Bezplemnikowcy - TESE/mTESE
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć wszystkim !
Od dawna podczytuje ten wątek , ale pisze pierwszy raz . Mój mąż szykuje się do biopsji w Novum , proszę doradzcie nam z własnego doświadczenia
- jakie musimy wykonać badania wcześniej ?
- na co musimy zwrócić uwagę ?
- czy jest jakieś szczególne przygotowanie ? O czym powinniśmy pamiętać ?
Będę bardzo wdzięczna , wiem że na pewno takie informacje są już na tym wątku ale sCErze nie dam rady wszystkiego odgrzebywac , boję się o całą sytuację związaną. Covidem i tym co dzieje się u nas w kraju ale wierzę że będzie dobrze ✊✊dziękuję za wszelkie info !! -
kręcona wrote:Cześć wszystkim !
Od dawna podczytuje ten wątek , ale pisze pierwszy raz . Mój mąż szykuje się do biopsji w Novum , proszę doradzcie nam z własnego doświadczenia
- jakie musimy wykonać badania wcześniej ?
- na co musimy zwrócić uwagę ?
- czy jest jakieś szczególne przygotowanie ? O czym powinniśmy pamiętać ?
Cześć.
Mieliśmy niedawno biopsję. Ale nie w Novum to może nie będę niepotrzebnie mieszać, choć pewnie większość badań takich samych jest.
A Wy macie to mTese?
Starania od 2020. Ovi
1 procedura: transfer 2x3 dniowce - beta 0
2 procedura: transfer 1 x 3 dniowiec - beta 0
3 procedura: transfer moruli z 5 dnia - beta 0
4 procedura: transfer 7BC - beta 0
Zmiana kliniki na Invicta.
5 procedura: transfer 04.05.2022 2BB + Encorton + Neoparin + Relanium + 1/2 Ovitrelle
~7dpt - beta 44 🙏
~ 9dpt - beta 151🙏
~ 11dpt - beta 377🙏
~ 13dpt - beta 850 🙏
~ 15 dpt - beta 2131 🙏🥰
~ 26 dpt - jest ❤
Nifty pro - Niskie ryzyka.
Pappa - Niskie ryzyka
Córka ❤️👧❤️
02.01.2023. Jesteś już na świecie ❤️ -
kręcona wrote:Hej , tak mTese , myślę że kazda rada jest cenna 😊
Czy mąż jest na kuracji hormonalnej? Powinniście dostać cała dokumentacje do wypełnienia, zgody oraz listę badań do wykonania. Na jeden wynik badania chlamydi czeka się do 2 tyg, wiec radzę zrobić szybciej niż inne badania.
Możecie kupić suspensorium na moszna i robić okłady, najlepiej takie żelowe co się wkłada do zamrażarki.Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 listopada 2020, 09:49
-
Jesteśmy po wizycie u androloga-kolejnej.
Mamy inhibine u męża bardzo dobra, lekarz mówi że duza szansa, ze w jadrach sa plemniki.
Z tym, ze teraz są dwie drogi, jak nam mówi lekarz :
Robimy badania przygotowawcze do biopsji i biopsje, jak beda plemniki to potem badania genetyczne już do invitro.
Albo
Robimy badania genetyczne, jeśli się okaże że są dobre to potem biopsja do invitro. A jeśli się okaże że są złe... to wtedy biopsji nie warto już.
Co sądzicie? W sumie obie drogi podobne, Ale nie wiemy co robić. Ta biopsja z wynikiem byłaby szybciej... -
Hej Dziewczęta, jak wiecie ja się tu przykleiłam nieco do Was. Chciałam napisać - my rozpakowane. 24.10.2020 sn, 3400 g, 57 cm, 10 na 10 punktów. Malinka jest po naszej stronie brzusska.
