Teratozoospermia
-
WIADOMOŚĆ
-
W Invikcie fragmentacja 525 zł, mieliśmy powtórzyć ale jednak nie będziemy robić. Ja dziś wizyta u endo a później idziemy do androloga. Pierwsza fragmentację robilismy w Novum.
Totoro a hormony ma Twój partner wszystkie zbadane ? Nasz androlog na tym się skupił.
Co lekarz powiedział na taka fragmentację ? Bo opinie są różne np ze trochę da się poprawić ale nie za wiele.
Przed badaniem fragmentacji mieliśmy jeszcze szanse na inseminacje a teraz to nawet nie wiemy jak będzie z IVF.MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3. -
cocosowa wrote:Ogólnie to chodzimy do androloga w klinice niepłodności,ale jak dla mnie to stracone pieniądze,nie powiedział nam nic co nie wiedzieliśmy kazał zrobić jeszcze defragmentacje plemnika,ale nie wiem czy to ma sens, skoro morfologia nasza jest 0% i nie poprawiła sie po zabiegu usunięcia ŻPN i po suplementacji to na pewno defragmentacja jest do dupy.Kariotypy mamy ok, Robimy jeszcze jedno badanie nasienia pod koniec kwietnia bo zmodyfikowałam suplementacje i tutaj jeszcze ostatnia nadzieja ale też podchodzę do tego z dystansem... Po zatym wszystkie badania, hormony i posiewy są ok..
Cocosowa, mój mąż miał morfologię 0% i 2% (2% w manualnym i podobno ono zawsze wychodzi lepiej) i robił fragmentację DNA. Bardzo byłam zdziwiona bo nie wyszła tragicznie: 16%. I tak jest poza normą, ale nie jest źle. Więc nie wiem, czy morfologia i fragmentacja idą w parze. Robił też posiewy - jedyne badanie, które wyszło mu w normie............ A badaliście geny CFTRF i AZF?Czynnik męski- ciężki OAT, DFI poniżej 15%
Starania od 1.1.2016
11.2016 - diagnoza OAT
5.2017- embolizacja żpn, bez efektu
1.2018 - ICSI w Invimed Poznań, OHSS, bez transferu
4.2018 - I kriotransfer, bez efektu
5.2018- II kriotransfer, ciąża bliźniacza:)
1.2019- rodzą się nasze córki -
Ja też często czytałam że morfologia nie zawsze idzie w parze z fragmentacją, bo np plemnik może mieć wadliwą budowę ale dobre DNA więc jest jak najbardziej zdolny do zapłodnienia.
Totoro a do kogo chodzisz w gyne?4 cs o drugiego bobasa - II 03.01; 20.01
Starania o pierwsze dziecko 2 lata (2015-2017)
Ona: PCOS, AMH 24, niedoczynność tarczycy,
czerwiec 2017 - laparoskopia, HSG, histeroskopia, usunięcie ognisk endometriozy
On: oligoasthenoteratozoospermia (01.2017 koncentracja 1,7 mln/ml; morfologia 1%; ruch 10%) -
Saja wrote:Cocosowa, mój mąż miał morfologię 0% i 2% (2% w manualnym i podobno ono zawsze wychodzi lepiej) i robił fragmentację DNA. Bardzo byłam zdziwiona bo nie wyszła tragicznie: 16%. I tak jest poza normą, ale nie jest źle. Więc nie wiem, czy morfologia i fragmentacja idą w parze. Robił też posiewy - jedyne badanie, które wyszło mu w normie............ A badaliście geny CFTRF i AZF?
To samo pisałam wczoraj, co dziwne właśnie morfologia nie idzie w parze z fragmentacja bardzo często, co z tego ze morfologię mamy prawidłowa i zawsze taka była jak fragmentacja tragiczna.
MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3. -
No wiem dziewczyny że tak jest ale wiecie i tak morfologia u nas 0 % a ja poroniłam, czyli może być coś na rzeczy, chyba juz nie będziemy robić żadnych badań oprócz tego jednego badania nasienia. jesli do końca roku nic to ivf bo jesteśmy już zmęczeni tymi badaniami i lekarzami. To już 3 lata starań i jedno traumatyczne poronienie, gdzie lekarze nie chcieli mi usunąć martwej ciązy ze względu na pewne procedury i tak sobie z nią chodziłam przez półtora miesiąca, także pasuje z badaniamStarania od 06.2014
Walka z męskim problemem:( (Terato-Asthenozoospermia ) Z 0 do 1% prawidłowych plemników
28.07.2015 *11tc -
Cocosowa u nas pierwsza patnerska wizyta 150 lub z USG 200zł, kolejne wizyty 80 i jeśli USG to +80. My wczoraj mieliśmy bez USG bo ja w 23. dc, szans na ciążę nie ma, więc nie ma co oglądać;/
Sylwia lekarz nie mówił na ile to można poprawić, powiedział, że strasznie niska wit. D i że to może być przyczyną, dlatego na razie suplementacja, potem powtórka z oznaczenia D i za 3 miechy fragmentacja - u nas 300 zł. Horomy sprawdzaliśmy (TSH, LH, FSH, prolaktyna, testosteron, estradiol - wszystko w normie. Prolaktyna bliżej górnej granicy, ale też dalej w normie.) U nas leży tylko (albo aż;/) morfologia i fragmentacja generalnie. Ruch też był poniżej normy, ale podskoczył po zastrzykach z pregnylu.
Miśkowa my chodzimy do dr Mercika. To dopiero druga wizyta, ale wydaje się ok.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 kwietnia 2017, 14:10
-
Dziewczyny, robilismy powtorne badanie nasienia. Z oligoteratozoospermii zostala oligozoospermia. Morfologia z 0% skoczyla na 7. Koncentracja dalej za mala ale tez nieco wzrosla.
emm80 lubi tę wiadomość
8 lat staran:
2017- 3 x IUI
01.2019- laparo- endometrioza II st, jajowody drożne
09.06.2020 - II 🥰
10.06.2020 - hcg- 1241 ✊🏼 Prog.- 43,40 -
Jesteśmy już po wizycie u androloga, lekarz już nie ma za bardzo na nas pomysłu. Zapropnowal jeszcze zastrzyki i testosteron do wcierania w skore ale nie gwarantuje jak organizm zareaguje i czy nie będzie jeszcze gorzej, powiedział ze jak się w klinice zgodzą na IVF przy takiej fragmentacji to żebyśmy robili. Zasugerował powtórzyć fragmentację i zrobić AZF.MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3.
-
Sunshine morfologia bardzo ladnie wzrosła:) Co do koncentracji - my mieliśmy bardzo dobrą, ale po zastrzykach z pregnylu jeszcze wzrosła (mąż już się śmieje, że dlatego jego plemniki mają, cytuję: "krzywe łby", bo się po prostu nie mieszczą i zabijają o siebie;D). Próbowaliście pregnylu? Może Wam też poprawi parametry:)
Sylwia trzymam kciuki, żeby była poprawa. Skąd się takie cholerstwa biorą...;/
-
Sunshine super poprawa robiliście coś żeby ją poprawić?
kurcze Totoro ciekawa jestem czy wit d może mieć aż taki wpływ... chyba też wybiorę się z mężem na badanie, ja co prawda już ponad pół roku biorę regularnie a mąż właśnie zaczął ale może dawka jest niewystarczająca... nie chcesz do tego dołączyć jeszcze wit c?4 cs o drugiego bobasa - II 03.01; 20.01
On: oligoasthenoteratozoospermia (01.2017 koncentracja 1,7 mln/ml; morfologia 1%; ruch 10%) -
Sylwia tak, czytałam też, że fragmentacja z morfologią często zupełnie nie idą w parze, jedno może być git a drugie leżeć... Dlatego też cały czas zastanawiam się czy ta witamina D cos pomoże...
Miśkowa zamierzamy dołączyć wit. C, ale może od przyszłego miesiąca, bo mamy w kwietniu tyle wydatków związanych z budową, że koszmar;/
-
Esperanza Mia wrote:U mojego też po fertilman plus morfo z 3% na 1% spadła.
Więc już tego leku mu nie daję. Jedynie Profertil + wit C + mleczko pszczele
Kto wie czy czasem spadku bo tym fertilman plus nie było -
nick nieaktualny
-
spioch wrote:Kurcze troche sie podlamalam. Mój mąż bierze już drugi miesiąc fertilman plus a tu widzę co chwile ktoś pisze ze nie pomaga4 cs o drugiego bobasa - II 03.01; 20.01
On: oligoasthenoteratozoospermia (01.2017 koncentracja 1,7 mln/ml; morfologia 1%; ruch 10%)