Badanie nasienia
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć dziewczyny! Mąż wykonywał badanie nasienia w klinice nr I (daty: 31.03.2015 i 10.06.2015) oraz w klinice nr 2 (01.07.2015). O ile dwa pierwsze wyniki z kliniki nr 1 są praktycznie identyczne, i poza pozytywnym testem MAR wszystko jest z parametrami w porządku, o tyle badanie, które wykonaliśmy teraz w klinice nr 2 wyszło tragicznie, a do tego są duże rozbieżności w porównaniu z wcześniejszymi wynikami z kliniki nr 1. A przecież różnica pomiędzy dwoma ostatnimi wynosiła zaledwie 3 tygodnie. Nie wiem teraz którymi wynikami się sugerować i co w ogóle robić. Poniżej wyniki te najbardziej aktualne z kliniki nr 2:
1. Ocena makroskopowa:
okres abstynencji 4 dni (2-7)
objętość 5,0 ml (>1,5 ml)
ph 8,1 (>7,2)
czas upłynnienia 120 min (<60 min) / w badaniach z kliniki nr 1 wychodziło 15-20min
lepkość ++ (-) / w badaniach z kliniki nr 1 wychodziło (-)
2. Ocena mikroskopowa:
a) koncentracja i aglutynacja:
l. plemników w ml ejakulatu 19 mln (norma >15 mln/ml)/ klinika nr 1 - 36mln
l. plemników w ejakulacie 95 mln (norma >39 mln)/ klinika nr 1- 216mln
aglutynacja (-) (1-4; norma -) / klinika nr aglutynacja 1 stopnia
b.) morfologia ( wszędzie: norma >4%form prawidłowych):
formy prawidłowe 4%
formy nieprawidłowe 96%
nieprawidłowe główki 94%
nieprawidłowe szyjki 64%
nieprawidłowe witki 27%
przywieszki cytoplazmatyczne 4%
c.) ruchliwość:
ogólny %ruchliwych 63% (norma >40%)
ruch postępowy 54% (norma >32%)
ruch niepostępowy 37%
brak ruchu 37% ( norma<60%)
d.) aktywne leukocyty - test z peroksydazą:
ilość kom.0,1mln/ml (norma <1mln/ml)
e) żywotność plemników (test eozynowy):
plemniki żywe 74% (norma>58%)
plemniki martwe 26% (norma <42%)
3. Test MAR na obecność przeciwciał przeciwplemnikowych:
a. klasa IgG (bezpośredni):
plemniki ruchliwe z granulką 100%
wynik testu: pozytywny
Proszę o poradę, co dalej bo już sama nie wiem, skąd nagle ten czas upłynnienia, lepkość i nagły brak aglutynacji, już nie mówiąc o takim spadku ilości plemników?
25cs -12.10.16 8t4dc >tęsknię< co dzień bardziej
-
Linka05 wrote:kurcze tak się właśnie zastanawiałam czy w tej akcji nasz bocian to nie będzie jakoś mniej tych danych ale dziewczyny tu pisały wyniki z tych akcji i były bardziej szczegółowe a to takie kiepskie
ciekawe czy nie trzeba tego powtórzyć
hej, powiem Ci, że my pierwsze wyniki robiliśmy odpłatnie i wyszły bardzo kiepskie a te na ta akcje nasz bocian dostaliśmy bardzo dokładne, dobrze opisane i o niebo lepsze, tu chyba nie chodzi o to czy one są tzw. promocyjne ale bardziej chodzi o przychodnię, która je robi.wszystko jest trudne zanim stanie się łatwe -
Cześć! Odebraliśmy wyniki badania nasienia i nie jest dobrze
Za mało plemników ;(
okres abstynencji 3 dni (3-5)
upłynnienie (min.) 10 (<60)
obj (ml) 1,6 (>=1,5)
ph 8,6 (>=7,2)
lepkość prawidłowa
aglutynacja brak
agregacja brak
koncentracja plemników (mln/ml) 14,23 (>=15)
całkowita ilość plemników w ejakulacie (mln) 22,77 (>=39)
ruch postępowy (PR) (%) 33,83 (>=32)
ruch całkowity (PR+NP%) 39,85 (>=40)
brak ruchu (%) 60,15 (<=60)
koncentracja komórek okrągłych (mln/ml) 0,1 (<5)
koncentracja leukocytów per.-dodatnich (mln/ml) - (<1)
Któraś jest bardziej obeznana w kwestiach takich badań? Co można zrobić???
-
zróbcie w pierwszej kolejnosci posiew nasienia , oraz wymax cewki moczowej Uroplasta, mychoplasta i chlamydia, plus usg jader- zebywykluczyc zylaki
ph jets bardzo wysokie.. i moze wlansie na to wskazywac.. -
Ania_84 wrote:zróbcie w pierwszej kolejnosci posiew nasienia , oraz wymax cewki moczowej Uroplasta, mychoplasta i chlamydia, plus usg jader- zebywykluczyc zylaki
ph jest bardzo wysokie.. i moze wlansie na to wskazywac..
Na prawdę? Jak popatrzyłam, że wg. norm powinien być większy bądź = 7,2, a ma 8,6, to pomyślałam, że jest prawidłowo
-
Ania_84 wrote:zróbcie w pierwszej kolejnosci posiew nasienia , oraz wymax cewki moczowej Uroplasta, mychoplasta i chlamydia, plus usg jader- zebywykluczyc zylaki
ph jets bardzo wysokie.. i moze wlansie na to wskazywac..
Jak wygląda takie badanie? Na wymaz? Wystarczy oddać mocz? Przepraszam, może idiotyczne pytanie, ale jestem totalnie zielona. A mój dodatkowo strasznie przeżywa wszystkie badania
-
Hej dziewczyny, na wizytę czekamy do 20 lipca ale żeby zakwalifikować się do IUI zrobiłam też swoje badania na wszelki wypadek, czy ktoś może rzucić okiem ?
powiem tylko, że normalnie mam cykl 26 dni a ten jakoś mi się wydłuża, badania robiłam w 27 dc a dziś mamy już 28 dc
Wyniki badań laboratoryjnych
27 dzień cyklu
Hormon folikulotropowy (FSH)
1.6 mIU/ml
Wartość referencyjna:
Wynik badania zależy od fazy cyklu: faza folikularna: 3.5 - 12.5 środek cyklu: 4.7 - 21.5 faza lutealna: 1.7 - 7.7 po menopauzie: 25.8 - 134.8 metoda ECLIA
Hormon tyreotropowy (TSH)
3.210 uU/ml
Wartość referencyjna:
0.270 - 4.200 Kobiety w ciąży: 1 trymestr 0.330 - 4.590 2 trymestr 0.350 - 4.100 3 trymestr 0.210 - 3.150 Badanie wykonano testem III generacji. metoda ECLIA
Białko wiążące hormony płciowe (SHBG)
95 nmol/l
26.1 - 110.0 metoda ECLIA
Testosteron (TST)
1.0 nmol/l
Wartość referencyjna:
0.29 - 1.67 metoda ECLIA
Siarczan dehydroepiandrosteronu (DHEAS)
216 ug/dl
60.9 - 337 metoda ECLIA
Hormon luteinizujący (LH)
1.2 mIU/ml
Wartość referencyjna:
Wynik badania zależy od fazy cyklu: faza folikularna: 2.4 - 12.6 środek cyklu: 14.0 - 95.6 faza lutealna: 1.0 - 11.4 po menopauzie: 7.7 - 58.5
Estradiol 17-beta (E2)
317 pg/ml
Wartość referencyjna:
Wynik badania zależy od fazy cyklu: faza folikularna: 12.4 - 233 środek cyklu: 41.0 - 398 faza lutealna: 22.3 - 341 po menopauzie: <5 - 138 Kobiety w ciąży: 1 trymestr: 154 - 3243 2 trymestr: 1561 - 21280 3 trymestr: 8525 - >30000 Program "In Vitro": 100 - 6000 metoda ECLIA
Przeciwciała anty - TPO
< 5 IU/ml
< 34 metoda ECLIA
Anty Mülerian Hormon (AMH)
1.37 ng/ml
Wartość referencyjna:
<= 0.30 znacznie obniżona płodność 0.31 - 1.20 obniżona płodność > 1.20 prawidłowa płodność Badanie wykonano metodą ECLIA testem II generacji firmy Roche.
Czekam jeszcze na wyniki Inhibiny B ale to powiedzieli, że ze 2 tygodnie potrwa.
wszystko jest trudne zanim stanie się łatwe -
alicjaaaa wrote:Na prawdę? Jak popatrzyłam, że wg. norm powinien być większy bądź = 7,2, a ma 8,6, to pomyślałam, że jest prawidłowo
wymaz z cew2ki moczowej na ale to musialbys sie dopytac w poradni czy labku czy robia..
posiew nasienia .. normlanie oddaje nasienie ..
-
Hej. Wyniki nasienia spoko,oczywiscie morfologia 4%, ale chociaz ilosc jest wieksza.
Tylko hormony cos nie tak.
Tsh 2,8 z norma do 4,2
Prl 20 z norma do 17
Testoston 8,47 norma 7,5-28,5.
Androlog powiedzial,.ze to znaczenia nie ma skoro badania sa duzo lepsze niz poprzednio.M&M -
ph jets bardzo wysokie.. i moze wlansie na to wskazywac..
Kochana u nas ph jest nieznacznie podwyższone bo wynosi 8.1, robiliśmy posiew nasienia i wszystko wyszło ujemnie... martwi mnie też ten czas upłynnienia, co może być powodem, że po dwóch tygodniach wzrósł z 15 minut na 120 minut??? i ta lepkość(++) - a zawsze była w normieFakt, że mąż ma żylaka na lewym jądrze, ale urolog powiedział, ze jest tak mały, że nie kwalifikuje się do zabiegu. Już nie wiem co robić dalej
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lipca 2015, 11:13
25cs -12.10.16 8t4dc >tęsknię< co dzień bardziej
-
A ROBILISCIE TEZ UROPLASTE, MYHOPLASTE I CHLAMYDIE ??
ajj sorki za caps
co do hormonow.. test troche kuleje, a jakies a FSH i LH ??
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lipca 2015, 12:19
-
alicjaaaa wrote:Dzięki za odpowiedź. S. przed oddaniem nasienia miał od kilku dni biegunkę (w dniu badania również). Czy to mogło mieć wpływ na podwyższone Ph?