zylaki powrozka nasiennego
-
WIADOMOŚĆ
-
ewelcia45 wrote:Dziewczyny, jak wygląda proces usunięcia żpn w Katowicach? Ile wizyt u dr? Jesteśmy z Warszawy i nie wiemy jak się nastawić. Czy po pierwszej wizycie dr kieruje na jakieś badania?
Czy ten zabieg jest wykonywany prywatnie czy na NFZ?
Mój mąż tez ma żylaki i tez są do usunięcia, tylko jak usłyszałam, ze w novum jest to 6500zl to się przeraziła, tym bardziej, ze jesteśmy na początku drogi do AID..
16.03 blastka 5AA =Ignaś | 9dpt beta 208 | 12dpt beta 555
2 blastki ❄️❄️
27.02 1dc / 1.03 1ds / 11.03 punkcja 9 komórek / 12.03 6 zarodków
Za nami:
azoo, polip endo wycięty, drożne jajowody, polip nr 2
19.09.2018 - 1 AID 17.10.2018 - 2 AID 12.11.2018 - 3 AID
11 dc ovi 12 dc AID, 21 mm / 13 dc ovi, 14 dc AID, 21 mm /12 dc ovi, 12 dc AID, 24 mm -
Właśnie wracamy z Katowic. Nie kwalifikuje y się na zabieg usunięcia żpn. DR Stwiwrfxila że są za małe i to będzie ostatecznośc zabieg. Bo może zrobić ale chce najpierw spróbować sprawdzić czy nie ma innej przyczyny. Musimy zrobić badania hormonalne i genetyczneewelcia45
-
ewelcia45 wrote:Właśnie wracamy z Katowic. Nie kwalifikuje y się na zabieg usunięcia żpn. DR Stwiwrfxila że są za małe i to będzie ostatecznośc zabieg. Bo może zrobić ale chce najpierw spróbować sprawdzić czy nie ma innej przyczyny. Musimy zrobić badania hormonalne i genetyczne
A jakiej wielkości wyszły żylaki przy badaniu?
My przed zabiegiem mielismy 4.5 mmDrożnośc prawidłowa, owulacja bez stymulacji, badania w normie
On : badanie nasienia w normie ,
HBA 91%
1 IUI ( pęcherzyk dominujący 23mm)
2 IUI ( pęcherzyk dominujący 30 mm)
3 IUI odwołana ( zmiana lekarza prowadzącego zlecenie przez Dr.badania DNA plemników i HBA)
Punkcja 8.04.2019 ( pobrano 16 kumulusow , 8 dojrzałych , 7 się zapłodniła , pozostało 5 blastek)
Transfer 1 blastki 13.04.2019
5dpt beta - 22.7
10dpt beta 309
13dpt beta 1060
16dpt beta 2637 -
ewelcia45 wrote:Podlamana
Ewelcia45 a w USG stwierdzono cechy refluksu zalegającej krwi? Bo po kazdym zabiegu czy embolizacja czy mikrochirurgiczne podwiazazanie zylak pozostaje tu bardziej chodzi o cofająca sie krew ktora ogrzewa jadrą i uszkadza plemniki
Wogole jaki opis był badania USG dopplerDrożnośc prawidłowa, owulacja bez stymulacji, badania w normie
HBA 91%
3 IUI odwołana ( zmiana lekarza prowadzącego zlecenie przez Dr.badania DNA plemników i HBA)
Punkcja 8.04.2019 ( pobrano 16 kumulusow , 8 dojrzałych , 7 się zapłodniła , pozostało 5 blastek)
5dpt beta - 22.7
10dpt beta 309
13dpt beta 1060
16dpt beta 2637 -
No mówił doktor że właśnie się nie cofa i że nie zalega dużo tej krwi. No jakieś małe obszary były na czerwono ale właśnie ze się nie cofa. A nie otrzymaliśmy tego opisu wg. Poprostu zbadał mojego męża i mówił jednocześnie co widzi. Mamy zlecone badania genetyczne bo mamy słaby ruch, ilość tylko 17 mln plemników i bardzo dużo uszkodzonychewelcia45
-
ewelcia45 wrote:Vip0 a wy macie jakąś chorobę rozpoznana?
Ewelcia45 My jestesmy po embolizacji zylakowDrożnośc prawidłowa, owulacja bez stymulacji, badania w normie
HBA 91%
5dpt beta - 22.7
10dpt beta 309
13dpt beta 1060
16dpt beta 2637 -
Mój mąż miał usuwane chirurgicznie, zabieg o 18 a w domu byliśmy na drugi dzień na 10.
Operacja była w kwietniu, spermiogram powtórzyliśmy w październiku wynik 4,9 mln/ml
Witaminy mąż brał od kwietnia.
Zrobiliśmy wszystkie badania, w przyszłym tygodniu miałam zacząć stymulację do in vitro metodą imsi.
I wiecie co? Dziś byłam na wizycie u ginekologa aby zakwalifikowali nas do rządowego in vitro ( czas oczekiwania od roku do 4 lat), przy okazji odebrałam wyniki kolejnego spermiogramu tyle ze z innego laboratorium i wynik 28,25 mln/ml. Ginekolog stwierdziła ze wyniki bardzo dobre, moglibyśmy spróbować inseminacji tylko tyle ze potrzebujemy badania z podobnym wynikiem.
Nie ukrywam, że nie wiemy co robićLuty 2017 spermiogram 3 mln
Kwiecień usunięcie żylaków powrózka
10.06.2017 sonohsg -jajowody niedrożne
13.06.2017 hydrotubacja
13.11.2017 hsg jajowody drożne
-
My wykonywalismy zabieg metodą embolizacji.
