X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Męskie sprawy zylaki powrozka nasiennego
Odpowiedz

zylaki powrozka nasiennego

Oceń ten wątek:
  • Vip0 Ekspertka

Wysłany: 1 października 2018, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak potwierdzam zwykle USG może pokazać żylaki ale po badaniu doplera można stwierdzić fale zwrotna krwi która się zatrzymuje w jądrach i powoduje ich ocieplanie co źle wpływa na plemniki

aria92 lubi tę wiadomość

Drożnośc prawidłowa, owulacja bez stymulacji, badania w normie
    On : badanie nasienia w normie ,
    HBA 91%

1 IUI :( ( pęcherzyk dominujący 23mm)
    2 IUI :( ( pęcherzyk dominujący 30 mm)
    3 IUI odwołana ( zmiana lekarza prowadzącego zlecenie przez Dr.badania DNA plemników i HBA)

Punkcja 8.04.2019 ( pobrano 16 kumulusow , 8 dojrzałych , 7 się zapłodniła , pozostało 5 blastek)
    Transfer 1 blastki 13.04.2019

5dpt beta - 22.7
    10dpt beta 309
    13dpt beta 1060
    16dpt beta 2637
  • aria92 Debiutantka

Wysłany: 1 października 2018, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vip0 wrote:
    Tak potwierdzam zwykle USG może pokazać żylaki ale po badaniu doplera można stwierdzić fale zwrotna krwi która się zatrzymuje w jądrach i powoduje ich ocieplanie co źle wpływa na plemniki
    W Waszym przypadku zabieg cos pomogl? Wyniki sie poprawily?

• Ewelina85 Autorytet

Wysłany: 1 października 2018, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mąż miał dwa razy zrobione zwykłe usg, za tydzień idziemy do invimed, może tam zaproponują coś innego.

09.2018 - 3 lata starań, oligoteratozoospermia, żylaki powrózka nasiennego III stopień, on ureaplasma
    16.11.2018 operacja żylaków
    12.2018 wyleczona ureaplasma
    04.2019 wszystkie parametry nasienia poniżej norm, morfologia 0%, późno zoperowane obustronne wnętrostwo
    U mnie brak powodu niepowodzeń (według lekarzy), mnie osobiście niepokoją plamienia 8-9 dni po owulacji, krótkie cykle.

Naturalne starania do 12.2021, później in vitro.
  • Vip0 Ekspertka

Wysłany: 1 października 2018, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aria92 wrote:
    W Waszym przypadku zabieg cos pomogl? Wyniki sie poprawily?

Aria92 u mojego m żylaki były spore bo prawie 4 mm i fala zwrotna przed zabiegiem. Wykonaliśmy embolizacje w warszawskiej klinice po czym po około 6 miesiącach zrobiliśmy badanie USG z Dopplerem i lekarz wykluczył zylaki. Dodam jeszcze że mojego m żylaki bardzo bolały po zabiegu ból ustąpił całkowicie. Więc poprawa jest widoczna i odczuwalna.

HBA 91%

3 IUI odwołana ( zmiana lekarza prowadzącego zlecenie przez Dr.badania DNA plemników i HBA)

Punkcja 8.04.2019 ( pobrano 16 kumulusow , 8 dojrzałych , 7 się zapłodniła , pozostało 5 blastek)

5dpt beta - 22.7
    10dpt beta 309
    13dpt beta 1060
    16dpt beta 2637
  • aria92 Debiutantka

Wysłany: 1 października 2018, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vip0 wrote:
    Aria92 u mojego m żylaki były spore bo prawie 4 mm i fala zwrotna przed zabiegiem. Wykonaliśmy embolizacje w warszawskiej klinice po czym po około 6 miesiącach zrobiliśmy badanie USG z Dopplerem i lekarz wykluczył zylaki. Dodam jeszcze że mojego m żylaki bardzo bolały po zabiegu ból ustąpił całkowicie. Więc poprawa jest widoczna i odczuwalna.
    Wy robiliscie ten zabieg aby zobaczyc czy to wplynie na poprawe nasienia czy tylko dlatego ze Twoj partner sie na nie skarżył?
    Bo w Naszym przypadku ten zabieg jest dla Nas szansa ze moze wyniki sie poprawia. Bardzo na to liczymy. Bo inaczej chyba czeka Nas in vitro:(
    Bo ogolnie to moj maz sie nie skarżył na nic. Nawet nie wiedzial ze ma te zylaki. Dopiero wizyta u urologa Nas uswiadomila w tym ze one sa.

• nadzieja1602 Nowa

Wysłany: 1 października 2018, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dostaliśmy wyniki, niestety usunięcie żylaków nic nie dało:(

Plemników jest jeszcze mniej niż było, doszło do tego że wykonanie morfologii było nie możliwe właśnie przez znikomą ilość plemników.

