Forum Męskie sprawy zylaki powrozka nasiennego
Odpowiedz

zylaki powrozka nasiennego

Oceń ten wątek:
  • kasia12323 Koleżanka
    Postów: 141 12

    Wysłany: 8 stycznia 2018, 18:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    lekarz który wykonywał usg mówił że na 98% po usunięciu żylaków wyniki się poprawią. na wizytę do swojego urologa mąż czeka. jak byliśmy u endokrynologa-ginekologa z wynikami hormonów które były dobre to od razu powiedział że jeśli nawet są żylaki to usunięcie nic nie pomaga i że teraz nie usuwają.

  • monna1 Koleżanka
    Postów: 42 2

    Wysłany: 11 stycznia 2018, 17:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, jestem tu nowa. Od 1,5 roku staramy sie o dziecko. Bez skutku. Porobiłam badania, oraz droźność, wyszła trochę wysoka prolaktyna biorę Nonprolac.
    Przebadaliśmy męża:
    czasu abstynencji płciowej przed badaniem - 6 dni
    Upłynnienie po 30 min - całkowite
    objętość - 5,2 ml
    ph - 8,2
    lepkość - +
    wygląd- prawidłowy
    Leukocyty i kom. okrągłe widoczne w polu widzenia - 3-5
    TYP a - 22,1% - 1,3 ml (w ejakulacie - 7,00 ml)
    TYP b - 16,9% - 1,0 ml (w ejakulacie - 5,4 ml)
    TYP c - 13,0% - 0,8 ml (w ejakulacie - 4,1 ml)
    TYP D - 48,1% - 2,9 ml (w ejakulacie - 15,3 ml)
    liczba plemników - 6,81 ml ( w ejakulacie - 31,8 ml)

    Plemniki o prawidłowej budowie - 10%
    nieprawidłowe - 90 %

    Byliśmy na wizycie u dr WOlskiego. stwierdził żylak na lewym jądrze i mnóstwo badań. Jak leczyłyście żylaki? na NFZ? same wyniki z krwi prywatnie to około 300 zł..... do tego usg i badania nasienia. Na 29.01 mamy wizytę u urologa.
    Jak u was wyglądało leczenie?

  • Kielka1990 Koleżanka
    Postów: 47 9

    Wysłany: 11 stycznia 2018, 19:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny. Staramy sie z mezem trzy lata o dziecko. Rok temu wyszlo ze maz ma.kiepskie nasienie ruch a0% morfologia 2% okazalo sie ze ma zylaki. Operacje przeszedl w lipcu 2017 .. niestety to nic nie pomoglo..ani operacja ani mnostwo witamin... lekarz nie owijal tylko powiedzkal ze ratuje nas in vitro.. takze nie zawsze operacja poprawia parametry. Pozdrawiam

    słabe nasienie ruch a0% ,morfologia 2%
    pco (2017 nakłówanie jajników)
    Amh 3.31
    Wiek 28 lat
    Styczeń 2018 decyzja o in vitro
    starania od trzech lat
  • Kielka1990 Koleżanka
    Postów: 47 9

    Wysłany: 11 stycznia 2018, 19:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moona1 u nas usg doppler. I decyzja o operacji z powodu kiepskiego nasienia. Po operacji dwa miesiace oszczedzania sie. Niestety dla mojego m to nie pomoglo a lekarz z kliniki tlumaczyl ze zylaki mogly byc wiele lat i uszkodzic nieodwracalnie jadra

    słabe nasienie ruch a0% ,morfologia 2%
    pco (2017 nakłówanie jajników)
    Amh 3.31
    Wiek 28 lat
    Styczeń 2018 decyzja o in vitro
    starania od trzech lat
  • kozalia Autorytet
    Postów: 877 424

    Wysłany: 12 stycznia 2018, 08:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    monna1 wrote:
    Byliśmy na wizycie u dr WOlskiego. stwierdził żylak na lewym jądrze i mnóstwo badań. Jak leczyłyście żylaki? na NFZ? same wyniki z krwi prywatnie to około 300 zł..... do tego usg i badania nasienia. Na 29.01 mamy wizytę u urologa.
    Jak u was wyglądało leczenie?