Nasza historia, Jdz, Baniusia, Listek, Misia90 lubią tę wiadomość
ona: schorzenia reumatoidalne, p/c p-plemnikowe 1:10, hiperprolakt. czynnościowa, MTHFR A1298C - homo, PAI 4G/5G - hetero, KIR Bx, brak: 2DS2, 2DS3, HLA-C - C1, IL 10 poniżej normy, IL 4 w dolnych granicach normy, po szczepieniach limfocytami Męża
musi mieć plan działania, inaczej wpada w depresję, póki ma plan - ma siłę walczyć dalej;
on: p/c p-plemnikowe 1:100, obniżone parametry nasienia, hipogonadyzm hipogonadotropowy, CTFR: F508del - hetero, HLA-C - C1/C2;
leniwiec, przyparty do muru - walczy;
1. ICSI - nieudane;
2. PICSI: 24.10.2020 Malineczka jest po drugiej stronie brzuszka -
Krąsi wrote:Hej Dziewczęta, jak wiecie ja się tu przykleiłam nieco do Was. Chciałam napisać - my rozpakowane. 24.10.2020 sn, 3400 g, 57 cm, 10 na 10 punktów. Malinka jest po naszej stronie brzusska.
gratulacje i dużo zdrowia dla Was!
Krąsi lubi tę wiadomość
-
Krąsi wrote:Hej Dziewczęta, jak wiecie ja się tu przykleiłam nieco do Was. Chciałam napisać - my rozpakowane. 24.10.2020 sn, 3400 g, 57 cm, 10 na 10 punktów. Malinka jest po naszej stronie brzusska.
Krąsi lubi tę wiadomość
-
lindalia wrote:
Co sądzicie? W sumie obie drogi podobne, Ale nie wiemy co robić. Ta biopsja z wynikiem byłaby szybciej...
Ja Ci powiem, co mój M powiedział, jak czekaliśmy na wyniki badań i biopsję. W końcu to jego kroili 🙂.
Otóż powiedział, że jego zdaniem to nie powinni żadnych badań robić, tylko mu od razu jajko rozkroić, bo albo plemniki są albo ich nie ma. Wóz albo przewóz. A cała ta otoczka w postaci niezliczonej ilości badań była dla niego stratą czasu i pieniędzy.
Jakby plemników nie stwierdzono, no to wtedy można badania robić i szukać przyczyny ich braku. A jak będą to oszczędza się czas i pieniądze.Starania od 2020. Ovi
5 procedura: transfer 04.05.2022 2BB + Encorton + Neoparin + Relanium + 1/2 Ovitrelle
~7dpt - beta 44 🙏
~ 9dpt - beta 151🙏
~ 11dpt - beta 377🙏
~ 13dpt - beta 850 🙏
~ 15 dpt - beta 2131 🙏🥰
~ 26 dpt - jest ❤
Pappa - Niskie ryzyka
Córka ❤️👧❤️
Super!!! Gratuluję 🙂❤👶Krąsi lubi tę wiadomość
Starania od 2020. Ovi
~7dpt - beta 44 🙏
~ 9dpt - beta 151🙏
~ 11dpt - beta 377🙏
~ 13dpt - beta 850 🙏
~ 15 dpt - beta 2131 🙏🥰
~ 26 dpt - jest ❤
Pappa - Niskie ryzyka
Córka ❤️👧❤️
Baniusia wrote:Ja Ci powiem, co mój M powiedział, jak czekaliśmy na wyniki badań i biopsję. W końcu to jego kroili 🙂.
Otóż powiedział, że jego zdaniem to nie powinni żadnych badań robić, tylko mu od razu jajko rozkroić, bo albo plemniki są albo ich nie ma. Wóz albo przewóz. A cała ta otoczka w postaci niezliczonej ilości badań była dla niego stratą czasu i pieniędzy.
Jakby plemników nie stwierdzono, no to wtedy można badania robić i szukać przyczyny ich braku. A jak będą to oszczędza się czas i pieniądze.
Właśnie też tak myślę... lepiej wiedzieć od razu. Dostaliśmy cala listę badań krwi jakie musi Mąż zrobić do biopsji. Pewnie pójdziemy w tym kierunku.
A geny tez później mieliście badać? -
lindalia wrote:Właśnie też tak myślę... lepiej wiedzieć od razu. Dostaliśmy cala listę badań krwi jakie musi Mąż zrobić do biopsji. Pewnie pójdziemy w tym kierunku.
A geny tez później mieliście badać?
My genetykę zrobiliśmy przed biopsją. Robiliśmy po kolei wszystko tak, jak nam kazano. Bez genetyki by nam biopsji nie zrobiono.
Ja tutaj dodam, że oboje z M uważamy, że te badania genetyczne są bardzo ważne i cieszę się, że je zrobiliśmy. Mogliśmy je jednak zrobić kiedykolwiek. Mamy takie odczucie, że opóźniły nam biopsję o 6 tyg.