Nie wiemy już co dalej robić :(

• Patrycja3791 Autorytet

Wysłany: 2 października 2018, 01:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie, mamy również problem z żylakiem,niestety nie wiem jakiego stopnia.Musimy udać się do urologa na usg.Niestety wyniki nasienia to azoospermia czyli 0 plemników,więc nic więcej nam nie pozostało jak usunięcie żylaków,które mam nadzieję powodują ten stan.

06.04.22r. 👶 Syn 💙

2023r. 4x ciąża biochemiczna

15.04.24 ⏸
    17.04.24 🩸48,3
    19.04.24 🩸159,5
    21.04.24 🩸430,8
    23.04.24 🩸1135,0
    25.04.24 ⭕ pęcherzyk ciążowy na USG🥰

preg.png
  • sylwia80 Autorytet

Wysłany: 2 października 2018, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, mam pytanie jakiej wielkości Wasi partnerzy mieli żylaki kwalifikujące do operacji ?
    Usg robiliśmy ponad rok temu, widziało go dwóch urologów, żaden o operacji nie mówił tylko wczoraj dopiero dr W.
    Gdzie w Warszawie można zrobić dobre usg dopplerowskie ? Chcemy powtórzyć.
    U nas głowy problem to wysoka fragmentacja i kiepski ruch.

MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3.
  • aria92 Debiutantka

Wysłany: 2 października 2018, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwia80 wrote:
    Dziewczyny, mam pytanie jakiej wielkości Wasi partnerzy mieli żylaki kwalifikujące do operacji ?
    Usg robiliśmy ponad rok temu, widziało go dwóch urologów, żaden o operacji nie mówił tylko wczoraj dopiero dr W.
    Gdzie w Warszawie można zrobić dobre usg dopplerowskie ? Chcemy powtórzyć.
    U nas głowy problem to wysoka fragmentacja i kiepski ruch.
    U Nas byly z 2 na 3 stopień. Urolog mówił ze takie juz sie kwalifikują do usunięcia zwłaszcza ze to one moga byc przyczyna kiepskich wyników.

• aria92 Debiutantka

Wysłany: 2 października 2018, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nadzieja1602 wrote:
    Dostaliśmy wyniki, niestety usunięcie żylaków nic nie dało:(

Plemników jest jeszcze mniej niż było, doszło do tego że wykonanie morfologii było nie możliwe właśnie przez znikomą ilość plemników.

Nie wiemy już co dalej robić :(
    Po jakim czasie powtarzaliscie badania? Nam urolog mowil ze min. 4 miesiące musimy czekac aby ponownie zrobic badania, a ogolna poprawa powinna byc w ciagu 6 miesiecy od operacji

• sylwia80 Autorytet

Wysłany: 2 października 2018, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aria92 wrote:
    U Nas byly z 2 na 3 stopień. Urolog mówił ze takie juz sie kwalifikują do usunięcia zwłaszcza ze to one moga byc przyczyna kiepskich wyników.
    U nas 2,8 mm i 3,1 mm.
    Nie mam podanego stopnia

MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3.
  • aria92 Debiutantka

Wysłany: 2 października 2018, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwia80 wrote:
    U nas 2,8 mm i 3,1 mm.
    Nie mam podanego stopnia
    Znalazlam w usg dopplerowskim ze bylo 3,2 mm, a w pozycji stojącej 3,7 mm. U Nas tylko po lewej stronie

• Vip0 Ekspertka

Wysłany: 2 października 2018, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aria92 wrote:
    Znalazlam w usg dopplerowskim ze bylo 3,2 mm, a w pozycji stojącej 3,7 mm. U Nas tylko po lewej stronie

Aria92 żylaki powrózka w większości przypadków są po lewej stronie. Lekarz nam powiedział że jeśli są po prawej to trzeba szukać przyczyny szerzej badając pacjenta. A dzieje się tak ponieważ lewaz wyła jądrowa jest inaczej zbudowana niż prawa. Lewa zyla jest dłuższa i nie uchodzi bezpośrednio do tętnicy tylko do żyły nerkowej. Natomiast prawa trafia bezpośrednio do tętnicy. Owszem mówiono nam że po prawej stronie też bywają żylaki ale to zaburzenia innego rodzaju. U nas też były tylko po lewej stronie prawie 4 mm a chwilę przed zabiegiem to były 4.1 mm i bardzo wyczuwalne jak mały palec u dłoni tak napęczniała była żyła. Powodem żylaków są uszkodzone zastawki żylne

HBA 91%

5dpt beta - 22.7
    10dpt beta 309
    13dpt beta 1060
    16dpt beta 2637
  • aria92 Debiutantka

