Forum Męskie sprawy Morfologia - 0%
Odpowiedz

Morfologia - 0%

Oceń ten wątek:
  • Butterfly23 Przyjaciółka
    Postów: 113 26

    Wysłany: 7 listopada 2017, 23:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, czy mogę się podpiąć ? Tylko, że trochę z innym problemem. Mój M. ma morfologię na poziomie 24%, ale ma leukocyty w nasieniu 4-2-2 wpw erytrocyty 0-0-1 i nabłonki 1-1-0. Wiecie może, co to oznacza? Wiem, ze leukocyty mogą świadczyć o infekcji, czy jakimś stanie zapalnym, ale ob wynosi 8, czyli jest prawidłowe. Nie wiem co oznaczają te wartości :( czy te 4-2-2 to dużo, czy niekoniecznie? I jeszcze jedno pytanie, odnośnie ruchliwości plemników... Mój M ma 3% poniżej normy. Czy to dużo za mało, czy nie ma tragedii? Przepraszam, wiem, że ten wątek dotyczy morfologii na zerowym poziomie, ale nigdzie nie otrzymuje odpowiedzi na moje pytania :( ściskam Was serdecznie i życzę zielonych kropek na Waszych wykresach ❤️

    Niedoczynność, hashi, IO, hiperprolaktynemia, PCOS, hiperinsulinemia
    05.2019: IUI 😞
    01.2020: Laparoskopia✔️
    Histeroskopia z chromotubacją✔️

    Insulina 10.2019 - 30,24 🥺/ 01.2020- 19,11/ 05.2020- 27,0 😔/ 07.2020- 15,65 👍 zbijamy dalej
    HOMA-IR: 3,58
    PRL 10.2019- 44/ 12.2019- 4,73/ 05.2020 (miesiąc bez tabletek)- 27,4
    TSH 07.2019- 3,5/ 12.2019- 0,89/ 01.2020- 1,38/ 05.2020- 1,1 🙂

    03.20- pierwsza naturalna owulacja od 2,5 roku 👍
    04.- starania na naturalnych cyklach
  • PolaP Ekspertka
    Postów: 124 69

    Wysłany: 8 listopada 2017, 10:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam. Badanie w czerwcu morfologia 0% i kiepska ruchliwość, przez kolejne miesiące witaminy, 0 alkoholu, kolejne badanie morfologia 0%, zalamka totalna ale się nie poddajemy M dalej się faszeruje. W październiku test HBA wynik poniżej 70%. 6 listopada widzę drugą blada kreskę, biegnę na krew beta 460 po 24H beta 700 sama jeszcze w to nie wierzę. W przyszłym tygodniu mam iść na wizytę. Oby teraz już wszystko było dobrze. Taka iskierka nadziei dla tych którzy walczą z morfologia. ;-)

    Schmetterling, Amy333 lubią tę wiadomość

    f2w3s65gj4wncr0v.png
  • Saja Autorytet
    Postów: 973 240

    Wysłany: 8 listopada 2017, 12:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Butterfly, na Waszym miejscu zrobiłabym badania w innym laboratorium. Morfologia 24% to dość kosmiczny wynik. Nam lekarz z kliniki mówił, że mało który zdrowy facet przekracza 10%, a większość ma poniżej. Wynik 20-30% morfologii albo wyżej sugeruje, że laboratorium nie trzyma norm WHO albo diagnosta się nie zna. Delikatnie obniżona ruchliwość to nie jest wielki problem, pytanie jakie normy zastosowano.

    Czynnik męski- ciężki OAT, DFI poniżej 15%

    Starania od 1.1.2016
    11.2016 - diagnoza OAT
    5.2017- embolizacja żpn, bez efektu
    1.2018 - ICSI w Invimed Poznań, OHSS, bez transferu
    4.2018 - I kriotransfer, bez efektu
    5.2018- II kriotransfer, ciąża bliźniacza:)
    1.2019- rodzą się nasze córki
  • Butterfly23 Przyjaciółka
    Postów: 113 26

    Wysłany: 8 listopada 2017, 12:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Saja, dziękuje za radę.

