Bezplemnikowcy - TESE/mTESE
-
WIADOMOŚĆ
-
Królewna będzie rządzić Królewiczami
Basiu bardzo się cieszę, że wszystko dobrze
Róża, Necia pamiętam jak razem zaczynałyśmy naszą walkę a teraz czekamy na nasze Maleństwa
Dlatego Dziewczyny, które zaczynacie lub jesteście w trakcie starań- nie poddawajcie się. Bo mimo tego, że droga żadnej z nas nie była łatwa w końcu się udało
I tego samego Wam bardzo mocno życzę!Róża88 lubi tę wiadomość
-
Wszystkim Wam bardzo gratuluję aktualnego szczęścia i wytrwałości! Dajecie siłę i nadzieję!
My właśnie odebraliśmy wyniki badania nasienia pierwszy raz po zabiegu ŻPN, nadal jedno wielkie zero ehh.. niby się spodziewaliśmy a mimo wszystko boli.
Umawiamy się na biopsję...
Strasznie to życie niesprawiedliwe..03.18 - wyrok azoospermia
04.18 - wyniki hormonów w normie
05.18 - inhibina B 283,65 ( 11,5-368 )
06.18 - mutacja CFTR
07.18 - zabieg ZPN - bez poprawy
11.08 - biopsja TESE - kilka plemników znalezionych po odwirowaniu, sprawdzane tylko prawe jądro
01.19 - zmiana kliniki na nOvum
03.19 - kuracja przed biopsją
07.19 Biopsja igłowa, multum plemników dobrej jakości!!
16.07 transfer trzydniowego zarodka 😍
26.07 beta 92,01 prog 163,70 - 10dpt 😍
12.08 mamy 💓😍 - 27 dpt
Mamy ⛄⛄
Mój wniosek: Nie traćcie czasu na pseudoandrologów!
-
Sesil wrote:Wszystkim Wam bardzo gratuluję aktualnego szczęścia i wytrwałości! Dajecie siłę i nadzieję!
My właśnie odebraliśmy wyniki badania nasienia pierwszy raz po zabiegu ŻPN, nadal jedno wielkie zero ehh.. niby się spodziewaliśmy a mimo wszystko boli.
Strasznie to życie niesprawiedliwe..09.2018 - 3 lata starań, oligoteratozoospermia, żylaki powrózka nasiennego III stopień, on ureaplasma
16.11.2018 operacja żylaków
12.2018 wyleczona ureaplasma
04.2019 wszystkie parametry nasienia poniżej norm, morfologia 0%, późno zoperowane obustronne wnętrostwo
U mnie brak powodu niepowodzeń (według lekarzy), mnie osobiście niepokoją plamienia 8-9 dni po owulacji, krótkie cykle.
Naturalne starania do 12.2021, później in vitro. -
Sesil wrote:Wszystkim Wam bardzo gratuluję aktualnego szczęścia i wytrwałości! Dajecie siłę i nadzieję!
Strasznie to życie niesprawiedliwe..
Sesil przykro mi
Już wiadomo kiedy będzie biopsja? Podchodzicie do biopsji igłowej czy m-tese? -
Zizu87 wrote:Sesil przykro mi
Już wiadomo kiedy będzie biopsja? Podchodzicie do biopsji igłowej czy m-tese?
Na razie podchodzimy do biopsji igłowej, wszystkie wyniki mamy w normie prócz mutacji w genie CFTR. Jeżeli w igłowej nic nie znajdą to raczej nie będziemy podchodzić do m-tese.. ja też mam nieprawidłowy warinat w genie CFTR i po połączeniu naszych genów może wyjść u dziecka mukowiscydoza dlatego wtedy raczej pójdziemy w dawcę..
Jesteśmy na etapie zmiany kliniki bo chcemy invitro z PGD w celu wykluczenia mukowiscydozy w zarodku więc czekamy najpierw na pierwszą konsultacje w nowej klinice. Ceny badania PGD pomiędzy klinikami są bardzo różne więc byliśmy zmuszeni na zmianę..03.18 - wyrok azoospermia
06.18 - mutacja CFTR
11.08 - biopsja TESE - kilka plemników znalezionych po odwirowaniu, sprawdzane tylko prawe jądro
12.08 mamy 💓😍 - 27 dpt
Mamy ⛄⛄
-
nick nieaktualny
-
Anielkaa wrote:Hej dziewczynki,
a my już mamy termin m-tese, 18 listopada, w wynikach męża wszystko gra (wysoki testosteron, niskie FSH, więc nadzieję mamy ogromną. Mimo wszystko, bardzo proszę o zaciśnięte kciuki!
