Badanie nasienia
-
WIADOMOŚĆ
-
Z racji dłuższego upłynienia, wysokiego PH oraz licznych leukocytów -sa wskazania do posiewu nasienia i usg jader - generlanie wyniki są ok
widzę że normy są inne niż WHO 2010 / a tego co kojarze to są normy z 1999 roku tak więc powtórzcie to badanie wg norm z 2010 w jakimś labolatorium wraz z morfologiamak88 lubi tę wiadomość
-
ciekawa87 wrote:ana kochana trzymam kciuki żeby mieli dla nas pomyślne wieści. Daj znac jak już coś bedziesz wiedzieć
-
Dziewczyny bardzo Was prosze spojrzcie na te wyniki mojego meza, wydaje mi sie , ze sa fatalne a do lekarza idziemy dopiero we wtorek nie wytrzymam chyba...
Ilosc nasienia 2,6 przy zakresie 1,5mln
barwa mlecznozolta
odczyn PH nasienia 9.0 przy zakresie 7,2
uplynnie 25 min przy zakresie 60 min
liczba plemnikow ponizej 1 mln przy zakresie 15 mln
calkowita ilosc plemnikow w ejakujacie * przy zakresie 39 mln
plemniki o prawidlowej morfologi 14,0 przy zakresie 41
ruchliwosc ogolna 12.0 przy zakresie 40
ruch postepowy 8.0 przy zakresie 32
agregacja plemnikow pojedyncze zlepy w preparacie
bede baaaaardzo wdzieczna:(Ania_84 lubi tę wiadomość
Lili_87 -
Lili_87 wrote:Dziewczyny bardzo Was prosze spojrzcie na te wyniki mojego meza, wydaje mi sie , ze sa fatalne a do lekarza idziemy dopiero we wtorek nie wytrzymam chyba...
Ilosc nasienia 2,6 przy zakresie 1,5mln
barwa mlecznozolta
odczyn PH nasienia 9.0 przy zakresie 7,2
uplynnie 25 min przy zakresie 60 min
liczba plemnikow ponizej 1 mln przy zakresie 15 mln
calkowita ilosc plemnikow w ejakujacie * przy zakresie 39 mln
plemniki o prawidlowej morfologi 14,0 przy zakresie 41
ruchliwosc ogolna 12.0 przy zakresie 40
ruch postepowy 8.0 przy zakresie 32
agregacja plemnikow pojedyncze zlepy w preparacie
bede baaaaardzo wdzieczna:(
faktycznie wyniki nie sa dobre ..ale to pierwsze badanie wiec tez nie ma co sie zamartiac jesli w posiewie wyjda bakterie to one moga sie przyczyniac do malej ilosci plemników ..tak samo zylaki ..
no i powtorzcie wyniki nawet za tydzien z posiewiem
chorował ostatnio z goraczka powyzej 37C ??
jakies leki bierze badz miał moze jakeis RTG ?
sauna ?? -
Aniu byl ostatnio chory i mial tez stan zapalny od zebow to sa jego drugiego badnia w pierwszych wyszly wyniki chyba pleminikow bylo 12 mln a nie ponizej 1 mln (tamte badania byly robione w sierpniu)
powiedz mi czy z takimi wynikami w ogole mozna zrobic in vitro?Lili_87 -
znaczy można awet bez plemników pobierja z jader .. ale ważne jest to z jakiego powodu tak drastycznie wyniki sie pogorszyły
i nawet do IVF i tak bedziecie musieli zrobić posiew ..