Badania do wykonania przed samym zabiegiem są dla nas bezdyskusyjne: morfologia, krzepliwość krwi, grupa krwi. To jednak operacja z narkozą, więc nie ma co ryzykować. Również konieczność badań dot. chorób zakaźnych lekarz nam wiarygodnie wyjaśnił.Starania od 2020. Ovi
~7dpt - beta 44 🙏
~ 9dpt - beta 151🙏
~ 11dpt - beta 377🙏
~ 13dpt - beta 850 🙏
~ 15 dpt - beta 2131 🙏🥰
~ 26 dpt - jest ❤
Pappa - Niskie ryzyka
Córka ❤️👧❤️
Baniusia wrote:Ja Ci powiem, co mój M powiedział, jak czekaliśmy na wyniki badań i biopsję. W końcu to jego kroili 🙂.
Jakby plemników nie stwierdzono, no to wtedy można badania robić i szukać przyczyny ich braku. A jak będą to oszczędza się czas i pieniądze.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2020, 10:20
Nasza historia lubi tę wiadomość
-
No tak to wychodzi... jeśli będą plemniki w biopsji, to i tak genetyke trzeba zrobic.
Jeśli w genetyce wszystko wyjdzie dobrze, to można robić biopsje.
Prędzej czy później jedno i drugie i tak trzeba zrobic.. my chcielibyśmy w ogóle wiedzieć czy są te plemniki w jadrach, a duzo wskazuje, ze tam są.
Na razie komplerujemy badania do zrobienia samej biopsji, trochę tego jest. Dodatkowo jeszcze ekg. -
lindalia wrote:No tak to wychodzi... jeśli będą plemniki w biopsji, to i tak genetyke trzeba zrobic.
Prędzej czy później jedno i drugie i tak trzeba zrobic.. my chcielibyśmy w ogóle wiedzieć czy są te plemniki w jadrach, a duzo wskazuje, ze tam są.
Na razie komplerujemy badania do zrobienia samej biopsji, trochę tego jest. Dodatkowo jeszcze ekg. -
Lindalia, a Wy macie mTese?Starania od 2020. Ovi
~7dpt - beta 44 🙏
~ 9dpt - beta 151🙏
~ 11dpt - beta 377🙏
~ 13dpt - beta 850 🙏
~ 15 dpt - beta 2131 🙏🥰
~ 26 dpt - jest ❤
Pappa - Niskie ryzyka
Córka ❤️👧❤️
Krąsi lubi tę wiadomość
👨🏻35 l. :
2011 Kryptozoospermia
07.2018 Azoospermia
07.2019 0,3 mln ruchliwych plemników (po operacji żpn)
👩🏻32 l. :
niedoczynność tarczycy
07.2019 I ICSI- 9 komórek- 6 zarodków- 2 przestały się rozwijać
18.07.2019 transfer dwudniowego zarodka
11 dpt beta 159,4 prog 154
13 dpt beta 379,2 prog 214
15 dpt beta 744,5
18 dpt beta 2578 prog 215
26 dpt mamy serduszko ❤️
👶 03.2020
Wracamy po rodzeństwo
28.02.22 transfer ❄️ 4.1.2
8 dpt beta <0,1 🥺
26.04.22 transfer dwudniowego zarodka
9 dpt beta <0,1 🥺
10.23 histeroskopia: cd-138, usunięty polip
31.10.23 transfer trzydniowego zarodka
9 dpt beta <0,1 -
lindalia wrote:No tak to wychodzi... jeśli będą plemniki w biopsji, to i tak genetyke trzeba zrobic.
Na razie komplerujemy badania do zrobienia samej biopsji, trochę tego jest. Dodatkowo jeszcze ekg.
👨🏻35 l. :
2011 Kryptozoospermia
07.2018 Azoospermia
07.2019 0,3 mln ruchliwych plemników (po operacji żpn)
👩🏻32 l. :
niedoczynność tarczycy
07.2019 I ICSI- 9 komórek- 6 zarodków- 2 przestały się rozwijać
18.07.2019 transfer dwudniowego zarodka
11 dpt beta 159,4 prog 154
13 dpt beta 379,2 prog 214
15 dpt beta 744,5
18 dpt beta 2578 prog 215
26 dpt mamy serduszko ❤️
👶 03.2020
Wracamy po rodzeństwo
28.02.22 transfer ❄️ 4.1.2