    Niedoczynność, hashi, IO, hiperprolaktynemia, PCOS, hiperinsulinemia
    05.2019: IUI 😞
    01.2020: Laparoskopia✔️
    Histeroskopia z chromotubacją✔️

    Insulina 10.2019 - 30,24 🥺/ 01.2020- 19,11/ 05.2020- 27,0 😔/ 07.2020- 15,65 👍 zbijamy dalej
    HOMA-IR: 3,58
    PRL 10.2019- 44/ 12.2019- 4,73/ 05.2020 (miesiąc bez tabletek)- 27,4
    TSH 07.2019- 3,5/ 12.2019- 0,89/ 01.2020- 1,38/ 05.2020- 1,1 🙂

    03.20- pierwsza naturalna owulacja od 2,5 roku 👍
    04.- starania na naturalnych cyklach
  • Maugo Przyjaciółka
    Postów: 329 41

    Wysłany: 13 listopada 2017, 15:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    PolaP wrote:
    Witam. Badanie w czerwcu morfologia 0% i kiepska ruchliwość, przez kolejne miesiące witaminy, 0 alkoholu, kolejne badanie morfologia 0%, zalamka totalna ale się nie poddajemy M dalej się faszeruje. W październiku test HBA wynik poniżej 70%. 6 listopada widzę drugą blada kreskę, biegnę na krew beta 460 po 24H beta 700 sama jeszcze w to nie wierzę. W przyszłym tygodniu mam iść na wizytę. Oby teraz już wszystko było dobrze. Taka iskierka nadziei dla tych którzy walczą z morfologia. ;-)

    Pola i jak? Wszystko dobrze? Gratuluję ;) Zaszłaś po Clo czy naturalnie?

    04.2016 morfologia - 0%, 09.2016 - 12%, 03.2017 - 6%
    HSG 04.2016 - drożne
    05.2017 - Hiperprolaktynemia czynnościowa,
    MTHFR 1298A-C i PAI-1 4G - układy heterozygoryczne,
    02.2018 - laparoskopia, usunięcie ognisk endometriozy, jajowody drożne,
    Metyle, Acard
    Cykl z laparoskopią szczęśliwy - 2 kreski
  • Maugo Przyjaciółka
    Postów: 329 41

    Wysłany: 13 listopada 2017, 15:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Butterfly23 wrote:
    Hej dziewczyny, czy mogę się podpiąć ? Tylko, że trochę z innym problemem. Mój M. ma morfologię na poziomie 24%, ale ma leukocyty w nasieniu 4-2-2 wpw erytrocyty 0-0-1 i nabłonki 1-1-0. Wiecie może, co to oznacza? Wiem, ze leukocyty mogą świadczyć o infekcji, czy jakimś stanie zapalnym, ale ob wynosi 8, czyli jest prawidłowe. Nie wiem co oznaczają te wartości :( czy te 4-2-2 to dużo, czy niekoniecznie? I jeszcze jedno pytanie, odnośnie ruchliwości plemników... Mój M ma 3% poniżej normy. Czy to dużo za mało, czy nie ma tragedii? Przepraszam, wiem, że ten wątek dotyczy morfologii na zerowym poziomie, ale nigdzie nie otrzymuje odpowiedzi na moje pytania :( ściskam Was serdecznie i życzę zielonych kropek na Waszych wykresach ❤️

    Zgadzam się z Sają, trzeba powtórzyć badania w innym miejscu. Jeśli chodzi o ruchliwość to też może być zaburzona przez infekcję. Generalnie to za każdym razem możecie mieć zupełnie inne wyniki. U nas tak właśnie było. Wszystko zależy od stanu zdrowia męża, od czasu abstynencji, od temperatury ciała, od tego czy nie jest przeziębiony. A nawet jeśli ruchliwość jest zbyt niska, to idealnym rozwiązaniem jest inseminacja... Jednak na Waszym miejscu skupiłabym się najpierw na porządnej diagnostyce obojga.