    Monna1, z tego co kojarzę, to możesz liczyć jedynie na sam zabieg usunięcia żylaków na NFZ i to tylko w niektórych szpitalach/klinikach. Nam udało się zrobić operację na NFZ w Provicie w Katowicach. W ramach tego niezbędne badania krwi przed operacją były refundowane - ale raczej takie podstawowe, np. morfologia, grupa krwi, a nie diagnozujące niepłodność.
    Niestety badania nasienia refundowane nie są.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2018, 08:34

    26.07 Olcia <3
    tb73roeqmgzqu8l8.png
    ROZPAKOWANE | Pierwsza strona
  • Saja Autorytet
    Postów: 985 250

    Wysłany: 12 stycznia 2018, 10:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moona- embolizacja w szpitalu na NFZ. Wszystkie badania przed operacją i wszystkie wizyty były prywatne.

    Czynnik męski- ciężki OAT, DFI poniżej 15%

    Starania od 1.1.2016
    11.2016 - diagnoza OAT
    5.2017- embolizacja żpn, bez efektu
    1.2018 - ICSI w Invimed Poznań, OHSS, bez transferu
    4.2018 - I kriotransfer, bez efektu
    5.2018- II kriotransfer, ciąża bliźniacza:)
    1.2019- rodzą się nasze córki
  • Hiacynta89 Koleżanka
    Postów: 83 13

    Wysłany: 12 stycznia 2018, 13:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prywatnie, mikroskopowo. Operacja kwiecien 2014, pół roku później ciąża

    kozalia lubi tę wiadomość

    Hiacynta89
  • monna1 Koleżanka
    Postów: 42 2

    Wysłany: 12 stycznia 2018, 19:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny. Ciężki czas przed nami, tym bardziej, ze co miesiąc wraz z @ przechodzę kryzys...

  • Saja Autorytet
    Postów: 985 250

    Wysłany: 16 stycznia 2018, 22:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Piszę, bo mój mąż zrobił badanie fragmentacji chromatyny 6mcy po operacji zpn i poprawiła się:) z 15,8% spadła do ok 11,5%

    kozalia lubi tę wiadomość

    Czynnik męski- ciężki OAT, DFI poniżej 15%

    Starania od 1.1.2016
    11.2016 - diagnoza OAT
    5.2017- embolizacja żpn, bez efektu
    1.2018 - ICSI w Invimed Poznań, OHSS, bez transferu
    4.2018 - I kriotransfer, bez efektu
    5.2018- II kriotransfer, ciąża bliźniacza:)
    1.2019- rodzą się nasze córki
  • Ajka Autorytet
    Postów: 4522 1832

    Wysłany: 17 stycznia 2018, 09:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas generalnie wszystko się podskoczyło do góry po operacji... ale niestety okazało się ze sa przeciwciała przeciwplemnikowe (100% niestety) - podobno ŻPN jest czynnikiem ryzyka... więc może warto dodatkowo zrobic test MAR, bo przy przeciwciałach (jesli jest ich b. duzo) nawet jak wyniki piękne to naturalnie szanse prawie żadne...

    Nasza królewna już jest na świecie
    A51mp2.png
  • ewelcia45 Ekspertka
    Postów: 453 60

    Wysłany: 17 stycznia 2018, 09:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. My z moim M zrobiliśmy badanie nasienia dla nas przed zabiegiem usunięcia żpn. Mój M bierze suplementy witamina C, selen i l karnityna. Po 3 miesiącach brania suplementów Uplynnienie z 25 min jest 20 min
    Koncentracja z 2.5 mln jest 4.9 mln
    Całkowita ilość plemników ejakulacie było 8.25 a teraz jest 16.17
    Ruch postępowy był 14% a teraz jest 19%
    Ruch całkowity był 22 % a teraz jest 27%. 25 stycznia jedziemy do Katowic na wizytę do dr. Mam nadzieję że po zabiegu plus suplementy wyniki jeszcze się poprawia.

    ewelcia45
  • Norwegian_forest Autorytet
    Postów: 710 794

    Wysłany: 17 stycznia 2018, 16:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny,

    Mój mąż zrobił dziś usg jąder,

    „...żyły powrózków nasiennych obustronnie poszerzone, po prawej stronie do 2,5 mm, po stronie lewej najpewniej konglomerat żylaków do 3,5 mm, bez widocznej fali zwrotnej przy próbie Valsalvy”

    Dodatkowo w nasieniu ne stwierdzono plemnikow, badania w normie poza FSH 47,55 (1,4-18,10), LH 24,38 (1,50-9,30)

    Co myślicie o tym badaniu jąder?

