam na wizycie we wtorek i własnie podczas badania mi zaczeła krwawic . I chyba z 3 razy sie pytałam lekarza czy to nic złego a on za kazdym razem ze nie. ze jest mocniej przekrwiona i dlatego bo mi chciał pobrac cytologie ale na nastepnej wizycie to zrobi;) No i teraz lekkie plamienie mam brązowe, dziś taka mała kropka na wkładce;)

w4sqsg18dydmngv7.png[/url]

w4sqskjo7ajwjkso.png[/url]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 października 2013, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Michaela.. pamietasz moze taki boski torcik, ktory nam tu kiedys wklejalas? chyba czekoladowy z bananem, czy cos... chcę rzucic na to okiem, bo moze na urodziny Jasiowi zrobie na sobote.

• michaela Autorytet

Wysłany: 31 października 2013, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suzy Lee wrote:
    Michaela.. pamietasz moze taki boski torcik, ktory nam tu kiedys wklejalas? chyba czekoladowy z bananem, czy cos... chcę rzucic na to okiem, bo moze na urodziny Jasiowi zrobie na sobote.
    a taki mały z waniliowym kremem... moim zdaniem można śmiało podwoić ilość tego waniliowego kremu:)

To jest przepis z jednego z portsli kulinarnych albo kwestia smaku albo art kulinaria, teraz nie potrafie go tam odszukać, trochę jest przy nim zabawy, ale fajnie wyszedł, bardzo czekoladowy Do przygotowania deseru potrzebna jest naprawdę mała tortownica o średnicy 18 - 20 cm.Składniki: Spód: • 50 g czekolady pełnej gorzkiej • 70 g masła • 2 małe jajka • 60 g cukru • 40 g mąki • 60 g prażonych i solonych orzeszków ziemnych, zmielonych

Krem waniliowy: • 125 ml mleka • 1/2 laski wanilii • 125 ml śmietanki kremowej 30% • 3 żółtka • 40 g cukru

Mus czekoladowy: • 4 g żelatyny • 200 g czekolady pełnej mlecznej • 3 żółtka • 40 g cukru • 150 ml śmietany kremówki 30% • 60 ml brandy (lub wody w wersji bezalkoholowej)

dekoracja: • wiórki z mlecznej czekolady • orzeszki ziemne solone i prażone

Przygotowanie:

Krem waniliowy: Przygotować malutką tortownicę, najlepiej około 18 cm. Wysmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki). Piekarnik nastawić na 100 stopni C. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką wyłuskać ziarenka. W rondelku zagotować mleko razem z wyłuskanymi ziarenkami wanilii. Dodać śmietankę i znów doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia. Wymieszać żółtka z cukrem, ale nie ubijać. Dodać do zagotowanego mleka ze śmietanką. Przecedzić przez sitko, ale tak aby ziarenka wanilii również znalazły się w kremie. Całość wlać do przygotowanej formy i piec przez około 1 godzinę i 20 minut. Wyjąć krem z formy razem z papierem i wstawić do lodówki do zastygnięcia (jeśli masa całkowicie nie zastygnie, będzie można ją rozsmarować). Spód: Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Na dnie tortownicy położyć papier do pieczenia, zapiać obręcz wypuszczając papier poza obręcz. Połamaną na kosteczki czekoladę włożyć do rondelka i roztopić na minimalnym ogniu razem z pokrojonym masłem, ciągle mieszając. Odstawić z ognia, dodać jajka, cukier i przesianą mąkę. Wszystko wymieszać. Na koniec domieszać zmielone orzeszki i wyłożyć do przygotowanej formy. Piec przez około 10 - 12 minut. Dokładnie ostudzić przed nałożeniem kremu. Mus czekoladowy: żelatynę wymieszać z 3 łyżkami zimnej wody, odstawić. Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić w kąpieli wodnej, zdjąć z kąpieli i ostudzić. Ubić żółtka z cukrem, dodać do nich roztopioną czekoladę, postawić z powrotem na kąpieli wodnej i podgrzewać przez 2-3 minuty od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z kąpieli. Namoczoną żelatynę wymieszać z brandy lub wodą i podgrzać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny, ostudzić. Dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać. Ubić śmietankę i połączyć ją z masą czekoladową, delikatnie, aby piana nie opadła. Złożenie torciku: Na ostudzonym spodzie z ciasta rozsmarować połowę musu czekoladowego, włożyć do lodówki na około 30 minut aż mus trochę zesztywnieje. Wyłożyć krem waniliowy i posmarować resztą musu. Wygładzić powierzchnię i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Przed podaniem przełożyć na paterę lub talerz deserowy i ozdobić orzeszkami oraz wiórkami z mlecznej czekolady.

