III trymestr
-
WIADOMOŚĆ
-
Taa Asiulka z nas takhttp://www.ephotozine.com/article/nikon-coolpix-l820-review-21859
ikon Coolpix L820
e obserwatory były że szok :p
A nasze kochane dziewczyny bez objawów nas prześcigły i urodziły
))
Ogólnie u mnie serduszkowanie i sporty nie pomagają.
Ja go teraz oszukuję bo od niedzieli pełen relax cały dzień relaxik i tak 2-3 min wieczorkiem poskacze na piłce i kłade się spać. Dziś znów se zrobie ciepłą kąpiel =relax i tak na przemian :p
Trzeba znaleźć taki swój knif xD^^
No fajny aparacik Ana -
Bez objawow i jeszcze maz odmawial przytulanek bo sie bal o dziecko haha
I bez niego sobie maly wyszedl. Zapomnialam napisac jeszcze ze przy partych podali mi oktystocyne bo slabo mi szlo parcie to trudna sprawa wbrew pozorom i maly mi sie na chwile przyblokowal. Wtedy polozna mowila ze dziecko ma dlugie wlosy
Moja kochana blond czuprynka dzis dala pospac. Maz wczoraj kupil laktator i mecze brodawki bo mam takie ze maly nue umie lapac
ale jest coraz lepiej dzis spalismy od polnocy do 6 rano z 20 minutowa przerwa na cyca 
Mam nadzieję ze dzis nas wypuszcza
pobrali mi morfologie oby wyszla dobra no i malemu zeby tez ta biliburina zeby spadla ehh. A z ta morfologia to ja cala ciaze mualam super wyniki a po porodzie niestety ale spadla. Najbardziej jest przykre ze dalam rade urodzic ale nie mialam sily dziecka po porodzie poprzytulac i pokarmic 
Lilka to z tymi mumiami po cc to tyczylo dziewczyn ode mnie z sali bo one jakies malo ruchliwe
-
MamaMadzia wrote:Własnie nie wiem bo nie dopytałam Lekarka mówiła tylko że wzrasta ryzyko pęknięcia podczas porodu
domyslam się że ogólnie oksytocyna wywołuje nienaturalne ruchy macicy i są silniejsze niz zwykle skurcze A blizna po CC się nie rozciaga i może pęknąć ;/
Bardzo mi zależy żeby skurcze same się pojawiły nawet jeśli się zakończą cc bo bede wiedziała ze Synek już chce się ewakuować wiec pomału zaczne działać
jak nie z Męzem to jakies inne specyfiki i zobaczymy 
aaaaa i tak najpierw musze zacząc w koncu pakować torbę do szpitala
bo zaczne od działań a się okaże ze nie jestem przygotowana ehehehe 
Kochana - jak dobrze Cię rozumiem! Ja też miałam pierwszą cc i teraz bardzo, bardzo chcę rodzić sn. Tak więc trzymam za Ciebie moooocno kciuki, żeby się udało
Pozdrawiam serdecznie
MamaMadzia lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyja też jestem po pierwszej cc, niestety druga tez będę miała cc, bo juz mi sie blizna zaczęła coraz ciensza robić, więc niestety Jasia wyciągną z nienacka z końcem 37 tygodnia, a już od teraz mam prowadzić oszczędzający tryb życia i co tydzień na kontrole samej blizny chodze...
-
MamaMadzia wrote:Własnie nie wiem bo nie dopytałam Lekarka mówiła tylko że wzrasta ryzyko pęknięcia podczas porodu
domyslam się że ogólnie oksytocyna wywołuje nienaturalne ruchy macicy i są silniejsze niz zwykle skurcze A blizna po CC się nie rozciaga i może pęknąć ;/
Bardzo mi zależy żeby skurcze same się pojawiły nawet jeśli się zakończą cc bo bede wiedziała ze Synek już chce się ewakuować wiec pomału zaczne działać
jak nie z Męzem to jakies inne specyfiki i zobaczymy 
aaaaa i tak najpierw musze zacząc w koncu pakować torbę do szpitala
bo zaczne od działań a się okaże ze nie jestem przygotowana ehehehe 
Justa rodziła bodajże z dwuletnią? blizną jak po CC, ale to była jakaś inna operacja, ja też miałam torbiel usuwaną ale 10 lat temu i też mam bliznę jak po CC. I lekarz właśnie mówi, żeby rodzić SN lepiej. Justa teź urodziła naturalnie. Wiec no ciekawe o co chodzi. Chyba, że chodzi o pęknięcie blizny tej w środku po zszyciu macicy po CC, a nie tej na zewnątrz? Albo dmucha na zimne, też dobrze, zdrowie najważniejsze:)))
Zresztą uda się na pewno bez wspomagaczy:)))
Blueberry ale u Was fajnie, nie to, ze porod super to ejszcze teraz się wyspisz tyle:))) Super super:)))
No ale co do terminów te z tych ostatnich usg to mi też nawet listopadowe wychodziły i co?