Anielka - Czy wyniki hormonów od zawsze mieliście dobre? Czy były brane leki i to one ustabilizowały hormony?
2. Czy dr. Wolski robi mtese jeżeli wyniki hormonalne są złe? Niski tostesteron i wysokie FSH -
nick nieaktualnymt30 wrote:Anielka - Czy wyniki hormonów od zawsze mieliście dobre? Czy były brane leki i to one ustabilizowały hormony?
2. Czy dr. Wolski robi mtese jeżeli wyniki hormonalne są złe? Niski tostesteron i wysokie FSH
mt30 Mąż od początku leczenia miał hormony w normie, wyniki wręcz podręcznikowe. W naszym przypadku najprawdopodobniej problemem jest nieprawidłowy kariotyp - translokacja chromosomowa tzw. robensonowska. Nasza genetyk, która specjalizuje się w temacie translokacji jest zdania, że
w przypadkach takich jak nasz zazwyczaj występuje azoospermia. Przy czym jednocześnie uważa, że jest szansa na pozyskanie plemników metodą m-tese. Oby...
Z tego co słyszałam/czytałam dr Wolski w przypadku nieprawidłowości w poziomach hormonów często wdraża kilkumiesięczną terapię farmaceutyczną, a potem decyduje czy pacjent rokuje do biopsji. Jak jest u Was? Byliście już na konsultacji w novum? -
Anielkaa wrote:Z tego co słyszałam/czytałam dr Wolski w przypadku nieprawidłowości w poziomach hormonów często wdraża kilkumiesięczną terapię farmaceutyczną, a potem decyduje czy pacjent rokuje do biopsji. Jak jest u Was? Byliście już na konsultacji w novum?
Dzięki za odpowiedź. Nie byliśmy jeszcze w Novum. Czekamy na wyniki genetyczne.
Leczyliśmy się u innego lekarza i po 3 miesięcznej stymulacji zastrzykami tostesteron spadł ponad poniżej normy Wcześniej był w normie, a FSH i LH przed mieliśmy za wysokie i po leczeniu jest podobnie źle:( Nie wiem już co się dzieje... Czy to wina leków. -
Mt30 jeżeli są problemy męskie to nie ma na co czekać. Wolski jest najlepszym specjalistą i wydaje mi się że najlepsze co możecie zrobić to udać się właśnie do niego. Rozmawiam z kilkoma dziewczynami i u niektórych było tak że inni specjaliści pogarszali tylko sytuację. Dlatego po wielu rozmowach z mężem i dziewczynami uznaliśmy że mimo tak wielkiej odleglosci udamy się właśnie do niego.
-
mt30 wrote:Dzięki za odpowiedź. Nie byliśmy jeszcze w Novum. Czekamy na wyniki genetyczne.
Leczyliśmy się u innego lekarza i po 3 miesięcznej stymulacji zastrzykami tostesteron spadł ponad poniżej normy Wcześniej był w normie, a FSH i LH przed mieliśmy za wysokie i po leczeniu jest podobnie źle:( Nie wiem już co się dzieje... Czy to wina leków.
My leczyliśmy się u dr Wolskiego. Mąż przed mtese miał wysokie FSH i niski testosteron. Dostał Pregnyl ale okazało się, że po nim owszem obniżyło się FSH ale spadł też tesosteron. Mąż miał zmienione leki i dopiero wtedy wynik były prawidłowe i został zakwalifikowany do biopsji- przez kilka miesięcy miał dobry testosteron, prawidłowe LH i FSH. Nam Dr powiedział, że nie ma sensu biopsja przy złych wynikach bo to zmniiejsza szanse na znalezienie plemników.
Jak odbierzecie wyniki genetyki jedźcie do nOvum. Dojazdy są męczące, sami mamy do W-wy 4 godziny w jedną stronę. Ale bez sensu tracić czas u innych lekarzy jeżeli i tak myślicie o m-tese. -
Zizu87 wrote:
Dlatego Dziewczyny, które zaczynacie lub jesteście w trakcie starań- nie poddawajcie się. Bo mimo tego, że droga żadnej z nas nie była łatwa w końcu się udało
I tego samego Wam bardzo mocno życzę!