Suzy Lee lubi tę wiadomość

lv6id5m.png

5mc5vbo.png

• blueberry Autorytet

Wysłany: 31 października 2013, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia2312 wrote:
    Ana ja byłam na wizycie we wtorek i własnie podczas badania mi zaczeła krwawic . I chyba z 3 razy sie pytałam lekarza czy to nic złego a on za kazdym razem ze nie. ze jest mocniej przekrwiona i dlatego bo mi chciał pobrac cytologie ale na nastepnej wizycie to zrobi;) No i teraz lekkie plamienie mam brązowe, dziś taka mała kropka na wkładce;)

Ja również mam nadżerkę i z jej powodu cytologię miałam robioną dopiero po 30 tygodniu ciąży. A plamienia zdarzyły mi się dwa razy w całej ciąży, raz zupełnie bez przyczyny, drugi raz po stosunku.

Agusia2312 lubi tę wiadomość

zfxga33.png
  • marzycielka29 Autorytet

Wysłany: 31 października 2013, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja niestety również mam nadżerkę ale gin mówił że tym zajmiemy się dopiero po porodzie.

Od rana jestem na wysokich obrotach zakupy, porządki w domku pranie no i obiad na dwa dni bo jutro nie będzie czasu na gotowanie .
    Teraz padłam na kanapę i odpoczywam :) może mi się trochę oko przymknie.

iv09io4p2pxzv5ij.pnghttps://www.suwaczki.com/tickers/iv09io4p2pxzv5ij.png
  • Nina82 Ekspertka

Wysłany: 31 października 2013, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka84 wrote:
    Nina doskonale Cie rozumiem. Z tym ze u mnie bole i skurcze przepowiadające, każdego dnia silniejsze... I zawsze jak myśle, ze moze tym razem sie rozkręci, skurcze ustają:( jestem juz tym bardzo zmęczona...

Stokrotka chyba masz się gorzej. Takie fałszywe alarmy dopiero mogą wytrącić z równowagi. Do tej pory sądziłam, że w ciąży najgorszy jest pierwszy trymestr. Teraz uważam, że ostatni tydzień dziewiątego i wszystko co pojawia się po nim go przebija ;-)
    Na dodatek moja babcia - zwykle kochana - tym razem doprowadza mnie do szewskiej pasji. Przez cały zeszły tydzień dzwoniła do mnie 3 razy dziennie, czy aby nie jestem już w szpitalu. A dzisiaj to już po prostu wychodzi z siebie - dzwoni prawie co godzinę i płacze mi do telefonu, że się martwi itd. Masakra. Po wizycie u lekarza spróbuje ją przekonać, że lekarz powiedział, że to potrwa jeszcze przynajmniej z tydzień, bo się wykończy. A ja przy niej.

iv0915nmtn0pw8ol.png

3jgx3e3kcagyktpu.png
  • Nina82 Ekspertka

Wysłany: 31 października 2013, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    m_f wrote:
    Nina, u mnie też nic nie zapowiadało, NIC! Tak po prostu znikąd, wody odeszły i się zaczęło. Ale ja "pomogłam sobie" myciem podłóg na kolanach ;) z tym, że u mnie to był 37tc i nie planowałam tego.

