Bezplemnikowcy - TESE/mTESE
-
WIADOMOŚĆ
-
on___ wrote:No tak, w takiej sytuacji, innego wyjścia niestety nie mamy. Z wyniku biopsji wychodzi, że są jedynie komórki sertoliego.
On jak długo w ogole wiecie o azsopermii?26 lat, starania od 2016
11.2017- dowiedzieliśmy się o azospermii
03.2018- mąż mutacja delF508 w CFTR
03.2018- ja mutacja MTHFR
05.2018- brak plemników w biopsji igłowej, czekamy na wynik hispatologiczny
06.2018- wynik hispatologiczny same komórki sertoliego -
Biopsja mtese i biopsja otwarta to nie do końca to samo. Bo w mtesa pod mikroskopem lekarz ocenia jak wygląda jądro i z najlepiej rokujących fragmentów pobiera wycinki. W przypadku biopsji otwartej tego mikroskopu nie używa. Stąd mtesa jest bardziej dokładna i daje większe szanse na znalezienie znalezienie plemników.
-
Zizu87 wrote:Biopsja mtese i biopsja otwarta to nie do końca to samo. Bo w mtesa pod mikroskopem lekarz ocenia jak wygląda jądro i z najlepiej rokujących fragmentów pobiera wycinki. W przypadku biopsji otwartej tego mikroskopu nie używa. Stąd mtesa jest bardziej dokładna i daje większe szanse na znalezienie znalezienie plemników.
Pewnie lekarz miał na myśli biopsję otwartą. Dzięki za inforamcję! Muszę porozmawiać z mężem. Myślę jednak ze w takiej sytuacji chyba lepiej się zdecydować mtese w novum. Teraz znowu wszytsko przeciagnie się w czasie.26 lat, starania od 2016
Otrzymaliśmy wyniki genetyki:
mąż CFTR- stwierdzono mutacje, ( Detekcja mutacji c.1521_1523delCTT (F508del) w genie CFTR układ heterozygotyczny)
ja - stwierdzono obecność wariantu heterozygotycznego C677T w genie kodującym enzym reduktazę metylenotetrahydrofolianu (MTHFR)
Prawdę mówiąc nic z tego nie rozmumiemy. W najbliższym czasie mamy konsultacje genetyczną. Slyszeliście coś o takich wynikach ??? Myślicie ze mamy jeszcze jakąś szasne na znalezienie plemników i czy jest możliwość przy takich wynikach na in vitro?Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 marca 2018, 21:10
26 lat, starania od 2016
Wiesz co wydaje mi się że to jest dokładnie tak samo jak u nas. Mąż ma delF508 w CFTR A ja heterozygota 667ct w MTHFR.
Mój mąż jest po biopsji i plemniki się znalazły. Było łącznie 6 nakłuć i doraźnie w każdym były plemniki (wynik ostateczny za jakieś dwa tyg bedzie). U niego mutacja ta spowodowała zablokowanie nasieniowodow. A spermatogeneza zachowana. Hormony były w normie. Dr Wolski dawał na 80% szans na znalezienie plemników i tak też się stało. -
Necia124 wrote:Wiesz co wydaje mi się że to jest dokładnie tak samo jak u nas. Mąż ma delF508 w CFTR A ja heterozygota 667ct w MTHFR.
Mój mąż jest po biopsji i plemniki się znalazły. Było łącznie 6 nakłuć i doraźnie w każdym były plemniki (wynik ostateczny za jakieś dwa tyg bedzie). U niego mutacja ta spowodowała zablokowanie nasieniowodow. A spermatogeneza zachowana. Hormony były w normie. Dr Wolski dawał na 80% szans na znalezienie plemników i tak też się stało.
Dzięki bardzo za odpowiedz. Super, że u was tak wyszło. Wygląda na to, ze sytuacja podobna jak u nas z tym, że u nas mąż ma slabe wyniki hormonalne. Musimy się jeszcze raz umówić do Dr Wolskiego z calym kompletem badań. Może cos się znajdzie w m-tese. Niska inhibina i wysokie FSH- 23.26 lat, starania od 2016
Luuap u Was niestety sytuacja jest poważniejsza niż u męża Neci.
Macie mutację ale też wysokie FSH. A to zawsze wskazuje na większy problem.
Bo z tego co pamiętam to u męża Neci wyniki były ok.
Poziom FSH mówi pośrednio o stopniu uszkodzenia jąder. Im wyższe FSH tym gorzej niestety.
Ważne że Ty nie masz mutacji w genie CFTR. Bo gdyby tak było to jest duże ryzyko mukowiscydozy u dziecka.
Co do Twojej mutacji w genie MTHFR- to oznacza problem z metabolizmem kwasu foliwego. Ma to duży procent ludzi w Polsce, ale większość o tym nie wie bo nie bada. Musisz jeszcze sprawdzić poziom homocysteiny, witaminy B12 i kwasu foliowego. I brać metylowany kwas foliowy a nie normalny. -
W przypadku CFTR to zapewne też będziecie musiały zrobić - zazwyczaj taka jest procedura jeśli u jednego z partnerów wychodzi drugi też robi - jeśli jest u obojga z tego co pamiętam zwiększa się ryzyko wystąpienia mukowiscydozy u dziecka
"Choroba jest efektem mutacji jednego genu, jednak do zachorowania dochodzi tylko wtedy, gdy dziecko odziedziczy wadę genu CTFR od obojga rodziców. W przeciwnym wypadku stanie się tylko nosicielem mutacji, a to nie ma dużego wpływu na jego zdrowie – poza zaburzeniem płodności, co wychodzi na jaw podczas starań " tylko nie wiem czy wszystkie te mutacje wchodza wted w gre
Mutacja MHTRF - będziecie pewnie przyjmowały wieksze dawki kwasu foliowego i chyba dziewczyny pózniej badaja krzepliwość ale to trzeba by się dopytać na watkach starając sę z pomoca medyczna - Mutacje MHTrf
Zarówno w jednej jak i drugiej najlepej doradzi genetyk oceni
Nelcia gratulacje super ze sa plemniki -
luuap wrote:Dzięki bardzo za odpowiedz. Super, że u was tak wyszło. Wygląda na to, ze sytuacja podobna jak u nas z tym, że u nas mąż ma slabe wyniki hormonalne. Musimy się jeszcze raz umówić do Dr Wolskiego z calym kompletem badań. Może cos się znajdzie w m-tese. Niska inhibina i wysokie FSH- 23.
-
Dzowniłam dziś do nOvum no i najbliższy wolny termin do dr to koniec kwietnia a na maj nie ma grafiku. Czas pędzi jak szalony. Nelci124 jak wyglądają teraz u was przygotowania do in vitro? Jesteście z Warszawy?26 lat, starania od 2016
nick nieaktualnyluuap wrote:Pewnie lekarz miał na myśli biopsję otwartą. Dzięki za inforamcję! Muszę porozmawiać z mężem. Myślę jednak ze w takiej sytuacji chyba lepiej się zdecydować mtese w novum. Teraz znowu wszytsko przeciagnie się w czasie.
my byliśmy w podobnej sytuacji, najpierw trafiliśmy do Gdańska do Invicty a gdy okazało się że pomóc może tylko biopsja zdecydowaliśmy się od razu na m-tese bo jest najdokładniejsza -
Joaszo wrote:my byliśmy w podobnej sytuacji, najpierw trafiliśmy do Gdańska do Invicty a gdy okazało się że pomóc może tylko biopsja zdecydowaliśmy się od razu na m-tese bo jest najdokładniejsza
Dzięki za odpowiedz, na pewno pomoże w decyzji;) Jak u was wygladały wynikii genetycne, hormony? I m-tese sie udało? Znaleźliście plemniki?26 lat, starania od 2016
nick nieaktualny
-
luuap wrote:Dzowniłam dziś do nOvum no i najbliższy wolny termin do dr to koniec kwietnia a na maj nie ma grafiku. Czas pędzi jak szalony. Nelci124 jak wyglądają teraz u was przygotowania do in vitro? Jesteście z Warszawy?
Jak byliśmy na biopsji to od razu poszłam do gin żeby mnie zaczęła przygotowywać (wierzyłam że plemnikik się znajda bo lekarz dawał nam aż 80 proc) i wtedy dostałam wytyczne odnośnie badań jakie muszę zrobić. -
angelwings wrote:Czy znacie przypadki, że podczas biopsji nie znaleziono plemników,a po dokładniejszym badaniu jednak się znalazły?? My jesteśmy tuż po biopsji i przy dobrych wynikach hormonów w badaniu doraźnym nic nie znaleziono - jesteśmy załamani...
Angelwings przykro mi z powodu wyniku biopsji. Nie piszesz jaką mieliście biopsję? U nas było tak, że w biopsji igłowej plemników nie było, znalazły się dopiero w m-tese. Niestety in vitro się nie udało i czekamy na AID.