X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Męskie sprawy zylaki powrozka nasiennego
Odpowiedz

zylaki powrozka nasiennego

Oceń ten wątek:
  • Daisy90 Ekspertka
    Postów: 148 64

    Wysłany: 14 kwietnia 2021, 13:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majaaa wrote:
    Sluchajcie u nas jest caly czas prób tej zwiększonej lepkości nasienia, pewnie dlatego też obniżona jest żywotność plemnikow...bo ich liczba naprawdę się bardzo poprawiła.

    Macie jakieś propozycje by tę lepkość zmniejszyć?
    Słyszałam o tym, że Tabletki Acc Optima pomagają zmniejszyć lepkość. Mój mąż jeszcze nie próbował, ale chce mu kupić ten lek na ok 7 dni przed moją owulacją

  • Majaaa Autorytet
    Postów: 1050 773

    Wysłany: 14 kwietnia 2021, 14:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acc stosował, jak widać nic nie pomogło.
    Chyba nastawiam sie na invitro, oby tylko to bardzo słabe nasienie nas nie eliminowało...

    010ipc0zeibgq4gv.png

    Naturalny Cud - 2015 rok ❤

    Starania o rodzeństwo
    Słabe nasienie
    AMH 1,24
    Kir AA

    W planach in vitro - lipiec/sierpień 2021 - tylko dwie komórki, obie nie przetrwały doby.

    Decyzja o AZ💚
    Transfer 21 sierpnia: 5dpt 32hcg, 7dpt 92hcg, 9dpt 192hcg, 12 dpt 820hcg🍀
    Wierzę, że będzie dobrze...

    Każdy dzień przybliża nas do spełnienia marzenia.
  • Daisy90 Ekspertka
    Postów: 148 64

    Wysłany: 14 kwietnia 2021, 15:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majaaa wrote:
    Acc stosował, jak widać nic nie pomogło.
    Chyba nastawiam sie na invitro, oby tylko to bardzo słabe nasienie nas nie eliminowało...
    Daj proszę znać jak u Ciebie sytuacja się rozwinie.
    My też jesteśmy w nieciekawej sytuacji -oligoasthenozoospemia i zwiększona lepkość nasienia.

  • ewelcia45 Ekspertka
    Postów: 461 63

    Wysłany: 14 kwietnia 2021, 15:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy robił z waszych partnerów usuwanie żylaków powrózka nasiennego na NFZ w Warszawie ? Możecie podać namiary?

    ewelcia45
  • Natii06 Ekspertka
    Postów: 236 114

    Wysłany: 14 kwietnia 2021, 16:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majaaa wrote:
    Sluchajcie u nas jest caly czas prób tej zwiększonej lepkości nasienia, pewnie dlatego też obniżona jest żywotność plemnikow...bo ich liczba naprawdę się bardzo poprawiła.

    Macie jakieś propozycje by tę lepkość zmniejszyć?

    My próbowaliśmy flegamine, ale też właściwie bez efektu ☹️ przyczyną lepkości często są przeciwciała w nasieniu tak jak u nas i na to chyba nic nie pomoże

    Starania od 2017 r.

    👩31 lat
    - niedoczynność tarczycy
    - NK 20%
    - genotyp Kir AA
    👨34 lata
    - słaba morfologia i ruchliwość plemników
    - przeciwciała przeciwplemnikowe w nasieniu (mar test bez leków ok.60%)
    - fragmentacja DNA 27%

    4 nieudane IUI 😔
  • Majaaa Autorytet
    Postów: 1050 773

    Wysłany: 14 kwietnia 2021, 19:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daisy90, oczywiście, dam znać co powiedział gin w poniedziałek. Jeśli natomiast oleje sprawę (jest dość specyficzny) to wyślę mojego do lekarza, który go operował.

    010ipc0zeibgq4gv.png

    Naturalny Cud - 2015 rok ❤

    Starania o rodzeństwo
    Słabe nasienie
    AMH 1,24
    Kir AA

    W planach in vitro - lipiec/sierpień 2021 - tylko dwie komórki, obie nie przetrwały doby.

    Decyzja o AZ💚
    Transfer 21 sierpnia: 5dpt 32hcg, 7dpt 92hcg, 9dpt 192hcg, 12 dpt 820hcg🍀
    Wierzę, że będzie dobrze...

    Każdy dzień przybliża nas do spełnienia marzenia.
  • Majaaa Autorytet
    Postów: 1050 773

    Wysłany: 14 kwietnia 2021, 19:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natii06 wrote:
    My próbowaliśmy flegamine, ale też właściwie bez efektu ☹️ przyczyną lepkości często są przeciwciała w nasieniu tak jak u nas i na to chyba nic nie pomoże

    A w jakim badaniu wychodzi, że są przeciwciala? I nic się nie da z tym zrobić???