Też trochę na to liczę. Wiele kobiet pisze w necie, że nic nie wskazywało u nich, że cokolwiek się rozkręci, a mimo to w pewnym momencie zaczynało się dziać.
    U mnie salon z kuchnią już wysprzątany, teraz kolej na łazienkę ;-)

iv0915nmtn0pw8ol.png

3jgx3e3kcagyktpu.png
  • Ana27 Autorytet

Wysłany: 31 października 2013, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina82 wrote:
    Stokrotka chyba masz się gorzej. Takie fałszywe alarmy dopiero mogą wytrącić z równowagi. Do tej pory sądziłam, że w ciąży najgorszy jest pierwszy trymestr. Teraz uważam, że ostatni tydzień dziewiątego i wszystko co pojawia się po nim go przebija ;-)
    Na dodatek moja babcia - zwykle kochana - tym razem doprowadza mnie do szewskiej pasji. Przez cały zeszły tydzień dzwoniła do mnie 3 razy dziennie, czy aby nie jestem już w szpitalu. A dzisiaj to już po prostu wychodzi z siebie - dzwoni prawie co godzinę i płacze mi do telefonu, że się martwi itd. Masakra. Po wizycie u lekarza spróbuje ją przekonać, że lekarz powiedział, że to potrwa jeszcze przynajmniej z tydzień, bo się wykończy. A ja przy niej.
    Nina, mimo, ze zachowanie babci jest denerwujące to miło, że się tak przejmuje :))))
    3mam kciukii niech się szybko rozkręca poród:)))

Nina82 lubi tę wiadomość

zsxuot7.png
  • michaela Autorytet

Wysłany: 31 października 2013, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suzy próbowaliśmy też to ciasto ekstremalnie czekoladowe mnie mały skrawek napediła na cały dzień http://www.kukbuk.com.pl/bezglutenowy-tort-czekoladowy-rose-gray-i-ruth-rogers/

a ciasto z bananami to chyba jusa podawała pzepis??

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 października 2013, 13:47

lv6id5m.png

5mc5vbo.png

• Perełka Autorytet

Wysłany: 31 października 2013, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina, powodzenia w sprzątaniu:P oby było OWOCNE ;)

Nina82 lubi tę wiadomość

3jvzzbmhcbd62wxk.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 października 2013, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u mnie dziś 26 tydzień i wyskoczył III trymestr <3

Agusia2312, Perełka, Ana27, michaela, Nina82, Suzy Lee, Kropka, Blondi22 lubią tę wiadomość

• Agusia2312 Autorytet

Wysłany: 31 października 2013, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    blueberry wrote:
    Ja również mam nadżerkę i z jej powodu cytologię miałam robioną dopiero po 30 tygodniu ciąży. A plamienia zdarzyły mi się dwa razy w całej ciąży, raz zupełnie bez przyczyny, drugi raz po stosunku.

A to mieliście sie wstrzymać od seksu?? ;) bo my sie wstrzymiemy narazie do konca I trymestru a zaś to sie okaze;) Ale raczej sie bede bała i mój mąż też.

w4sqsg18dydmngv7.png[/url]

w4sqskjo7ajwjkso.png[/url]
  • Lilka Autorytet

Wysłany: 31 października 2013, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aher szczerze mowiac to pojecia nie mam czy sie wchlonal.zaden z lekarzy o nim nie wspomina wiec moze zniknal.moje plamienia /krwawienia wynikaly z problemow z lozyskiem bardziej..gin mowil ze powinna ciaza go wchlonac :) bede jutro u gin to zapytam .poza tym ost bad ginekol mialam w 28 tyg wiec zobaczymy jutro.jak to sie moj pl lekarz wyrazil jak niem potrzeby to lepiej tam nie gmerac ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 października 2013, 13:33

• blueberry Autorytet

Wysłany: 31 października 2013, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia2312 wrote:
    A to mieliście sie wstrzymać od seksu?? ;) bo my sie wstrzymiemy narazie do konca I trymestru a zaś to sie okaze;) Ale raczej sie bede bała i mój mąż też.

Mieliśmy zakaz ale ze względu na poronienia. Mimo zakazu i tak parę razy się przytulaliśmy i po jednym przytulanku miałam plamienie i to chyba ze 4 dni trwało. Ale luz nic się nie stało :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 października 2013, 15:29

zfxga33.png
‹‹ 666 667 668 669 670 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