    04.2016 morfologia - 0%, 09.2016 - 12%, 03.2017 - 6%
    HSG 04.2016 - drożne
    05.2017 - Hiperprolaktynemia czynnościowa,
    MTHFR 1298A-C i PAI-1 4G - układy heterozygoryczne,
    02.2018 - laparoskopia, usunięcie ognisk endometriozy, jajowody drożne,
    Metyle, Acard
    Cykl z laparoskopią szczęśliwy - 2 kreski
  • kasia12323 Koleżanka
    Postów: 103 1

    Wysłany: 14 listopada 2017, 14:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam. chciałabym się dowiedzieć czy przy takich wynikach jest szansa na dziecko.staramy sie juz półtora roku. mąż przyjmowal sterko,androvit,navitin,salfazin.teraz dokupilam jeszcze macę.
    Upłynnienie-30min
    Objętość-4,9ml
    pH-7,5
    Barwa-biaława
    Lepkość prawidłowa
    Aglutynacja-brak
    Agregacja-brak
    Koncentracja plemników-14,78mln/ml
    Liczba plemników w ejakulacie-72,42mln
    Ruch postępowy-4%
    Ruch postępowy-2,9mln/ejakulat
    Ruch całkowity-26%
    Ruch calkowity-18,83mln/ejakulat
    Brak ruchu-74%
    Żywotność-45%
    Żywotność-32,59 mln/ejakulat
    Plemniki prawidłowe-1%
    Plemniki prawidłowe-0,72mln/ejakulat
    Liczba komórek okrągłych-w normie
    Liczba leukocytów peroksydazo-dodatnich w normie

  • freta Autorytet
    Postów: 355 204

    Wysłany: 14 listopada 2017, 21:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Macie bardzo zbliżone wyniki do naszych. Dorzućcie Wit C 1g a ruch się powinien poprawić.
    A szansa zawsze jest :) Wystarczy jeden mały wariat ;)

  • PolaP Ekspertka
    Postów: 124 69

    Wysłany: 15 listopada 2017, 20:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maugo wrote:
    Pola i jak? Wszystko dobrze? Gratuluję ;) Zaszłaś po Clo czy naturalnie?

    Musiałam przełożyć wizytę na przyszły wtorek. Boję się że coś będzie nie tak. Ta ciąża jest dla mnie aż nierealna.
    Byłam stymulowana CLO, i dostałam Ovitrel na pęknięcie. Przytulanie dokładnie po 36h od podania zastrzyku.

    f2w3s65gj4wncr0v.png
  • PolaP Ekspertka
    Postów: 124 69

    Wysłany: 15 listopada 2017, 20:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia12323 wrote:
    witam. chciałabym się dowiedzieć czy przy takich wynikach jest szansa na dziecko.staramy sie juz półtora roku. mąż przyjmowal sterko,androvit,navitin,salfazin.teraz dokupilam jeszcze macę.
    Upłynnienie-30min
    Objętość-4,9ml
    pH-7,5
    Barwa-biaława
    Lepkość prawidłowa
    Aglutynacja-brak
    Agregacja-brak
    Koncentracja plemników-14,78mln/ml
    Liczba plemników w ejakulacie-72,42mln
    Ruch postępowy-4%
    Ruch postępowy-2,9mln/ejakulat
    Ruch całkowity-26%
    Ruch calkowity-18,83mln/ejakulat
    Brak ruchu-74%
    Żywotność-45%
    Żywotność-32,59 mln/ejakulat
    Plemniki prawidłowe-1%
    Plemniki prawidłowe-0,72mln/ejakulat
    Liczba komórek okrągłych-w normie
    Liczba leukocytów peroksydazo-dodatnich w normie


    Mój mąż stosował FertilMan Plus, po tych suplementach znacznie poprawiła się ruchliwość i ilość, niestety morfologia cały czas była na poziome 0%. Ale się udało :)

    f2w3s65gj4wncr0v.png
  • Maugo Przyjaciółka
    Postów: 329 41

    Wysłany: 21 listopada 2017, 09:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    PolaP wrote:
    Musiałam przełożyć wizytę na przyszły wtorek. Boję się że coś będzie nie tak. Ta ciąża jest dla mnie aż nierealna.
    Byłam stymulowana CLO, i dostałam Ovitrel na pęknięcie. Przytulanie dokładnie po 36h od podania zastrzyku.

    I jak po wizycie? Daj znać ;)

    04.2016 morfologia - 0%, 09.2016 - 12%, 03.2017 - 6%
    HSG 04.2016 - drożne
    05.2017 - Hiperprolaktynemia czynnościowa,
    MTHFR 1298A-C i PAI-1 4G - układy heterozygoryczne,
    02.2018 - laparoskopia, usunięcie ognisk endometriozy, jajowody drożne,
    Metyle, Acard
    Cykl z laparoskopią szczęśliwy - 2 kreski
  • PolaP Ekspertka
    Postów: 124 69

    Wysłany: 21 listopada 2017, 14:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maugo wrote:
    I jak po wizycie? Daj znać ;)

    O 16.00 mam wizytę. napiszę wieczorem :)

    Schmetterling lubi tę wiadomość

    f2w3s65gj4wncr0v.png
  • tuonela Autorytet
    Postów: 646 107

    Wysłany: 21 listopada 2017, 20:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    PolaP wrote:
    O 16.00 mam wizytę. napiszę wieczorem :)

    MASZ SZCZEŚCIE KOCHANA!! TRZYMAM KCIUKASY

    PolaP lubi tę wiadomość

    Starania od 2014 roku niezliczona liczba badan zabiegow i kasy...
    21.06.2018 ICSI jednej blastocysty (niestety negatyw)

    04.02.2019 crio blastki ( ciąża biochemiczna) [*]
    10.06.2019 crio blastki (biochemiczna) [*]
  • Aaeemm Ekspertka
    Postów: 170 59

    Wysłany: 21 listopada 2017, 21:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, chcialam prosic Was o interpretacje wyników. Jak sądzicie czy naturalne zapłodnienie przy tych wynikach jest realne ? Czy ejst fatalnie ?
    Upłynnienie 50 min <60 min
    Objętość 3,2ml >1,5 ml
    PH 9,5 > 7,2
    Barwa mleczna
    Lepkość zwiekszona
    Aglutynacja brak
    Koncentracja plemników mln/ml 14 >15
    Całkowita liczba plemników mln/ejakulat 44,8 > 39
    Ruch postępowy 39% >32 %
    Ruch postępowy mln/ejakulat 17,5 mln > 12,5 mln
    Ruch całkowity 56 % > 40 %
    Ruch całkowity mln/ejakulat 25, 1 mln > 15,6 mln
    Brak ruchu 44 %
    Żywotność 78 % > 58 %
    Żywotność mln/ejakulat 34,9 mln >22,6 mln
    Plemniki o prawidłowej budowie 4 % >=4 %
    Plemniki o prawidłowej budowie mln/ejakulat 1,8 mln >= 1,6 mln
    Koncentracja komórek okrągłych 4 mln/ml < 5 mln
    Koncentracja leukocytów - brak

    oar8yx8d1pjoogg2.png
  • tuonela Autorytet
    Postów: 646 107

    Wysłany: 21 listopada 2017, 21:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marze o takich wynikach meza

    Starania od 2014 roku niezliczona liczba badan zabiegow i kasy...
    21.06.2018 ICSI jednej blastocysty (niestety negatyw)

    04.02.2019 crio blastki ( ciąża biochemiczna) [*]
    10.06.2019 crio blastki (biochemiczna) [*]
  • Aaeemm Ekspertka
    Postów: 170 59

    Wysłany: 21 listopada 2017, 22:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    tuonela wrote:
    Marze o takich wynikach meza
    Przepraszam, nie chciałam nikogo urazić. Po prostu widze ze koncentracja jest poniżej normy, lepkość ziekszona i morfologia 4% to tez jest niski poziom, mimo ze niby sie mieści jeszcze w normie

    oar8yx8d1pjoogg2.png
  • tuonela Autorytet
    Postów: 646 107

    Wysłany: 22 listopada 2017, 07:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaeemm wrote:
    Przepraszam, nie chciałam nikogo urazić. Po prostu widze ze koncentracja jest poniżej normy, lepkość ziekszona i morfologia 4% to tez jest niski poziom, mimo ze niby sie mieści jeszcze w normie

    Nie uraziłas poprostu nie jesteś w takiej złej sytuacji trzymam kciukasy

    Aaeemm lubi tę wiadomość

    Starania od 2014 roku niezliczona liczba badan zabiegow i kasy...
    21.06.2018 ICSI jednej blastocysty (niestety negatyw)

    04.02.2019 crio blastki ( ciąża biochemiczna) [*]
    10.06.2019 crio blastki (biochemiczna) [*]
  • PolaP Ekspertka
    Postów: 124 69

    Wysłany: 22 listopada 2017, 13:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj byłam podglądnąć fasolke. Jest malusia widać było serduszko ale w opisie nie został dokonany wpis o akcji serca. Mam nadal brać duphaston i przyjść za dwa tygodnie. Zarodek zagnieżdżony wysoko. Teraz pozostaje tylko czekać. Jeszcze miesiąc temu jak odebrałam wyniki męża to już pozbawiłam się nadziei na ciąże. Jeszcze chyba do mnie nie dotarło że, się udało.

    Maugo lubi tę wiadomość

    f2w3s65gj4wncr0v.png
  • qosia Przyjaciółka
    Postów: 116 69

    Wysłany: 22 listopada 2017, 14:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny!

    Trochę zwlekałam by napisać, bo chciałam poczekać do końca I trymestru, gdyż czytając posty innych dziewczyn w tym dziale bywa różnie ...

    Tak jak widać po suwaczku udało mi się zajść w ciążę (naturalnie) we wrześniu, gdzie w maju mieliśmy badanie nasienia i lekarz z kliniki powiedział nam, że w naszym przypadku jedyną nadzieją na dziecko jest tylko in vitro (morfologia 0%, ilość 6,6 mln/ml, 28 mln w całości, ruch A 2%, B 16%, C 16%, D 66%).

    Wyniki majowe i tak były praktycznie o 100% lepsze niż z lutego (wówczas wyglądały następująco: ilość wyszła 3,3 mln/ml, w całości 11 mln, ruch A 0%, B 14%, C 14%, D 72%, morfologii w ogóle nie mieliśmy zrobionej z uwagi na zbyt małą ilość plemników).

    Od otrzymania pierwszych wyników suplementowałam mężą profertilem, macą, witaminą D3+K2 i witaminą C. Przy komponowaniu supli pilnowałam by skład i ilość zgadzała się z tym artykułem: http://www.pepsieliot.com/co-mam-lykac-zeby-moje-plemniki-byly-liczne-zwinne-ruchliwe-przez-co-plodne/

    Wczoraj byłam na usg genetycznym. Na dzień dzisiejszy dziecko rozwija się dobrze i jest zdrowe :)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2017, 14:53

    Schmetterling, PolaP, Amy333 lubią tę wiadomość

    mhsv2n0avtn4fkhw.png
  • BeOptimistic Autorytet
    Postów: 832 162

    Wysłany: 24 listopada 2017, 10:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny jakiś czas temu pojawiłam się w Waszym wątku na chwilę. Postanowiłam ponownie do Was dołączyć jeśli można :-) U nas również problem ten sam : 0 % plemników o prawidłowej budowie. Jak narazie robiliśmy tylko 1 badanie nasienia we wrześniu. Później zrobiliśmy posiew i wyszły dwie bakterie : Coli i Enterococcus faecalis i stan zapalny w jądrach. Mąż brał miesiąc antybiotyki i poliffin. Teraz dostał Proxeed , Flegaminę i dalej ma brać Poliffin. I kolejny posiew i badanie nasienia dopiero pod koniec grudnia. Mogłybyscie zerknąć na te wyniki?? Z góry dziękuję


    BADANIE WYNIK NORMA
    Upłynnienie po 30min prawidłowe po 30 min Całowite
    Objętość(ml) 4.5 2,0-6,0
    pH 8.0 >7,2
    Lepkość prawidłowa +
    Aglutynacja (-) -

    Leukocyty, kom okrągłe : 1-2 wpw

    Liczba plemników(miliony)
    % ml w ejekulacie

    RUCHLIWOŚĆ

    ruch postępowy szybki(typ a) 31,4 18,6 83,5
    ruch postępowy wolny (typ b) 19,4 11,5 51,6
    ruch niepostępowy (typ c) 12,0 7,1 32,0
    nieruchome (typ d) 37,1 21,9 98,7
    typ a+b 50,8 30,0 135,1
    liczba plemników 100 59,1 265,8
    Norma a+b>/32% lub >/15 >/39
    a+b+c>/40%


    MORFOLOGIA PLEMNIKÓW

    KLASYFIKACJA PODSTAWOWA % NORMA
    Plemniki o prawidłowej budowie 0,0 Powyżej 4%
    Plemniki o nieprawidłowej budowie :
    główki 98%
    wstawki 91,8%
    witki 6,1%
    krople cytoplazmatyczne 0,0

    Nieprawidłowości pojedyncze:
    tylko główki 8,2%
    tylko wstawki 0,0
    tylko wikti ) 0,0

    Nieprawidłowości złożone :
    główka + wstawka 85,7 %
    główka + witka 0,0
    wstawka +witka 2,0
    główka +wstawka +witka 4,1

    GŁÓWKI % Wstawki i Witki %
    Rozmiar normalny 53,1 % Prawidłowa wstawka 8,2 %
    Małe 0,0 % Niewłaściwy rozmiar wstawki 71,4%
    Duże 46,9 % Niewłaściwy kąt wstawki 42,9%
    Prawidłowy kształt 4,1 % Nieprawidłowa insercja 2,0%
    Stożkowate 2,0 % Prawidłowa witka 93,9 %
    Cienkie 0,0 % Nieprawidłowa 4,1%
    Okrągłe 2,0% Krótka 0,0%
    Gruszkowate 10,2 % Nieregularna 0,0%
    Amorficzne 81,6% Skręcona 2,0%
    Prawidłowy akrosom 55,1% Wielokrotma 0,0%
    Nieprawidłowy akrosom 44,9% Brak 0,0 %
    Zgięcie 0,0%


    Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 listopada 2017, 10:53

    Kwiecień-Odstawienie Visanne
    Insulinooporność
    Hiperprolaktynemia czynnościowa
    HSG- jajowody drożne
    09.2017 r- 0% plemników o prawidłowej budowie
    01.2018r-6% plemników o prawidłowej budowie
    03.2018 - 4% plemników o prawidłowej budowie
    10.06- CUD!!! Wymarzone II kreseczki
    23.07-Usg.Ciąża Bliźniacza!
    19.02.2019- Nasze Iskierki są już z nami!
‹‹ 12 13 14 15 16 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego

Projekt OvuFriend: "Opracowanie nowych w skali światowej rozwiązań w obszarze uczenia maszynowego wspierających w planowaniu rodziny i pokonywaniu problemu niepłodności" współfinansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu Inteligentny Rozwój 2014-2020.