Dzięki i jeszcze raz z całego serca wam gratuluję !!
My już wybraliśmy drogę ... zdecydowaliśmy o inseminacji nasieniem dawcy.
Dziewczyny czy możecie mi napisać co mnie, mniej wiecej teraz czeka?? Jakie badania?? (Ustawowe???)
Jeszcze będzie pięknie, mimo wszystko. Tylko załóż wygodne buty, bo masz do przejścia całe życie - Jan Paweł II
2018 - 1 IUI 😔
2019 - 3x IUI 😔
10.04. 19 - 1 wizyta w Kriobanku
28.04. 19 - rozpoczęcie stymulacji 💉
11.05.19 - punkcja - bardzo zle komórki 😥 brak zarodków 😥
29.06.19-11.07.19 Początek i koniec stymulacji💉
14.07.19 punkcja - ❄️❄️❄️
2.10.19 transfer ❄️ (brak już ❄️😢)
9.10.19 beta <0,100 😔😔
4.08.2020 zaczynamy walkę...
07.09 - 19.09💉💉💉💉
21.09 - punkcja ✊
26.09- transfer ❄️
03.10 - beta 21/ 06.10 - 19 💔💔💔
24.11 - transfer ❄️❄️
02.12 - beta 0.4 💔💔 -
Myślicie że materiał pobrany z biopsji można transportować między klinikami w tym samym mieście? Chcielibyśmy biopsję przeprowadzić u dotychczasowego lekarza prowadzącego męża a całą procedurę invitro w innej klinice gdzie jest znacznie taniej..i się zastanawiam czy tak się da?03.18 - wyrok azoospermia
06.18 - mutacja CFTR
12.08 mamy 💓😍 - 27 dpt
Mamy ⛄⛄
-
Natka44 wrote:Dzięki i jeszcze raz z całego serca wam gratuluję !!
My już wybraliśmy drogę ... zdecydowaliśmy o inseminacji nasieniem dawcy.
Dziewczyny czy możecie mi napisać co mnie, mniej wiecej teraz czeka?? Jakie badania?? (Ustawowe???)
My podchodziliśmy do AID w nOvum.
Badania wymagane przed (tak miałam w zgodzie na leczenie):
-grupa krwi Twoja i męża,
-posiew z pochwy i szyjki macicy (ważne miesiąc, trzeba powtarzać przed każdym podejściem)
-cytologa (ważna rok)
-badanie w kierunku chlamydii metodą PCR (wymaz z szyjki macicy, ważne rok)
-toksoplazmoza IgG i IgM
-różyczka IgG i IgM
-antyHCV, Hbs-Ag, anty-HIV, VDRL (ważne 3 m-ce przed pierwszym zabiegiem)
-drożność jajowodów- niektórzy pozwalają podejść bez tego badania, akurat moja Dr wymagała przed pierwszym podejście i moim zdaniem tak trzeba zrobić, żeby się potem nie zastanawiać czy jajowody są drożne czy nie.
Ja miałam jeszcze zrobione AMH, FSH, estradiol, progesteron, glukoza, TSH, morfologia, jonogram, kreatynina, APTT, INR z badań podstawowych.
Na wizycie kwalifikacyjnej jest standardowe USG. Jeżeli jest podejrzenie polipów to przed AID jest zalecana histeroskopia. Ja akurat nie musiałam mieć.
AID można robić na cyklu naturalnym lub stymulowanym lekami. Chodzi się na monitoring cyklu i jak pęcherzyk jest wystarczająco duży dostajesz ovitrelle na pęknięcie i po 30-36 godzinach jest inseminacja. Najgorsze jest czekanie na wynik bety.
Powodzenia!
-
Sesil wrote:Myślicie że materiał pobrany z biopsji można transportować między klinikami w tym samym mieście? Chcielibyśmy biopsję przeprowadzić u dotychczasowego lekarza prowadzącego męża a całą procedurę invitro w innej klinice gdzie jest znacznie taniej..i się zastanawiam czy tak się da?
Pewnie wszystko zależy od kliniki i najlepiej zapytać w miejscu, gdzie chcecie podejść do biopsji i w klinice gdzie planujecie in vitro.