Zabieg jest na NFZ podobno wykonują go też na NFZ w Liblinie w Centrum radiologi zabiegowej ale by sie zdecydowalismy na klinike w Warszawie i też na NFZ. U nas wygladało to tak ze pobyt w szpitalu trwał 3 dni ( w lublinie podobno 1 dzien) dzIen przed zabiegiem wykonali badania , kazdego dnia zastrzyki przeciwzakrzepowe i na drugi dzien z samego rana zabieg. Zabieg trwał troszke ponad godzine z całym przygotowaniem. Znieczulenie miejscowe w okolicy wkłucia. Po zabiegu nie wolno wstawać cały dzień. Do formu moj m wrocił po okolo 2 - 3 dniach. Kilka dni po zabiegu pobolewały go nerki ale to normalne. Z pobytu w klinice i zabiegu jestesmy zadowoleni. Czekamy na badania kontrolne bo po embolizacji potrzeba czasuWiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia 2018, 17:21
Drożnośc prawidłowa, owulacja bez stymulacji, badania w normie
HBA 91%
5dpt beta - 22.7
10dpt beta 309
13dpt beta 1060
16dpt beta 2637 -
patylka wrote:Mój mąż miał usuwane chirurgicznie, zabieg o 18 a w domu byliśmy na drugi dzień na 10.
Operacja była w kwietniu, spermiogram powtórzyliśmy w październiku wynik 4,9 mln/ml
Witaminy mąż brał od kwietnia.
Zrobiliśmy wszystkie badania, w przyszłym tygodniu miałam zacząć stymulację do in vitro metodą imsi.
I wiecie co? Dziś byłam na wizycie u ginekologa aby zakwalifikowali nas do rządowego in vitro ( czas oczekiwania od roku do 4 lat), przy okazji odebrałam wyniki kolejnego spermiogramu tyle ze z innego laboratorium i wynik 28,25 mln/ml. Ginekolog stwierdziła ze wyniki bardzo dobre, moglibyśmy spróbować inseminacji tylko tyle ze potrzebujemy badania z podobnym wynikiem.
Nie ukrywam, że nie wiemy co robić
Patylka, my byliśmy w podobnej sytuacji. Mąż poddał się usunięciu żylaków, ja miesiąc po nim laparoskopii, bo wtedy jeszcze mocno walczyliśmy o iui. Po 4 miesiącach u męża zero poprawy, nie chcieliśmy ani nie mogliśmy już czekać- zdecydowaliśmy się na ivf. W dniu wizyty startowej do icsi mąż miał jeszcze powtórzyć badanie nasienia i zdziwienie- spora poprawa w porównaniu do wyniku z przed 5 tyg. Dr zaczęła nas namawiać na próbę iui. Zgodziliśmy się, gdyż w końcu przecież przez pół roku o to walczyliśmy. W dniu planowanego podania nasienia mąż oddał próbkę do obróbki i co? Wyniki tragiczne, pojedyncze plemniki w ruchu postępowym, nigdy takiego słabego stanu nie uchwyciliśmy w badaniach, a robił 6 seminogramów przez poprzedni rok. Oczywiście z iui zrezygnowaliśmy, w kolejnym cyklu podeszliśmy juz do icsi.
Ale Wy jeśli i tak planujecie czekać w kolejce do dofinansowanego ivf, to ja bym w tym czasie na Waszym miejscu spróbowała iui.
I dla sprostowania, nie ma już rządowego ivf, są z dofinansowania z miasta, a to nie to samo. No chyba że mieszkasz w innym państwieWiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia 2018, 18:33
-
Kabełka wrote:Patylka, my byliśmy w podobnej sytuacji. Mąż poddał się usunięciu żylaków, ja miesiąc po nim laparoskopii, bo wtedy jeszcze mocno walczyliśmy o iui.
I dla sprostowania, nie ma już rządowego ivf, są z dofinansowania z miasta, a to nie to samo. No chyba że mieszkasz w innym państwie
Właśnie też obawiam się, że wynik moze byc zafałszowany.
My podchodzimy w Hiszpanii, tutaj refundują wszystko tylko czeka sie latami.
Ceny tez kosmiczne, spermiogram z testem ruchliwości 185 euro. In vitro metoda imsi 4,2 tys euro po promocji, dodatkowo Ok 800 za leki.
Chyba ten cykl jeśli lekarz sie zgodzi spróbujemy ze stymulacja, której w sumie nigdy nie próbowaliśmy. Jak sie nie uda podejdziemy do in vitro raz prywatnie i w międzyczasie będziemy czekać na finansowane.
Niestety czas jest w tym wypadku najgorszy, ciagle czekanie i stres załamuje jeszcze bardziejLuty 2017 spermiogram 3 mln
13.06.2017 hydrotubacja
-
nick nieaktualnyHej Dziewczyny - tak Was czytam, u nas jest ten sam problem - żylaki...czy mimo wszystko po ich operacji mamy szansę na naturalne poczęcie? Mój mąż ma po prostu kiepską morfologię i ruchliwość. Z tą ilością nie jest tak źle - ponad 31 mln/ ml ( wyniki poprawiły się ilościowo znacznie po witaminach, które mąż bierze od pół roku) .
PATYLKA - dlaczego przy 28 mln/ml chcecie nadal poddać się in vitro? -
Mamy jeden tak dobry wynik, który niezle namieszał.
Postanowiliśmy że skonsultujemy to z innym ginekologiem i powtórzymy w międzyczasie powtórzymy badanie nasienia.
Sama nie wiem czy się cieszyć z takiego wyniki bo ciąży jak nie było tak nie ma a tak mieliśmy plan.
Luty 2017 spermiogram 3 mln
13.06.2017 hydrotubacja