I Brunio nadal w brzuchu, nie śpieszy mu się
Chyba chce się urodzić jako 5kg dziecko:P
M pojechał z moim moczem:P zbadać go ponownie po kilku dniach bo mnie męczy co z tym białkiem czy spadło czy rośnie.
blueberry lubi tę wiadomość
-
kochana, moja blizna to się właśnie rozciągnęła i jest większa przez to i zbrązowiała;/ Czyli jesli jest cieńsza to "źle"?asienka28 wrote:ja też jestem po pierwszej cc, niestety druga tez będę miała cc, bo juz mi sie blizna zaczęła coraz ciensza robić, więc niestety Jasia wyciągną z nienacka z końcem 37 tygodnia, a już od teraz mam prowadzić oszczędzający tryb życia i co tydzień na kontrole samej blizny chodze...
Tak czy siak nie macie się czym martwić, będzie CC to będzie i też będzie dobrze:))
A jak dawno miałaś cc? -
asienka28 wrote:ja też jestem po pierwszej cc, niestety druga tez będę miała cc, bo juz mi sie blizna zaczęła coraz ciensza robić, więc niestety Jasia wyciągną z nienacka z końcem 37 tygodnia, a już od teraz mam prowadzić oszczędzający tryb życia i co tydzień na kontrole samej blizny chodze...
No niestety, ja też jestem na to przygotowana, że może się nie udać, nie być takiej możliwości. Czekam na rozwój "wydarzeń" - jak się będzie rozwijać dzidziuś, co z blizną, jak będzie duży, jak urodzony, itd., itp. Po cc można rodzić sn, ale nie może być żadnych komplikacji, bo nawet, tak jak Madzia napisała, nie mogą wówczas wspomóc rodzącej i podać chociażby oksytocyny. U mnie to jeszcze ho ho, albo i jeszcze dłużej
jeszcze się może zmienić wszystko, więc się nie nakręcam.
Trzymam za Was kciuki, asieńka, żebyś szybciutko doszła do siebie po cc i duuużo zdrówka dla maluszka
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2013, 08:22
MamaMadzia lubi tę wiadomość
-
Ana27 wrote:
Blueberry ale u Was fajnie, nie to, ze porod super to ejszcze teraz się wyspisz tyle:))) Super super:)))
No ale co do terminów te z tych ostatnich usg to mi też nawet listopadowe wychodziły i co?
I Brunio nadal w brzuchu, nie śpieszy mu się
Chyba chce się urodzić jako 5kg dziecko:P
Hehe - Ana - oby nie, oby Twój Brunio nie zechciał być taaaaaaaaaki duży
A wiecie dziewczyny, swoją drogą, znam osobę (ale to nie nasze pokolenie - to mama kogoś, kogo znam), która urodziła sn 5 kg bobasa i było to jej pierwsze (!!) dziecko. Po prostu nie wiem, naprawdę nie wiem, jak ona to zrobiła
A potem miała jeszcze dwójkę, ale już nie takich olbrzymich 
-
heheeh no moja droga, tydzień temu miał 3,7kg, do temrinu jeszcze 10 dni więc ponad 4kg na bank będzie wtedy ważył, teraz już ma pewnie ze 4kg...Brzuch mi rośnie z dnia na dzień, jest ogromny:PElle wrote:Hehe - Ana - oby nie, oby Twój Brunio nie zechciał być taaaaaaaaaki duży
A wiecie dziewczyny, swoją drogą, znam osobę (ale to nie nasze pokolenie - to mama kogoś, kogo znam), która urodziła sn 5 kg bobasa i było to jej pierwsze (!!) dziecko. Po prostu nie wiem, naprawdę nie wiem, jak ona to zrobiła
A potem miała jeszcze dwójkę, ale już nie takich olbrzymich 
No ale da się i takie dzieci rodzić
będzie co będzie, tylko żeby mi blizna nie pękła:P
-
Ana27 wrote:No ciekawe, muszę zapytać o to gina na najblizszej wizycie, bo nic nie wspominał, ze nie można wywoływać porodu z taką blizną. NAwet mówił, że w moim przypadku indukacja porodu na 18grudnia w razie W.
Ale dobrze wiedzieć takie rzeczy:)
Ana - ale może taka blizna po usuwaniu torbieli to co innego, niż po cc? Wydaje mi się, że nawet na pewno
, bo lekarz by Ci coś na pewno powiedział na ten temat. Nie martw się, ale przy okazji zapytaj i zdaj nam tu relację - wiedzy nigdy nie za wiele 
-
Tak zrobię

Po CC ma się oprócz blizny na ciele jeszcze bliznę po zszycu macicy - bo chyba do wyciągnięcia dziecka trzeba ją przeciąć?
