zylaki powrozka nasiennego
-
WIADOMOŚĆ
-
Sikoreczka - androlog tylko powiedział że są, nie mówił którego stopnia. Ale chciał już zapisywać na NFZ na usunięcie laparoskopowo, ale dopiero na początek następnego roku. Nie chcemy tyle czekać, bo jeszcze po operacji trzeba czekać kilka miesięcy na to żeby wyniki się ewentualnie poprawiły.
A operujemy się u dr Kupisa -
U nas to w ogóle katastrofa z nasieniem. 0,2 mln w ml.. żylaki 3 stopnia plus teraz jeszcze wyszła u mnie ureaplasma więc również mąż przeleczony. U męża hormony ok, sprawy genetyczne też ok. Tylko te żylaki.. Wiec wdrożyliśmy zdrowe jedzenie więcej ruchu, jest już 2 miesiąc po operacji i liczymy na cud.
-
Raspberry19 wrote:Hej Valie,
Trzymam kciuki. My też się zdecydowalismy na operacje żylaków. Poczytałam sporo i zdecydowalismy się na mikrochirurgie. Wizyta wstępna za tydzień, operacja za mniej więcej miesiąc. Mam nadzieję że pomoże, bo od czasu jak się leczymy (od marca 2024) to wyniki się pogorszyły... Oprócz ilości, bo zwiększyła się z 11 mln na 14 mln na 1ml. Ale co z tego jak ruchliwosc i morfologia tragedia. Dlatego też zmieniamy androloga. Mam wrażenie że ten obecny robi wszystko metoda prób i błędów, bez przemyślenia.
U mnie wszystko w porządku.
Magdalena - każdy poleca co innego - tenfertil on, fertilman, profertil, Fertiduo. Poza tym olej z czarnuszki, sok pomidorowy, orzechy brazylijskie
Pisałam w innym wątku, ale tu też dodam W drugiej połowie sierpnia zaczęłam stymulację, nie czekaliśmy do pełnego 6 msc po operacji ze względu na wyjazdy liczne jesienią z mojej pracy. Mąż był akurat 4 msc po operacji. Przy oddawaniu materiału przy punkcji wykręcił personalny rekord 4.5 mln/ml plus embriolog stwierdziła, że nasienie było niezłej jakości. Podejrzewam, że morfologia też musiała się polepszyć (niestety nie znamy danych), bo z 2 zapłodnionych komórek mamy 2 zarodki
Ogólnie jesteśmy zadowoleni, że zrobiliśmy operacje. Mamy wrażenie, że pomogło to w procedurze
Mąż wybiera się na początku października na kontrolne USG i badanie nasienia, aby sprawdzić wyniki po tych magicznych 6 mscIgaiga, Sikoreczkaaa lubią tę wiadomość
Starania od marzec 2023; ręce pełne roboty z 4x 🐈
👩🏼 91’ (33)
Amh- 2.3 (01.2024) 1.6 (07.2024) - inne labo
hormony (dostinex - hiperprolaktynemia) ✅ tarczyca, insulina ✅ MUCHa ✅ Wit. D, B12, homocysteina, ferrytyna ✅ Kariotypy ✅ pasożyty - wyleczona glista ludzka; hipoglikemia reaktywna ❌ cytokiny ❌ przewlekłe EBV ❌ Czynnik V Leiden - hetero ❌ MTHFR ❌ PAI - hetero (4G/5G); 07.2024 histeroskopia usunięty polip; wynik CD138 ✅ Bx i 4/5 KIRów ✅
🧔🏻♂️ 89’ (35 lat)
usunięte żylaki powrózka nasiennego ✅ - brak poprawy; kariotyp ✅ CFTR, AZF ✅ hormony ✅ posiew ✅
ciężki czynnik męski oligoasthenoteratonecrozoospermia
I procedura IVF - Oviklinika Waw
08.2024 Gonal F, Mensinorm, Orgulatran - 3 🥚
Jeszcze 1 ❄️(3BB) czeka
27.11.2024 transfer, blastka 4.2.2 ❌ EG + AH + Neoparin + smoflipid
12/2024 kolejny transfer? -
Valie05 wrote:Pisałam w innym wątku, ale tu też dodam W drugiej połowie sierpnia zaczęłam stymulację, nie czekaliśmy do pełnego 6 msc po operacji ze względu na wyjazdy liczne jesienią z mojej pracy. Mąż był akurat 4 msc po operacji. Przy oddawaniu materiału przy punkcji wykręcił personalny rekord 4.5 mln/ml plus embriolog stwierdziła, że nasienie było niezłej jakości. Podejrzewam, że morfologia też musiała się polepszyć (niestety nie znamy danych), bo z 2 zapłodnionych komórek mamy 2 zarodki
Ogólnie jesteśmy zadowoleni, że zrobiliśmy operacje. Mamy wrażenie, że pomogło to w procedurze
Mąż wybiera się na początku października na kontrolne USG i badanie nasienia, aby sprawdzić wyniki po tych magicznych 6 mscValie05 lubi tę wiadomość
-
Lania67 wrote:Hej, mój mąż miał operację żylaków 2 miesiące temu ale zastanawia mnie czy żylaki u waszych partnerów znikły od razu po operacji? U mojego męża nadal są wyczuwalne
Nie, nie znikły od razu. I większe są żylaki tym dłużej to może zająć niestety. Mój mąż teraz po 4msc już ich nie ma, ale cytuje "chłopaki są wciąż trochę delikatni". Lekarz stwierdził, że to normalne, bo przy laparoskopii zamyka się żyły z żylakami, więc krew musi znaleźć nowe połączenia i wszystko jest wrażliwe.Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 września, 15:14
👩🏼 91’ (33)
hormony (dostinex - hiperprolaktynemia) ✅ tarczyca, insulina ✅ MUCHa ✅ Wit. D, B12, homocysteina, ferrytyna ✅ Kariotypy ✅ pasożyty - wyleczona glista ludzka; hipoglikemia reaktywna ❌ cytokiny ❌ przewlekłe EBV ❌ Czynnik V Leiden - hetero ❌ MTHFR ❌ PAI - hetero (4G/5G); 07.2024 histeroskopia usunięty polip; wynik CD138 ✅ Bx i 4/5 KIRów ✅
🧔🏻♂️ 89’ (35 lat)
usunięte żylaki powrózka nasiennego ✅ - brak poprawy; kariotyp ✅ CFTR, AZF ✅ hormony ✅ posiew ✅
Jeszcze 1 ❄️(3BB) czeka
Dziewczyny a jak wygląda poprawa nasienia po zabiegu? Wiem że około 3 miesiące po bada się nasienie, której z Was mąż jest już po badaniu pozabiegowym?