    Jesteśmy już zdecydowani na inseminację z nasieniem dawcy, ale może umiecie cos wyczytać z tego usg..

    W ten piątek 19.01 wizyta u dr. Wolskiego.

    jt44a76.png

    16.03 blastka 5AA =Ignaś <3 | 9dpt beta 208 | 12dpt beta 555
    2 blastki ❄️❄️

    27.02 1dc / 1.03 1ds / 11.03 punkcja 9 komórek / 12.03 6 zarodków

    Za nami:
    azoo, polip endo wycięty, drożne jajowody, polip nr 2
    19.09.2018 - 1 AID :-( 17.10.2018 - 2 AID :-( 12.11.2018 - 3 AID :-(
    11 dc ovi 12 dc AID, 21 mm / 13 dc ovi, 14 dc AID, 21 mm /12 dc ovi, 12 dc AID, 24 mm
  • angelwings Koleżanka
    Postów: 153 17

    Wysłany: 17 stycznia 2018, 18:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas niestety 3 miesiące po operacji żpn plemników nie znaleziono. W sumie na to lekarz nas przygotowywał od samego początku, ale przynajmniej nie mamy do siebie żalu, że nie spróbowaliśmy. Musimy podjąć decyzję czy robimy biopsję i w ogóle co dalej.

  • Saja Autorytet
    Postów: 985 250

    Wysłany: 17 stycznia 2018, 19:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Norwegian_forest wrote:
    Hej Dziewczyny,

    Mój mąż zrobił dziś usg jąder,

    „...żyły powrózków nasiennych obustronnie poszerzone, po prawej stronie do 2,5 mm, po stronie lewej najpewniej konglomerat żylaków do 3,5 mm, bez widocznej fali zwrotnej przy próbie Valsalvy”

    Dodatkowo w nasieniu ne stwierdzono plemnikow, badania w normie poza FSH 47,55 (1,4-18,10), LH 24,38 (1,50-9,30)

    Co myślicie o tym badaniu jąder?

    Jesteśmy już zdecydowani na inseminację z nasieniem dawcy, ale może umiecie cos wyczytać z tego usg..

    W ten piątek 19.01 wizyta u dr. Wolskiego.

    To są właśnie żylaki i to obustronne. Ale raczej niezbyt duże. Mój mąż też miał 3,5mm. Ale u niego był ten przepływ zwrotny. I pytanie czy mieliście USG Doppler- zwykłe USG nie jest wystarczające. Natomiast myślę, że problemem jest to FSH, nie żylaki, ale na pewno lekarz coś Wam wyjaśni.

    Czynnik męski- ciężki OAT, DFI poniżej 15%

    Starania od 1.1.2016
    11.2016 - diagnoza OAT
    5.2017- embolizacja żpn, bez efektu
    1.2018 - ICSI w Invimed Poznań, OHSS, bez transferu
    4.2018 - I kriotransfer, bez efektu
    5.2018- II kriotransfer, ciąża bliźniacza:)
    1.2019- rodzą się nasze córki
  • Norwegian_forest Autorytet
    Postów: 710 794

    Wysłany: 17 stycznia 2018, 21:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Saja wrote:
    I pytanie czy mieliście USG Doppler- zwykłe USG nie jest wystarczające.