Więc to moze chodzi o pęknięcie macicy w środku?
Ja po usunięciu torbieli mam bliznę tylko na skórze bo po otwarciu już pewnie mieli jajniki na wierzchu i nic ciąć nie musieli.
No ale znowu asieńka pisze, ze kontroluje bliznę bo ma cienka i może jej pęknąć więc rozumiem, że kontroluje tę na skórze. Także tymbardziej mnie to zaciekawiło:P
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2013, 08:32
-
Bluberry ale ja nie mam do nikogo pretnsji bron boże.
śmiieje się że nie zaleznie od ppbudzania przyśpieszania dziecko wychodzi kiedy chce.
Bo Asienka napisała że czeka na jakieś oznaki i że bd ♥ z mężem
Marzycielko powodzenia
Ja sie obudziłam w nocy miałam kilka skurczy baxtona i pare bezbolesnych tych prawidłowych ,ale nieregularne jeszcze.
Ana musisz sie sugerować data miesiaczki lub ovul niż usg bo usg to jedno nawet na 2 miałam :p
-
asienka28 wrote:ja też jestem po pierwszej cc, niestety druga tez będę miała cc, bo juz mi sie blizna zaczęła coraz ciensza robić, więc niestety Jasia wyciągną z nienacka z końcem 37 tygodnia, a już od teraz mam prowadzić oszczędzający tryb życia i co tydzień na kontrole samej blizny chodze...
to trzymam kciuki zeby blizna ładnie się utrzymala do porodu
!!
Moja blizna wyglada jak nienaruszona ale mam popuchniete ciało pod nią i bardzo mnie boli i piecze ;/ -
Ana27 wrote:No ciekawe, muszę zapytać o to gina na najblizszej wizycie, bo nic nie wspominał, ze nie można wywoływać porodu z taką blizną. NAwet mówił, że w moim przypadku indukacja porodu na 18grudnia w razie W.
Ale dobrze wiedzieć takie rzeczy:)
No własnie ciekawe jak to jest? może to jest inna blizna lub zabieg jest w inny sposób wykonywany. I jeszcze jak dopytałam lekarki o ten zastrzyk przeciw zrostom ( bo pamietam że Parel lub patti chyba taki miała) to mówiła że sie u Nas tego nie stosuje przy porodach ale podczas właśnie takich zabiegów jak laparoskopia itd się takie cos wlewa. Wiec może rzeczywiscię się różnią te zabiegi i dlatego spokojnie bez komplikacji możecie rodzić
Lekarze wiedzą co robią że dmuchają na zimne już po cc a po zabiegach nie. -
Ana27 wrote:Tak zrobię

Po CC ma się oprócz blizny na ciele jeszcze bliznę po zszycu macicy - bo chyba do wyciągnięcia dziecka trzeba ją przeciąć?
Więc to moze chodzi o pęknięcie macicy w środku?
Ja po usunięciu torbieli mam bliznę tylko na skórze bo po otwarciu już pewnie mieli jajniki na wierzchu i nic ciąć nie musieli.
No ale znowu asieńka pisze, ze kontroluje bliznę bo ma cienka i może jej pęknąć więc rozumiem, że kontroluje tę na skórze. Także tymbardziej mnie to zaciekawiło:P
To na pewno chodzi o pęknięcie macicy w środku Bo to macica sie najbardziej rozkurcza a blizna nie jest elastyczna. O tą zewnętrzną rane na pewno bym się nie bała
i Ana może rzeczywiscie dopytaj lekarza
zobaczymy co powie
-
MamaMadziu, Parel właśnie miała - nie wiem czy to zastrzyk ale na pewno jakiś ŻEL, koszt około 500zł z tego co pamietam. Ale jego się aplikuje jakoś w środku właśnie. I miała go podczas CC teraz bo z góry wiedziała, że będzie ją mieć.
ja mam właśnie strasznie duzo zrostów po tej operacji (a to normalna operacja z całosciowym zniecuzleniem była, z blizną długą jak po CC - bo laparo wtedy nie wiem dlaczego nie zrobili w sumie, byłam młoda i głupia ejszcze żeby się nad tym zastanawiać a wszystko działo się szybko bo torbiel była dwukomorowa i wielka), mam od tamtej pory problemy jelitowe, albo z pęcherzem, podczas oddawania moczu mnie tak ciągnie. I bardzo bolesne miesiaczki i nawet ogólnie cykle podczas których czuje ciagnięcia w podbrzuszu. Teraz gin podczas ciąży powiedział, że wprawdzie nie widać zrostów przez USG ale on widzi, ze jest tam bardoz gruba blizna, są zrosty jak pieron:P I dlatego zaleca SN. hehehe bądź tu mądry człowieku:P Ale jak dotrwam do czwartku to zapytam go o tę bliznę, czy moze pęknąć i co otym mysli:) Zawsze to jakas dodatkowa wiedza:)))