Wysłany: 2 października 2018, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vip0 wrote:
    Aria92 żylaki powrózka w większości przypadków są po lewej stronie. Lekarz nam powiedział że jeśli są po prawej to trzeba szukać przyczyny szerzej badając pacjenta. A dzieje się tak ponieważ lewaz wyła jądrowa jest inaczej zbudowana niż prawa. Lewa zyla jest dłuższa i nie uchodzi bezpośrednio do tętnicy tylko do żyły nerkowej. Natomiast prawa trafia bezpośrednio do tętnicy. Owszem mówiono nam że po prawej stronie też bywają żylaki ale to zaburzenia innego rodzaju. U nas też były tylko po lewej stronie prawie 4 mm a chwilę przed zabiegiem to były 4.1 mm i bardzo wyczuwalne jak mały palec u dłoni tak napęczniała była żyła. Powodem żylaków są uszkodzone zastawki żylne
    To samo mowil Nam urolog. Ze zazwyczaj po lewej stronie wystepuja zylaki.
    Niby u ok 80% przypadkow wyniki sie poprawiaja po zabiegu...ciekawe ile w tym prawdy

• Manhattan Koleżanka

Wysłany: 3 października 2018, 07:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,

Mąż na operacje 29.10 na usumięcie żylaków laparoskopowo.

1. Czy jest to najlepsza metoda?
    2. Jakie są szanse na poprawę nasienia? Obecnie morfologia 0%, plemników w całym ejakulacie 15 mln :(

Problem męski:

Nigdy nieleczone wnętrostwo
    Morfologia 0% - 24.09.2018
    Plemniki w ejakulacie 15 mln - 24.09.2018
    Żylaki powrózka nasiennego - operacja 29.10.2018

18.07.2019 Tadzio <3 <3 <3
  • Manhattan Koleżanka

Wysłany: 3 października 2018, 07:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aria92 wrote:
    Wy robiliscie ten zabieg aby zobaczyc czy to wplynie na poprawe nasienia czy tylko dlatego ze Twoj partner sie na nie skarżył?
    Bo w Naszym przypadku ten zabieg jest dla Nas szansa ze moze wyniki sie poprawia. Bardzo na to liczymy. Bo inaczej chyba czeka Nas in vitro:(
    Bo ogolnie to moj maz sie nie skarżył na nic. Nawet nie wiedzial ze ma te zylaki. Dopiero wizyta u urologa Nas uswiadomila w tym ze one sa.

kiedy macie umówiony zabieg?
    Jak obecnie wygladaja wyniki nasienia Twojego partnera?

Problem męski:

• Saja Autorytet

Wysłany: 3 października 2018, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Manhattan wrote:
    Dziewczyny,

2. Jakie są szanse na poprawę nasienia? Obecnie morfologia 0%, plemników w całym ejakulacie 15 mln :(

Ad. 1-mysle, że embolizacja lepsza, bo mniej inwazyjna i szybciej wraca się do zdrowia, ale to już lekarz powinien decydować

Ad.2 - tego nie wie nikt. Ja byłam dość sceptycznie nastawiona i miałam rację, mężowi nie pomogło.

Czynnik męski- ciężki OAT, DFI poniżej 15%

Starania od 1.1.2016
    11.2016 - diagnoza OAT
    5.2017- embolizacja żpn, bez efektu
    1.2018 - ICSI w Invimed Poznań, OHSS, bez transferu
    4.2018 - I kriotransfer, bez efektu
    5.2018- II kriotransfer, ciąża bliźniacza:)
    1.2019- rodzą się nasze córki
  • aria92 Debiutantka

Wysłany: 3 października 2018, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Manhattan wrote:
    kiedy macie umówiony zabieg?
    Jak obecnie wygladaja wyniki nasienia Twojego partnera?
    My jestesmy juz prawie tydzien po zabiegu, u Nas obecnie 1% prawidlowych i niecale 3mln ppemnikow.

• aria92 Debiutantka

Wysłany: 3 października 2018, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Manhattan wrote:
    Dziewczyny,

U Nas wykonano zabieg obliteracji zylakow metoda laparoskopowa. Maz byl niecale 4 dni w szpitalu.

• Manhattan Koleżanka

Wysłany: 4 października 2018, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Saja wrote:
    Ad. 1-mysle, że embolizacja lepsza, bo mniej inwazyjna i szybciej wraca się do zdrowia, ale to już lekarz powinien decydować

Ad.2 - tego nie wie nikt. Ja byłam dość sceptycznie nastawiona i miałam rację, mężowi nie pomogło.

Saja a jak udało się Wam zajść w ciążę?

Czyli to nie żylaki było przyczyną problemów?

Problem męski:

‹‹ 57 58 59 60 61 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