    W opisie badania jest fragment „w ocenie metodà Dopplera prawidłowy przepływ naczyniowy w obu jądrach”

    Wymiary praw 25x10x28 mm, lewe 26x10x29

    Chyba trochę małe?

    jt44a76.png

    16.03 blastka 5AA =Ignaś <3 | 9dpt beta 208 | 12dpt beta 555
    2 blastki ❄️❄️

    27.02 1dc / 1.03 1ds / 11.03 punkcja 9 komórek / 12.03 6 zarodków

    Za nami:
    azoo, polip endo wycięty, drożne jajowody, polip nr 2
    19.09.2018 - 1 AID :-( 17.10.2018 - 2 AID :-( 12.11.2018 - 3 AID :-(
    11 dc ovi 12 dc AID, 21 mm / 13 dc ovi, 14 dc AID, 21 mm /12 dc ovi, 12 dc AID, 24 mm
  • Saja Autorytet
    Postów: 985 250

    Wysłany: 18 stycznia 2018, 10:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem, na wielkości się nie znam.

    Czynnik męski- ciężki OAT, DFI poniżej 15%

    Starania od 1.1.2016
    11.2016 - diagnoza OAT
    5.2017- embolizacja żpn, bez efektu
    1.2018 - ICSI w Invimed Poznań, OHSS, bez transferu
    4.2018 - I kriotransfer, bez efektu
    5.2018- II kriotransfer, ciąża bliźniacza:)
    1.2019- rodzą się nasze córki
  • kozalia Autorytet
    Postów: 877 424

    Wysłany: 18 stycznia 2018, 11:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Saja wrote:
    Piszę, bo mój mąż zrobił badanie fragmentacji chromatyny 6mcy po operacji zpn i poprawiła się:) z 15,8% spadła do ok 11,5%
    Saja, a powtarzaliście badania nasienia? Może dopiero teraz będzie poprawa? Jaki macie teraz plan?

    26.07 Olcia <3
    tb73roeqmgzqu8l8.png
    ROZPAKOWANE | Pierwsza strona
  • Saja Autorytet
    Postów: 985 250

    Wysłany: 19 stycznia 2018, 08:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, powtarzaliśmy w grudniu, po ok 6mcach. Liczba "skoczyła" z 4mln/1ml przed operacją do 4,3mln/1ml i w ejakulacie z 28 mln na 30mln. Także może to być przypadek, trudno powiedzieć, że to jest realna poprawa. Ruchliwość niestety poza normą, ciągle hiperspermia, mała żywotność. Szykujemy się do in vitro. Mąż przed samą procedurą chce jeszcze raz sprawdzić nasienie.

    Czynnik męski- ciężki OAT, DFI poniżej 15%

    Starania od 1.1.2016
    11.2016 - diagnoza OAT
    5.2017- embolizacja żpn, bez efektu
    1.2018 - ICSI w Invimed Poznań, OHSS, bez transferu
    4.2018 - I kriotransfer, bez efektu
    5.2018- II kriotransfer, ciąża bliźniacza:)
    1.2019- rodzą się nasze córki
  • ewelcia45 Ekspertka
    Postów: 453 60

    Wysłany: 21 stycznia 2018, 13:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jak wygląda proces usunięcia żpn w Katowicach? Ile wizyt u dr? Jesteśmy z Warszawy i nie wiemy jak się nastawić. Czy po pierwszej wizycie dr kieruje na jakieś badania?

    ewelcia45
  • angelwings Koleżanka
    Postów: 153 17

    Wysłany: 21 stycznia 2018, 18:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewelcia45 wrote:
    Dziewczyny, jak wygląda proces usunięcia żpn w Katowicach? Ile wizyt u dr? Jesteśmy z Warszawy i nie wiemy jak się nastawić. Czy po pierwszej wizycie dr kieruje na jakieś badania?
    Najpierw umawiasz się na wizytę kwalifikującą do Katowic, dr. Pietrusa bada i albo kieruje na zabieg albo nie. Następnie dzwonią do Was z kliniki i podają jakie badania musicie wykonać i następna wizyta jest u anestezjologa. Kolejna wizyta w Katowicach to już sam zabieg.

‹‹ 49 50 51 52 53 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Ciążooporna - historia kobiety, która pragnie zostać Mamą ♡

Emilia mówi o sobie, że jest ciążooporna. Jej walka o bycie Mamą trwa już kilka lat, więc sama zaczęła nazywać siebie dinozaurem ciążooporności. Przeczytaj prawdziwą historię kobiety starającej się o dziecko. Kobiety, która pomimo wielu trudnych doświadczeń nie poddaje się i nie traci nadziei. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego