X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Męskie sprawy Teratozoospermia
Odpowiedz

Teratozoospermia

Oceń ten wątek:
  • AnkaFanka Przyjaciółka

Wysłany: 22 czerwca 2021, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annie13 wrote:
    Posiewy tak, robi się z nasienia (tlenowy i na grzyby). Z beztlenowym jest ciężko, nie wszędzie robią.
    Ja rozmawiałam z moja ginekolog i ona mi doradziła żeby mąż zrobił posiewy a ja żebym się zbadała na mykoplasme, ureaplasme i chlamydie. Ja przy okazji zrobiłam tez posiewy u siebie. Spory wydatek ale głowa będzie spokojniejsza (lub nie 😉). Ja robilam z szyjki macicy. U mezczyzn wymaz z cewki moczowej. Z krwi nie warto bo podobno nie zawsze wychodzi. Mnie tylko Pani mówiła żeby się nie przytulać ze 2-3 dni no i oczywiście podczas okresu się nie pobiera wymazu.

Posiew u kobiety to inaczej biocenoza pochwy prawda?
    Dobra bede robic dzieki za rade.

• Annie13 Ekspertka

Wysłany: 22 czerwca 2021, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iskra444 wrote:
    U nas tak samo. Kiedy zaczęliście leczenie?
    Dopiero zaczynamy.
    AnkaFanka wrote:
    Posiew u kobiety to inaczej biocenoza pochwy prawda?
    Dobra bede robic dzieki za rade.
    Nie, biocenoza to biocenoza a posiewy to osobne badania.

AnkaFanka lubi tę wiadomość

'92 👩
    czekamy na pierwsze 👶🏻 🏳 🏳 🏳

"wszystko to co mam to ta nadzieja, że życie mnie poskleja..."
  • AnkaFanka Przyjaciółka

Wysłany: 22 czerwca 2021, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iskra444 wrote:
    U nas tak samo. Kiedy zaczęliście leczenie?

Bezobjawowe zapalenie prostaty, napiszecie prosze jak odkryli to lekarze?
    badanie przez odbyt u faceta? Nie wiem jak go do tego przekonam :)

• AnkaFanka Przyjaciółka

Wysłany: 22 czerwca 2021, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annie13 wrote:
    Nie, biocenoza to biocenoza a posiewy to osobne badania.

Biocenoza to na bakterie i grzyby a posiew pcr to na ureaplazme, mykoplazme i jeszcze jedna, zgadza sie?
    Trudne to wszystko dla mnie...

• Annie13 Ekspertka

Wysłany: 22 czerwca 2021, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biocenoza ocenia florę pochwy(czystość), dodatkowo robi się posiew na bakterie tlenowe (inaczej wymaz bakteriologiczny), osobno na grzyby (inaczej wymaz mykologiczny). Kolejne badanie to wymaz z kanału szyjki macicy na mykoplasme i ureaplasme (czasem są razem czasem są osobno zależy od diagnostyki) i można tez chlamydie. PCR to juz metoda badania tego pobranego materiału i chodzi o to ze ta metoda jest najdokładniejsza.

AnkaFanka lubi tę wiadomość

'92 👩

• AnkaFanka Przyjaciółka

Wysłany: 22 czerwca 2021, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annie13 wrote:
    Biocenoza ocenia florę pochwy(czystość), dodatkowo robi się posiew na bakterie tlenowe (inaczej wymaz bakteriologiczny), osobno na grzyby (inaczej wymaz mykologiczny). Kolejne badanie to wymaz z kanału szyjki macicy na mykoplasme i ureaplasme (czasem są razem czasem są osobno zależy od diagnostyki) i można tez chlamydie. PCR to juz metoda badania tego pobranego materiału i chodzi o to ze ta metoda jest najdokładniejsza.

Wy idziecie juz w in vitro? My jeszcze z 2 miesiace z tym czekamy. dopiero pierwsze badanie nasienia bylo...

• Izi Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2021, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A orientujecie się jaka jest cena w diagnostyce za Panel urogenitalny: Ch.trachomatis, M.hominis, M.genitalium,U. urealyticum/U. parvum met. real time PCR, jakościowo czyli (MUCHa)? Albo gdzie najlepiej zrobić i czy można za jednym razem machnąć to i posiew :D

♥ starania od 2021

♥ ja 26 lat, cykle zwykle 34-40 dni, lub dłuższe, na razie polecenie wyluzowania, z koleżanką prolaktyną różnie się dogadujemy, raczej nie jest przyjaźnie nastawiona
    ♥ mąż 29 lat, leczenie i suplementacja pod okiem androloga, teratozoospermia

♥11.08 beta 137,70
    ♥13.08 beta 446,20

oar8tqyw214jl49t.png
  • Annie13 Ekspertka

Wysłany: 23 czerwca 2021, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnkaFanka, nie myślimy o tym dopóki nie zdiagnozujemy wszystkiego do końca.
    To wszystko zależy jak długo sie staracie ale skoro nie macie przyczyny złych wyników nasienia i było tylko jedno badanie a samo nasienie poprawia sie ok. 3 miesięcy to może warto jeszcze próbować?

Izi, akurat nie robiłam w Diagnostyce ale ja za urea, myko i chlamydie i posiewy zapłaciłam teraz 300 zł. Robiłam wszystko za jednym zamachem. 😂
    Ale chyba na stronie diagnostyki można sprawdzić?
    U mężczyzn tez pewnie można zrobić tylko ze to pobiorą wymaz z cewki a posiew z nasienia raczej.

Izi lubi tę wiadomość

'92 👩

• Izi Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2021, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie mają tylko napisane, żeby kontaktować się z konkretną placówką. Najpierw myślę o sobie, mężowi dam chwilkę odpoczynku od badań bo widzę, że zaraz będzie miał dość a narazie ładnie chodził gdzie kazałam :D

♥ starania od 2021

♥ ja 26 lat, cykle zwykle 34-40 dni, lub dłuższe, na razie polecenie wyluzowania, z koleżanką prolaktyną różnie się dogadujemy, raczej nie jest przyjaźnie nastawiona

♥11.08 beta 137,70
    ♥13.08 beta 446,20

oar8tqyw214jl49t.png
  • Ala_d Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2021, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izi nie wiem czy dobrze kojarzę, że jesteś z rejonu Krakowa? Ja robilam MUCHe w Centrum Badan Mikrobiologicznych na ul. Sławkowskiej w Krakowie. Miejsce polecane przez niejedna osobe. Zerknij na cennik lub mozesz tam przedzwonic dopytac o szczegóły :) http://www.cbm.com.pl/www/images/pages/41/Cennik_2020_kliniczna.pdf
    Robiłam dokładnie takie badania:
    -badanie mikrobiologiczne dróg moczo-płciowych, wymaz z kanału szyjki (w nim ocenia się: bakterie tlenowe, bakterie beztlenowe, grzyby, trichomonas vaginalis, neisseria gonorrhoeae)
    -badanie w kierunku obecnosci chlamydia trachomatis PCR, wymaz z kanału szyjki
    -badanie w kierunku obecnosci mycoplasm urogenitalnych PCR, wymaz z szyjki MU-PCR (ocenia się mycoplasma hominis i ureaplasma spp)
    zapłaciłam jeśli mnie pamięć nie myli 270 zl

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2021, 15:58

Annie13, Izi, AnkaFanka lubią tę wiadomość

• Izi Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2021, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ala dobrze kojarzysz - wielkie dzięki :)

♥ starania od 2021

♥11.08 beta 137,70
    ♥13.08 beta 446,20

oar8tqyw214jl49t.png
  • AnkaFanka Przyjaciółka

Wysłany: 24 czerwca 2021, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ala_d a TY SUPLEMENTUJESZ SWOJEFGO FACETA? NA WLASNA REKE CZY USTALONE Z LEKARZEM?

• Ala_d Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2021, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnkaFanka wrote:
    Ala_d a TY SUPLEMENTUJESZ SWOJEFGO FACETA? NA WLASNA REKE CZY USTALONE Z LEKARZEM?
    Tak, suplementuje. W maju tego roku zrobił pierwsze badanie nasienia i okazało się że problemem jest bardzo mała koncentracja plemników. Wjechał zestaw suplementów. Konsultowany z moim ginem i jego urologiem, ale te konsultacje nic za bardzo nie wniosły ("tak, tak, proszę łykać, to może pomóc"). Zestaw skompletowałam z pojedynczych witamin na bazie wiedzy dziewczyn z forum ☺️ coś jak te gotowe mieszanki supli, ale w większych dawkach. Powtórka badania za niecały miesiąc, liczę na poprawę wyników🙏 jeśli nie, to konsultacja już w klinice niepłodności.

AnkaFanka, Izi lubią tę wiadomość

• Maryjanka Koleżanka

Wysłany: 25 czerwca 2021, 23:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, mam do Was pytanie czy sądzicie, że duża ilość plemnikow i ich duża koncentracja mają wpływ na zla morfologię? Przez 3 miesiące zwalczona aglutynacja, agregacja, ruch calkowity poprawiony na 37,9% , ale w całym ejakulacie 211,13 mln przy normie powyżej 40% i 15.6 mln. Koncentracja 150,56 mln w 1ml (norma >15mln/ml), a w całości 557,07mln (norma >39mln). Jednak ta nieszczęsna morfologia dalej 0%... opis do niej to macro rozmiar i gruszkowaty ksztalt glowek. Badanie po 2 dniach abstynencji, jednak prawda jest taka, że przez pracę nie mamy często możliwości serduszkowac...dodatkowo mam wrażenie, że im dłużej trwają nasze niepowodzenia i leczenie partner ma coraz mniejszą ochotę...robilismy mu też badania hormonow i testosteron w dolnej granicy, jednak androlog nie kazał na to zwracać uwagi. Wariuje już,bo po mojej stronie też kolorowo nie jest..w ubiegłym roku morfologia była na poziomie 3% przy pozostałych wysokich parametrach. Teraz dodatkowo pokazały się ciała zelatynowe w ejakulacie i komórki nablonka płaskiego w elementach komórkowych. Nie wiem za bardzo co to oznacza. Co o tym wszystkim sądzicie dziewczyny ?

• AnkaFanka Przyjaciółka

Wysłany: 28 czerwca 2021, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maryjanka wrote:
    Cześć dziewczyny, mam do Was pytanie czy sądzicie, że duża ilość plemnikow i ich duża koncentracja mają wpływ na zla morfologię? Przez 3 miesiące zwalczona aglutynacja, agregacja, ruch calkowity poprawiony na 37,9% , ale w całym ejakulacie 211,13 mln przy normie powyżej 40% i 15.6 mln. Koncentracja 150,56 mln w 1ml (norma >15mln/ml), a w całości 557,07mln (norma >39mln). Jednak ta nieszczęsna morfologia dalej 0%... opis do niej to macro rozmiar i gruszkowaty ksztalt glowek. Badanie po 2 dniach abstynencji, jednak prawda jest taka, że przez pracę nie mamy często możliwości serduszkowac...dodatkowo mam wrażenie, że im dłużej trwają nasze niepowodzenia i leczenie partner ma coraz mniejszą ochotę...robilismy mu też badania hormonow i testosteron w dolnej granicy, jednak androlog nie kazał na to zwracać uwagi. Wariuje już,bo po mojej stronie też kolorowo nie jest..w ubiegłym roku morfologia była na poziomie 3% przy pozostałych wysokich parametrach. Teraz dodatkowo pokazały się ciała zelatynowe w ejakulacie i komórki nablonka płaskiego w elementach komórkowych. Nie wiem za bardzo co to oznacza. Co o tym wszystkim sądzicie dziewczyny ?

Wiesz co z tego co czytalam to ciałka zalatynowe to nic takiego i nie ma sie czym martwic, jesli chodzi o komorki nablonka plaskiego to moze jakas infekcja.
    Robiliscie jakies posiewy?

• Księgowa Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2021, 01:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Wiem, że wyskoczę pewnie teraz z czymś idiotycznym, ale genetyk zasiała we mnie ziarno niepewności. Jakiś czas temu zrobiliśmy badanie nasienia - wyszło 5% morfologii. Ginekolog powiedział, że to są bardzo dobre wyniki (reszta też była w normie), ale.. z racji mojej trombofilii polecił wizytę u genetyka. I ta, natomiast, powiedziała, że te wyniki wcale nie są dobre.. Ze sa dobre dla klinik, bo mają metriał dla IUI czy IVF, ale generalnie są złe - jak to w końcu jest? Komu wierzyć?

Gubię się w tym wszystkim. Ginekolog jedno, genetyk drugie, a z trzeciej strony w ciążę zachodzą dziewczyny, których faceci mają 0% morfo.

To w końcu należałoby coś robić z tymi wynikami męża, czy nie? Czy któraś z Was ma taką wiedzę?
    Przepraszam, że się tak wcinam, ale chyba już brak mi pomysłów na to wszystko. 😭

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 czerwca 2021, 01:32

Hashimoto + GB.
    Trombofilia (PAI-1 4G homo, czynnik II protrombiny hetero, obnizone bialko S).
    Nadciśnienie, arytmia.
    Nasz aniołeczek 👼
    20.07.2024 💔 (18+1)
  • Izi Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2021, 07:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie nikt nie wie jak to jest bo niektórzy nawet twierdzą, że jak robisz badania w klinice to morfologia będzie sporo mniejsza niż jak zrobisz np. w takiej diagnostyce, bo kliniki odrzucają plemniki nawet z najmniejszą wadą i robią te badania dokładniej... Dlatego wydaje mi się, że te 0% to nie takie 0%.

Skonsultowałabym to z kimś trzecim chyba na Twoim miejscu, andrologiem?
    5% to nie jest zły wyniki, ale nie jest też jakiś super. A robiliście badania hormonów też żeby mieć poglą na całość? Wdrożoną macie suplementację itp. ?

♥ starania od 2021

♥11.08 beta 137,70
    ♥13.08 beta 446,20

oar8tqyw214jl49t.png
  • Księgowa Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2021, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izi, problem leży po mojej stronie, więc lekarz nawet się nie zająknął, żeby dalej badać męża. Tylko ta genetyk.. Ona tak spojrzała i powiedziała, że wcale nie są dobre. I zaczęłam się zastanawiać.

Może faktycznie masz rację, że kliniki są bardziej "rygorystyczne".

Hashimoto + GB.
    Trombofilia (PAI-1 4G homo, czynnik II protrombiny hetero, obnizone bialko S).
    Nadciśnienie, arytmia.
    Nasz aniołeczek 👼
    20.07.2024 💔 (18+1)
  • Maryjanka Koleżanka

Wysłany: 29 czerwca 2021, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnkaFanka wrote:
    Wiesz co z tego co czytalam to ciałka zalatynowe to nic takiego i nie ma sie czym martwic, jesli chodzi o komorki nablonka plaskiego to moze jakas infekcja.
    Robiliscie jakies posiewy?

Dzięki za odpowiedź. Nie robiliśmy, ponieważ nie było do tej pory leukocytów. Nawet na wcześniejszej wizycie u androloga pytalam czy może warto, bo w okolicach stycznia/lutego braliśmy antybiotyk na ureaplasme. Stwierdził, że wyleczona, jednak to było przy poprzednim seminogramie w marcu.
    Wczoraj się załamalam,bo wyniki wysłałam do mojej ginekolog wraz z testem MAR (igg po 10 min 18%, iga po 10min 17%). Odpisała, że pozostaje jedynie zaplodnienie pozaustrojowe z biopsja jadra, test Mar dodatni czyli immunologiczny przyczyna nieplodnosci. Zglupialam,bo wg norm >40% , a w ubiegłym roku miał 42% i ani androlog ani ona wtedy nie powiedziała, że jest zle, tylko ze morfologia była 3%. Teraz morfologia spadła do 0, mar ma niższy % i taka jednoznaczna diagnoza... kolana mi się ugiely normalnie :( szukamy jeszcze innego androloga do konsultacji. Czy któraś z Was spotkała się z podobnym przypadkiem?

• Maryjanka Koleżanka

Wysłany: 29 czerwca 2021, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izi wrote:
    A orientujecie się jaka jest cena w diagnostyce za Panel urogenitalny: Ch.trachomatis, M.hominis, M.genitalium,U. urealyticum/U. parvum met. real time PCR, jakościowo czyli (MUCHa)? Albo gdzie najlepiej zrobić i czy można za jednym razem machnąć to i posiew :D

Izi, ja zawsze robiłam na ul. Życzkowskiego w diagnostyce i płacilam niecałe 300zl. Możesz sobie wyrobć kartę klienta i od wszystkich cen masz chyba 5% zniżki. Na Miłkowskiego też można zrobić to badanie, tzn w każdym punkcie gdzie mają gabinet ginekologiczny

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 czerwca 2021, 13:14

Izi lubi tę wiadomość

‹‹ 275 276 277 278 279 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