Badanie nasienia
-
WIADOMOŚĆ
-
ciekawa87 wrote:Agnieszka masz rację coś po świętach cisza heheStarania od 06.2015
ON: 12.2015 - Wysoka prolaktyna 01.2016 - Morfologia 1% 07.2016 - Morfologia 3% 12.2016 - Morfologia 0% / Prolaktyna poniżej normy
ONA: Niski progesteron 02.2017 - Częściowe zarośnięcie jamy macicy, niedrożne jajowody 07.2017 - Laparoskopia (Lewy drożny) AMH 0,33 02.2018 ICSI -
ciekawa87 wrote:ja chodze do Parensa i mąż wykanuje tam badanie nasienia
trzeba chodzić tam na jakieś wizyty ? tylko jakie skoro ze mna jest wszystko ok?
ileś czasu trzeba czekać? my i tak sie do tego nie kwalifikujemy z 1% procentem zreszta najpierw moj małż musi troche pochodzić po specjalistach i zobaczymy co oni powiedzą.
pytam tak z ciekawości na przyszłość a parens jest blisko.Starania od 06.2015
ON: 12.2015 - Wysoka prolaktyna 01.2016 - Morfologia 1% 07.2016 - Morfologia 3% 12.2016 - Morfologia 0% / Prolaktyna poniżej normy
ONA: Niski progesteron 02.2017 - Częściowe zarośnięcie jamy macicy, niedrożne jajowody 07.2017 - Laparoskopia (Lewy drożny) AMH 0,33 02.2018 ICSI -
Lucek trzeba zrobić wymazy w kierunku bakterii do tego jeszcze badania z krwi. Potem idziesz w trakcie miesiaczki robia ci monitoring i dopieraja ci leki. Potem chodzisz na obserwację i w dniu IUI mąz oddaje nasienie. Mój mąz ma 1 % prawidłowych i lekarz chce robić IUI. Teraz zwiekszyły się nasze szanse bo wzrosła liczba plemników razy 5 a im ich więcej tym ta morfologia proawidłowa jest większa. Tak nam tłumaczyła Ania z forum i androlog potwierdził jej wersję
My w styczniu idziemy na wizyte kontrolną i w lutym chcemy do IUI podejść -
ciekawa87 wrote:Lucek trzeba zrobić wymazy w kierunku bakterii do tego jeszcze badania z krwi. Potem idziesz w trakcie miesiaczki robia ci monitoring i dopieraja ci leki. Potem chodzisz na obserwację i w dniu IUI mąz oddaje nasienie. Mój mąz ma 1 % prawidłowych i lekarz chce robić IUI. Teraz zwiekszyły się nasze szanse bo wzrosła liczba plemników razy 5 a im ich więcej tym ta morfologia proawidłowa jest większa. Tak nam tłumaczyła Ania z forum i androlog potwierdził jej wersję
My w styczniu idziemy na wizyte kontrolną i w lutym chcemy do IUI podejśćStarania od 06.2015
Hej dziewczyny,staramy sie o dziecko od ponad roku. U nas kumulacja-ja PCOS,maz srednie nasienie.przystepujemy w styczniu do IUI a przynajmniej mamy tako zamiar. Martwi mnie jednak koncentracja plemnikow u mojego meza.badanie robione w pol roku temu wykazalo koncentracje 34mln/ml a w tym miesiacu 10,7mln/ml. Macie pomysl co moglo spowodowac taki spadek?lub co zrobic zeby to podciagnac?androlog odradzil nam suplementy..PCOS?, IO?, niedoczynnosc tarczycy (TSH juz w normie),problem z plemnikami. Walczymy!
3 lata starań
4x IUI nieudane
I IVF - beta <1
II IVF -
Obecnie 26 tydz ciąży -
Od razu skierowal na inseminacje.powiedzial ze z takim wynikiem nie ma szans na naturalne poczecie i tyle..Zrobil jeszcze za 1wszym razem badanie anatomiczne,czy nie ma zylakow,jak jądra itp i wyszlo wszystko w porzadkuPCOS?, IO?, niedoczynnosc tarczycy (TSH juz w normie),problem z plemnikami. Walczymy!
3 lata starań
4x IUI nieudane
I IVF - beta <1
II IVF -
Obecnie 26 tydz ciąży -
Moim zdaniem ten androlog nie był dobrym andrologiem. Powinien zlecić badanie hormonów bo być moze są rozjechane i w tym jest problem. Jesli jest ok to zlecić dalsza diagnostykę i poszukac przyczyny. Powienien spróbowac podnieść te parametry a nie od razu kierowac na IUI. Może jeszcze skonsultujecie sie z innym andrologiem?
U nas np sytucja wyglada tak ze po kuracji testosteronem chociaż wyniki hormonów były ok lekarz zdecydował sie na tę kurację ilosć plemników zrosła 5 krotnie. Ruch się nie poprawił wiec lekarz dodał jeszcze leki dodoatkowe. A im więcej plemników tym lepsza morfologia.
Do kogo chodzicie do jakiego androloga? -
Pazyfae, a jakie sa pozostale parametry? To czesty blad lekarzy ze nie patrza na wszystkie parametry tylko na pojedyncze. Biorac pod uwage normy WHO, czyli ilosc plemnikow, koncentracje, ruchliwosc, zywotnosc to wg moich obliczen " norma do zaplodnienia", a raczej potrzebna w wyscigu do jajeczka to zaledwie 250 000 plemnikow. Suplementy takie jak androvit skutecznie poprawiaja parametry nasienia. I uzywanie zeli wspomagaczy typu conceive czy pre seed rowniez duzo pomagaja. Radzilabym zmienic lekarza, a juz najlepiej by o tych wynikach wypowiedzial sie embriolog z laboratorium, w ktorym robiliscie badanie.
-
ciekawa87 wrote:Ktos z was stosował żel conceive plus?Starania od 06.2015
Lucek475 wrote:Ja nie Ale dziewczyny sobie chwała z tego co slyszalam. Na poprawę śluzu brałam wiesiolka.
Ja wiesiolka nie polecam bo od niego nabawilam sie torbieli... Wiesiolek dziala na receptory estrogenowe produkujace sluz, wiec jesli ma sie tendencje do torbieli czy choruje na endometrioze to radze unikac wiesiolka. Choc fakt, sluz po nim piekny.
Ja uzywam zelu pre seed ale dopiero pierwszy cykl. Co zauwazylam to to, ze wszystkie zolnierzyki zostaja w srodku, nic praktycznie nie wyplywa . -
My używamy
Skutków brak jak na razie.
A żel jak to żel... daje poślizg.
Ale myślę, że jeżeli u kogoś jest TYLKO problem ze śluzem, to może pomóc.
Mi np. na śluz pomagał syrop Guajazyl. Różnica w "wodnistości" śluzu była znacząca.
ciekawa87 wrote:Ktos z was stosował żel conceive plus?Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 stycznia 2016, 22:08
07.2019 drugi naturalsik
10.2017 naturalsik
Mam 4❄️
4 IUI, 2IVF, 2 transfery, 3 poronienia
AMH 1,3, nasienie zmienne, fragmentacja 38% -
Inseminację mógł doradzić patrząc również na inne czynniki - czyli staranie się od roku bez skutku i PCOS.
Czasami lekarze z własnego doświadczeni jak widzą, że po takim czasie nic nie wychodzi to sugerują IUI.
U nas tak np. było.
ciekawa87 wrote:Moim zdaniem ten androlog nie był dobrym andrologiem. Powinien zlecić badanie hormonów bo być moze są rozjechane i w tym jest problem. Jesli jest ok to zlecić dalsza diagnostykę i poszukac przyczyny. Powienien spróbowac podnieść te parametry a nie od razu kierowac na IUI. Może jeszcze skonsultujecie sie z innym andrologiem?
U nas np sytucja wyglada tak ze po kuracji testosteronem chociaż wyniki hormonów były ok lekarz zdecydował sie na tę kurację ilosć plemników zrosła 5 krotnie. Ruch się nie poprawił wiec lekarz dodał jeszcze leki dodoatkowe. A im więcej plemników tym lepsza morfologia.
Do kogo chodzicie do jakiego androloga?
07.2019 drugi naturalsik
10.2017 naturalsik
Mam 4❄️
Chyba raczej urolog/androlog
Embriolog zajmuje się badaniem zarodków w szeroko pojętym zakresie. Czyli już PO połączeniu się komórki jajowej z plemnikiem.
A badania nasienia zazwyczaj wykonują diagności laboratoryjni.
Kaska1985 wrote:Pazyfae, a jakie sa pozostale parametry? To czesty blad lekarzy ze nie patrza na wszystkie parametry tylko na pojedyncze. Biorac pod uwage normy WHO, czyli ilosc plemnikow, koncentracje, ruchliwosc, zywotnosc to wg moich obliczen " norma do zaplodnienia", a raczej potrzebna w wyscigu do jajeczka to zaledwie 250 000 plemnikow. Suplementy takie jak androvit skutecznie poprawiaja parametry nasienia. I uzywanie zeli wspomagaczy typu conceive czy pre seed rowniez duzo pomagaja. Radzilabym zmienic lekarza, a juz najlepiej by o tych wynikach wypowiedzial sie embriolog z laboratorium, w ktorym robiliscie badanie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 stycznia 2016, 22:14
07.2019 drugi naturalsik
10.2017 naturalsik
Mam 4❄️
Edziuuuuuuuunia wrote:Ania jak u Ciebie?
ciekawa87, Edziuuuuuuuunia lubią tę wiadomość