Teratozoospermia
-
WIADOMOŚĆ
-
ciekawa87 wrote:Patka witaj. Morfologia 3% nie jest zła. Niejeden facet chciałby taką mieć a tak na poważnie podaj inne parametry nasienia bo bierze się pod uwagę całosć badania
Oprócz morfologi inne parametry w normie (ilość ruchliwość itp. tylko żołnierzyków dobrej jakości niewiele). Zastanawiam się nad zrobieniem kompleksowych badań sobie i czy po tym nie spróbować od razu inseminacji. Mój partner jest starszy ode mnie i boje się, że z czasem parametry mogą się jeszcze obniżyć. Ja mam dopiero 25 lat i jakieś problemy mam( zaburzenia cyklu itp.),ale w związku z tym, że nie robiłam jeszcze szczegółowych badań trudno powiedzieć. Załamałam się bo złych wyników partnera się nie spodziewałam. Jesteśmy ze sobą kilka dobrych lat i nie przypuszczałam, że może być u niego coś nie tak. dopiero po kilu miesiącach starań zaczęło mnie to zastanawiać więc zrobił badanie nasienia. -
Patkaaa wrote:Oprócz morfologi inne parametry w normie (ilość ruchliwość itp. tylko żołnierzyków dobrej jakości niewiele). Zastanawiam się nad zrobieniem kompleksowych badań sobie i czy po tym nie spróbować od razu inseminacji. Mój partner jest starszy ode mnie i boje się, że z czasem parametry mogą się jeszcze obniżyć. Ja mam dopiero 25 lat i jakieś problemy mam( zaburzenia cyklu itp.),ale w związku z tym, że nie robiłam jeszcze szczegółowych badań trudno powiedzieć. Załamałam się bo złych wyników partnera się nie spodziewałam. Jesteśmy ze sobą kilka dobrych lat i nie przypuszczałam, że może być u niego coś nie tak. dopiero po kilu miesiącach starań zaczęło mnie to zastanawiać więc zrobił badanie nasienia.
my bardzo bysmy chcieli miec 3% ....Starania od 06.2015
ON: 12.2015 - Wysoka prolaktyna 01.2016 - Morfologia 1% 07.2016 - Morfologia 3% 12.2016 - Morfologia 0% / Prolaktyna poniżej normy
ONA: Niski progesteron 02.2017 - Częściowe zarośnięcie jamy macicy, niedrożne jajowody 07.2017 - Laparoskopia (Lewy drożny) AMH 0,33 02.2018 ICSI -
Patkaaa, ale co znaczy w normie...
w normie jest:
100 mln/ml i ruch a+b 70%
ale także:
15,1 mln/ml z ruchem a+g 32,1%
a różnica zasadnicza...
bierze się pod uwagę całość badania...
Możesz tu poczytać
http://badanie-nasienia.pl/o-badaniu-nasienia/bledy-najczesciej-popelniane-przy-interpretacji-wyniku-badania-nasienia/2020
2023 -
Ajka wrote:Patkaaa, ale co znaczy w normie...
w normie jest:
100 mln/ml i ruch a+b 70%
ale także:
15,1 mln/ml z ruchem a+g 32,1%
a różnica zasadnicza...
bierze się pod uwagę całość badania...
Możesz tu poczytać
http://badanie-nasienia.pl/o-badaniu-nasienia/bledy-najczesciej-popelniane-przy-interpretacji-wyniku-badania-nasienia/ -
Zgodnie z obietnicą podaje wyniki.
Objętość 6ml
Czas upłynnienia 15
PH 7,2
Wygląd prawidłowy
Lepkość prawidłowa
Wynik HOS testu 84,5
Żywe plemniki 80
Koncentracja mln/ml 66., mln/ejakulat 396
Plrmniki ruchliee 79%
Ruch postepowy 73%
Ruch niepostępowy 6%
Plemniko prawidłowe 3%
Nieprawidłowe 97%
Wady główki 97%
Wady wstawki 2%
Wady witki 2%
Krople cytoplazmatyczne 0%
Inne komórki 0,0
Co o tym myślicie? -
dziewczyny chciałam wam dodać otuchy:-) z naszą morfologią 2% i bardzo słabym ruchem postępowym udało nam sie właśnie zajść w ciążę natularnie gdzie lekarze mówili że to jak wygrać w totka. no wygraliśmy!!! a jak wiecie mój mąż nie chciał się leczyć, więc nie robiliśmy nic by poprawić parametry.