    010ipc0zeibgq4gv.png

    Naturalny Cud - 2015 rok ❤

    Starania o rodzeństwo
    Słabe nasienie
    AMH 1,24
    Kir AA

    W planach in vitro - lipiec/sierpień 2021 - tylko dwie komórki, obie nie przetrwały doby.

    Decyzja o AZ💚
    Transfer 21 sierpnia: 5dpt 32hcg, 7dpt 92hcg, 9dpt 192hcg, 12 dpt 820hcg🍀
    Wierzę, że będzie dobrze...

    Każdy dzień przybliża nas do spełnienia marzenia.
  • Miasa Koleżanka
    Postów: 76 6

    Wysłany: 14 kwietnia 2021, 20:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca, 09:01

  • Natii06 Ekspertka
    Postów: 236 114

    Wysłany: 14 kwietnia 2021, 22:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majaaa wrote:
    A w jakim badaniu wychodzi, że są przeciwciala? I nic się nie da z tym zrobić???

    To badanie nazywa się MAR test, bada się dwa rodzaje przeciwciał w grupie Igg i Iga. Właśnie dziś miałam wizytę, mamy powtórzyć badanie, jeśli wyjdzie źle to mąż będzie zażywał sterydy przed kolejną próbą inseminacji. Całkiem chyba nie da się tego pozbyć, sterydy mają zmniejszyć ilość przeciwciał, ale zobaczymy czy to coś pomoże.

    Starania od 2017 r.

    👩31 lat
    - niedoczynność tarczycy
    - NK 20%
    - genotyp Kir AA
    👨34 lata
    - słaba morfologia i ruchliwość plemników
    - przeciwciała przeciwplemnikowe w nasieniu (mar test bez leków ok.60%)
    - fragmentacja DNA 27%

    4 nieudane IUI 😔
  • Moniek330 Autorytet
    Postów: 1921 2012

    Wysłany: 16 kwietnia 2021, 21:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, my po pierwszej konsultacji z urologiem, pewni że mąż ma żylaki i nic nie da się zrobić (na operacje nie chcieliśmy się zdecydować) za to już zdecydowani na IVF, bo wyniki mega kiepskie, zapisałam męża do innego urologa, dziś był na wizycie i okazało się że żylaki wcale nie są duze, ledwo odczuwalne przy dotyku, za to przy badaniu prostaty, okazało się że go strasznie boli (tamten urolog nie badał, tylko zrobił USG), i mówił że te złe wyniki to może być infekcja, która trzeba wyleczyć, kazal zrobić posiew nasienia i badania z krwi dodatkowe. Zwróćcie uwagę na wynik FSH waszych mężów, moj ma wynik 11, gdzie teoretycznie mieści się w normie ale lekarz mówił że jak obniżymy do 8 to nasienie też może się znacznie poprawić. Takze całe szczęście że skonsultowaliśmy wszystko z jeszcze jednym lekarzem, który rzucił nowe światło na sprawę..

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia 2021, 21:36

    Daisy90, Isiozwierz lubią tę wiadomość

    Starania od 01.2020
    Ona: 27 lat
    🔸AMH 12.2020 - 1,78
    🔸Jajowody drożne, histeroskopia ok
    🔸 Kir AA (mąż HLA-C C1/C2), cytokiny-ok
    On: 29 lat
    🔸 Słabe wyniki nasienia ➡ koncentracja: 1-3mln, DFI: 33%
    🔸od 17.04.22 kuracja Clostilbegyt+Pentohexal
    ➡30.06 JEST POPRAWA! Koncentracja: 35mln, w całości 112mln, DFI: 18%

    💉7.10.21 punkcja, 0❄️
    💉29.12.21 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
    💔21.02 Transfer 4AA nieudany
    💉5.04.22 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
    ⬇️
    Naturalny cud! 06.2022 💕
    10.06 29dc beta 139,80, 32dc 775,70, 34dc 1858,80
    Od 15.06 Accofil, Encorton, Acard, Neoparin
    2.07 jest serduszko 💗 FHR 145/min
    NIFTY ok ☺️ Dziewczynka ❤️
    12w6d Prenatalne - FHR 155/min, CRL 7,2cm
    aAokp2.png
  • Gabb Debiutantka
    Postów: 14 5

    Wysłany: 17 kwietnia 2021, 08:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natii06 wrote:
    Jestem tego samego zdania, już od dawna nie kupuję mężowi tych zestawów tylko każda witamina osobno. Oprócz tych wymienionych bierze jeszcze maca i kwas foliowy. Ale nie wiedziałam, że nie można łączyć selenu z witaminą c 😲 Mąż bierze wszystko na raz a witaminę c ma do rozpuszczania więc właściwie popija nią inne tabletki 🙉 Dlaczego nie można tego łączyć ?

    Witamina C zaburza wchłanianie selenu, który jest jednym z najważniejszych jeśli chodzi o poprawę jakości nasienia. Także najlepiej jedno stosować rano a drugie wieczorem. A witaminy popijać wodą 😊
    Tak samo cynku nie powinno stosować się razem z magnezem.
    A kwas foliowy też dobrze, mój mąż bierze również. Korzeń maca przemycam w koktajlach. Mogę wam polecić koktajl płodności. Jest naprawdę pyszny! Znaleziony w internecie :

    Koktajl płodności:
    Szpinak myty - garść
    Pomarańcze - 1 sztuka.
    Banany - 1 sztuka.
    Limonka - 1/4 sztuki.
    Siemię lniane lub nasiona chia - 1 łyżeczka.
    Olej lniany - 1 łyżeczka.
    Woda mineralna niegazowana - do odpowiedniej konsystencji :)

    Ja dodaję mężowi jeszcze odrobinę korzenia maca. Pije ze smakiem. Ja również, tylko bez maca :)
    To zawsze dodatkowe witaminy w wersji naturalnej 😊

    Co do poprawy jakości nasienia bo zabiegu to jeszcze nie wiemy co i jak, zabieg był 11.03. Ja właśnie dostałam miesiączkę ale się nie podłamuje. Poczekamy, zobaczymy. Oby nie za długo bo chciałoby się już przytulić bąbelka...

    Natii06, Moniek330, Isiozwierz lubią tę wiadomość

  • Gabb Debiutantka
    Postów: 14 5

    Wysłany: 17 kwietnia 2021, 08:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy Wasi panowie mieli wykonywane jakieś badania hormonalne z krwi? Tak sie zastanawiam czy nie zbadać też hormonów u męża przy okazji badania nasienia. 3-4 miesiące po zabiegu.

  • Gabb Debiutantka
    Postów: 14 5

    Wysłany: 17 kwietnia 2021, 08:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moniek330 wrote:
    Dziewczyny, my po pierwszej konsultacji z urologiem, pewni że mąż ma żylaki i nic nie da się zrobić (na operacje nie chcieliśmy się zdecydować) za to już zdecydowani na IVF, bo wyniki mega kiepskie, zapisałam męża do innego urologa, dziś był na wizycie i okazało się że żylaki wcale nie są duze, ledwo odczuwalne przy dotyku, za to przy badaniu prostaty, okazało się że go strasznie boli (tamten urolog nie badał, tylko zrobił USG), i mówił że te złe wyniki to może być infekcja, która trzeba wyleczyć, kazal zrobić posiew nasienia i badania z krwi dodatkowe. Zwróćcie uwagę na wynik FSH waszych mężów, moj ma wynik 11, gdzie teoretycznie mieści się w normie ale lekarz mówił że jak obniżymy do 8 to nasienie też może się znacznie poprawić. Takze całe szczęście że skonsultowaliśmy wszystko z jeszcze jednym lekarzem, który rzucił nowe światło na sprawę..


    Super, że skonsultowaliscie się jeszcze z innym urologiem. Trzeba próbować wszystkiego, żeby później nie żałować. Ciężko trafić na dobrego lekarza, któremu nie liczy się tylko nabijanie kasy z biednych ludzi którzy chcą dać życie kolejnej istotce. Życzę powodzenia ❤️❤️❤️❤️ musi się udać 😊

    Moniek330 lubi tę wiadomość

  • Natii06 Ekspertka
    Postów: 236 114

    Wysłany: 17 kwietnia 2021, 11:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gabb wrote:
    A czy Wasi panowie mieli wykonywane jakieś badania hormonalne z krwi? Tak sie zastanawiam czy nie zbadać też hormonów u męża przy okazji badania nasienia. 3-4 miesiące po zabiegu.

    To muszę wprowadzić pewne zmiany w suplementacji męża, bo on mnie traktuje jak swojego lekarza i dietetyka pod tym względem 😂

    Warto zbadać hormony, głównie TSH, prolaktynę i testosteron. Mój miał za dużą prolaktynę i za niski testosteron po zabiegu i brał leki na jedno i drugie. Musicie być cierpliwi, większe efekty mogą być nawet po ok pół roku, ale próbować można oczywiście wcześniej 😊

    Starania od 2017 r.

    👩31 lat
    - niedoczynność tarczycy
    - NK 20%
    - genotyp Kir AA
    👨34 lata
    - słaba morfologia i ruchliwość plemników
    - przeciwciała przeciwplemnikowe w nasieniu (mar test bez leków ok.60%)
    - fragmentacja DNA 27%

    4 nieudane IUI 😔
  • Majaaa Autorytet
    Postów: 1050 773

    Wysłany: 19 kwietnia 2021, 19:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny miałam dać znać co na lepkość nasienia, ale niestety nie dopytywałam aż tak. U nas jedyna szansa to invitro, zapytałam czy do tego czasu maz ma brać jakids suple to lekarz polecił Supramen (nie slyszalam o tym wcześniej) po przeanalizowaniu składu wydaje się naprawdę dobry, poza tym, że cynk i selen są razem. Mój obecnie bierze praktycznie wszystko osobno, ale ten supramen wydaje się niezły.

    010ipc0zeibgq4gv.png

    Naturalny Cud - 2015 rok ❤

    Starania o rodzeństwo
    Słabe nasienie
    AMH 1,24
    Kir AA

    W planach in vitro - lipiec/sierpień 2021 - tylko dwie komórki, obie nie przetrwały doby.

    Decyzja o AZ💚
    Transfer 21 sierpnia: 5dpt 32hcg, 7dpt 92hcg, 9dpt 192hcg, 12 dpt 820hcg🍀
    Wierzę, że będzie dobrze...

    Każdy dzień przybliża nas do spełnienia marzenia.
  • Natii06 Ekspertka
    Postów: 236 114

    Wysłany: 19 kwietnia 2021, 21:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majaaa wrote:
    Dziewczyny miałam dać znać co na lepkość nasienia, ale niestety nie dopytywałam aż tak. U nas jedyna szansa to invitro, zapytałam czy do tego czasu maz ma brać jakids suple to lekarz polecił Supramen (nie slyszalam o tym wcześniej) po przeanalizowaniu składu wydaje się naprawdę dobry, poza tym, że cynk i selen są razem. Mój obecnie bierze praktycznie wszystko osobno, ale ten supramen wydaje się niezły.

    Dlaczego lekarz stwierdził, że jedyna szansa to in vitro ? Jakieś konkretne parametry o tym zdecydowały ? 3 miesiące po zabiegu to bardzo krótko, może jeszcze nie wszystko jest przesądzone.

    Starania od 2017 r.

    👩31 lat
    - niedoczynność tarczycy
    - NK 20%
    - genotyp Kir AA
    👨34 lata
    - słaba morfologia i ruchliwość plemników
    - przeciwciała przeciwplemnikowe w nasieniu (mar test bez leków ok.60%)
    - fragmentacja DNA 27%

    4 nieudane IUI 😔
  • Majaaa Autorytet
    Postów: 1050 773

    Wysłany: 19 kwietnia 2021, 21:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natii nie mogę czekać, moje Amh we wrześniu wynosiło 1,5, teraz już tylko 1,24. Ewidetnie wygasają mi jajniki. Lekarz mowi, ze w normalnych warunkach spokojnie zaleciłby naturalne starania wraz z dobrą suplementacją. Stwierdził jednak, że to za duże ryzyko. Dodatkowo mam na swoim punkcie juz puste jajo (ze 3 lata temu), a przy parametrach nasienia męża (głównie fragmentacja) jest duże ryzyko, że ta historia moglaby się powtórzyć, a nie ma czasu na kolejne stracone cykle...

    010ipc0zeibgq4gv.png

    Naturalny Cud - 2015 rok ❤

    Starania o rodzeństwo
    Słabe nasienie
    AMH 1,24
    Kir AA

    W planach in vitro - lipiec/sierpień 2021 - tylko dwie komórki, obie nie przetrwały doby.

    Decyzja o AZ💚
    Transfer 21 sierpnia: 5dpt 32hcg, 7dpt 92hcg, 9dpt 192hcg, 12 dpt 820hcg🍀
    Wierzę, że będzie dobrze...

    Każdy dzień przybliża nas do spełnienia marzenia.
  • Natii06 Ekspertka
    Postów: 236 114

    Wysłany: 19 kwietnia 2021, 22:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majaaa wrote:
    Natii nie mogę czekać, moje Amh we wrześniu wynosiło 1,5, teraz już tylko 1,24. Ewidetnie wygasają mi jajniki. Lekarz mowi, ze w normalnych warunkach spokojnie zaleciłby naturalne starania wraz z dobrą suplementacją. Stwierdził jednak, że to za duże ryzyko. Dodatkowo mam na swoim punkcie juz puste jajo (ze 3 lata temu), a przy parametrach nasienia męża (głównie fragmentacja) jest duże ryzyko, że ta historia moglaby się powtórzyć, a nie ma czasu na kolejne stracone cykle...

    Bardzo mi przykro 😔 to rzeczywiście nie ma na co czekać, mam nadzieję, że uda Wam się za pierwszym razem, trzymam kciuki 🤗

    Majaaa lubi tę wiadomość

    Starania od 2017 r.

    👩31 lat
    - niedoczynność tarczycy
    - NK 20%
    - genotyp Kir AA
    👨34 lata
    - słaba morfologia i ruchliwość plemników
    - przeciwciała przeciwplemnikowe w nasieniu (mar test bez leków ok.60%)
    - fragmentacja DNA 27%

    4 nieudane IUI 😔
  • Sesyjka Autorytet
    Postów: 1995 911

    Wysłany: 19 kwietnia 2021, 22:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majaaa wrote:
    Natii nie mogę czekać, moje Amh we wrześniu wynosiło 1,5, teraz już tylko 1,24. Ewidetnie wygasają mi jajniki. Lekarz mowi, ze w normalnych warunkach spokojnie zaleciłby naturalne starania wraz z dobrą suplementacją. Stwierdził jednak, że to za duże ryzyko. Dodatkowo mam na swoim punkcie juz puste jajo (ze 3 lata temu), a przy parametrach nasienia męża (głównie fragmentacja) jest duże ryzyko, że ta historia moglaby się powtórzyć, a nie ma czasu na kolejne stracone cykle...
    A w jakim wieku jesteś, jeśli mogę spytać.
    U nas po operacji nasienie się pogorszyło, aczkolwiek mój partner bardzo w tym czasie sobie pofolgowsl dietę, był i alkohol dość często..
    Od stycznia mocno się wziął za siebie (dieta, suplementy, 0 alkoholu)-troche się przestraszył, że jest gorzej..
    W maju będziemy powtarzać badanie, mam nadzieję ,że sie poprawi.
    Nam póki co pani dr z kliniki novum zaleciła 3 monitoringi cyklu i badania w kierunku cukrzycy partnera (wyszlo Ok).
    Też nas czas goni, mam nadzieje, ze to jeszcze dobry kierunek z tym czekaniem..aczkolwiek czasem o tym myślę i sama nie wiem..
    Moje amh 2,6 -35l.

    💏 starania o pierwszego maluszka od 01.2021

    👱🏼‍♀️:35
    Owulacje potwierdzone monitoringami
    AMH- 2,6
    Hormony- ok
    MTHFR_1298A>C Układ heterozygotyczny
    3.09.2021-sono Hsg (oba drożne)
    22.12.2021- Histeroskopia (usunięty polip 1,5cm )

    🙋‍♂️:38
    operacja żylaków 1st.
    07.2021- w końcu nasienie w normie
    morfologia: 2% --> 7%, ruch i żywotność- ok
    HBA, DFI- ok
    Suplementacja
  • Majaaa Autorytet
    Postów: 1050 773

    Wysłany: 20 kwietnia 2021, 06:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sesyjka twoje amh jest naprawdę dobre! Ja mam 30 lat... wielu moich znajomych w tym wieku jeszcze nawet nie myśli o dzieciach a my juz musimy walczyć, zeby je mieć. Myślę, że ty spokojnie możesz jeszcze parę cykli poczekać.
    Patrząc na moją historię ciesze się, że decyzję o pierwszym dziecku podjęliśmy w wieku 25 lat, mamy w domu juz jeden i to narutalny cud, teraz losowi musimy trochę pomóc, a wszystkim znajomym dwudziestokilkulatkom mam ochotę powiedzieć, zeby jak najszybciej wzieli się za robienie dzieci, kariera może poczekać;)

    010ipc0zeibgq4gv.png

    Naturalny Cud - 2015 rok ❤

    Starania o rodzeństwo
    Słabe nasienie
    AMH 1,24
    Kir AA

    W planach in vitro - lipiec/sierpień 2021 - tylko dwie komórki, obie nie przetrwały doby.

    Decyzja o AZ💚
    Transfer 21 sierpnia: 5dpt 32hcg, 7dpt 92hcg, 9dpt 192hcg, 12 dpt 820hcg🍀
    Wierzę, że będzie dobrze...

    Każdy dzień przybliża nas do spełnienia marzenia.
‹‹ 116 117 118 119 120 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