tak wiec poworzce badanie z posiewem ..odrazu zobaczycie czy to jednorazowy spadek . czy wynik sie powtórzy
no i dwa USG i wizyta u androloga.. -
Hej dziewczyny zgodnie z waszymi sugestiami zrobilismy USG jąder wszystko jest ok, dodatkowo maz zrobil wyniki z krwi jakbyscie mogły zerknąc, w nastepny Ponniedziałek robimy ejszcze raz badanie nasienia + morfologia plemników bo tego za pierwszym razem nie robiliśmy. Narazie bomba witaminowa żeń szeń+ kwas foliowy+ masa + fertilman, zobaczymy:
TSH 1,95 uIU/ml norma 0,27-4,20
FSH 3,98 mIU/ml norma 1,5-12,4
LH 7,56 mIU/ml norma 1,7-8,6
estradiol 23,55 pg/ml norma 7,63-15,20
prolaktyna 8,77 ng/ml norma 4,04-15,20
testosteron 3,82 ng/ml norma 2,49-8,36Ania_84 lubi tę wiadomość
Lipiec 2015- Początek starań
08.2016/10.2016/02.2017 c. biochemiczna
MTHFR C677T hetero, ANA1/2/3+,
Genotyp Kir Bx, NK 9%, AMH 5,2
Szczepienia limfocytami(allo mlr 0%->29,6%->0%
1/2/3 IUI
1 IVF:(
2 IVF->Transfer 3 dniowego zarodka...... CzekamY -
Kasiak621 wrote:Hej dziewczyny zgodnie z waszymi sugestiami zrobilismy USG jąder wszystko jest ok, dodatkowo maz zrobil wyniki z krwi jakbyscie mogły zerknąc, w nastepny Ponniedziałek robimy ejszcze raz badanie nasienia + morfologia plemników bo tego za pierwszym razem nie robiliśmy. Narazie bomba witaminowa żeń szeń+ kwas foliowy+ masa + fertilman, zobaczymy:
TSH 1,95 uIU/ml norma 0,27-4,20
FSH 3,98 mIU/ml norma 1,5-12,4
LH 7,56 mIU/ml norma 1,7-8,6
estradiol 23,55 pg/ml norma 7,63-15,20
prolaktyna 8,77 ng/ml norma 4,04-15,20
testosteron 3,82 ng/ml norma 2,49-8,36
LH jest blisko górnej granicy ale to moze dlatego że testosteron troche opadł . no i estradiol za wysoki ..ale szczerze mówiąc nie wiem jaki ma wpływ podwyzszony poziom estradiolu na nasienie ..obnizony wplywa na ruchliwosc ..
w takim razie czekamy na wyniki
tu jest fajnie opisane tylko inne normy sa
http://www.poradnikzdrowie.pl/sprawdz-sie/badania/badania-hormonalne-u-mezczyzn-normy-hormonow-plciowych-u-mezczyzn_36908.html
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2016, 21:51
Kasiak621 lubi tę wiadomość
-
ciekawa87 wrote:Edziunia oby tak było zeby szybko przeszło. Niby mój gin też tak twierdzi wiec powinno być ok. A co u ciebie?
My dziś odebralismy rezonans głowy męża i jest wszystko ok
Teraz czeka nas konsultacja odnośnie żylaków i androlog za trzy tyg.
Niestety androlog wypada 17 marca i mamy zachować 5 dni wstrzemięźliwość wiec cykl stracony bo owu będzie ok 14-15 marca.
Trudno, musimy to zdiagnozować.
04.12.2015 [*] 7tc
Listopad 2015 - Profertil - słabe żołnierzyki
Marzec 2016 wysoka PRL,żylaki i fatalne wyniki nasienia, Bromek+CLO+Androvit
-
ana1122 wrote:Wiecie jestem dziś strasznie zła wręcz wściekła mąż był U lekarza od kręgosłupa I okazało się rtg było niepotrzebne. Powiedział mu dokładnie aby jajek szkoda. Dostał antybiotyk więc cały czas plemniki beda osłabione więc kolejne 3 miesiące mamy Z głowy. Jakie to niesprawiedliwe
Widzisz kochana, my też czekamy w tym cyklu tak to już jest, że musimy swoje odczekać. Bóg nas uczy cierpliwości damy rade! :*
04.12.2015 [*] 7tc
Listopad 2015 - Profertil - słabe żołnierzyki
Marzec 2016 wysoka PRL,żylaki i fatalne wyniki nasienia, Bromek+CLO+Androvit
-
Eddziunia wiec od 10 do 12 marca działajcie a nóz widelec 2-3 dni przed owu da rade nigdy nie mów nigdy juz tu Robotka wpadła tak pieknie z 0 plemników wyniki sie popraiły i jakos chyba mieli przed owu 5-6 dni i bach II krechy
Edziuuuuuuuunia lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyCześć dziewczyny
Mamy zrobić rozszerzone badanie nasienia. Co ono obejmuje? Ilość, jakość, ruchliwość i morfologię?