Partnera czeka operacja i nie ukrywam, że obawiamy się że po zabiegu parametry nasienia jeszcze bardziej spadną -
Metoda mikroskopowa. To dobrze bo już się wystraszyłam że operacja się nie udała
Mąż w nasieniu miał morfologię 2,4% a koncentracja 10mln a urolodzy mu mówili że ten wynik jest super i z takim można zajść w ciążę a u nas ciągle nic. Dopiero sami jak zaczęliśmy szukać to się okazało że wynik jest zły i że żylaki mogą mieć na to wpływ -
Valie - bardzo się cieszę!
No u nas od czasu leczenia wyniki się znacznie pogorszyły. Androlog zrzucił to na fakt że w letnie miesiące takie wyniki mogą być. Najlepsze są na wiosnę i jesień... Nie wiem, ale dla mnie spadek morfologii z 4% do 1% i ruchliwosc A z 8% na 0% to zbyt duży spadek biorąc pod uwagę fakt że zaczął brać leki i suplementy.
Liczę na tą operacje, że po niej się ruszy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 września, 11:41
-
AnneMarie1234 wrote:Dziewczyny a jak wygląda poprawa nasienia po zabiegu? Wiem że około 3 miesiące po bada się nasienie, której z Was mąż jest już po badaniu pozabiegowym?
Partnera czeka operacja i nie ukrywam, że obawiamy się że po zabiegu parametry nasienia jeszcze bardziej spadną
U nas wyglądało to tak:
3 listopada 2023 - 1.4 mln /ml (5.5 mln w całości), 29% ruch postępowy, 38% żywych plemników, brak wykonanej morfologii; wdrożenie supli i zdrowszej diety, dalsze badania - już wiedzieliśmy o ŻPN
2 stycznia 2024 - 0.9 mln /ml (4 mln w całości), 27% ruch postępowy, brak wykonanej morfologii
28 lutego 2024 - 4 mln/ml (14 mln w całości), 28% ruch postępowy, 0% morfologia -> decyzja o zabiegu
10 kwietnia 2024 - laparoskopowa warikocelektomia
12 lipca 2024 - 0.6 mln/ml (0.9 mln w całości), 18% ruch postępowy, 65% żywych plemników, brak morfologii
30 sierpnia 2024 (punkcja invitro) - 4.5 mln / ml (20 mln w całości), nie znamy pozostałych parametrów
Nas lekarz wielokrotnie uprzedzał, że raczej jest nieprawdopodobnym, że poprawa będzie widoczna po 3 msc i tak jest w naszym przypadku. Jedna ogromna zmiana to, że dużo więcej plemników jest żywych. Lekarz operujący twierdził, że zwykle poprawę wyników obserwuje między 6 a 12 msc po zabiegu.
👩🏼 91’ (33)
🧔🏻♂️ 89’ (35 lat)
Jeszcze 1 ❄️(3BB) czeka
Raspberry19 wrote:Valie - bardzo się cieszę!
No u nas od czasu leczenia wyniki się znacznie pogorszyły. Androlog zrzucił to na fakt że w letnie miesiące takie wyniki mogą być. Najlepsze są na wiosnę i jesień... Nie wiem, ale dla mnie spadek morfologii z 4% do 1% i ruchliwosc A z 8% na 0% to zbyt duży spadek biorąc pod uwagę fakt że zaczął brać leki i suplementy.
Liczę na tą operacje, że po niej się ruszy. -
Valie05 wrote:U nas wyglądało to tak:
3 listopada 2023 - 1.4 mln /ml (5.5 mln w całości), 29% ruch postępowy, 38% żywych plemników, brak wykonanej morfologii; wdrożenie supli i zdrowszej diety, dalsze badania - już wiedzieliśmy o ŻPN
2 stycznia 2024 - 0.9 mln /ml (4 mln w całości), 27% ruch postępowy, brak wykonanej morfologii
28 lutego 2024 - 4 mln/ml (14 mln w całości), 28% ruch postępowy, 0% morfologia -> decyzja o zabiegu
10 kwietnia 2024 - laparoskopowa warikocelektomia
12 lipca 2024 - 0.6 mln/ml (0.9 mln w całości), 18% ruch postępowy, 65% żywych plemników, brak morfologii
30 sierpnia 2024 (punkcja invitro) - 4.5 mln / ml (20 mln w całości), nie znamy pozostałych parametrów
Nas lekarz wielokrotnie uprzedzał, że raczej jest nieprawdopodobnym, że poprawa będzie widoczna po 3 msc i tak jest w naszym przypadku. Jedna ogromna zmiana to, że dużo więcej plemników jest żywych. Lekarz operujący twierdził, że zwykle poprawę wyników obserwuje między 6 a 12 msc po zabiegu.