Zyczę wam kochane tez takiego szczęścia:-) Pozdrawiam.Lady In Red, makota, Lucek475, ciekawa87, ewela88 lubią tę wiadomość
-
świeżnka wrote:dziewczyny chciałam wam dodać otuchy:-) z naszą morfologią 2% i bardzo słabym ruchem postępowym udało nam sie właśnie zajść w ciążę natularnie gdzie lekarze mówili że to jak wygrać w totka. no wygraliśmy!!! a jak wiecie mój mąż nie chciał się leczyć, więc nie robiliśmy nic by poprawić parametry.
Zyczę wam kochane tez takiego szczęścia:-) Pozdrawiam.świeżnka lubi tę wiadomość
-
Patka ogólnie badania są dobre. w prawdzie macie dużo plemników ale koncentracja mogłaby być większa. Żeby ją zwiększyć daj mężowi profilaktycznie jakieś witaminy ale nie masz się czym martwić. Niejedna z nas chciałaby takie wyniki u swoich mężów zobaczyć
świeżnka gratulację. dajesz nadzieję, ze jednak nie trzeba tracić nadziei. Dbaj teraz o siebie, wypoczywaj dużo i życzę zdrowo rozwijającej się ciąży
świeżnka lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny ja również Was pocieszę! W tym samym cyklu, kiedy odebralismy wyniki męża z morfologią 2,44% udało się zajść w ciążę. Beta HCG przyrasta i mam nadzieję ze wszystko będzie ok.
Czego życzę każdej z Was!makota, ciekawa87, Lady In Red lubią tę wiadomość
-
Asia_08 wrote:Dziewczyny ja również Was pocieszę! W tym samym cyklu, kiedy odebralismy wyniki męża z morfologią 2,44% udało się zajść w ciążę. Beta HCG przyrasta i mam nadzieję ze wszystko będzie ok.
Czego życzę każdej z Was! -
Ciekawa, udało się naturalnie. Byliśmy w tym cyklu po raz pierwszy w klinice i chcieli nam wcisnąć IUI, ale się nie daliśmy- zawdzęczamy jednak klinice piękną owulkę z Femarą i Pregnylem. Szczegóły naszej przygody z kliniką i tym cyklem u mnie w pamiętniku
-
Asia_08 wrote:Ciekawa, udało się naturalnie. Byliśmy w tym cyklu po raz pierwszy w klinice i chcieli nam wcisnąć IUI, ale się nie daliśmy- zawdzęczamy jednak klinice piękną owulkę z Femarą i Pregnylem. Szczegóły naszej przygody z kliniką i tym cyklem u mnie w pamiętniku
-
makota wrote:świeżnka gratulacje prosto z serca!!!!! taka radosna wiadomość na wieczór pochwal się który to tydzień - miałaś już wizytę u gina? spokojnej ciąży życzę
Dziewczyny trzymam za was kciuki, mocno ściskam i będę zaglądać -
Dziewczyny czy jak u mnie wszystko jest ok i jak dostanę leki wspomagajace owulacje mimo że występuje u mnie naturalnie to to coś dbać aby zajść w ciążę przy teratozoospermi?
Starania od 06.2015
ON: 12.2015 - Wysoka prolaktyna 01.2016 - Morfologia 1% 07.2016 - Morfologia 3% 12.2016 - Morfologia 0% / Prolaktyna poniżej normy
ONA: Niski progesteron 02.2017 - Częściowe zarośnięcie jamy macicy, niedrożne jajowody 07.2017 - Laparoskopia (Lewy drożny) AMH 0,33 02.2018 ICSI