Na stronie szpitala na Polnej znalazłąm cennik, str 15 to andrologia:
http://www.gpsk.am.poznan.pl/upload/files/cenniki/2_PACJENT%20UBEZPIECZONY_22_02_2016.pdf
Które z tych badań może być "rozszerzonym badaniem nasienia"? -
Just chyba najlepiej zadzwonić i sie zapytac jak dla mnie to za 100 ocena semilorogiczna czy jak to tam opisuja to zwykle badanie ale oni moga miec podst i wszystkie te parametry zawarte jak juz robicue to wezcue tez posuew nasienia zrobcue jesli jie byl robiony
Rozszerzony obejmuje opis fizyczny nasienia obj, ph lepkosc, uplynnienie zapach kolor, pozniej ruchliwosc, zywitnosc morfologie i podzial ba wady glowki,witki, test i chyba tyleWiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2016, 09:32
jusst lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyTak, wiem, ze lepiej zadzwonić, ale można tylko w godzinach 10.30-13.30... i nie wiem czy uda mi się wstrzelić
W sumie an innej podstronie mają taką info: Ocenę seminologiczną nasienia
Badanie nasienia (seminogram) jest podstawowym badaniem sprawdzającym płodność mężczyzny. Analiza polega na ocenie koncentracji, ruchliwości, żywotności i budowy morfologicznej plemników.
Więc wygląda to jakby to było rozszerzone... czy mi się wydaje?
Androlog nic o posiewie nie mówił... więc zobaczymy czy da sie nakłonić TŻ do dodatkowego badania A co daje dodatkowo ten posiew? -
posiew pobieraja z tej samej próbki co nasienie wiec lepiej od razu niz pozniej w razie co robi drugie badanie
a jest przydanten bo jelsi wyniki wychodza ciut gorsze i np w posiewie sa abakterie to macie winowajce na 90% a ak czs sie wydłuza
zalezy co rozumiał androlog pod pojeciem roszszerzonym jest masa badan dodatkowych w nasinieu które on moze znawac za rozszerzone.. ale
podstawowe na pewno nie ma morfolgii..jest ocena ogólna np ile jest prawidłowych plemników .. morfologia jest bardziej szczegółowa -
nick nieaktualnyAnia_84 wrote:posiew pobieraja z tej samej próbki co nasienie wiec lepiej od razu niz pozniej w razie co robi drugie badanie
a jest przydanten bo jelsi wyniki wychodza ciut gorsze i np w posiewie sa abakterie to macie winowajce na 90% a ak czs sie wydłuza
zalezy co rozumiał androlog pod pojeciem roszszerzonym jest masa badan dodatkowych w nasinieu które on moze znawac za rozszerzone.. ale
podstawowe na pewno nie ma morfolgii..jest ocena ogólna np ile jest prawidłowych plemników .. morfologia jest bardziej szczegółowa
Chyba rozumiał to co robią w invimedzie, bo tam także pracuje, o czym wspomniał, czyli, co mi odpisali:
rozszerzone badanie nasienia określa ilość, jakośc,ruchliwość oraz morfologię plemnika czyli jego budowę.
Więc wychodzi chyba na to, ze na Polnej to samo za połowę ceny. Zaraz będę dzwonić, czas nadchodzi
Co do tego posiewu, to nie wiem sama czy konieczny, bo chodzi o żylaki... Zobaczymy, pewnie faktycznie warto. Ale ja nie chcę naciskać na dodatkowe badania, żeby naciskając nie zniechęcić
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2016, 10:29
Ania_84 lubi tę wiadomość
-
jesli ma zylaki i jest planowany zabieg to i tak posiew będzie musiał miec robiony
a po porstu przy tym badaniu mówicie ze od razu chcielibyscie zrobci posiew oni sobie to notuja i z tej samej probki biora na posiew .. wiec nawte tego nie odczucjecie..noo opocz kieszeni -
nick nieaktualnyAnia_84 wrote:jesli ma zylaki i jest planowany zabieg to i tak posiew będzie musiał miec robiony
a po porstu przy tym badaniu mówicie ze od razu chcielibyscie zrobci posiew oni sobie to notuja i z tej samej probki biora na posiew .. wiec nawte tego nie odczucjecie..noo opocz kieszeni
Jeszcze nie wiadomo co z zabiegiem, wszystko zależy od parametrów nasienia.
Dzięki. Dobra, jest 10:35 można chyba już tam dzwonićAnia_84 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny