X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Męskie sprawy Bezplemnikowcy - TESE/mTESE
Odpowiedz

Bezplemnikowcy - TESE/mTESE

Oceń ten wątek:
  • luuap Koleżanka

Wysłany: 26 marca 2018, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    on___ wrote:
    No tak, w takiej sytuacji, innego wyjścia niestety nie mamy. Z wyniku biopsji wychodzi, że są jedynie komórki sertoliego.

On jak długo w ogole wiecie o azsopermii?

26 lat, starania od 2016
    11.2017- dowiedzieliśmy się o azospermii
    03.2018- mąż mutacja delF508 w CFTR
    03.2018- ja mutacja MTHFR
    05.2018- brak plemników w biopsji igłowej, czekamy na wynik hispatologiczny
    06.2018- wynik hispatologiczny same komórki sertoliego
  • on___ Koleżanka

Wysłany: 26 marca 2018, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Około pol roku

• Zizu87 Autorytet

Wysłany: 26 marca 2018, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biopsja mtese i biopsja otwarta to nie do końca to samo. Bo w mtesa pod mikroskopem lekarz ocenia jak wygląda jądro i z najlepiej rokujących fragmentów pobiera wycinki. W przypadku biopsji otwartej tego mikroskopu nie używa. Stąd mtesa jest bardziej dokładna i daje większe szanse na znalezienie znalezienie plemników.

• luuap Koleżanka

Wysłany: 26 marca 2018, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zizu87 wrote:
    Biopsja mtese i biopsja otwarta to nie do końca to samo. Bo w mtesa pod mikroskopem lekarz ocenia jak wygląda jądro i z najlepiej rokujących fragmentów pobiera wycinki. W przypadku biopsji otwartej tego mikroskopu nie używa. Stąd mtesa jest bardziej dokładna i daje większe szanse na znalezienie znalezienie plemników.

Pewnie lekarz miał na myśli biopsję otwartą. Dzięki za inforamcję! Muszę porozmawiać z mężem. Myślę jednak ze w takiej sytuacji chyba lepiej się zdecydować mtese w novum. Teraz znowu wszytsko przeciagnie się w czasie.

26 lat, starania od 2016
  • on___ Koleżanka

Wysłany: 27 marca 2018, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o termin na mtese to w zależności od wolnych miejsc, w moim przypadku czekałem niecałe 2 tygodnie od wizyty do mtese. No i trzeba szereg badań do dnia zabiegu.

• Fredka_ Przyjaciółka

Wysłany: 27 marca 2018, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie, czy ktoś z Was może polecić dobrego androloga? (Poznań, Gdańsk, Warszawa)?

• Zizu87 Autorytet

Wysłany: 27 marca 2018, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fredka_ wrote:
    Witajcie, czy ktoś z Was może polecić dobrego androloga? (Poznań, Gdańsk, Warszawa)?

Warszawa dr Wolski nOvum.

• luuap Koleżanka

Wysłany: 28 marca 2018, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Otrzymaliśmy wyniki genetyki:
    mąż CFTR- stwierdzono mutacje, ( Detekcja mutacji c.1521_1523delCTT (F508del) w genie CFTR układ heterozygotyczny)
    ja - stwierdzono obecność wariantu heterozygotycznego C677T w genie kodującym enzym reduktazę metylenotetrahydrofolianu (MTHFR)

Prawdę mówiąc nic z tego nie rozmumiemy. W najbliższym czasie mamy konsultacje genetyczną. Slyszeliście coś o takich wynikach ??? Myślicie ze mamy jeszcze jakąś szasne na znalezienie plemników i czy jest możliwość przy takich wynikach na in vitro?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 marca 2018, 21:10

26 lat, starania od 2016
  • Necia124 Autorytet

Wysłany: 28 marca 2018, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiesz co wydaje mi się że to jest dokładnie tak samo jak u nas. Mąż ma delF508 w CFTR A ja heterozygota 667ct w MTHFR.

Mój mąż jest po biopsji i plemniki się znalazły. Było łącznie 6 nakłuć i doraźnie w każdym były plemniki (wynik ostateczny za jakieś dwa tyg bedzie). U niego mutacja ta spowodowała zablokowanie nasieniowodow. A spermatogeneza zachowana. Hormony były w normie. Dr Wolski dawał na 80% szans na znalezienie plemników i tak też się stało.

ty0qs6r.png
  • luuap Koleżanka

Wysłany: 28 marca 2018, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Necia124 wrote:
    Wiesz co wydaje mi się że to jest dokładnie tak samo jak u nas. Mąż ma delF508 w CFTR A ja heterozygota 667ct w MTHFR.

Mój mąż jest po biopsji i plemniki się znalazły. Było łącznie 6 nakłuć i doraźnie w każdym były plemniki (wynik ostateczny za jakieś dwa tyg bedzie). U niego mutacja ta spowodowała zablokowanie nasieniowodow. A spermatogeneza zachowana. Hormony były w normie. Dr Wolski dawał na 80% szans na znalezienie plemników i tak też się stało.

Dzięki bardzo za odpowiedz. Super, że u was tak wyszło. Wygląda na to, ze sytuacja podobna jak u nas z tym, że u nas mąż ma slabe wyniki hormonalne. Musimy się jeszcze raz umówić do Dr Wolskiego z calym kompletem badań. Może cos się znajdzie w m-tese. Niska inhibina i wysokie FSH- 23.

26 lat, starania od 2016
  • Zizu87 Autorytet

Wysłany: 28 marca 2018, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luuap u Was niestety sytuacja jest poważniejsza niż u męża Neci.
    Macie mutację ale też wysokie FSH. A to zawsze wskazuje na większy problem.
    Bo z tego co pamiętam to u męża Neci wyniki były ok.
    Poziom FSH mówi pośrednio o stopniu uszkodzenia jąder. Im wyższe FSH tym gorzej niestety.
    Ważne że Ty nie masz mutacji w genie CFTR. Bo gdyby tak było to jest duże ryzyko mukowiscydozy u dziecka.
    Co do Twojej mutacji w genie MTHFR- to oznacza problem z metabolizmem kwasu foliwego. Ma to duży procent ludzi w Polsce, ale większość o tym nie wie bo nie bada. Musisz jeszcze sprawdzić poziom homocysteiny, witaminy B12 i kwasu foliowego. I brać metylowany kwas foliowy a nie normalny.

• Ania_84 Autorytet

Wysłany: 28 marca 2018, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W przypadku CFTR to zapewne też będziecie musiały zrobić - zazwyczaj taka jest procedura jeśli u jednego z partnerów wychodzi drugi też robi - jeśli jest u obojga z tego co pamiętam zwiększa się ryzyko wystąpienia mukowiscydozy u dziecka
    "Choroba jest efektem mutacji jednego genu, jednak do zachorowania dochodzi tylko wtedy, gdy dziecko odziedziczy wadę genu CTFR od obojga rodziców. W przeciwnym wypadku stanie się tylko nosicielem mutacji, a to nie ma dużego wpływu na jego zdrowie – poza zaburzeniem płodności, co wychodzi na jaw podczas starań " tylko nie wiem czy wszystkie te mutacje wchodza wted w gre

Mutacja MHTRF - będziecie pewnie przyjmowały wieksze dawki kwasu foliowego i chyba dziewczyny pózniej badaja krzepliwość ale to trzeba by się dopytać na watkach starając sę z pomoca medyczna - Mutacje MHTrf

Zarówno w jednej jak i drugiej najlepej doradzi genetyk oceni
    Nelcia gratulacje super ze sa plemniki :)

Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Necia124 Autorytet

Wysłany: 28 marca 2018, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    luuap wrote:
    Dzięki bardzo za odpowiedz. Super, że u was tak wyszło. Wygląda na to, ze sytuacja podobna jak u nas z tym, że u nas mąż ma slabe wyniki hormonalne. Musimy się jeszcze raz umówić do Dr Wolskiego z calym kompletem badań. Może cos się znajdzie w m-tese. Niska inhibina i wysokie FSH- 23.
    To faktycznie gorzej. Mąż miał wynik tej dolnej granicy jeżeli chodzi o FSH. Nie pamiętam dokładnie ile ale to był bardzo dobry prognostyk. Jeżeli u Was jest inaczej to faktycznie musicie ponownie porozmawiać z dr jaki ma pomysł w tek sytuacji.

ty0qs6r.png
  • luuap Koleżanka

Wysłany: 29 marca 2018, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzowniłam dziś do nOvum no i najbliższy wolny termin do dr to koniec kwietnia a na maj nie ma grafiku. Czas pędzi jak szalony. Nelci124 jak wyglądają teraz u was przygotowania do in vitro? Jesteście z Warszawy?

26 lat, starania od 2016
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 marca 2018, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    luuap wrote:
    Pewnie lekarz miał na myśli biopsję otwartą. Dzięki za inforamcję! Muszę porozmawiać z mężem. Myślę jednak ze w takiej sytuacji chyba lepiej się zdecydować mtese w novum. Teraz znowu wszytsko przeciagnie się w czasie.

my byliśmy w podobnej sytuacji, najpierw trafiliśmy do Gdańska do Invicty a gdy okazało się że pomóc może tylko biopsja zdecydowaliśmy się od razu na m-tese bo jest najdokładniejsza ;)

• luuap Koleżanka

Wysłany: 29 marca 2018, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joaszo wrote:
    my byliśmy w podobnej sytuacji, najpierw trafiliśmy do Gdańska do Invicty a gdy okazało się że pomóc może tylko biopsja zdecydowaliśmy się od razu na m-tese bo jest najdokładniejsza ;)

Dzięki za odpowiedz, na pewno pomoże w decyzji;) Jak u was wygladały wynikii genetycne, hormony? I m-tese sie udało? Znaleźliście plemniki?

26 lat, starania od 2016
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 marca 2018, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    luuap wrote:
    Dzięki za odpowiedz, na pewno pomoże w decyzji;) Jak u was wygladały wynikii genetycne, hormony? I m-tese sie udało? Znaleźliście plemniki?

hormony były w normie, genetyka dobra, niestety w m-tese nie znaleziono nic.

• Necia124 Autorytet

Wysłany: 30 marca 2018, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    luuap wrote:
    Dzowniłam dziś do nOvum no i najbliższy wolny termin do dr to koniec kwietnia a na maj nie ma grafiku. Czas pędzi jak szalony. Nelci124 jak wyglądają teraz u was przygotowania do in vitro? Jesteście z Warszawy?
    Nie jesteśmy z Warszawy. Mamy ponad 300 km w jedną stronę więc to jest wyuprawa na cały dzień. Przygotowania? Obecnie jestem na etapie robienia swoich badań. Na 12.04 jestem umówiona na wizytę do gin w Novum. Wtedy też będą ostateczne wyniki badania histopatologicznego po biopsji. Wstępnie chcemy zacząć w kwietniu ale czas pokaże.

Jak byliśmy na biopsji to od razu poszłam do gin żeby mnie zaczęła przygotowywać (wierzyłam że plemnikik się znajda bo lekarz dawał nam aż 80 proc) i wtedy dostałam wytyczne odnośnie badań jakie muszę zrobić.

ty0qs6r.png
  • angelwings Przyjaciółka

Wysłany: 4 kwietnia 2018, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy znacie przypadki, że podczas biopsji nie znaleziono plemników,a po dokładniejszym badaniu jednak się znalazły?? My jesteśmy tuż po biopsji i przy dobrych wynikach hormonów w badaniu doraźnym nic nie znaleziono - jesteśmy załamani...

• Zizu87 Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2018, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    angelwings wrote:
    Czy znacie przypadki, że podczas biopsji nie znaleziono plemników,a po dokładniejszym badaniu jednak się znalazły?? My jesteśmy tuż po biopsji i przy dobrych wynikach hormonów w badaniu doraźnym nic nie znaleziono - jesteśmy załamani...

Angelwings przykro mi z powodu wyniku biopsji. Nie piszesz jaką mieliście biopsję? U nas było tak, że w biopsji igłowej plemników nie było, znalazły się dopiero w m-tese. Niestety in vitro się nie udało i czekamy na AID.

‹‹ 222 223 224 225 226 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